Arjan Haring
Wetenschappelijk Adviseur Jheronimus Academy of Data Science

Wetenschappelijk adviseur Jheronimus Academy of Data Science. Werkt aan een Europees Kunstmatige Intelligentie Innovatie Ecosysteem
-
Maak de onzichtbare hand van de markt zichtbaar met data
Vrije markten zorgen voor een prijsevenwicht, 'automagisch': vraag en aanbod van goederen bereiken automatisch en efficiënt een evenwicht. Dat noemen we de onzichtbare hand. Maar ik ben een datawetenschapper, ik doe niet aan automagisch. Geen waarnemingen betekent dat het fenomeen niet bestaat. Computer says no.
-
Creëer eerlijke markten met behulp van algoritmen
Fairness en bias in machine learning zijn bloeiende onderzoekslijnen. Het grootste deel van dit werk richt zich op discriminatie en inclusiviteit. Hoewel dit een belangrijke onderzoekslijn is die ik van harte steun, stel ik voor dat technologie bedrijven en platforms ook gaan werken aan 'bevooroordeelde' algoritmen die eerlijke markten mogelijk maken. Bias en oneerlijkheid zijn alomtegenwoordig in technologie, ook in machinelearning-technologie. Maar eerlijkheid van markten kan juist ook worden bevorderd door machine learning.
-
Data die je nodig hebt is goud waard, niet data die je al hebt
Het was begin 2017 en het was pas enkele weken na mijn start bij de Jheronimus Acadamy of Data Science, een universiteit waar data science en ondernemerschap gecombineerd worden, dat ik de hoop begon te verliezen. Tal van bedrijven hadden interesse getoond om samen te werken aan onderzoek of met studenten aan bedrijfsopdrachten, de belangstelling was echt overweldigend. Maar ze hadden allemaal bestaande datasets die wij moesten omzetten in goud. Dat moet anders. Bedrijven moeten streven naar extra inkomstenstromen die een positief effect hebben op hun continuïteit. Voor aanvullende inkomstenstromen is nieuwe data nodig, en dit vereist een nieuwe aanpak voor datascience-projecten.
-
Het Experiment Canvas: een betere manier om marketingtests te bedenken
Ik heb het geluk gehad deel uit te maken van een aantal van de beste marketingteams in de wereld. Deze experts lijken een intuïtief gevoel te hebben over hoe je de beste experimenten uit kan voeren. Het is mij opgevallen dat er een patroon is in hun manier van denken. Het leek mij goed om hier een proces van te maken, een proces waardoor elke organisatie zichzelf kan leren om beter te experimenteren. Het canvas dat ik hier introduceer, zorgt ervoor dat teams de juiste mindset hebben en hopelijk is het ook leuk om te gebruiken. Wat volgt is geen rocket science, maar dit kader kan wel heel goed helpen efficiënter te experimenteren en de datagedreven cultuur van een organisatie op een hoger niveau te krijgen.
-
De drie vaardigheden die je nodig hebt voor fact-based marketing
Bedrijven hebben het vaak over een datagedreven cultuur. Sommige organisaties willen evidence-based management implementeren. Andere zijn bezig met business-experimenten. Voor marketeers gaat het om fact-based marketing. Dit zijn allemaal verwante stromingen die weg willen van organisaties die gestuurd worden door meningen. Weg van de mening van de persoon die het meest betaald krijgt (de zogenaamde HiPPO). In dit artikel deel ik mijn eerste ervaringen met het opbouwen van dergelijke organisaties en benoem ik drie vaardigheden die marketeers moeten (door)ontwikkelen als ze mee willen gaan met deze nieuwe beweging.
-
“Conversion culture eats marketing strategy for breakfast”
Ik geloof niet dat ik de enige ben die op zoek is naar de ultieme marketingmachine. Lang dacht ik dat gedragswetenschap het geheime ingrediënt was (naïef, ik weet het). Na een aantal jaren aan de voorkant te hebben gewerkt van online marketing, denk ik hier inmiddels toch anders over. De crème de la crème van e-commercebedrijven onderscheidt zich in ieder geval op 3 punten. Wil jij in de toekomst ook tig experimenten per dag en enge conversieratios draaien? Neem de volgende lessen dan ter harte.
-
Vergeet big data, geef ons een big future
Afgelopen week had ik het voorrecht om ProjectWaalhalla-spreker Oliver Payne te interviewen. Oliver werkt al geruime tijd in het communicatievak (o.a. Ogilvy en Saatchi) en is de oprichter van The Hunting Dynasty, een communicatiebureau dat gedragswetenschappelijke inzichten vertaalt naar effectieve marketingcommunicatie. Hij is auteur van Inspiring Sustainable Behaviour: 19 Ways To Ask For Change (Routledge). Ik sprak met hem over hoe mensen eigenlijk niet veel veranderd zijn de laatste 10.000 jaar. Misschien moet ik zeggen: hoe het menselijk brein eigenlijk weinig veranderd is. Wat heeft dat voor een impact op ons gedrag? En kan marketingcommunicatie hier op inspelen?
-
Kunstmatige intelligentie om klantwaarde te balanceren met customer experience
13 december is het weer zover: de tweede editie van Social Sciences for Startups. Dit keer met Peter van der Putten ook als datawetenschapper. Hij is guest researcher bij Data Mining Group (algorithms research cluster) in het Leiden Institute of Advanced Computer Science. Daarnaast is hij director of decisioning solutions worldwide bij Pegasystems. Er is volgens hem extreem veel potentie voor nieuwe startups in deze scene. Ben jij het volgende succesverhaal? Lees snel verder.
-
Sune Lehmann: van big data naar deep data
Het was erg speciaal voor mij om een persoonlijke held te mogen interviewen. Sune Lehmann spreekt op Project Waalhalla op 13 december en in dat verband mocht ik hem uitgebreid spreken. Deze editie op vrijdag de dertiende wordt erg speciaal, een must voor iedereen die big data niet genoeg vindt en die iets heeft met het voorspellen van menselijk gedrag.
-
Bryan Eisenberg over gewenste intimiteiten
Vanwege een gratis webinar dat Bryan Eisenberg deze vrijdag geeft, had ik de kans om hem te spreken. Tijdens een korte stopover had ik de gelegenheid om hem één vraag te stellen. Dus vraag ik hem maar gelijk naar het belangrijkste.
-
Waarom we technologie over- en de kracht van woorden onderschatten
Veel experts gaan ervan uit dat Amazon's social recommender system hun killer app is. Maar wat precies maakt deze aanbevelingstechnologie een killer? Wat - feitelijk - is het geheim van Amazon? Natuurlijk haal je enige voorspellende waarde uit het bijhouden van heel veel verschillende variabelen. Dat haal je altijd. Maar wat het precies nou zo effectief maakt, is waarschijnlijk Amazon's best bewaarde geheim. Sterker nog, ik vermoed dat dit niet alleen een geheim is voor mensen búiten Amazon. Als je me zou vragen wat de meest beïnvloedende factor is van Amazon, zou ik zeggen dat het woorden zijn.
-
James Fowler over de invloed van sociale netwerken
James H. Fowler behaalde een doctoraat aan Harvard in 2003 en is momenteel hoogleraar Medische Genetica en Politicologie aan de Universiteit van Californië, San Diego. Zijn werk ligt op het kruispunt van de natuur en sociale wetenschappen, met een focus op sociale netwerken, gedrag, evolutie, politiek, genetica, en big data.
James werd uitgeroepen tot een van Foreign Policy's Top 100 Global Thinkers, TechCrunch's Top 20 meest innovatieve mensen in democratie en de meest originele denker van het jaar door de McLaughlin Group. Samen met Nicholas Christakis schreef James een boek over sociale netwerken voor een algemeen publiek, genaamd Connected. Het boek is vertaald in twintig talen, Editor's Choice van de New York Times Book Review en was een van Business Week's Best Books of the Year.
-
Maximale conversie met micro beïnvloeding
“It's the little details that are vital. Little things make big things happen.” - John Wooden
Ik ben een groot van van de discussie micro-conversie vs. macro-conversie (go team micro!). Aangezien ikzelf vanuit de gedragswetenschappen kom en conversie-uitdagingen oplos, zou ik graag deze discussie willen aanslingeren.
Marketeers zijn vaak ietwat te ambitieus om daadwerkelijk effectief te zijn met persuasion. Gedragswetenschappers zijn getraind om te beginnen met microdoelen wanneer ze macrodoelen willen bewerkstelligen. Wanneer je iemand wilt motiveren om meer te gaan sporten, is een eerste push up al een prima begin! Hetzelfde geldt voor wanneer je producten wilt verkopen.
-
Productontwikkeling gericht op gedragsverandering
Voor een nieuwe meetup #projectwaalhalla: Social Sciences for Startups 2 september in Nijmegen komen Professor James Fowler en Stephen Wendel PhD naar Nederland. Fowler is bekend van zijn boek Connected: The Surprising Power of our Social Networks en Wendel is auteur van het nog te verschijnen Designing for Behavior Change, nu als early release bij O’Reilly. Onlangs mocht ik Stephen interviewen.
-
Marketeer, richt je op persuadables
Ik heb onlangs gesproken met een van de trekkers van de data science-beweging, Eric Siegel, auteur van Predictive Analytics. Eric concludeerde dat organisaties in essentie niet willen weten wat een consument zal doen - ze willen vooral weten hoe zij het gedrag kunnen beïnvloeden. Ik had er eigenlijk nooit zo over nagedacht. Maar ik denk dat het een belangrijk inzicht is, dat ik graag iets verder uitwerk. Het blijkt dat het niet zo interessant is om te weten wat klanten zullen doen. Het weten dat een klant klikt of niet klikt, naar links of naar rechts gaat, is vrij nutteloze data. Je wilt weten welke klanten je kunt beïnvloeden om zich te gedragen zoals jij wilt. Aldus de nieuwe wetenschap van intelligent omgaan met grote datasets. Door te focussen op beïnvloedbare consumenten, zogenaamde persuadables, zullen marketeers meer resultaat bereiken. Daarnaast kan het ook nog eens bijdragen aan het verbeteren van de reputatie van ons vakgebied.