Bereikt en bereid

Gastvrijheid van werkgevers onder de loep

Werkzoekenden wordt aangeraden informatie in te winnen over bedrijven waar ze solliciteren. Zolang ze dit maar niet te actief doen. Dat concludeert dit onderzoek naar de “gastvrijheid” van bedrijven richting mogelijke sollicitanten. Tweederde van de onderzochte bedrijven was niet bereikbaar is op het moment dat een mogelijke kandidaat contact zoekt naar aanleiding van een vacature. Ook blijkt dat op een ander vlak de deur gesloten blijft voor sollicitanten.

Als men zoekt op sollicitatietips, is een van de tips altijd: zoek zoveel mogelijk informatie op over het bedrijf waar je solliciteert en probeer een beeld te vormen van de bedrijfscultuur. In een recent artikel ging men zelfs zover om de tip te geven fysiek bij het bedrijf langs te gaan en zo cultuur te snuiven en beter nog: een dag mee te lopen. B2Bees onderzocht de bereidheid van werkgevers hier aan mee te werken: staan bedrijven open voor proactieve potentiële sollicitanten die zich goed willen voorbereiden en een keer mee willen lopen binnen het bedrijf voordat ze besluiten of het een goed idee is om überhaupt te solliciteren? Het antwoord is: nee.

Men moet zich dus wel een beeld vormen van een bedrijfscultuur, maar mag niet fysiek langskomen. De meeste bedrijven blijven vasthouden aan het oude systeem: eerst een brief en cv, dan selecteren en daarna pas de mogelijkheid tot face-to-face contact. Met alle gevolgen en kans op mismatch van dien. De werving en selectie is aan verandering onderhevig. Inmiddels is bekend  geworden dat het gebruik van online kanalen een grote vlucht genomen heeft bij het solliciteren. Het inzetten van deze online kanalen om er voor te zorgen dat sollicitanten en werkgevers zich vooraf een beter beeld kunnen vormen, bijvoorbeeld door het gebruiken van online profielen of VideoVacatures, lijkt een logische stap. Geen papier meer: met één druk op de knop een compleet beeld. Dát is de toekomst.
 

Om dit document te downloaden moet je ingelogd zijn. Niet geregistreerd? Registreer je dan hier.