Bevolkingsonderzoek naar het bereik van Video-on-Demand diensten voor het kijken naar een film

Onderzoek via het CentERdata onderzoekspanel

Uit dit onderzoek van Stichting Filmonderzoek (n=1.881) blijkt dat in 2011 ruim 1,3 miljoen Nederlanders naar films via Video-on-Demand hebben gekeken. Dit is een stijging van 38% van het aantal gebruikers ten opzichten van 2010. Met VOD kunnen consumenten via het internet films direct op de computer of via een set-top box aangesloten op de televisie “streamen”.
Vooral mannen zijn meer VOD gaan gebruiken en daarnaast is er een stijging onder scholieren, studenten en gepensioneerden. 

Maar ook bij de werkende beroepsbevolking blijft het gemak van VOD onverminderd populair. Grootgebruikers van VOD kijken het liefst naar de ‘serieuze dramafilm’, terwijl de incidentele VOD gebruikers een voorkeur hebben voor ‘actie’ en ‘komedie’. De Nederlandse film is bij beide groepen populair. De bioscoopsector hoeft vooralsnog niet bang te zijn voor vervanging, aangezien de VOD gebruikers ook regelmatig een bioscoop bezoeken.

De enquête is eind 2011 uitgezet in het wetenschappelijk onderzoekspanel van  CentERdata en door 1.881 respondenten ingevuld  (responspercentage van bijna 76%). Het onderzoek is representatief voor de Nederlandse bevolking ouder dan 16 jaar.

Om dit document te downloaden moet je ingelogd zijn. Niet geregistreerd? Registreer je dan hier.