Remco Westerik
Senior Internet Marketeer Univé-VGZ-IZA-Trias

Remco Westerik is Internet Marketeer bij Univé Verzekeringen en als freelancer actief via zijn bureau Route101 (gericht op internet marketing voor non-profit organisaties, search marketing en search opleidingen). Hiervoor was Remco Manager R&D;en SEO bij Onetomarket. Daar was hij verantwoordelijk voor de senior marketing consultancy en het opzetten van de Search Consultancy diensten.
-
SMX Advanced dag 2: Search analytics en optimalisatie van Silverlight
Het was woensdag 4 juni koud en regenachtig in Seattle. Misschien kwam dag 2 van de SMX Advanced daarom moeizaam op gang. Niettemin werd het een verrassend leerzame ervaring. Nog leerzamer dan dag 1.
De dag stond in het teken van de analytics voor zowel Organic Search als Search Advertising. Daarnaast was er de nieuwe Developer Day, waarbij de technische aspecten van zoekmachine optimalisatie centraal stonden. Mijn keuze voor de eerste sessie van de Developer Day (“Search Friendly Development”) viel tegen. De Developer Day was gericht op de technische component van optimalisatie voor Organic Search. Maar voor de wetenswaardigheid dat een meta-description het beste op elke webpagina van je site moet worden geplaatst, hoef je niet de oceaan over te steken naar Seattle. Naarmate de tijd vorderde en de tweede sessie (“Platform considerations on search friendly architecture”) begon, ging het niveau gelukkig heel snel omhoog richting de hogeschool van Search Marketing.
-
SMX Advanced dag 1: ‘Wij hebben geen moraal nodig, wij zijn marketeers!’
Rebelse link buildende marketeers die als grey hats zonder moraal regelmatig de grens overschrijden volgens Google’s Matt Cutts. Paid Search marketeers die voorop lopen in het doormeten van de complete customer buying cycle. En Microsoft die een unieke gebruikerservaring van Live Search en haar AdCenter gaat inzetten om te concurreren met Google.
In een notendop waren dit dinsdag de hoogtepunten van de eerste dag van het Search Marketing Expo (SMX) Advanced congres in Seattle. Dit is de tweedaagse conferentie voor senior search marketeers, georganiseerd door Search Engine Land.
-
Google’s nieuwste R&D project: groene energie
Google’s nieuwste R&D project richt zich niet op online activiteiten, maar op de energiesector. Via een investeringsprogramma genaamd
RE<C steekt het bedrijf vanaf 2008 tientallen miljoenen dollars in de ontwikkeling van “renewable energy sources that will be cheaper than electricity produced from coal”. Een zet die Google’s merk en reputatie als innovatief en vooruitstrevend bedrijf verder kan versterken.
-
Nieuwe eBay site biedt armen in Derde Wereld toegang tot microkrediet
Veilingsite eBay heeft een website gelanceerd waarop iedereen geld kan investeren in microkredieten voor opstartende bedrijven in ontwikkelingslanden. Op Microplace is het mogelijk om via eBay’s betalingssysteem PayPal $50 of meer over te maken naar microfinancieringen in landen als Ghana en Bolivia. eBay hoopt dat haar kennis van miljoenen kleinschalige vraag- en aanbod partijen een goede basis vormt om via Microplace een miljard mensen te kunnen bedienen, zo blijkt uit een interview op BusinessWeek.com.
-
Live Earth: bezoek Hier.nu stijgt met 600%
Is het einde van de crossmedia hype in zicht? Is het een begrip waarmee oude-media-mensen de nieuwe wereld proberen te begrijpen? Een interessante discussie. Ik wil hier graag op ingaan aan de hand van Peter Luit’s laatste opmerking in zijn post ‘Crossmedia: werkelijkheid of fictie?’ uit mei hierover: in het buitenland gebruiken ze de term niet maar richten ze zich op het effect. En dat is precies wat interessant is voor de marketeer: het effect. Deze week kwam ik een concreet voorbeeld tegen van het effect van multimediale uitingen op sitebezoek: de invloed van Live Earth en Live Earth Alert in Nederland op het bezoek aan de gelieerde website van Klimaatcampagne Hier. Of het nu ‘crossmedia’ is of niet, er was een meetbaar effect.
-
Google mengt zich in startpagina’s discussie
Het Nederlandse fenomeen van startpagina’s zit deze week in het verdomhoekje. Eerder maakte Emerce bekend dat De Telegraaf stopt met adverteren bij Startpagina.nl, wat aanleiding gaf voor een flinke online discussie over startpagina’s. Nu heeft Google dit aangegrepen om op haar webmastercentral blog bekend te maken dat zij niet zitten te wachten op commerciële startpagina’s waarmee zoekmachine posities verbeterd worden. Dit geldt uiteraard in mindere mate voor Startpagina.nl, maar het zet wel de discussie over de Nederlandse markt van startpagina’s en portals op scherp.
-
Webstrategie en online marketingmix verdienen een procesmatige aanpak
Eén van de grootste uitdagingen voor online marketeers is om een doordachte strategie en online marketingmix uit te denken. Aan informatie over de (technologische) mogelijkheden online en bijbehorende modieuze termen als marketing 2.0 en web 2.0 geen gebrek. Dit zijn interessante ontwikkelingen om in de praktijk mee te stoeien. Maar helaas lijkt in de praktijk een goede integratie van al die online media binnen een overkoepelende webstrategie moeilijk te realiseren.
In februari waagde Ton Wesseling een erg goede poging in deze richting over de middelenmix voor websitepromotie. Zijn artikel kreeg nog tot april bijval en bleef ook bij mij lang hangen. Totdat ik enkele weken geleden een model uit 2002 tegenkwam van Kalyanam & McIntyre (The E-Marketing Mix: A Contribution of the E-Tailing Wars (pdf)) tijdens het schrijven van een post met tips voor een branding strategie. Dit model leek mij nog steeds zo actueel, dat ik hun model heb aangepast en gecombineerd met een procesmatige workflow. Zo ontstaat er een schema dat een handig hulpmiddel kan zijn voor online marketeers bij het bepalen van een webstrategie, een online marketingmix en bij de implementatie en evaluatie hiervan.
-
Is SEM Nederland klaar voor SEMPO en verdere professionalisering?
SEMPO probeert zich te profileren op de Europese en Nederlandse markt als branche organisatie voor SEM professionals. Om deze boodschap over te brengen, hebben zij afgelopen dagen ook het SES in Londen aangegrepen om hier de aandacht op te vestigen. Gezien de behoefte aan marktdata en professionalisering die ook in posts op Marketingfacts worden geuit, lijkt de Nederlandse SEM wereld hier klaar voor. Is dit daadwerkelijk zo?