-
Waarom Facebook geen social network meer is
Facebook F8 was gisteren en daar werd Timeline gelanceerd. Timeline is een nieuwe manier om alle informatie die je gedeeld hebt op Facebook te presenteren, maar eigenlijk is dat het ook niet. Het zijn niet alleen je gegevens, je places je foto’s en video’s. Het draait alleen nog maar om jou, jij staat volledig centraal. Timeline is dat wat ervoor zorgt Facebook niet meer een sociaal netwerk is, het is zelfs geen platform meer, Facebook is nu over jou, het is het ultieme liferecording mechanisme geworden. Het is nostalgie op steroïden.
-
Strategisch middel: Social media policies moeten stakeholders gerust stellen
Het grootste misverstand dat er bestaat over social media policies en gedragcodes is dat deze worden gemaakt voor de mensen op wie deze policy betrekking heeft. Veelal zijn dat de medewerkers, echter ze zijn zelden voor de medewerker: ze zijn als geruststelling voor klanten, investeerders, aandeelhouders en andere stakeholders. Een veel gehoord bezwaar is dat policies te lang of te restrictief zijn en dat een simpel ‘doe maar normaal’ toch genoeg zou moeten zijn.
-
B2B beslissers kiezen social, maar hoe beinvloed je hun aankoopbeslissingen?
In een recent rapport van Forrester blijkt dat beslissers in B2B (zij die dus de uiteindelijke knoop doorhakken om iets wel of niet aan te schaffen, of om een project wel of niet door te laten gaan), hoe langer hoe meer social media gaan betrekking in hun besluitvormingstraject. Ondanks dat de verwachting kan zijn dat deze groep zich hetzelfde zou gedragen als reguliere consumenten, geeft het onderzoek een ander inzicht.
-
De toegevoegde waarde van intern Social Media gebruik
Social Media zit binnen bedrijven in veelal dezelfde fase waarin Excel zich bevond eind jaren tachtig. Toentertijd waren managers erg terughoudend om Excel beschikbaar te stellen aan hun werknemers aangezien zij bang waren dat hun medewerkers hun tijd zouden verdoen met het maken van boodschappenlijstjes of met het bijhouden van de tussenstanden van verschillende sporten. Kortom, eigenlijk zijn we qua managers mentaliteit niet heel erg verandert in de afgelopen 20 jaar. Echter als je je ervan bewust bent dat bedrijven die social media goed benutten een gemiddelde omzet groei doormaken van 18% (ten op zichte van een omzetkrimp van 6% voor bedrijven die geen gebruik maken van social media).....
-
Wat nou als Social Media een hartlongmachine voor je bedrijf zou zijn?
‘s Avonds als ik een keer TV kijk, iets dat zelden gebeurt, dan schijnt UPC het nodig te vinden om remote mijn media box te herstarten voor een software update. UPC heeft ongeveer 23 uur per dag om dit te doen zonder dat ik er last van heb, maar ze besluiten het iedere keer te doen als ik net iets zit te kijken. Het is daarom maar goed dat UPC geen hartlongmachines maakt, immers het zou nogal een pijnlijk resultaat opleveren als de machine een herstart zou krijgen op het moment dat de patient net aangesloten is. Eenzelfde probleem zie je tegenwoordig met bedrijven die social media gaan uitproberen. Als ze social media zouden zien als iets waarmee ze hun bedrijf aan een hartlongmachine zouden leggen, dan zouden veel uitprobeersels een stuk serieuzer zijn. Door schade en schande wijs worden is niets anders dan een goedkoop excuus om niet je best te doen. Het is niet zo dat je veel meer leert van falen, je leert meer van je successen, je weet dan immers wat werkt en dat kan je herhalen. In het geval van falen weet je alleen maar wat er niet werkt, dus je weet wat je niet moet doen, niet wat je wel moet doen (lees Rework er maar op na).
-
Handige statistieken voor de B2B marketeer
Statistieken presenteren als een tabel of een lijst van bullets is tegenwoordig haast not done geworden (zie ook de filmpjes van Social Media Revolution). Ook onderstaande video geeft een mooi overzicht van statistieken voor B2B marketeers en om alvast een vastproefje te geven zijn hier alvast een paar statistieken die in dit filmpje voorkomen:
-
Is jouw merk al uitgekotst?
Vroeger was de enige plek waar mensen in een grote groep je merk aan de schandpaal konden nagelen de verjaardag van tante Truus of een ander bedrijfsfeest in een schimmelige kantine. Het bereik was zelden groter dan 20 man en als iemand 50 man op één avond kon bereiken met zijn verhaal dan was dat een unicum. Tijden zijn veranderd, het is makkelijker dan ooit om veel mensen te bereiken, de schimmelige kantine is omgeruild voor een minder schimmelige digitale varianten in de vormen zoals Twitter, Facebook en Hyves. Vijftig mensen bereiken met één bericht is iets dat binnen 10 seconden gerealiseerd is.
-
Nike Grid – Foursquare met telefooncellen
Nike is briljant in zijn campagnes en dat geldt ook voor Nike Grid. Het is een location based game, maar op een andere manier dan dat we gewend zijn. Het speelt zich af in Londen met behulp van fysieke telefooncellen waar je kan inchecken. Het doel is om, net zoals bij Foursquare, badges te verdienen en in het geval van Nike de Crown van een bepaalde postcodegebied te winnen. Uiteraard is het idee dat je van telefooncel naar telefooncel rent en hoe sneller en hoe vaker je dit doet, hoe beter dit is voor de badges die je kan verdienen.
-
Cijfers over Social Media gebruik in Nederland
Vaak zijn cijfers over social media erg internationaal of op zijn minst Amerika georiënteerd. Daarom is het ook prettig als er eens cijfermateriaal beschikbaar is wat betrekking heeft op Nederland. Bijvoorbeeld over de onderverdeling in Nederland tussen inactives, joiners, spectators, collectors, creators en critics of in hoeverre gebruiken Nederlanders Social Media en waarvoor gebruiken ze het? Delen van content, delen van opvattingen, in contact blijven met vrienden, je leven delen met je vrienden of om nieuwe mensen te ontmoeten?