-
Zorgverzekeringen 2014: kijken, kijken en pas heel laat kopen
Een recordaantal van maar liefst 6,5 miljoen Nederlanders oriënteerden zich eind 2014 op een nieuwe zorgverzekering. Slechts 1,1 miljoen Nederlanders maakten daadwerkelijk de overstap. Het jachtseizoen op de onwetende consument is afgelopen. Tot 1 februari 2015 was het feitelijk nog mogelijk om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Hoog tijd om de balans op te maken. De politieke en maatschappelijke discussie in combinatie met een record aantal keuzemogelijkheden, aangeboden door meer dan 40 merken, bracht de consument ook dit jaar weer massaal in beweging.
-
eFashion-industrie kan transformeren naar digitale regisseur
Vanuit DMA Institute hebben we recentelijk een uitgebreid onderzoek uitgevoerd onder digitale marketeers met ‘performance’ in hun portefeuille. Uitgangspunt van dit onderzoek was het verkrijgen van diepere insights rondom ervaringen en verwachtingen binnen het gebied van digital media accountability. eFashion, een bedrijfstak die wordt gekenmerkt door hypercompetitie en trendgevoeligheid, is een business die zich niet zo snel leent voor transparante cases en best practices. Dit onderzoek moet meer inzicht geven.
-
Voor wie nog luisteren wil: toename nationaal bereik met online radio
Je favoriete muziek via je laptop, tablet of smartphone online beluisteren. Uit onderzoek van ons, MeMo², blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders van 18 jaar en ouder weleens online naar de radio luistert. Dit betekent dat bijna 6 miljoen Nederlanders de nieuwste hits via het internet beluisteren, een aantal dat nog hoger ligt als ook het online luistergedrag van tieners wordt meegenomen. Een mooie kans voor adverteerders.
-
Kwaliteitsaudit displaynetwerken in Nederland
‘Tijd is geld‘. Zeker. En van toepassing binnen de digitale media-business. Hele industrieën en branches leven inmiddels op exposure. Vooral in sectoren als telecom, verzekeringen en utilities geldt dat zichtbaarheid tijdens de individuele journeys van consumenten belangrijke KPI’s zijn geworden. Een hoge share of voice onder de doelgroep tijdens de fase van interesse, evaluatie en overweging, resulteert (naar waarschijnlijkheid) in een hoger percentage van de nieuw af te sluiten abonnementen, lidmaatschappen of contracten. Kortom, tijd - in de ogen van de consumenten - geeft kracht aan de uiteindelijke verkoopresultaten.
-
Vijftigplusser heeft de online toekomst
Met de opkomende vergrijzing in het achterhoofd hebben we een onderzoek uitgevoerd onder 271 online actieve vijftigplussers. Deze scan geeft inzicht in het internetgebruik van de surfende senioren. Het blijkt dat bedrijven het nog steeds lastig vinden om deze doelgroep te bereiken. Doorgaans concentreren bedrijven zich op de leeftijdscategorie 20-49, terwijl Nederland in 2010 bijna zes miljoen 50-plussers telde. En de groep vijftigplussers zal de komende jaren in Nederland alleen maar verder groeien.
-
CRM Next-Level: Waarom eCRM net zo normaal wordt als Search of Banners
Vreemd genoeg worden veel online bureaus door haar adverteerders nog gebrieft met de boodschap veel respons, clicks of leads te verzorgen. Heel vreemd. Een bedrijf ontleent meer toegevoegde waarde door te sturen op de herkomst van klantwaarde. Met name in de UK en Amerika gaan die ontwikkelingen iets sneller. Het systeem wat bedrijven helpt te sturen op klantwaarde wordt in generieke termen eCRM genoemd. eCRM en Digitale Media zullen binnen elke jaren dicht naar elkaar toe groeien. Dus geen clicks of leads meer, maar klantwaarde en de herkomst ervan.
-
Crossing Media: Multi Screen Marketing met Jacqueline Smit (Microsoft)
“Consument vertoont hogere adoptiesnelheid dan veel Nederlandse marketeers” Hoe zal de mediawereld er over 3 tot 5 jaar bij liggen? En wat zijn de implicaties van mogelijke verschuivingen voor adverteerders en bureaus? Kernvragen waarmee Microsoft zich bezighoudt. Hun verzamelnaam om de meest in het oog springende trend te duiden, heet multi screen marketing (MSM). Dat houdt in, dat grote groepen consumenten sequentieel of simultaan meerdere schermen gebruiken. Hieronder: 30 minuten multi screen met Jacqueline Smit, directeur Consumer & Online van Microsoft Nederland.
-
Personalized advertising: Succes of valkuil?
In samenwerking met de VU Amsterdam en MeMo² is in juni 2010 een studie gestart naar de effecten van de personalisatie van online reclame. Het persoonlijk benaderen van je doelgroep lijkt voor adverteerders een nieuwe marketing challenge. Zo lanceerde Vodafone onlangs een platform waar bezoekers hun eigen foto’s en vrienden terugzagen door de integratie van hun profielen op verschillende social networks. KLM ging nog een stap verder door mensen die aangaven met KLM te gaan vliegen, op te zoeken en een zo persoonlijk mogelijk cadeautje aan te bieden. In deze acties staat het persoonlijk benaderen van de consument centraal. Dit onderzoek toont echter aan dat de kostbare inspanningen die hiermee gepaard gaan niet altijd het gewenste effect met zich meebrengen.
-
Transformatie van crossmediaal naar digitaal?
We hebben vorige week Rembrandt Smids gesproken over crossmedia en splitsen de bespreking op in twee delen. Allemaal als onderdeel van een initiatief van mijzelf en Matthijs van den Broek (Marketingfacts) om meer inzichten op crossmediale marketing te kunnen geven. Crossmedia, dat concept is in Nederland helaas te vaak vergelijkbaar met een schansspringer. Wanneer de seinen op groen staan is het op hoop van zegen en kijken hoever je komt (of crasht). Daarom die interviews met dé media goeroes van Nederland. Mensen die het kunnen weten, ervaring hebben. Het interview met Smids is vorige week gepubliceerd, daarnaast zijn er op Marketingfacts ook interviews te vinden met Simon Neefjes (CEO TBWA/), Linda Boks (CEO Zenithoptimedia), Bert Kamp (Communicatie Manager Rabobank). Binnenkort wordt er aan dit rijtje goeroes ook nog Arno Otto (Director RTL Digital) toegevoegd. Daar hebben we nu al zin in. Hieronder deel twee van mijn take-aways van het interview met Smids:
-
Crossing Media met Rembrandt Smids (BrandWebbing): Merken positief laden met geïntegreerde aanpak
Rembrandt Smids valt in Nederland toch wel in een buitencategorie ‘digitale marketeers’. Daarnaast is hij door de jaren heen zijn expertise steeds breder gaan inzetten. Kenden we Smids vroeger nog van award-winnende online reclame campagnes (vaak display) op internet, momenteel houdt Smids zich meer bezig met geïntegreerde communicatie. Smids zelf houdt het op BrandWebbing (zie ook dit interview met Smids & kompaan Jeroen de Bakker). Ikzelf en Matthijs van den Broek (Marketingfacts) mochten Rembrandt aan de tand voelen. Dit als vijfde interview in de serie over de stand van zaken van Crossmedia in Nederland. Dit interview is vrij lang maar de moeite waard om er rustig de tijd voor te nemen, vinden wij. Smids heeft een relevante manier van kijken ontwikkeld op het gebied van merken laden of bouwen. Persoonlijk denk ik dat zijn manier bredere aansluiting zal gaan vinden bij andere marketeers en grotere bureaus. Bekijk hieronder het interview:
-
LOEY Awards: Boosting or Bursting the Business?
Weer een award er bij, dit keer een award voor “the leading online entrepreneur of the year award”, of anders gesteld de LOEY. Geen idee of dit is afgeleid van de retro STER leeuw Loeki, of dat het gewoon een onschuldige afkorting betreft. Risico van veel van die awards is dat ze zelden iets bijdragen of in ieder geval een duidelijke functie hebben. Awards ontstaan uit het verleden met een idee van de initiatiefnemers, maar verzandt dan vaak in een jaarlijks verplicht nummertje. In het slechtste geval is een awardshow een goed excuus om gratis muntjes om te kunnen wisselen in Chardonay of bier. Je moet na een award show de volgende dag maar eens vragen wie er eigenlijk gewonnen heeft.
-
Crossmedia Interview Bert Kamp (Rabobank): Bioscoop reclame als oldskool pre-roll
Laat er geen misverstand over bestaan. Bert Kamp is in Nederland een toonaangevend mediamanager, scherp en onderzoekend. En nog steeds vol enthousiasme en met energie bezig bij de Rabobank. Niet alleen omdat hij de Rabobank voorziet van zijn expertise, maar meer doordat deze man werkelijk ieder pad in het medialandschap heeft bewandeld. En dat laat zich voelen. Kamp is van mening dat digitale advertising een wezenlijk onderdeel vormt van crossmedia, en zelfs in toenemende mate, maar krijgt vanuit ‘De Business’ nog te weinig instrumenten en onderzoeken aangereikt. Omdat de online business zo langzamerhand groter is dan tv spotbusiness wordt het, vindt Kamp, wel eens tijd dat die digitale cowboys eens wat structuur aanbrengen. Hieronder het interview dat we met Kamp hadden:
-
Crossmedia Accountability: Interview met Linda Boks (CEO ZenithOptimedia)
Inmiddels de tweede aflevering in de serie 10X10 (zie hier de eerste met Simon Neefjes). Tien interviews aan tien Media, Marketing en Reclame professionals over hun kijk op crossmedia (vandaar de X). Geen theoretische fabels, maar gewoon in hoeverre en hoe het in de praktijk wordt ingezet, welke voordelen het biedt en wat we in de nabije toekomst verder mogen verwachten. Een initiatief van mijzelf in samenwerking met Matthijs van den Broek. MeMo² & Marketingfacts zullen deze 10 interviews bundelen in een boekwerk met een begeleidende DVD-box. In deze aflevering laten we Linda Boks, CEO ZenithOptimedia NL, uitgebreid aan het woord. En ik verklap je: het is zeker de moeite waard om hier eens goed naar te kijken ....
-
DNA van succesvolle online uitgevers en exploitanten
Eind 2008 publiceerde Bain & Company in samenwerking met IAB in Amerika een impactvol rapport over de prijserosie in de online displaymarkt. Het rapport schetst een beeld waarin de online displaymarkt wordt gekenmerkt door een enorme overcapaciteit aan banner-impressies. Die overcapaciteit ofwel bannerberg wordt massaal en niet gecoördineerd gedistribueerd via alternatieve kanalen zoals low-CPM-netwerken. Gevolg: kortingen op banner impressies tot 90%.
Het IAB constateerde tevens dat deze manier van zakendoen een enorme groei in populariteit ervan heeft veroorzaakt waardoor op korte termijn niet mag worden verwacht dat aan die prijserosie een halt zal worden toegeroepen. Om je een indicatie te geven, Bain & Company constateerde dat het aantal verkochte impressies via low-CPM netwerken in een jaar met zo’n 600% (!) steeg.
-
Online adverteerders krijgen nog te weinig
Bij huis-aan-huis bladen of folders is het volstrekt logisch dat er moet worden afgerekend op basis van afgeleverde foldertjes op adressen zonder een nee-nee sticker. Dus de folders die de bewoner in zijn hand kan nemen, en daadwerkelijk kan doorlezen. Folders die nooit aankomen omdat de bezorger deze direct in de papiercontainer dondert, daarvan verwacht de adverteerder dat deze niet op zijn factuur terugkomt. In beginsel is het überhaupt logisch dat je betaalt voor wat je krijgt. Voor een adverteerder gaat dit in eerste instantie om eye-balls danwel een opportunity-to-see. Op de tweede plaats gaat het om reclame effect. Kortom, datgene wat het oplevert nadat het bereik er kennis van heeft kunnen nemen.
Vreemd genoeg lijkt deze vlieger niet op te gaan voor het meest meetbare van alle mediatypen ‘Internet’ en dan met name voor Online display, ofwel in de volksmond Banners & Buttons.