Sander Scholten
Co-founder WebshopOvername B.V.

Sinds 2002 actief in de wondere wereld der e-Commerce. Diverse ondernemingen opgezet, geëxploiteerd en verkocht (waaronder webshops) en vanaf 2015 oprichter en mede-eigenaar van het overnameplatform WebshopOvername.nl.
Specialisme: Aankoop, Verkoop, Bemiddeling en Waardebepalingen.
-
Waarde verhogen van je webwinkel
Vaak worden webshops pas gewaardeerd rond het moment van overname: een verkoper is benieuwd wat zijn onderneming waard is en een koper wil vaststellen hoeveel hij of zij maximaal aan de overname zou moeten uitgeven. Het is echter nuttig om ook bij de waarde stil te staan wanneer van een overname nog geen sprake is. Het waarderen van een webwinkel geeft namelijk ook goede handvatten om de waarde van de shop mee te verhogen, zolang de eigenaar deze zelf nog beheert.
-
Je webshop verkopen: hoe bepaal je de waarde?
Het eerste wat opkomt wanneer iemand zijn webshop gaat verkopen is de vraag omtrent de waarde. Want wat is de waarde van je webshop en hoe bepaal je die op een geloofwaardige manier? Beide vragen worden ons regelmatig gesteld en het antwoord daarop levert nogal eens discussie op. Het is dan ook verstandig om je in de materie te verdiepen, voordat je het verkooptraject van een webshop start.
In dit artikel heb ik het onderwerp ‘waarde’ en de meeste gebruikte methode om die waarde te bepalen uitgewerkt. Ik hoop hiermee voor diegene die een webshop willen verkopen of juist willen overnemen concrete handvatten aan te reiken.
-
Seks.nl onder de hamer in 3e Sedo BeNeLux veiling
Na de op MarketingFacts beschreven eerste twee lokale domeinnaamveilingen in 2007 en 2008, organiseert Sedo tussen 23 en 30 oktober de derde editie van dit evenement. Deze lokale veiling richt zich puur op .nl, .be en .lu domeinnamen. De volledige lijst met 67 namen mag wat mij betreft met recht ‘premium’ genoemd worden. Hieronder een aantal van de favorieten:
-
Groeiende vraag naar .EU domeinnamen
EURid, de Europese registry voor .EU domeinnamen heeft afgelopen week een snelle groei gerapporteerd in het aantal geregistreerde .EU domeinen. Wanneer de cijfers van het 2e kwartaal in 2008 met die van een jaar geleden worden vergeleken groeide in 6 landen het aantal .EU registraties zelfs met meer dan 60 procent . De gemiddelde groei in de gehele Europese Unie was overigens ook een stevige 15 procent volgens de kwartaalrapportage van EURid. Het volledige rapport is hier te lezen (pdf).
Gedurende de onderzochte periode overtrof het aantal .EU registraties in Nederland (385.568) voor het eerst het aantal dat in het Verenigd Koninkrijk is geregistreerd (365.611). Op Duitsland na is Nederland nu het land met de meeste .EU domeinregistraties. Met name de tabel op pagina 12 van het rapport spreekt boekdelen. Deze cijfers lijken mij overigens in lijn met het grote aantal .nl en .com registraties van Nederlanders. Alles bij elkaar bekeken schijnen wij volgens onderzoek van SIDN zelfs het land te zijn met het hoogste aantal domeinregistraties (0.2) per hoofd van de bevolking.
-
Verslag vanaf ICANN Parijs
De 32e internationale ICANN bijeenkomst is gisteren officieel van start gegaan in Parijs. Wij waren aanwezig voor beknopte verslaggeving. Tijdens de meeting die nog tot vrijdag zal duren staan een aantal ‘hete hangijzers’ op het programma, waaronder IDN en, vooral, de toelating van nieuwe gTLD’s (Top Level Domains). Over dit laatste onderwerp wordt al enige tijd volop gespeculeerd en ICANN heeft zelf al laten weten dat er gesprekken gaande zijn om mogelijk duizenden nieuwe TLD’s te introduceren (zie: Emerce).
Deze mogelijkheid is het gevolg van een verandering in de toewijzing van TLD’s. Dankzij deze verandering moet het in theorie voor elke groep mogelijk worden om een eigen TLD aan te vragen. Gistermiddag werd een workshop gehouden over de beslissing om al dan niet nieuwe TLD’s toe te laten. Aan de workshop namen zowel het panel, met ondermeer eBay, als het publiek in de zaal actief deel. De discussie vond plaats rondom vooraf gecommuniceerde vragen. Op basis van drie van die vragen probeer ik hieronder een indruk te geven van de meningen en verschillende kanten die aan het TLD-vraagstuk hangen. Vorm je eigen mening, zou ik zeggen.
-
.NL domeinnamen onbereikbaar na update SIDN
Afgelopen nacht waren een groot aantal .nl-domeinen niet bereikbaar nadat er iets grondig fout ging met de update van de .nl-zonefile. De Nederlandse registry SIDN heeft een oude zonefile moeten terugzetten om de storing te verhelpen.
Volgens de persberichten die SIDN inmiddels hier en hier op haar website heeft gepubliceerd zijn er ernstige verstoringen opgetreden in de dienstverlenging door een upgrade van het registratie systeem: ‘Woensdagavond 28 mei hebben wij onderhoud gepleegd aan het domeinnaamregistratiesysteem (DRS). Na het onderhoud is er een storing opgetreden waardoor een aantal domeinnamen niet bereikbaar is geweest tussen 00.00 uur en 07.00 uur vanmorgen. Op dit moment is SIDN nog druk bezig de storing te verhelpen. Uit voorzorg is het DRS tijdelijk uitgeschakeld. Totdat de storing is verholpen worden aanvragen voor nieuwe domeinnamen in volgorde van binnenkomst in een wachtrij geplaatst. Zodra het DRS weer is ingeschakeld worden de aanvragen verwerkt. Aanvragen die na 18.00uur op 28 mei zijn binnengekomen, zijn dus nog niet verwerkt.’
-
Registreer een .ME domeinnaam: heel persoonlijk!
Met de onafhankelijkheid van Montenegro in 2006 is de basis gelegd voor een interessante nieuwe TLD (Top Level Domein): het .ME domein. De .ME extensie is niet alleen interessant voor bedrijven met een lokale business want wat te denken van de talloze leuke combinaties die je persoonlijk met deze TLD kunt maken: call.me, email.me, kiss.me etc. Of zoals Predag Lesic van de .ME Registry het verwoordt: ‘Think about it, with a .ME domain, the Internet will, quite simply, be all about YOU. For the first time in Internet history, domain names are essentially personal.’
De eerste fase van de Sunrise, voor houders van een merkrecht, is afgelopen dinsdag gesloten. Vanaf 6 juni is het voor iedere geïnteresseerde mogelijk om in de tweede fase van de Sunrise tot 26 juni een .ME domein aan te vragen. Domeinen die tijdens deze zogeheten Landrush meerdere aanvragen ontvangen zullen worden geveild onder de aanvragers (het proces waar dotAsia nu overigens midden in zit). Vanaf 17 juli gaat de registratie volledig open en worden de .ME domeinen toegekend op een ‘wie het eerst komt, die het eerste maalt’ principe. De minimale registratieperiode is twee jaar.
-
Resultaten 2e Sedo Benelux domeinveiling
Vorige week, vrijdag 9 mei liep om 16:00 uur de tweede Sedo domeinveiling af die eerder op Marketingfacts is aangekondigd. Deze ‘lokale’ veiling is door Sedo in het leven geroepen om de premium .nl, .be en .lu domeinnamen op een eigen podium te kunnen zetten.
Het resultaat van de tweede editie overtreft zowel in aantal verkochte domeinnamen als de totale opbrengst de eerste veiling (oktober 2007) ruimschoots met 15 verkochte namen voor een totaalbedrag van 182.510 euro (tegen 10 verkochte domeinen voor 76.210 euro tijdens de eerste veiling).
De verkochte domeinnamen met de opbrengst per naam (in euro’s):
-
Sedo organiseert tweede veiling voor lokale topdomeinen
Na een behoorlijk succesvolle eerste Benelux veiling in november vorig jaar organiseert Sedo dit jaar twee veilingen voor lokale .lu, .nl en .be topdomeinen. De eerste BeNeLux veiling van dit jaar vindt plaats van 2-9 mei, en de lijst met te veilen namen is inmiddels bekend gemaakt. Een aantal toppers die inmiddels klaar staan op sedo.com zijn Huren.nl, Boxen.be en DVD.lu.
-
SIDN verloot numerieke domeinnamen
De problematisch verlopen landrush van numerieke .nl domeinnamen heeft de afgelopen maanden veel stof doen opwaaien in de industrie. Gedurende deze landrush op 28 en 29 februari kon het merendeel van de betere numerieke domeinen (denk aan 007.nl etc) namelijk door twee registrars worden vastgelegd. Van de 500 deelnemende registrars hadden deze twee registrars een enorme capaciteit ingezet wat de aanvragen van de overige registrars uiteindelijk deels onmogelijk maakte. De verdeling van de namen heeft tot zoveel beroering geleid dat de SP er zelfs kamervragen over heeft gesteld en in één adem door pleitte voor het onder toezicht brengen van de SIDN bij Vadertje Staat (...).
Inmiddels zijn we een kleine twee maanden, een aantal enquetes en een discussiemiddag verder en heeft SIDN deze week aangekondigd hoe de teruggevorderde domeinnamen zullen worden heruitgegeven onder de aanvragers gedurende de landrush.
“Van vrijdag 11 tot en met maandag 21 april konden de deelnemers aan de landrush voor numerieke domeinnamen via een online enquête stemmen over de methode waarop de herverdeling van de teruggekomen numerieke domeinnamen zal plaatsvinden.”
-
Duitsland registreert 12 miljoenste domeinnaam
Eergisteren, op 14 april, werd de 12 miljoenste .de domeinnaam vastgelegd. Volgens DENIC, de uitgever van Duitse domeinen, is .de het eerste country code Top Level Domain (ccTLD) dat deze mijlpaal bereikt. Of .de ook als eerste de volgende mijlpaal van 13 miljoen bereikt is maar zeer de vraag: de hoeveelheid .cn (China) registraties neemt bijzonder snel toe met 1 miljoen registraties per 2 maanden (mede dankzij een langdurige prijsstunt van de uitgever van domeinnamen). De Chinese ccTLD is op dit moment de 10 miljoen registraties al gepasseerd en zal dus nog in 2008 de leiding overnemen.
De Duitse ccTLD zag het levenslicht in 1986 met toen nog maar 6 registraties: dbp.de, rmi.de, telenet.de, uka.de, uni-dortmund.de en uni-paderborn.de. Nu is het 22 jaar later. Uit het persbericht: ‘Mit den nun zwölf Millionen registrierten Domains ist die deutsche Top Level Domain .de weiterhin die größte länderbezogene Kennung auf der Welt.’ Dat is knap voor een ccTLD, gezien de per definitie beperkte doelgroep van lokale extensies.