Entertainment & Media Outlook 2014-2018 (Netherlands)

Het medium televisie staat voor een grote uitdagingen. Dat schrijven de onderzoekers van PwC in dit rapport. De Nederlandse entertainment- en media-industrie is goed voor een bruto omzetgroei van 2,1 procent per jaar gedurende 2014-2018. Weliswaar zijn de advertentie-inkomsten van tv onlangs aangetrokken, maar de feitelijke problemen worden door het economisch herstel verborgen. Het rapport focust op de Nederlandse entertainment- en media-industrie waarbij voorspellingen en analyses worden gemaakt over de periode 2014-2018.

Om het probleem duidelijk te maken: wanneer de internetaanbieders uit de voorspelling weg worden gelaten, blijft slechts een magere 0,6 procent brutomarge over. Aan digitaal valt in de loop der komende jaren steeds meer te verdienen, aangezien adverteerders de consument achterna gaat in de digitale transitie, aldus PwC.

Van live naar on-demand

Nederlandse consumenten willen directe toegang tot content, zonder geografische restricties of vertragingen. Wanneer bedrijven niet in staat zijn om dit te bieden, zoeken ze hun content als illegale download. Piraterij in Europa is ongeveer tweemaal zo groot als in Noord-Amerika. PwC voorspelt eveneens een verdere afbraak van de massa-advertentie ten faveure van steeds beter functionerende target advertising voor 'the audience of one'. Dit heeft ook zijn weerslag op tv-reclame, al verwacht PwC wel dat deze markt de komende vijf jaar nog stabiel blijft. Er komt echter een moment dat on demand en online video het in zijn vele verschijningsvormen heeft gewonnen van televisie. Deze trend is nu al duidelijk zichtbaar en zal ook op advertentiegebied zichtbaar worden. De adverteerders volgen immers de consument.

Tijdschrijvenbranche blijft verder krimpen

De Nederlandse tijdschriftindustrie is er tussen 2009 en 2013 met 188 miljoen euro op achteruit gegaan. PwC voorspelt dat de sector nog jaarlijks 4,5 procent extra zal krimpen in de komende vijf jaar. De digitale distributie van magazines groeit, na een wat trage aanloop, aanzienlijk en PwC voorspelt dat deze snelle groei door zal zetten. De magazines zullen, ondanks teruglopende inkomsten, nog altijd op meerdere platforms moeten uitgeven willen zij hun doelgroep kunnen bereiken. PwC suggereert dat onderdeel van het probleem is dat in Nederland maar liefst 1200 verschillende tijdschriften worden uitgegeven. Dat is te veel, valt op te maken uit een vergelijking met andere West-Europese landen, waar het verlies in procenten veel lager is.

Dagbladen worstelen met digitaal

Ook de dagbladen worstelen met een publiek dat enerzijds gehecht is aan papier, anderzijds overstapt op verschillende digitale platforms om nieuws te ontvangen, inclusief social media. Het aantal digitale abonnementen zal blijven groeien, maar kan ook in de komende jaren niet genoeg winst opleveren om de neergang in print te stelpen. Waar het publiek verdeeld is, zijn de adverteerders eensgezinder. Zij adverteren nog altijd graag in papieren kranten, al experimenteren zij ook met nieuwe mogelijkheden.

Om dit document te downloaden moet je ingelogd zijn. Niet geregistreerd? Registreer je dan hier.