Mijke Post

Mijke Post (35) is docent aan de Haagse Hogeschool bij de opleiding Communicatie. Daar geeft ze vakken als monitoring, PR, kennismanagement en communicatieplanning. Ze begeleidt studenten in hun studie, bij stages, projecten en afstuderen. Haar studenten wonnen de publieksprijs bij de PR Talentenjacht van Van Hulzen in 2008. Daarnaast doet ze de opleiding Competentiegericht Coachen als onderdeel van de Master Organisatiecoach. Naast haar functie als docent schrijft ze recensies voor MarketingTribune over vakliteratuur. Namens de redactie zit ze in de jury van de PIM-marketingliteratuurprijs. Vóór het onderwijs werkte zij bij interactief reclamebureau Qi.
-
Boekrecensie: Private Label Uncovered
Volgens de auteurs is er veel beweging in de wereld van producten en is er de afgelopen jaren veel belangwekkend onderzoek vrijgekomen. Veranderingen bij winkelketens en merken zijn volgens hen onomkeerbaar en leveren grote voordelen op voor de eindgebruiker, omdat kwaliteit en betaalbaarheid toenemen. De eerste versie van Private Labels verscheen in 2007 in Europe. Dit De auteurs vonden het tijd voor een update. Het boek is geschreven vanuit IPLC, ofwel International Private Label Consultancy, het consultancybedrijf van Koen de Jong.
-
Boekrecensie: Guerrilla Social Media Marketing
Auteur Jay Conrad Levinson is in de Verenigde Staten bekend omdat hij een serie schreef over guerrillamarketing. Nu betrekt hij ook de social media hierin. Hij beheert de website gmarketing.com en geeft trainingen en presentaties over en coacht in guerrillamarketing. Shane Gibson is de man van de sales en de profits. De auteurs geven tien persoonlijkheidskenmerken van de typische guerrilla social marketeer, zoals: immuun voor hypes, nieuwsgierig, zowel sprinter als duurloper, transparant, gericht op de hele community (alle stakeholders) en altijd op zoek naar nieuwe technieken.
-
Boekrecensie: Basisboek marketingcommunicatie (De Berg)
Een lezenswaardig boek voor startende en doorgewinterde professionals, maar het richt zich primair op hbo-studenten communicatie, marketing en/of economie. De Berg behandelt in elf hoofdstukken marketingcommunicatie in de breedte en de diepte: wat is marketing en wat is communicatie; consumentengedrag; reclame; salespromotion; dm; pr; retail; eventmarketing; sponsoring; mediaplanning en - erg belangrijk - wat is budget? De ervaring leert dat aandacht voor mediaplanning in het onderwijs af en toe achterblijft vanwege het specialistische karakter, maar met dit boek kom je een eind. Budgetteren is in het onderwijs ook niet favoriet, want de gemiddelde communicatiestudent lijkt bang voor getallen.
-
Boekrecensie: De conversation manager (Van Belleghem)
De conversation manager is al even uit en auteur en Marketingfacts-blogger Steven van Belleghem won de vakliteratuurprijs 2010, uitgereikt door het PIM, Platform Innovatie in Marketing. Uiteraard was de titel me al wel opgevallen, maar tot een bespreking kwam het gek genoeg nog niet. Met dit nieuwe wapenfeit voor de auteur en het bureau waar hij werkt, InSites Consulting, een geactualiseerde editie van het boek en de daverende presentatie tijdens de avond van de prijsuitreiking, konden en wilden we er niet langer omheen.
-
Boekrecensie: Dossier Supertrends
In deze rubriek besprak ik al Adjiedj Bakas en Hilde Roothart. Nu de beurt dus aan Carl Rohde en consorten. Rohde laat zich voorstaan op de anderen door wetenschappelijk te zijn. Met zijn lectoraat aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven heeft hij een mooie positie. Ook coolhunters en Science of the Time zijn bekende activiteiten uit zijn koker. Norbert Mirani van Sanoma is bekend door zijn column in Adformatie en van zijn eerdere publicatie Merken maken de man. Goos Eilander is bekend van BrandFuel en als oprichter van Trendbox, dat gekwantificeerde gegevens over trends op Europees niveau levert. Deze gelegenheidsformatie levert een kleurrijk, rijk geïllustreerd en toch handzaam boekje op. Acht hoofdstukken leiden door klinkende trends: de computergamegeneratie, de waarheid over de man, stressdertigers, internet als turbodorpsplein, belevenis en sustainability in the city. Ze leiden in en sluiten af met een verantwoording van de methodes en hoe van trends naar innovaties te komen.
-
Boekrecensie: Jezus wast witter dan wit
De Italiaanse auteur Bruno Ballardini heeft een lemma op Wikipedia waaruit we opmaken dat hij gespecialiseerd is in ‘schrijven’, maar dat hij ook een marketingcommunicatie- en reclamestrateeg is (BBDO, Saatchi, Y&R) en dat hij les geeft aan de universiteit La Sapienza in Rome. Hij heeft ook een weblog met als raadselachtige ondertitel Disconnected thoughts from a disconnected country. De redactie kreeg een voorpublicatie toegestuurd en daarmee zoekt Ballardini de connection, bijgestaan door de kleine Nederlandse uitgeverij Mouria. Met “Jezus wast witter dan wit” hebben we geen nieuw marketingmodel in handen. De auteur met wortels in de reclame wil ons een verhaal vertellen over de katholieke kerk en de bijbel en legt steeds een parallel met begrippen uit het vak.
-
Boekrecensie: Als jij de klant was (Wuring)
Kijken met de ogen van je klant; het lijkt een open deur en toch hebben we er een nieuwe term voor: customer advocacy. Nicolette Wuring schetst een aantal veranderingen die noodzaken tot een andere kijk op marketing. Die veranderingen kennen we wel. Wat ze toevoegt, behalve de term advocacy, is het verder uitwerken, onderstrepen en illustreren van een paradigmashift: een verandering van hoe we de wereld zien.
-
Boekrecensie: Nachtmerrie of droom, de ROI van customer media
Het aloude relatiemagazine is allesbehalve dood, ademt ook dit derde deel over customer media in de praktijk. Het vorige deel bespraken we al in deze rubriek en dat deel blonk uit in de vele cases die full colour waren weergegeven. In dit derde deel draait het om het rendement: wat levert het op? Wist u bijvoorbeeld dat 79 procent van de ontvangers van een relatieblad dit een prettige manier vindt om informatie van een organisatie te ontvangen? En dat 19 procent zelfs bereid is om voor dat blad te betalen? In 37 hoofdstukken komen verschillende auteurs aan het woord over onderzoek bij brancheorganisaties in Zweden, Groot-Brittannië en Duitsland, over bekende relatiemagazines als Zie van Ziggo, Nuon Seizoensgids, Spoor en de beroemde Allerhande natuurlijk.
-
Boekrecensie: Identiteitsmarketing (Kaj Morel)
Identiteitsmarketing ligt op tafel als een salontafelboek: groot, vierkant, zware kwaliteit papier, kleurrijk, geurige drukinkt en een harde kaft. Gaat het om het jezelf in de markt zetten, het ontdekken van je ik en dat uitdragen, corporate communicatie of internal branding? De kern van het verhaal van Kaj Morel is een model voor identiteitsmarketing gebaseerd op de piramide van Maslow over de basisbehoeften van de mens. Deze vertaalt hij naar een tweede piramide met de behoeften of ontwikkelingsstadia van een organisatie. Stadia als overlevingsbewustzijn, relatiebewustzijn en verder naar boven de transformatie die uiteindelijk leidt naar betekenisvol willen zijn. Marketing, zegt hij, houdt op vóór die transformatie. Zodra de fysieke en emotionele behoeften van de consument of de medewerker zijn vervuld, denken we klaar te zijn. Identiteitsmarketing draait de piramide om.
-
Boekrecensie: Goed boek - Tien kansen voor een betere toekomst
Er wordt veel gepubliceerd door trendwatchers. We hadden al “De Seizoenen van de Tijdgeest van Kniesmeijer”, Rohde en Mirani komen eraan met “Dossier Supertrends” en Bakas publiceert het ene na het andere trendthema.
Ras kennen we als trendwatcher en journalist en Roothart kennen we van Trendslator.nl en eerdere boeken.
-
Boekrecensie: Goeroe getwitter
Goeroe getwitter gaat niet over hoe je goeroe kunt worden door te twitteren, het geeft zelfs geen echte citaten van de goeroes. Wat Overbeek, consultant en dichter, wel doet, is de essentie van de persoon en de intellectuele producten van 49 goeroes in 140 tekens vatten.
Onder die 49 treffen we onder meer Cruijff, De Bono, Ofman, Drucker, Nonaka, Belbin en Negroponte. -
Boekrecensie: Seizoenen van de tijdgeest
Eind 2009 verscheen De seizoenen van de tijdgeest. Even laten liggen, maar toch weer gepakt. Bij de Twoty Awards, het prijzenfestival voor trendwatchers, werd Tom Kniesmeijer wel genomineerd, maar hij viel niet in de prijzen. In het rijtje Bakas, Roothart en Rohde werd dit voorjaar ook stevig gepubliceerd. Toch vinden wij dat Kniesmeijer een eigen verhaal heeft, dat gehoord mag worden. Volgens de oude Chinese leer van de I Tjing (Boek der Veranderingen) heeft elk seizoen zijn eigen karakter. De auteur gebruikt dit om ons een beeld te geven van hoe gebeurtenissen, veranderingen en trends in de maatschappij ontstaan, tegengehouden lijken te worden, om dan ineens ten volle uit te barsten. Kwestie van momentum. De cyclus van het openen en sluiten ligt aan de leer ten grondslag. Na een tijd van ontvankelijkheid (yin), raken we verzadigd en komt het sluiten (yang). De tijd vormt zo geen lijn, maar een cyclus.
-
Boekrecensie: Geen commentaar!
Risico- en crisiscommunicatie is een relatief nieuwe discipline binnen de communicatiebranche en in reputatie- en issuemanagement. Rampen zijn er altijd geweest, hoe we daar mee omgaan, en de rol die aan communicatie wordt toegekend, neemt de laatste jaren een vlucht. Dat er draaiboeken klaarliggen voor ziekenhuis en politie lijkt logisch. Nu krijgt in steeds meer organisaties en in de literatuur ook de rol van communicatie een plaats in dat geheel. De auteurs van ‘Geen commentaar!’ zijn ervaren vanuit eigen bureaus en vanuit verschillende typen organisaties in Nederland en België.
-
Boekrecensie: Succes is niet voor lafaards (Paul Moers)
Succes is niet voor lafaards geeft als titel niet direct een beeld; komt dat door de ontkenning misschien? En voor wie is succes dan wel? De ‘10 marketingoplossingen voor nieuwe groei’ doen ons op de redactie in eerste instantie vermoeden dat het hier gaat om het zoveelste kom-de-crisis-te-boven-boek. De inhoudsopgave lijkt dat te bevestigen, met open deuren als ‘manage nooit met je rug naar de toekomst’. Maar het boek meteen afserveren gaat lastig. Zeker gezien de uiterlijke verzorging. Bij dezelfde uitgeverij publiceerde Paul Moers onder andere al Merk toch hoe sterk, genomineerd voor de Pim Marketing Literatuurprijs. Ook dat boek was uitstekend gekaft, helder opgemaakt en kleurrijk en leesbaar vormgegeven.
-
Boekrecensie: Storytelling (Ina Vandewijer)
Storytelling kwam eind 2009 uit en de vraag was: kunnen de lezers van MarketingTribune en Marketingfacts daar wat mee of niet? Er zijn al veel titels over dit onderwerp en storytelling klinkt niet erg businessachtig. Anderzijds, Steve Denning, de Australiër die het onderwerp in 2000 herintroduceerde, verwoordt het zo: ‘Analysis is what drives business thinking. It seemingly cuts through the fog of myth, gossip and speculation to get to the hard facts. It might excite the mind, but it hardly offers a route to the heart.’ En die weg bewandelt dit boek van Ina Vandewijer juist wel. Het is geschikt voor mensen die met interne en corporate communicatie bezig zijn, die branden, die woorden geven aan een identiteit en relevantie van merken, die door narrative knowledge betekenis willen geven aan organisaties, diensten, producten of aan zichzelf.