Luuk Ros
Manager Content en Business NIMA Nederlands Instituut voor Marketing

‘Professional Consumer’ Luuk Ros is sinds januari 2016 Manager Content voor NIMA, na twee jaar hoofdredacteur te zijn geweest van Tijdschrift voor Marketing / MarketingOnline en vijf jaar van MarketingTribune. Luuk studeerde in 1995 af (hbo Communicatie) en werkte bij een aantal corporates (Albert Heijn, Debitel en Praxis), bureaus (Van Oorschot, Coebergh), maar vooral bij B2B-vakmedia. Voor NIMA schrijft hij op Marketingfacts over innovatie in marketing. Sinds maart 2018 is hij hoofdredacteur van Marketingfacts.
-
Winkels domineren Top-100 grootste adverteerders
MarketingTribune kwam deze week met zijn meest los opgevraagde nummer van het jaar, waarin het de Nielsen-cijfers van de Top-100 grootste adverteerders in Nederland 2020 op een rij zet. Althans voor wat betreft de ‘traditionele media’. Albert Heijn blijkt daarin de meeste media-euro’s te verspijkeren. De top-15 wordt bijna geheel gedomineerd door winkels en telco’s.
-
11 tips van Ritson voor het beste marketingplan ooit
Bijzondere en enorm bruikbare posting deze week van Mark Ritson, de columnist en marketingprofessor, maar bovenal één van de bekendste marketingdenkers van het moment. Er is al eens opgemerkt dat de Australiër Ritson geen boek heeft, geen standaardwerk, en dat is voor iemand met zo’n impact op marketing als wetenschap best jammer. Zijn alomvattende meesterwerk, hét basisboek, dé mind blowing theorie is nooit uitgeschreven in één kloek printje waar iedereen het jaren over heeft. Geen 'Good to Great', 'How brands grow', of 'Blue Ocean Strategy' van Ritson dus.
-
Lidl, Bosch en eBay – Dé YouTube-winnaars van 2020
In Duitsland zijn de 'winnaars' van het YouTube Ads Leaderboard 2020 bekendgemaakt. Hebben wij wat aan die informatie? Ja, want je kunt de oosterburen van echt álles betichten, maar niet dat ze niet op ons lijken. In alles, dus ook in reclame en marketing. Reden waarom we altijd even meeloeren in de nieuwsbrief van Werben und Verkaufen en daar kwamen we deze Top-3 tegen.
-
Zes megatrends die groter zijn dan trends
Body Debates, Roots Revival, Platform Politics, Stability Pursuit, Counter Cancel, Health Hedonism. De denktank van TBWA die probeert de tijdgeest te vangen in wereldwijd relevante trends, of beter - Edges - heeft de bullshitbingokaart al vol nog voordat de deelnamekaarten zijn uitgedeeld. Toch zijn het fascinerende bewegingen die het beschrijft.
-
Vijf actuele trends in creatieve communicatie, houden we die?
We zitten midden in een nucleaire coronawinter, dus voor sommigen is het lastig om over die horizon te kijken van een aantal maanden, waarna we eindelijk weer 'gewoon gaan doen'. Zoals in ieder vak zijn er trends en veranderingen die de toekomst voor een deel gaan bepalen, maar omdat nu eenmaal niemand een glazen bol heeft, weten we niet precies in welke mate dat zal gebeuren. Goeroes genoeg overigens die zeggen het wél te weten, maar tegen de tijd dat we hen afrekenen op dwaalsporen zijn we alweer drie boeken verder.
-
Ruim vijfenzeventig voordrachten voor Marketeer of the Year
Na het sluiten van de aanmeldingsmogelijkheid voor de Dutch Marketing Awards afgelopen maandag hebben de organisatoren meer dan hondervijftig personen en bedrijven op de longlist. Een record. Het uitzoeken wordt een flinke kluif voor de verschillende vakjury's. Met name in de categorie 'Marketeer of the Year' is het drukker dan ooit. Kennelijk leven we in een tijd die wel wat awesomeness in de spotlights wil zetten.
-
B2B-merken kleunen mis met rationele advertenties
Driekwart van de B2B-merken slaagt er niet in advertenties te produceren met enig potentieel om langetermijngroei te stimuleren. Dat wijst een vers onderzoek van het LinkedIn B2B Institute en marktonderzoeksbureau System1 uit. Ze stellen onomwonden dat het merendeel van de B2B-advertenties te classificeren valt als ineffectief. Dat komt onder meer door de eigen rationele bedrijfvoering van B2B-bedrijven.
-
Marketingbaan populair onder jonge professionals
In de Top-100 populairste banen van 2020 van banenplatform Magnet.me staan evenveel banen in de marketingsector als het jaar ervoor. Er stonden minder banen in de IT en retail in de Top-100 dit jaar. Banen bij de overheid en in de logistiek doen het daarentegen beter dan in 2019.
-
De toekomst van marketing 2025
In het afgelopen najaar verrichtte De Ruijter Strategie in opdracht van de Hogeschool Utrecht en NIMA een uitgebreid onderzoek naar de vraag hoe het vakgebied en de functie marketing zich zullen ontwikkelen en welke gevolgen dat heeft voor toekomstig marketingonderwijs. Dat leverde een aantal thema's op die buiten het vak liggen, maar wel van groot belang zijn. Er zijn scenario's uitgewerkt en voorgelegd aan een grote groep marketingprofessionals.
-
Wie deed marketing het best in rampjaar 20?
Er wordt wel eens lacherig gedaan over de shitload aan prijzen waarmee het vak van verleiding zichzelf op de schouder slaat, maar er is er maar één die eerder kijkt naar je why dan naar je what en how. Je hóeft niet eens een mediacampagne te hebben gedraaid in 2020 om beste marketingprestatie van het jaar te hebben geleverd.
-
Marketingfacts Jaarboek 21-22 is onderweg!
De opstelling van het nieuwe Marketingfacts Jaarboek is (bijna) rond en dat betekent dat een heel keurcorps aan vrijwillig meeschrijvende auteurs en hyperspecialisten momenteel noeste arbeid verricht om op de deadline te komen met een geheel nieuw of geheel vernieuwd hoofdstuk voor het Marketingfacts Jaarboek.
-
Leren over marketing: terug naar het klasje of liever een podcast?
Marketingstudent Nyasa van den Berg vraagt zich af op welke wijze vakgenoten zich het liefst ontwikkelen en voert een onderzoek uit naar de praktijk van marketingonderwijs. Wat willen we eigenlijk?
-
Brabant de gekste (marketeer)
Om even aan alle clichés voorbij te gaan: Noord-Brabant is náást de Randstad natuurlijk een enorme economie. Er moeten duizenden marketeers werken. De belangstelling – zowel in nominaties als deelnemers – voor de eerste bekendmaking van de Beste Brabantse Marketeer (BBM) overtreft alle verwachting, wat maar weer onderschrijft dat ze er in het zuiden graag werk van maken als de provincie op één of andere manier als 'hard werkend doch Bourgondisch' kan worden gepositioneerd.
-
LinkedIn-steekproef: helft fantaseert NIMA Diploma bij elkaar
Bijna de helft van de gediplomeerden die via LinkedIn aangeeft te beschikken over NIMA A, B of C blijkt in werkelijkheid geen NIMA Diploma te hebben of heeft een lager diploma dan wordt beweerd. Dat blijkt uit een steekproef die de beroepsvereniging voor professionals in marketing, communicatie en sales deze maand heeft uitgevoerd. Er staan zelf mensen als vakdocent voor de klas die doodleuk aangeven een diploma te hebben. Nou, niet dus.
-
Agendapunt van je beoordelingsgesprek: opleiding
Veel HR-verantwoordelijken maken zich zorgen over het ontbreken van een plan op het gebied van scholing en opleiding van eigen personeel. Dat Nederland-kennisland zoveel bedrijven telt waar eigenlijk niks is geregeld, wil niet zeggen dat er geen geld of goede wil is, maar je zult er in veel gevallen zelf een zaak van moeten maken. Juist voor professionals in marketing is dat van levensbelang. Je bent zo goed als je laatste succes. Marketing is competitie. Het is niet anders.