De opkomst van mHealth

Kansen van mobile devices in de zorg

De belangstelling voor mHealth is begrijpelijk. De inmiddels alom aanwezige en krachtige mobiele technologie heeft het potentieel om slepende kwesties in de gezondheidszorg aan te pakken. Echter, een dergelijk enthousiasme op een gebied met nog maar weinig bewezen bedrijfsmodellen kan de indruk wekken dat het mogelijk om een op technologie gestoelde hype gaat die kan leiden tot kostbare missers. Dit rapport onderzoekt de huidige status en de mogelijkheden van mHealth in zowel ontwikkelde als opkomende markten, de immer aanwezige hindernissen bij de implementatie van deze technologie en de consequenties voor ondernemingen in deze branche.

Het onderzoekt toont aan dat bijna 60 procent van de patiënten in opkomende economieën gebruik maakt van mHealth. In de Westerse wereld is dit slechts 35 procent. In opkomende economieën wordt mobiele gezondheidszorg gezien als nieuwe markt, vol groeikansen. Bovendien wordt innovatie er minder geremd door een bestaande complexe zorginfrastructuur en gevestigde belangen.

PwC stelt dat het draagvlak voor mHealth kan worden vergroot door niet alleen op technologie te focussen, maar vooral op concrete oplossingen die zorgverzekeraars bovendien willen vergoeden. Opbrengsten vanuit de consument alleen zijn vaak onvoldoende om innovaties rendabel in de markt te kunnen zetten. Reden hiervoor is de beperkte betalingsbereidheid bij de consument, die gezondheidszorg als een verworven recht zien. Dit speelt vooral in landen als Nederland, waar mensen relatief weinig zelf betalen voor de zorg.

Om dit document te downloaden moet je ingelogd zijn. Niet geregistreerd? Registreer je dan hier.