Carole Derks
Hoofd Gemeente Nijmegen

Structurerend en inspirerend met een zachte G. Beschikt over een stevige basis op het gebied van multichanneling en CRM (de twee hangen nu eenmaal sterk samen) door 10 jaar werkervaring bij ING in de functies Project & Changemanagement, Sales Support en Innovation. Aangevuld met 1 jaar ervaring in de online media. Nu manager bij de Gemeente Nijmegen.
-
SlideshareReview: Opvolger gezocht!
Wie wordt de opvolger van één van de vaste schrijvers van de wekelijkse SlideshareReview? Het was mij een waar genoegen om deze rubriek te verzorgen maar moederschap en maatschappelijke carrière eisen hun tol: ik heb geen tijd meer voor dit mooie werk. Dus we zoeken een opvolger die om de week gaat grasduinen op slideshare.net op zoek naar pareltjes voor het kritische publiek van Marketingfacts. Ik garandeer u heel veel nieuwe inzichten en mooie beelden. Kennisvergaring, inspiratie.
Let the games begin! Ik daag u uit een korte reflectie te geven op deze prachtige slideshow met cases van Domino’s, Jetblue Airways en Pepsi Max, en de redactie van Marketingsfacts te imponeren met uw burger-journalistieke kwaliteiten. De jury zal zich buigen over de inzendingen en op niet te verifiëren wijze de winnaar bepalen. Succes!
-
SlideshareReview: Journalism without Journalists
De journalist is een bedreigde soort aan het worden door de opkomst van onbetaalde krachten (burgerjournalisten, bloggers) die het nieuws gratis produceren. Dat betekent dat een mooie, levenslange baan bij een gerenommeerd instituut er niet meer in zit, op zijn best kun je als freelancer nog je kostje bij elkaar scharrelen. Wordt hiermee aan de poten van de democratie gezaagd, of hebben we het gewoon over een fraai staaltje creatieve destructie om het kaf van het koren te scheiden?
-
SlideshareReview: Moeders op komst (Nielsen)
Zelfs onderzoeken met veel tekst worden gewoon op slideshare gepresenteerd inclusief handige zoom-knoppen. Dit onderzoek van Nielsen gaat over de ontwikkeling van online media in deze tijden van recessie. Hoewel er negatieve signalen zijn zoals bijvoorbeeld de duizelingwekkende afname van online advertising bestedingen door Financials, Auto industrie en Retail, zijn er ook positieve signalen. Het aandeel online in advertentie-budgetten groeit nog steeds en vooral de marketeers van Telecom, Farma en verpakte goederen stappen steeds meer over op online.
-
SlideshareReview: Eerste Hulp Bij Complexiteit
NEE, niet afhaken, deze presentatie gaat echt niet over agile software development. Hij gaat over complexiteit en ik heb hem kwijlend tot me genomen omdat ik een zwak heb voor conceptuele, in eenvoud uitblinkende en toch multi-toepasbare theorettes. De auteur, Jurgen Appelo haalt zijn denkbeelden uit de “complexity science”, de wetenschappelijke variant op systeemdenken. Complexe systemen organiseren zichzelf. Denk aan een mierenkolonie, of het menselijk brein of het internet. Nova Spivack ziet gelijkenissen tussen deze systemen. Hij noemt het internet The Global Brain en voorspelt dat het een superorganisme wordt met oneindige cognitieve kwaliteiten (deze video is een aanrader!).
-
Slidesharereview: 101 ways to leave your lover
Soms vergeet je wel eens waar het eigenlijk om draait. In de discussies tussen alle techno-geeks en online-freaks hier op Marketingfacts vliegen de termen je om de oren. Ik zou graag een enquête houden onder de partners van onze lezers om uit te zoeken of ze er iets van snappen. Ik denk niet dat ze er veel van begrijpen, maar ze ervaren het wel. Want alle techniekjes en gadgets hebben ons leven grondig veranderd. Denk eens terug aan 15 tot 20 jaar geleden.
-
SlideshareReview: Funny Twitter Cartoons
Zo, even een break van alle depressieve recessie verhalen, tijd voor een setje funny Twitter cartoons. Een spiegel voor de haves, een openbaring voor de have-nots. En de hamvraag is: is er al een relatie beëindigd via Twitter?
-
SlideshareReview: Kill the E-idea killers
Wij marketingf-actors leven een beetje in de toekomst. We volgen alles op E-gebied nauwlettend en voorzien allemaal revoluties met social networks, online advertising, location based services, mobile connectivity, data-sharing, enz. Maar wist u dat de gemiddelde Nederlander deze woorden niet eens kent? Ja dat wist u want die gemiddelde Nederlander is vaak uw collega of nog erger, uw baas.
-
SlideshareReview: B-to-b sales in tijden van recessie
In deze zware tijden waar bedrijven bezuinigen op alle niet-noodzakelijke kosten zit er voor een verkoper maar 1 ding op: zorgen dat je iets noodzakelijks verkoopt. Dus kom niet aan met termen zoals beter, sneller en mooier.. het gaat nu om overleven. Bedrijven zoeken geen oplossing maar een redding van de ondergang en tenzij je dat verkoopt, kun je beter niemand lastig vallen. Dit vergt voor de Harvard Business Review: provocative based selling. Letterlijk is dat: provocerend verkopen of uitdagend verkopen. De verkoper moet de koper overbluffen en hoop geven. Het is de bedoeling dat de verkoper gezien wordt als de redder-in-nood, de deus-ex-machina, de wonder-dokter (let wel: geen kwakzalver, vertrouwen is essentieel).
-
SlideshareReview: Innovatie in boekenland
Wat doe je als je uitgever bent van mooie, tastbare boeken en het internet staat vol met gratis content? Wat doe je als jouw lezer een content-snack prefereert boven een volledige informatie-maaltijd? Dan moet je innoveren. Deze slideshow vertelt het verhaal van innovatie in de uitgeverswereld als reactie op veranderd consumentengedrag en de e-challenge. De belangrijkste doorbraak in het uitgevers verdienmodel was het aanbieden van gratis content op het web.
-
SlideshareReview: Aandacht en leren
Een leraar die kennis wil overbrengen moet de aandacht van zijn studenten zien te trekken. Aandacht.. is dat niet het meest schaarse en tegelijk waardevolle goed dat er bestaat? Alles wat aandacht krijgt, groeit. Kinderen groeien als je ze aandacht geeft, kennis ontstaat als je aandachtig leest en luistert, marketingboodschappen komen over als de aandacht van je publiek kunt trekken. Het krijgen van de aandacht is een belangrijke stap naar contact en vervolgens naar uitwisseling van kennis, energie en liefde.
-
SlideshareReview (20): Advertising is dead
Vraag 1: Zet op volgorde van de hoogste naar de laagste Return on Investment (in 2007): seo, contextual targetting, behavioral targetting, paid search ads, banner-ads, text-link ads, rich media ads, pop-up, e-mail marketing?
Antwoord: Zie slide 28. De top 3 is: seo, behavioral targeting, e-mail marketing.
-
SlideshareReview(18): Het web in 2009
Waarom zijn voorspellingen toch zo leuk? Zo rond de jaarwisseling koop ik altijd meer glossy’s vanwege de horoscoop en ik ben niet de enige! Natuurlijk weet ik ook wel dat de toekomst niet te voorspellen is, maar ik geloof wel in intuïtie. Zoals Einstein zei: “De intuïtieve geest is een gewijd geschenk en de rationele geest een trouwe dienaar”. Ik denk dat je intuïtie kunt trainen door voorspellingen en trends tot je te nemen. En zeker als die afkomstig zijn van mensen die voor de troepen uitlopen zoals Richard MacManus, grondlegger van ReadWriteweb. Dat soort innovators heeft al een heel traject afgelegd en kan mij, ontzettende laggard, goed wegwijs maken in de mist die de toekomst heet, voor hen is die namelijk al deels werkelijkheid. Zo iemand heeft Whuffie. -
Kies de beste SlideshareReview van 2008!
Het zal jullie hopelijk niet ontgaan zijn dat er hier op Marketingfacts sinds begin september elke donderdag een presentatie van Slideshare besproken wordt. Bij deze kunnen jullie de beste van 2008 kiezen. De shortlist van 5 besprekingen is door de eenkoppige jury (ik, de auteur) vastgesteld op basis van volstrekt subjectieve criteria. Daarom, in willekeurige volgorde:
- Mobiel internet bij de NOS. Mooi voorbeeld van Hollands Glorie, het meest bekeken en ook het meeste cijfermateriaal.
- Seth Godin’s nieuwe boek: Tribes. Deze review over het boek van Godin kostte me de meeste tijd dus die verdient extra lezers.
- What the F**CK is SM?. Ik heb u vaker proberen te verleiden met insinuerende titels maar bij deze was de slideshow al prikkelend getiteld. Met de mooiste praktijkcasus namelijk Nikeplus.com.
- Sint zat te denken en Morgan Stanley geeft antwoord. Sorry, maar ik vind best knap van mezelf dat ik deze zware kost in een gedicht heb weten te vangen.
- Alle gezonde zaken groeien. De nieuwjaarsboodschap van mijn mede-SlideshareReviewer Wichert van Engelen.
Je kunt hieronder in de poll stemmen, waarvoor alvast dank! In 2009 staan wij (Wichert van Engelen neemt vanaf volgende week om de week een Slideshare Review voor zijn rekening) open voor alle tips over mooie, inspirerende en vooral leerzame slideshows. Rest ons nog je alvast een goede jaarwisseling en een gezond 2009 te wensen. Op nieuwjaarsdag zijn we er weer!
-
SlideshareReview (16): De mythes rond social reviews ontmaskerd
“Uw reputatie komt te voet en gaat te paard”. Dit gezegde is helemaal waar in een wereld waar uw klanten elkaar sporadisch tegen het lijf lopen. Gezamenlijke beelden worden langzaam gevormd en nog langzamer bijgesteld. Combineer dat met de volgende klassieker “Een tevreden klant deelt zijn ervaring met 1 persoon, een ontevreden klant met tien” en je begrijpt waarom negatieve reputaties sneller ontstaan dan positieve. Nou, vergeet deze wijsheden, ze blijken niet meer te gelden. Tenminste, als u inmiddels het Web2.0-tijdperk bent binnengetreden en sociale interactie tussen uw klanten faciliteert.
-
SlideshareReview (14): alles wat je altijd al wilde weten over Google
De kern van Google’s succes laat zich in 1 woord samenvatten: open. Open betekent gemakkelijk toegankelijk zonder belemmeringen voor gebruik. Hoe makkelijker het gebruik, hoe meer gebruikers, hoe groter de waarde (Wet van Metcalfe of netwerkeffect). Open leidt dus via snellere adoptie tot snellere groei tot hogere waarde (massa=kassa of zoals Google het zelf zegt Money follows users). Open is ook samenwerken, geen geheimen en maximale uitwisseling van kennis. En waarom is dit revolutionair? Omdat de leidende gedachte altijd was: lock-in. Hou je klanten vast, maak het ze moeilijk om over te stappen, maakt het de concurrenten moeilijk om in te stappen, bouw barrières (met dank aan Porter) en bescherm je produkten met patenten en rechtzaken. Protectionisme was het paradigma, en breek dat maar eens open.