Emancipatiemonitor 2014

Meer vrouwen in topfuncties

Meisjes kiezen steeds vaker voor techniek en er zijn meer vrouwen dan eerst in topfuncties. In de top van de 100 grootste bedrijven groeide het aandeel vrouwen van 10 naar 15 procent. De groei in de non-profitsector was kleiner.

Steeds meer meisjes kiezen een btarichting, maar nog altijd minder vaak dan jongens. Hoewel jongens in groep 8 van de basisschool net iets beter scoren op de Citotoets, presteren meisjes al langere tijd beter in het voortgezet onderwijs, het mbo en in het hoger onderwijs. Het opleidingsniveau van jonge vrouwen is daardoor hoger dan van mannen.

Het verschil neemt af

Meisjes en jongens kiezen nog steeds verschillende richtingen in het onderwijs, maar in alle onderwijsniveaus neemt het verschil in richtingkeuze wel af. Meisjes kiezen nu vaker voor technische en exacte richtingen, vooral in havo/vwo en hbo, maar nog altijd minder vaak dan jongens.

Na wijzigingen in de regels voor profielkeuze in 2007 nam het aandeel meisjes binnen het Natuur en Techniekprofiel op de havo toe van 15 procent in 2007/08 naar 26 procent in 2013/14 en op het vwo van 20 naar 38 procent.

In het hbo groeide het percentage vrouwelijke studenten in btarichtingen in die periode van 14 naar 20 procent. In het wo bleef dit ongeveer gelijk op 26 procent. Jongens kiezen minder vaak voor een opleiding in verzorgende richting dan meisjes. Wel is binnen elk onderwijsniveau het aandeel jongens dat een zorgopleiding volgt hoger dan het aandeel meisjes in een exacte studie.

Om dit document te downloaden moet je ingelogd zijn. Niet geregistreerd? Registreer je dan hier.