Boris Geheniau
CEO Fundament All Media

Specialist in interactieve communicatietoepassingen m.b.t. vastgoed en nieuwbouw in Nederland. Ik schrijf o.a. via mijn blog http://www.nieuwbouw20.nl over bedrijven, nieuwe internettoepassingen en websites. Bovendien worden er nieuwe inzichten, campagnes, personen en bedrijven behandeld die zich in de bouw- en ontwikkelingsbranche onderscheiden. Volg mevia @nieuwbouw20 of @fundament
-
Hoe bouw je een social audience: de case van de Corcoran Group
Matthew Shadbolt is Corcoran Group’s director of interactive product & marketing. In de VS wordt hij betiteld als “the brightest mind in real estate”. Wat Matthew zo bijzonder maakt, is zijn kijk op de hedendaagse marketing en in het bijzonder marketing van vastgoed. De Corcoran Group is een makelaardij die vooral actief is aan de oostkust van de Verenigde Staten. Zij genereren een jaarlijkse omzet van ongeveer 13 miljard dollar. Indien je op hun website kijkt, kom je de meest uitzinnige appartementen en huizen tegen - zoals $ 115.000.000 voor een 'appartementje' vlakbij het Central Park. Op dinsdag 3 december jl. had ik, tezamen met branchevereniging VBO Makelaar en online social adverteerder Radyus, de eer om samen met Matthew Shadbolt een webinar te geven over hoe de Corcoran Group vorm hebben gegeven aan hun social strategy.
-
Industrie- en bouwsector verandert door gerichte inzet social media
Social media is in de B2C-markt al niet meer weg te denken en langzamerhand begint het begrip over social media, verbindingen maken en autoriteit communiceren ook een grote acceptatie in de B2B-markt te krijgen. Onlangs is de IndustrialSocialMedia Award uitgereikt aan Heembouw. Dat een dergelijke prijsvraag georganiseerd wordt, toont volgens mij aan dat industriële en bouwbedrijven serieus naar deze 'nieuwe' vorm van communiceren of marketing moeten gaan kijken.
-
Adverteren op Funda tot 6800% duurder: machtsmisbruik?
Adverteren loont. Daar is iedereen het wel over eens. Vooral online adverteren is een doeltreffende manier van adverteren geworden. Door middel van profilering en het inkopen van relevante zoekwoorden, genereer je online exposure die goed te meten is en zeer goed te targetten is. Dat is een gezonde ontwikkeling, want op die manier kunnen we steeds effectiever en efficiënter de advertentie-euro’s besteden. Dit werkt uiteindelijk weer door in een betere verkoopprijs of zelfs een hogere marge. Vooral in deze huizenmarkt is dat een nastrevenswaardig iets, toch?
-
“Battlefield Facebook”
Vrijdag 21 september liepen 'ze' langs in een surrealistische stoet, bijna 3 uur lang, allemaal op weg naar een feestje. Ik heb genoten en dacht: "wat gaaf". Toch sloeg het om, helaas. Ik kreeg dit artikel gemaild van mijn goede vriend Arjan Terpstra en wil dit graag met jullie delen. Ik denk dat hij gelijk heeft.
Wat er vrijdagavond 21 september in Haren gebeurd is – Project X in Haren - is verschrikkelijk voor alle betrokkenen. Inmiddels staat de avond bekend als de avond van de ‘Facebook rellen’. Een hype met onverwacht grote gevolgen die burgers en overheid in shock heeft achtergelaten. De eerste Project X-klonen zijn inmiddels al aangekondigd. Wat nu? Iets met ezels en stenen. Tijd om te combineren en te associëren en daaruit tips te genereren. Tips hoe te handelen als overheid bij het volgende Project X. Daarbij vind ik - zonder de complexiteit te willen bagatelliseren - dat de enorme gevolgen van de rellen een vergelijking met een vredesoperatie rechtvaardigen.
-
Print is dood, leve Layar!
Reclamefolders, brochures, abri's, posters, flyers en straks ook de verkiezingsborden langs de weg: dagelijks zien we heel wat vormen van traditionele reclame en marketing in print voorbij komen tegenwoordig steeds minder. Zichtbaar en aanwezig voor de doelgroep, maar effectief en meetbaar? Eigenlijk niet in vergelijking tot de mogelijkheden die online adverteren biedt. Dus de stelling dat print dood is, of in ieder geval op haar laatste beentjes loopt zou wel eens correct kunnen zijn.
Er is echter hoop voor de bomenkappers, print kun je echt interactief gaan maken...neen, niet zo'n onogenlijk QR-dingetje maar echt een interactieve laag over je printuiting (zelfs over je gebouwen).
-
Brekend: Facebook sponsored stories ads in de newsfeed
Het is zo ver, de eerste Facebook sponsored stories ads staan in de nieuwsfeed! Als premium ad partner van Facebook heeft Radyus in samenwerking met Facebook een campagne opgezet voor Artsen zonder Grenzen. De sponsored stories die voor deze campagnes zijn opgezet, zijn zojuist verschenen in het nieuwsoverzicht van gebruikers.
Sponsored stories, zoals ze zo mooi door Facebook worden genoemd, zijn advertenties van bedrijven die je vrienden leuk vinden. Tot vandaag verschenen deze advertenties voor een pagina - dus ook die van Artsen zonder Grenzen - in de sidebar. Vanaf vandaag worden deze ook getoond in de nieuwsfeed. Een nieuwe benadering van Facebook welke moet zorgen voor een hogere effectiviteit van de advertenties.
-
Makelaars zien consument als grootste bedreiging
Vorige week schetste het besluit van de leden van de NVM mijn verbazing. Wat wil het feit, de NVM verwierp een samenwerkingsvoorstel met 1900-1500 stemmen: een voorstel om al het nieuwbouwaanbod vanuit de NIKI database (ongeveer 80% van al het aanbod in Nederland) te koppelen met Funda. De reden hiervoor was dat de makelaars redeneerden dat indien de projectontwikkelaars hun aanbod op Funda konden plaatsen, zonder tussenkomst van de makelaar (jawel dat scheelt de makelaar een paar tientjes per project), de volgende stap zou zijn dat consumenten dit ook zouden kunnen doen en daarmee de rol van de makelaar uitgespeeld zou zijn.
Leest u dit goed? Ja dit leest u goed! Er zijn dus een groot aantal makelaars die hun enige toegevoegde waarde zien in het feit dat zij op Funda kunnen presenteren. Ik zeg een dikke vette #fail. Gelukkig zijn er, helaas een minderheid, veel makelaars die hun rol iets breder zien en daadwerkelijk hun klanten van dienst zijn door “echte” verkoopinspanningen te verrichten. Echter deze argumentatie toont maar weer eens aan dat de meeste makelaars compleet de weg kwijt zijn en inderdaad niks snappen van de nieuwe werkelijkheid.
-
Doelgroep informeren? Organiseer een webinar.
“Ja, jóngeren doen dat misschien, maar mijn doelgroep niet…” moedeloos word ik er soms van. Omdat “ik” het niet doe, zal de rest van de wereld het ook wel niet doen. Gelukkig blijkt deze starre beleving niet maatgevend te zijn voor de manier waarop de rest van de samenleving functioneert.
Waar doel ik op? Op webinars, als nieuwe manier van informeren en leadgeneratie, van het in contact komen met potentiële klanten. In de VS worden dagelijks diverse webinars gegeven en het bevreemdt me eerlijk gezegd dat dit middel niet al vaker ingezet wordt in een mobielbreedbandland als Nederland. Een webinar is een online meeting waarbij iedereen vanachter zijn eigen scherm (pc/mobiel/iPad) een online presentatie volgt. Simpel, maar heel doeltreffend.
-
Hij is er: social media revolution 2011
Volgens mij een van de meest bekeken “kijk eens hoe groot en belangrijk social media is”-filmpjes waren social media revolution en social media revolution 2 van Socialnomics. Ik denk dat een heleboel SM-guru’s hier dankbaar gebruik als introductie van hun presentatie..(I know I have). Er is nu een vernieuwde versie, social media revolution 2011. Ik moet zeggen dat ik gehoopt had dat deze met nog meer verrassende statistieken en weetjes zou komen, edoch, het valt wat tegen.
-
Gaan makelaars om kritiek vragen?
In 2001 hebben wij ons eerste huis gekocht. Ik had toen al geen hoge pet van de makelaardij op, dat werd tijdens de koop alleen maar bevestigd. Het feit dat iedereen makelaar kan en kon worden werd nog maar eens bevestigd… Helaas was de reputatie van mijn makelaar moeilijk te checken. Gelukkig is daar verandering in gekomen, sinds kort is er de site http://www.wieisdebestemakelaar.nl. Was die site er geweest dan was ik waarschijnlijk niet met stomheid geslagen vanwege de onkunde van deze mevrouw van het kantoor L. E. in Groningen…
-
Mijnwoonportaal: Een natte droom?
Onlangs is de woonportaal/community van de AEGON Bank gelanceerd: Mijnwoonportaal.nl. Via deze site kunnen leden huizen zoeken en plaatsen. Niet alleen kan je huizen zoeken en vinden ook alle bijdragen worden direct verspreid via de diverse social netwerk kanalen zoals Twitter en Facebook. Centraal op de website staan de bijdragen van de leden. Zij kunnen hun huis op de site zetten zodat deze via het netwerk van AEGON/Mijnwoonportaal verspreid wordt. De bedoeling is dat dit netwerk dusdanig snel uitbreidt zodat de site een groot bereik genereert. Vice versa natuurlijk voor de vraag. Een interessant model dat indien goed gemanaged kan werken. Echter de makers en AEGON zullen zich wel moeten afvragen in hoeverre het grote publiek, wat noodzakelijk is voor de site, ook daadwerkelijk zich tot de site zal gaan richten voor huizen, vragen, antwoorden, tips en tricks?
-
De makelaar sterft uit: Social media in de vastgoedwereld
De afgelopen twee maanden heb ik samen met Arjan Hofmann van de NEPROM een serie webinars onder de naam Bringyourowncoffee, gegeven over vastgoed en social media. Tot onze verbazing leeft dit onderwerp veel meer dan wij dachten. 467 vastgoedlieden hadden zich voor de webinar ingeschreven en een kwart daarvan volgde de webinars trouw. In de laatste webinar hadden wij het genoegen dat Roger Lips en Daan van der Vorm, beide grote namen in de vastgoedwereld, deelnamen. Dit heeft geleid tot rake uitspraken van beide heren over het makelaars- en het projectontwikkelingsvak. Sterker nog het is aanleiding geweest voor Roger Lips om zijn uitspraken verder toe te lichten in een blogpost. Mede door de uitspraken van beide heren en het feit dat directies van grote ontwikkelaars en bouwers als Heijmans, AM, BAM Woningbouw, Blauwhoed, Bouwfonds, Bemog en anderen de rol van de makelaar in het verkoopproces aan de kaak stellen, lijkt dit het startschot voor een heroriëntatie op de rol van de tussenpersoon…
-
Habitoo: Echte interactieve nieuwbouw projectontwikkelaar?
Deze week is Habitoo.nl gelanceerd, een nieuw concept waarbij individuen samen met een projectontwikkelaar in de vorm van co-creatie hun toekomstige huis en wijk ontwikkelen. Habitoo.nl werkt verbluffend simpel: door mensen die op zoek zijn naar een nieuwe woonplek of een nieuw huis aan te laten geven waar ze willen wonen en hoe ze dat zouden willen doen, genereert Habitoo.nl op basis van overeenkomsten clusters. Deze clusters en de verbindingen binnen deze clusters, gelijkgestemdheid, vormen het startpunt op basis waarvan het ontwikkelingstraject wordt ingestoken.
-
Ik word gevolgd door een roze Wehkamp camera!
Ik ontkom er niet meer aan, de roze camera van Wehkamp. Waar ik ook ga, het schattige dinkje weet mij altijd weer in beeld te krijgen. Als een ware Sherlock Holmes weet dit digitale gadgetje van nog geen € 80,- mij feilloos te vinden. Ongelofelijk want op zich is het geen heel speciaal ding. Is dit nu de meest sympathieke vorm van online marketing? Het geeft me wel rust: ik weet wat ik kan verwachten als ik ga surfen…
-
Verkiezingstweets.nl gelanceerd: Alternatief voor de stemwijzer(s)?
Verkiezingstweets.nl (een initiatief van Kamertweets.nl) is vandaag gelanceerd. Verkiezingstweets biedt een transparant, actueel en volledig overzicht van alle twitterberichten van alle twitterende kandidaat-kamerleden voor de aankomende verkiezingen. De op het kamertweets platform gebaseerde website biedt een aantal innovatieve diensten, waaronder een uitgebreide zoekfunctie, statistieken en interactiviteit vanuit de site en widget. Momenteel sturen 168 kandidaat-kamerleden hun Twitterberichten het web op. Het aantal Tweede Kamerleden dat door Kamertweets.nl wordt gevolgd is 61.