Mangrove
Internetbureau mangrove.com

Artikelen geschreven door internetbureau Mangrove (nu: We Are You). Verantwoordelijk voor de realisatie van de huidige Marketingfacts website (2012).
-
Trends in webdesign en user experience
Volgende week vindt in Amsterdam weer Dsgnday plaats, dé conferentie op het gebied van webdesign en user experience. Met (voor designers) bekende sprekers zoals Dan Mall, Simon Collison, Stephen Hay en afgevaardigden van NetLife Research en Adobe Typekit. De talks gaan over wat de designers op dit moment bezig houdt en zijn daardoor lekker praktisch en toepasbaar. Als host van de dag leek het mij interessant om ook digitaal de introductie te doen. En zo, net als eerdere jaren op Marketingfacts en in het Marketingfacts Jaarboek, te kijken naar de huidige trends in web design.
-
Trends en ontwikkelingen in web design
Dankzij krachtige nieuwe tools zoals HTML5, CSS3 en het gebruik van webfonts hebben webdesigners meer mogelijkheden dan ooit. De standaardisering aan de ene kant, en de verplintering van devices (laptops, smartphones, tablets, mini-tablets, connected tv's, etc) aan de andere kant, vragen om slimme oplossingen waarbij content via diverse kanalen optimaal kan worden aangeboden. In dit artikel zet ik enkele van de belangrijkste trends van dit moment op een rijtje.
-
Apple lanceert HTML5 editor voor iAds
Als reactie op de opkomst van advertenties van o.a. AdMob in gratis apps kwam Apple eerder dit jaar met iAds. Vandaag heeft Apple zijn volgende wapen in de strijd gegooid door de iAd producer te lanceren, een tool waarmee ontwikkelaars zelf eenvoudig een iAd voor iOS devices kunnen maken. Normaal zou een Ad producer mij als ontwikkelaar niet echt warm krijgen, maar na een korte testrit zijn er een paar redenen waarom de iAd producer dit wel doet:
-
Vervangt Facebook messages je mail?
In het sfeervolle TL-licht van het zoveelste internetcafé begon me enkele jaren geleden op reis iets op te vallen aan mijn medebackpackers: “Alle 25 schermen zijn gevuld met exact dezelfde wit-blauwe website. Berichten versturen gebeurt nagenoeg alleen maar via het berichtensysteem van Facebook en lijkt voor veel reizigers de ‘traditionele’ e-mail compleet vervangen te hebben. Alleen een enkeling lijkt tijd te besteden aan zijn mail inbox… om alle Facebook notificationmeuk te verwijderen.”.
Een paar jaar later is dit gedrag ongetwijfeld bij een veel groter aandeel Facebook gebruikers terug te vinden. Een reactie op een mail duurt dagen, maar die ‘Like’ of reactie heb je binnen een minuut. Alleen al vanuit dat oogpunt is het niet vreemd dat de geruchten over een mogelijke Facebookmail dit jaar steeds sterk werden. Gisteravond presenteerde Mark Zuckerberg een nieuw berichtensysteem. En, is het de (G)mail killer? Is het eigenlijk wel e-mail?
-
Kondigt Facebook maandag zijn Gmail killer aan?
Facebook-oprichter en CEO Mark Zuckerberg liet na de updates aan Places al weten dat er dit jaar nog een ‘big thing’ zat aan te komen. Misschien wel aanstaande maandag, want Facebook heeft de pers uitgenodigd voor een special event, maar laat nog in het midden waarover. Het beeld dat ze in de uitnodiging gebruiken? Facebook messages. In februari schreven we over geruchten dat Facebook aan een eigen webmail werkte incl. POP/IMAP service. De zogenaamde ‘Vanity URL’ wordt hierbij leidend voor je e-mailadres. Oftewel, .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken), je Facebook mail wordt daarmee ook buiten het sociale netwerk bruikbaar. Het project zou intern bekend staan als Project Titan, alhoewel ‘Gmail killer’ natuurlijk een nog hogere doorklik op Twitter heeft.
-
Mangrove neemt internetbureau DLMA over
“Full service internetbureau Mangrove zet weer een nieuwe stap op haar groeipad. Met ingang van 1 september 2010 neemt de Rotterdamse onderneming het internetbureau DLMA over.” Oftewel, spannende ontwikkelingen bij het bureau waar ik werk, maar als blogger voor Marketingfacts lijkt het me een gemiste kans om de overname enkel als “standaard persbericht” neer te kwakken (of te laten kwakken als nieuws). Al is het alleen al omdat ik bij het lezen over een overname soms een zuur gevoel in mijn mond krijg. Was er iets mis met het bureau dat is overgenomen? Gaan ze nu ook naar een grauw industrieterrein aan de snelweg verhuizen? Nee. Daarom licht ik, als werknemer, liever toe waarom iedereen enthousiast is over deze overname.
-
Adobe kondigt HTML5 tool aan
“New open standards created in the mobile era, such as HTML5, will win on mobile devices (and PCs too). Perhaps Adobe should focus more on creating great HTML5 tools for the future, and less on criticizing Apple for leaving the past behind.” schreef Steve Jobs eerder dit jaar in zijn veelbesproken ‘Thoughts on Flash’. Of Adobe dat advies nodig had, betwijfel ik. Adobe is ook niet gek, de gisteren aangekondigde HTML5/CSS3/SVG pack voor Illustrator lijkt in ieder geval een eerste stap in de richting die zowel Steve Jobs als veel ontwikkelaars voor ogen hebben. Met de HTML5 pack kunnen gebruikers o.a. Illustratorbestanden aan de export van de SVG attributen (zoals vulkleur, lijndikte, transparantie etc.) als variabelen meegeven. Zodat deze met code aanpasbaar worden. Een mooi overzicht van de belangrijkste toevoegingen staat in deze blogpost van RWIllustrator. De demo van Adobe’s Greg Rewis is ook erg verhelderend:
-
Stemr: Peilingen volgens sociale media
We zijn trots! Jordy van Gelder heeft zijn (nog lopende) afstudeerproject gelanceerd, waar hij de afgelopen maanden bij ons aan heeft gewerkt. Stemr kan peilingen trekken uit sociale media, momenteel is dit nog op basis van Twitter. Van Gelder: “Om het meten zo zorgvuldig te kunnen doen heb ik het systeem getraind om emoties te herkennen. Stemr baseert zijn peilingen op de positiviteit én de activiteit van een partij op het sociale netwerk.” Interessant, blijkt ook uit de (voorpagina-)aandacht die onder andere Volkskrant, Nu.nl, Telegraaf, Parool, AD en de papieren nrc.next afgelopen weekend aan zijn afstudeerproject gaven.
-
Muziekdienst Spotify vanaf 18 mei in Nederland
Spotify lijkt de hordes met labels en rechtenorganisatie Buma/Stemra overwonnen te hebben. Vanaf 18 mei zal de muziekdienst beschikbaar zijn voor de Nederlandse markt. “We zijn met de laatste stukjes van de puzzel bezig, maar in feite is alles rond voor de lancering op 18 mei”, aldus Tobias Edström, manager Spotify Nederland, tegenover muzieksite 3voor12. Nederland wordt hiermee het zevende land waar de Zweedse muziekdienst beschikbaar is. De Amerikaanse markt wacht nog steeds ongeduldig tot Spotify wordt gelanceerd.
Eerder werd op Marketingfacts al samengevat wat Spotify zo’n opvallende speler maakt. Met Spotify kan er via zowel desktop als mobiele applicaties gratis en legaal een groot aanbod van muziek on-demand worden afgespeeld. Wie van de reclameboodschappen af wil kan een premium account nemen. Sinds deze maand kan muziek ook makkelijk via sociale netwerken gedeeld worden.
-
#TNW: De toekomst van het web is onzichtbaar
Adam Richardson is creative director bij frog design, één van de grotere namen op design gebied (ik ben fan). Ook schreef hij het boek Innovation X. Zijn statement voor The Next Web: De toekomst van het web is onzichtbaar. Waarom?
Wij moesten ons tot voor kort aanpassen aan de computer. Zelf erachter gaan zitten om ons doel te bereiken. Daar komt zichtbaar verandering in. Met mobiele applicaties als Layar die informatie in jouw context plaatst of een Nike+ sensor in je hardloopschoenen. So, what’s next?
-
#TNW: Microsoft gaat strijd aan met Facebook en Twitter met Messenger Connect
Verrassing op de vroege Next morning. Microsoft is overgekomen voor een primeur op The Next Web. Jeej, een primeur! Oh nee, eerst praat John Richards, Senior Director Platform & Partnerships, ons bij over het Windows Live platform. Meer dan 300 miljoen gebruikers, 10 miljard sessies p/m, gemiddeld 380 miljoen foto’s p/m gedeeld en doen meer dan 1 miljard status updates p/m.
In de afgelopen jaren is er volgens Richards een blur tussen content en pure communicatie. Ook de grens tussen publiek en prive delen is steeds meer geblurd. Zou Microsoft hier op The Next Web naar een eigen sociaal netwerk toe werken?
-
#TNW: De volgende generatie Cloud Computing volgens Werner Vogels (CTO Amazon)
Werner Vogels (@werner) startte in 2004 bij Amazon en werd dé man die van Amazon niet alleen wereld’s grootste webshop, maar ook een van de grootste technologiebedrijven ter wereld maakte. Met Amazon S3 zorgde Vogels ervoor dat de door hun ontwikkelde schaalbare data infrastructuur ook door anderen gebruikt kon worden. Inmiddels worden er meer dan 100 miljard objecten op S3 gehost door diensten als Twitter, Dropbox en Slideshare.
S3 is infrastructuur als een dienst. Iedereen heeft nu beschikking tot een betrouwbare infrastructuur. So, what’s Next? Wat is de volgende generatie Cloud Computing?
-
#TNW: Pas je producten lerenderwijs aan. Mesh!
Lisa Gansky verkocht met succes meerdere start-ups als GNN. Inmiddels is ze investeerder en adviseur in o.a. Tastebook, Squidoo en Instructables. Op The Next Web is ze om te vertellen over Mesh, haar nieuwe boek.
De nieuwe generatie van ondernemers gebruikt sociale media en data van alle beschikbare bronnen om producten en diensten te ontwikkelen die er voor mensen zijn als ze deze nodig hebben en dit constant hier op aanpassen. Er is geen “afval”. Gansky noemt dit Mesh business. Klinkt logisch, maar is volgens Gansky een groot verschil met klassieke ondernemers. Ze creeëren een product of dienst, verkopen het en incasseren geld. En er is veel ongebruikte waarde, oftewel ‘waste’. Bij die markt liggen de kansen.
-
#TNW: Het WWW was de eerste spin-off van de Large Hydron Collider.
Hoe kan je beter een conferentie over The Next Web starten dan met een presentatie over The Previous Web? Robert Cailliau ontwikkelde in 1990 samen met Tim Berners-Lee het wereldwijde web. Bij CERN, momenteel vooral in het nieuws met de Large Hydron Collider. Volgens Robert is deze qua straal niet alleen even groot als midden-Amsterdam, maar is het web tevens de eerste spin-off van de Large Hydron Collider. Omdat ze deze nodig hadden om met elkaar te communiceren.
Het eerste voorstel voor WWW kwam in 1989, maar als je 21 wordt, is het dan geen tijd om volwassen te worden? Volgens Cailliau krijg je zodra je op dat moment je vrijheid, maar ook je verantwoordelijkheden en zijn we daar absoluut nog niet:
-
Hoe de Heineken bierpad op 1 april het web veroverde
Donderdagochtend, 1 april. Google heet voortaan Topeka. De Nrc.next verschijnt als broadsheet. Bureau Zicht krijgt hordes mensen de straat op voor nieuwe satellietbeelden van Google. Collega Marleen laat me een schets zien, van een paar jaar terug, van een grap die nooit online is gegaan. De Heineken SENSEO® bierpad. We kijken vol verbijstering naar haar computerscherm. Maar… dat is dé droom van elke bierliefhebber! Voor de lunch wordt bierpad.nl geregistreerd en de Philips SENSEO Hot ‘N Cold verzonnen. Een collega blijkt destijds al 3D-modellen van de bierpads gemaakt te hebben. Iets na 2 uur ‘s middags zetten we de zojuist in elkaar geprakte website online en plaats ik het eerste Twitterberichtje. We zien wel wat er gebeurt.