Menno Braakman
Digital Director JustBuzzit

Allround Digital Strateeg, creëert synergie tussen paid, owned & owned media om de bedrijfsdoelstellingen en campagnedoelstellingen te realiseren. Streeft naar waardecreatie in de nu ontwikkelende betekeniseconomie en een constructief benutten van de digitale snelweg..
-
Social media & ethiek
De afgelopen jaren ben ik me steeds bewuster geworden van het feit dat steeds meer online 'sociale' plekken (social media) vrij asociaal werden. Er wordt geklaagd, geoordeeld, beledigd en gescholden. Er zijn zelfs een paar sites waar dit gedrag onderdeel is geworden van de communitycultuur. De eerste jaren deed ik dit af als 'de pubertijd van social media'. Het medium moet zich vast nog ontwikkelen. Ik voerde het afgelopen jaar gesprekken met mensen van Facebook, LinkedIn en Twitter. Zij gaven allemaal hetzelfde terug: zij leveren enkel de tools/het platform. Hoe mensen zich daar gedragen is voor hun eigen rekening. Ze vinden dat ze voldoende tools bieden voor zelfregulering, waardoor aanstootgevende content kan worden 'geflagged' en vervolgens verwijderd. Verder willen ze nog niet gaan of verder hebben ze nog niet gedacht.
-
LinkedIn begint Recruitmentplatform
19 en 20 augustus vond de door KREM georganiseerde Social Media Summerschool plaats. De eerste dag stond in het teken van de inspiratiesessie “geheimen van social media” met onder andere Eli Lejeunevan Discovery Channel (nominee Best Social Marketeer 2009) als gastspreker en in de middag een Twitter Crashcourse. De tweede dag was meer gericht op recruitment en social media. Dit was ook de dag van de primeurs: zo gaf Thomas Waldman (nominee Best Social Recruiter 2009)van LinkedIn Nederland een voorproefje op de nieuwe tools voor recruiters (en marketeers) die eind van dit jaar worden gelanceerd. Daarnaast presenteerdeJacco Valkenburg voor het eerst zijn bevindingen uit zijn binnenkort te verschijnen boek: “Solliciteren via LinkedIn”. Ik wil graag het LinkedIn verhaal van Thomas met jullie delen.
-
De toekomst van het sociale web, de visie van Jeremiah Owyang
Het is voor ieder bedrijf (B-to-B en B-to-C) belangrijk om een goede inschatting te maken van de toekomst. Hoe ziet de consument van de toekomst eruit? Wat vindt hij/zij leuk, belangrijk? Door wie laat hij/zij zich beïnvloeden en op welke plekken en welke momenten gebeurt dit. In dit perspectief is een kijkje in de toekomst van het sociale web zeer interessant. Het web (internet) is namelijk de plek die voor steeds meer consumenten dé plek is waar producten worden vergeleken, ratings, reviews en aanbevelingen door peers en vrienden worden gelezen en bekeken.
Met de komst van sociale media (waaronder sociale netwerken) verschuift langzaam de macht van de bedrijven naar de consument. Zo zorgt een steeds socialer wordend web voor meer transparantie, meer waardevolle inzichten in elkaars activiteiten, meningen en ervaringen. Dit sociale web zorgt ook voor een snelle verspreiding van deze informatie. Zo worden bedrijven/merken steeds kwetsbaarder en de consument steeds bepalender in de toekomst van jouw product of dienst: zoals het eigenlijk zou moeten zijn. Bedrijven hebben nu de mogelijkheid om te participeren, waarde te creëren en aan vertrouwen en relaties te bouwen, of aan de zijlijn toekijken en de strijd om de consument verliezen. Marco Derksen publiceerde al begin 2008 over Charlene Li’s (ex-Forrester Analyst) visie op de toekomst van social networks. Jeremiah Owyang, Senior Analyst bij Forrester en social media goeroe, publiceerde op 27 april 2009 over zijn visie op de toekomst van het sociale web.
-
De Corporate Social Networking Awards 2009
In mijn masterclasses Marketing & Social Networks hoor ik nog vaak: “Noem nou eens een Nederlands bedrijf dat sociale media goed inzet”. Het is waar, de social media best practices komen voornamelijk uit de US. Maar ook in Nederland worden de bedrijven langzaam wakker. Steeds meer bedrijven, recruiters en marketeers omarmen de mogelijkheden die social media bieden en behalen daarmee goede resultaten! Deze best practices willen wij graag met jullie delen. Daarnaast willen we deze social companies, recruiters en marketeers graag in het zonnetje zetten.
De Corporate Social Networking Awards, oftewel CSN Awards, zijn in het leven geroepen om op zoek te gaan naar de Best Social Recruiter, Social Marketeer en Social Company van Nederland. De winnaars zullen worden gekozen door een deskundige jury. De top 3 van iedere categorie ontvangt een nominatie en gratis toegangskaart voor de CSN Conference 2009 op 14 mei. Tijdens dit congres mogen de nominees hun case presenteren en worden de winnaars bekend gemaakt.
-
Hoe om te gaan met Digital Natives? Urs Gasser geeft college
Urs Gasser is Executive Director van het Berkman Center for Internet & Society van Harvard University. Gasser onderzoekt en publiceert over digital natives en hoe bedrijven met de nieuwe generatie om kunnen gaan. Zijn stelling luidt: De kinderen van vandaag kunnen zich geen leven voorstellen zonder Google en Wikipedia.
Gasser is co-auteur van het boek “Born Digital: Understanding the First Generation of Digital Natives”. Hij leidt onderzoek in samenwerking met Europese, Aziatische en Amerikaanse instituten naar de opleiding en beleidsvorming voor de generatie digital natives, intellectueel eigendom en privacy in digital media. Urs Gasser zal op 14 mei spreken op de CSN Conference over een generatie die online opgroeit: wat is zo bijzonder aan deze mensen en wat betekent dit voor werkgevers?
-
Social Media Stappenplan (Verslag Social Networking World Forum Deel 5)
Op 9 en 10 maart vond het tweedaags congres Social Networking World Forum plaats in het Olympia Conference Center in Londen, Engeland. Een congres met sprekers van social media bedrijven, social media specialisten, social networks als LinkedIn, MySpace en Xing. Voor sprekers van MySpace en Ariadne Capital, zie deel 1 van mijn verslag. Sprekers van vriendjesnetwerk Bebo white label community software SocialGO en Netlog komen in deel 2 terug. Xing en Friendster komen in Deel 3 naar voren. . In deel 4 wordt de social strategy van Coca Cola belicht en komt social media in de recessie aan bod. In dit vijfde deel bespreek ik het Social Media Stappenplan voor beginners van Danny Meadows-Klue
-
Verslag Social Networking World Forum Londen (Deel 4)
Op 9 en 10 maart vond het tweedaags congres Social Networking World Forum plaats in het Olympia Conference Center in Londen, Engeland. Een congres met sprekers van social media bedrijven, social media specialisten, social networks als LinkedIn, MySpace en Xing. Voor sprekers van MySpace en Ariadne Capital, zie deel 1 van mijn verslag. Sprekers van vriendjesnetwerk Bebo white label community software SocialGO en Netlog komen in deel 2 terug. Xing en Friendster komen in Deel 3 naar voren. In dit deel komen Michael Donnelly over de social strategy van Coca Cola en Dirk Singer van Cow over social media in de recessie aan bod.
-
Verslag Social Networking World Forum Londen (Deel 3)
Vorige week vond het tweedaags congres Social Networking World Forum plaats in het Olympia Conference Center in Londen, Engeland. Een congres met sprekers van social media bedrijven, social media specialisten, social networks als LinkedIn, MySpace en Xing. Voor sprekers van MySpace en Ariadne Capital, zie deel 1 van mijn verslag. Sprekers van vriendjesnetwerk Bebo white label community software SocialGO en Netlog komen in deel 2 terug. In dit derde deel belicht ik de presentaties van Davide Villa van Xing en David Jones van Friendster.
-
Verslag Social Networking World Forum Londen (Deel 2)
Vorige week vond het tweedaags congres Social Networking World Forum plaats in het Olympia Conference Center in Londen, Engeland. Afgelopen zaterdag plaatste ik deel 1 van mijn verslag van dit congres. Vandaag passeren drie andere sprekers van dag 1 de revue. Dit zijn Kate Burns van vriendjesnetwerk Bebo, Alex Halliday van white label community software SocialGO en Lorenz Bogaert van Netlog.
-
Verslag Social Networking World Forum Londen (Deel 1)
Deze week vond het tweedaags congres Social Networking World Forum plaats in het Olympia Conference Center in Londen, Engeland. Een congres met sprekers van social media bedrijven, social media specialisten, social networks als LinkedIn, MySpace, Xing, Ecademy, Habbo Hotel en Bebo en grote merken als BMW, CocaCola, Hyundai, British Airways, MTV. General Motors en Orange.
In een aantal blogposts zal ik verslag doen van de 2 dagen. Daarnaast zal ik de komende tijd een aantal zeer interessante cases belichten die tijdens dit congres werden gepresenteerd. In deze eerste blogpost belicht ik de presentaties van de ochtendsessie van de 1e dag. -
Corporate Twitter Marketing: Hot or Not?
De afgelopen maanden heb ik me begeven in de wereld van Twitter. Ik voelde me nooit echt aangetrokken tot het gebruiken van een “microblogging tool”. Regelmatig aan je netwerk mededelen waar je bent en wat je aan het doen bent moet bij je passen denk ik. Mijn jongere broers Generatie Y vinden Twitter zelfs voor nerds.
Toch vond ik het leuk en belangrijk om me te verdiepen in dit sociale medium. In mijn vak bekijk ik dagelijks wat de meerwaarde van verschillende sociale media kan zijn voor bedrijven. Zo zou ook Twitter een bepaalde meerwaarde voor je bedrijf kunnen vertegenwoordigen. Kan activiteit op Twitter je merk(en) beïnvloeden? Denk aan je product/service brands en employer brand. Kan Twitter een rol spelen in je marketingstrategie? In de U.S. zijn al meerdere bedrijven actief op Twitter. Helaas hebben slechts enkele merken een concrete Twitter-strategie uitgewerkt. Er zijn ook merken die het ronduit slecht doen . Europa (en dus ook Nederland) lijkt nog wat achter te blijven. Lichtpuntje voor mij is de twitter-(inter)activiteit van minister Maxime Verhagen. Hij zet goede eerste stappen in de social politics arena.