J-P De Clerck
Digital, integrated & social business analyst i-SCOOP

J-P De Clerck werkt sinds 1992 op het raakvlak van digitale technologie, marketing, sales en media. Hij is sinds 1996 exclusief bezig met online marketing, digitale transformatie en contentmarketing voor B2B en technologiebedrijven.
-
Wat als je content te weinig gedeeld wordt?
Geef toe: je droomt ervan. Misschien durf je het niet hardop te zeggen omdat je niet oppervlakkig wil overkomen: je wéét wel dat niet alleen gaat om traffic en eyeballs. Maar stiekem... stiekem hoop je dat een video, blogpost of presentatie van jou waanzinnig viraal gaat. Toch? Maar hoe zorg je daarvoor? 7 experts geven hun tips.
-
Contentmarketing en relevantie: maak jij het verschil?
Marketingoptimalisatie-expert Bryan Eisenberg reduceerde meer dan 1.100 metrics die invloed hebben tot slechts 3 in zijn 'conversion trinity'. De eerste is relevantie. Wat kunnen we hiervan leren voor de inzet van contentmarketing?
-
De toekomst van social media-marketing (deel 2)
Voor wie een ‘single view’ op zijn klanten wil is Social CRM onontbeerlijk. Het gaat daarbij over meer dan een CRM-systeem waarin ook de realtime activiteiten, netwerken en sociale interacties van de klant worden meegenomen. De kunst van social CRM bestaat in het betrekken van klanten en communities en het gebruiken van de juiste data die je nodig hebt om effectief iets te doen. Mensen, bedrijfsdoelstellingen en processen zijn daarbij nog steeds essentieel. Deze blog is het tweede deel in een tweeluik over de toekomst van social media marketing. In deel 1 las je meer over social business. Hier ontdek je het belang van social CRM en zes andere belangrijke evoluties.
-
De toekomst van social media marketing (deel 1)
De impact van sociale kanalen en technologieën reikt verder dan we denken. Er is een verschuiving van de beslissingsprocessen naar de klant toe en sociale media veranderen de regels van het spel. Daaraan twijfelen is de realiteit negeren. In deze blog vind je de belangrijkste evoluties die vandaag al een impact hebben op je organisatie, zelfs al zie je het niet. De trends van morgen zijn gisteren al begonnen. De reden waarom we ze de toekomst noemen is omdat we ons blind staren op de hype van de dag. Tijd dus om de sociale media zelf even los te laten en alles in een breder perspectief te plaatsen in het eerste deel in dit tweeluik over de toekomst van social media marketing. Deel twee lees je hier.
-
Tien jaar digitale marketing: wat veranderde er echt?
Tien jaar MarketingFacts en we zullen het geweten hebben. M! oprichter Marco Derksen en ik zijn heel verschillende mensen (ik zie er nog veel beter uit) maar we hebben ook iets gemeen: tien jaar geleden startte ik in België de eerste website over digitale marketing (in 2008 verkocht). Wat veranderde er nu echt in tien jaar? Zijn we betere en dus meer klantgerichte en ‘menselijke’ marketeers geworden?
-
Wat kunnen we leren uit de #haren case study?
Eerst en vooral: excuses voor deze opportunistische titel. Maar ik ben boos, erg boos. En ik kan niet er niets over zeggen. Het vreet al dagen aan me. Iedereen kent ondertussen wel ‘het geval Haren’. Meisje plant feestje voor zestiende verjaardag. Meisje gebruikt Facebook en vergeet even iets. Duizenden maken er misbruik van. Meisje heeft geen fijne verjaardag.
-
Erotiek en sociale media: wat durf jij te delen? Een case.
Deze week was ik enkele dagen in Nederland. Eerst in Haarlem voor het Customer Media Congres en dan in Breda voor een dagje opleidingen. Niet eenvoudig met een tand met een ontstoken zenuw. En dan was er gisterenavond die ontmoeting die leidde tot dit stukje over erotiek, seks en sociale media, geschreven met een pijn van jewelste. Niet omwille van het thema, wel door die verrekte tand. Waarom zoveel persoonlijke informatie? Het past wel in dit stuk.
-
De waarde van een Facebook fan en Like
Verschillende bedrijven en onderzoeken hebben geprobeerd om de waarde van een Facebook-fan en zelfs een “Like” of “Vind ik leuk” in een monetaire waarde (geld dus) uit te drukken. In de praktijk gebeurde dat bijvoorbeeld door de relaties te isoleren met fans of ‘likers’ en anderen, waarna de zakelijke waarde van beiden werd vergeleken. Deze berekeningen zijn echter nonsens.
-
Onderzoek: cruciale onderdelen van de online koopervaring
Een uitmuntende klantenervaring en relevante contactmomenten, over alle marketingkanalen heen, zijn de belangrijkste aandachtspunten geworden voor de moderne marketeer. Klanttevredenheid is al lang geen doel meer op zich. Het is het absolute minimum en zou in het DNA van elk bedrijf moeten zitten. Klantenervaringen verbeteren en optimaliseren om verder te gaan dan ‘customer satisfaction’ is je doel.
-
De opkomst van invloed: van overreding en passie tot actie
Online of sociale invloed is meer dan ooit de heilige graal van marketeers. Invloed is het vermogen om anderen aan te zetten om acties te ondernemen en/of om opinies of gedrag te wijzigen. Dat kan op een directe manier (overreding) of indirect (bijvoorbeeld door een ‘betrouwbaar adviseur’ te zijn). Invloed wordt echter altijd gekenmerkt door de resulterende acties. Uiteraard wordt invloed gebruikt voor vele redenen: sommige ‘slecht’, sommige ‘goed’ en sommige ergens tussen in. Invloed is krachtig en marketeers houden er van. In een wereld waar traditionele marketing steeds minder impact heeft, azen de meesten van hen op de steun van de zogeheten influencers’.
-
Brian Solis en de ‘speed of social business’
Eerder dit jaar publiceerde ik een interview met Brian Solis naar aanleiding van de verschijning van zijn boek ‘The End of Business as Usual’. Dit weekend schreef ik een ander interview uit met Brian, waarin ondermeer de rol van content ter sprake komt. Zoals je misschien al hebt gemerkt op Twitter (dank Marco en redactie van Marketingfacts) komt Solis op 28 juni naar Antwerpen voor een reeks workshops in de voormiddag over social business. Die worden gemodereerd door Olivier Blanchard, auteur van ‘Social Media ROI’, waarvoor Brian het voorwoord schreef.
De redactie van Marketingfacts vroeg me om een hoofdstuk te schrijven voor het komende jaarboek over de trends in social media en het zal je niet verbazen dat social business daarin centraal staat. Bij één trend liet ik me deels leiden door Brian Solis. Een voorproefje.
-
Klantgericht denken in de praktijk: een nederig voorbeeld
Soms helpen kleine gebeurtenissen je om een groter verhaal te vertellen. Terwijl ik zit te worstelen met allerhande deadlines (sorry, redactiemensen van het Marketingfacts jaarboek, ik doe wat ik kan), morgen en overmorgen ons congres organiseer en we er net zijn in geslaagd om Brian Solis in juni naar Antwerpen te krijgen, zie ik nog maar eens hoe eenvoudig klantgericht werken kan zijn.
-
Jim Lenskold: waarom marketing ROI (ROMI) cruciaal is
Ik schreef eerder al een vrij uitvoerige inleiding tot marketing ROI of ROMI (Return on Marketing Investment) en een blog waarin het ontoereikende gebruik van ROMI, zoals die uit een onderzoek blijkt, in dit crisisjaar wordt verduidelijkt. In deze post lees je waarom marketing ROI zo belangrijk is, naar aanleiding van een interview met topexpert Jim Lenskold. Marketing ROI gaat niet enkel over meetbaarheid en rekenschap, het gaat over je geloofwaardigheid als marketeer.
-
Durft te vragen: wat levert gebruik social media nu echt op?
Ik las met veel aandacht ‘Goed nieuws: gebruik social media levert echt iets op!’ van collega-blogger Mark De Bruin. Eerst en vooral door de titel want, zoals de praktijk me leert, brengt social media (marketing) inderdaad iets op, al is het voor iedereen in elk geval iets anders. Maar dat is natuurlijk niet het zelfde als vrolijk worden om een - vaag - onderzoek. Je moet ook oppassen met veralgemeningen: goede social media marketing – en bij uitbreiding social business - brengt op. Voor velen brengt het niets op, al ligt dat vaak aan hen. Om nog maar eens te verwijzen naar het onderzoek dat ik in mijn laatste post vermeldde: marketeers blijken beter het nut van sociale media te begrijpen dan voorheen en ze weten ook nog eens de ROI te meten, zij het zeer beperkt. Als je echter kijkt naar de tevredenheid over de social media marketing activiteiten, blijkt dat marketeers minder tevreden zijn dan voorheen over de resultaten (zie afbeelding). Wedden dat het iets te maken heeft met...hoe en wat we meten?
-
Marketing 2012: meer doen met minder middelen – maar hoe?
Vorige week schreef ik hoe marketing ROI of ROMI steeds belangrijker wordt. Je hoort het in de praktijk vaak. Toch lijkt ROMI voorlopig vooral een buzzword. Iedereen heeft het er over maar bij slechts 29,3% van de marketeers staat het effectief op het prioriteitenlijstje. De uitdagingen van marketeers, zoals ze die zelf aangeven, hebben te maken met het verbeteren van de relevantie, dalende ‘customer loyalty’ en meer doen met minder middelen. Er is daarbij een onbegrijpelijke kloof. Die overbruggen is tegelijk een antwoord op de uitdagingen.