Maurice Brand
Directeur Opmax BV

Maurice Brand is oprichter en community manager bij BOOMR.nl, een muziek platform gericht op lokale artiesten.
-
Radio luisteren via internet feiten
In navolging van mijn aankondiging voor de presentatie zijn dit de resultaten van het onderzoek naar het online luisteren van radio. Er wordt helaas weinig vergeleken met de voorgaande jaren in het onderzoek. Het is des te meer een schets van de huidige stand van zaken rondom de doelgroepen.
In 2005 luisterde 19,3% van de ondervraagden naar online radio en in 2006 was dit 23,4%. Een stijging van 21%. Dit was echter al bekend. De belangrijkste conclusies uit het onderzoek zijn:
- Gemiddeld luistert men op 2,9 dagen van de week.
- Gemiddeld luistert men gedurende 2 uur en 29 minuten.
- Bij radio luisteren via internet vindt men de kwaliteit slechter dan in de ether, maar de handigheid op internet is groter.
- De populaire zenders in de ether zijn ook de populair zenders op internet.
- 77% luistert direct via de site van een radiozender en slechts 16% via een radioportaal.
- Podcasts zijn nog steeds niet populair, maar onder de jongeren (13-19) die weten wat een podcast is, luistert 40% er soms of regelmatig naar.Voor meer cijfers bekijk het onderzoek.
-
Radio luisteren via internet is booming
RAB, het Radio Advies Bureau, presenteert op 4 september tijdens de RAB IN2RADIO bijeenkomt in “Living Tomorrow” te Amsterdam Zuidoost de cijfers rondom het onderzoek “Radio luisteren via internet”.
Volgens het RAB is radio luisteren via internet explosief gestegen in 2006 met 21% ten op zichte van 2005. Verwacht wordt dat deze stijging zal verdubbelen in 2007. Een zeer boeiende ontwikkeling om te volgen dus. Tijdens de bijeenkomst zal Leendert van Meerem verder ingaan op alle marketinginformatie zoals het beluisteren door verschillende doelgroepen, locaties van het luisteren, activiteiten tijdens het luisteren, statistieken rondom de luisterduur en meer.
Aansluitend vindt er een paneldiscussie plaats onder leiding van Peter Olsthoorn. Het panel bestaat uit: Nico Hilhorst (directeur M2Media), Peter Wiegman (STIR/Het Media Loket), Leendert van Meerem (directeur Intomart) en George Bohlander (directeur RAB).
De bijeenkomst kan bijgewoond worden door Mediabureaus en adverteerders. Indien u bent uitgenodigd voor deze besloten bijeenkomst kunt u zich aanmelden via de website van IN2RADIO. Ontvangst vanaf 15:30 uur.
-
Muziek delen met vrienden
We kennen allemaal al Last.fm, waarbij aan de hand van een software programma automatisch duidelijk wordt naar welke muziek men luistert.
In de afgelopen tijd zijn er 2 nieuwe websites online gegaan die zich hebben gespecialiseerd in het delen van iTunes afspeellijsten. Het gaat hier om het Nederlandse Twones en om het Amerikaanse Simplify Media. Twones werd eind mei gelanceerd en Simplify Media eind juni. Twones heeft slechts een kleine 100 leden, hoeveel mensen het exact gebruiken is mij onbekend. Aan de Alexa gegevens te zien is Twones nagenoeg levenloos en stijgt Simplify Media erg goed qua bezoekersaantallen. Ze staan na één maand al met hun weekgemiddelde op plek 80.737 van alle websites op het net.Hoewel beiden concepten werken op basis van een gratis te downloaden software programma wat de iTunes lijsten van gebruikers met elkaar vergelijkt, is er een groot verschil.
-
Starbucks Idols
Inmiddels ligt de 21e solo CD van Paul McCartney al in de shops van Starbucks. De nieuwe plaat van de ex-Beatle werd uitgebracht via het label van Starbucks, Hear Music. De hele muziekindustrie zit op het randje van haar stoel om te volgen hoe succesvol deze innovatieve strategie zal blijken.
Daarnaast heeft Starbucks aan Digital Music News laten weten dat zij het hier niet bij laat zitten. Starbucks is namelijk bezig met de organisatie van een soort Idols. De koffiemagnaat noemt het concept “Starbucks Music Makers Competition” en muzikanten kunnen hun muziek uploaden naar een speciaal ingerichte website. Vervolgens worden er deelnemers uitgekozen die mogen meedoen aan de voorrondes, welke zullen plaatsvinden in het noordoosten van de V.S.
Voor de halve finalisten zal er een online wedstrijd georganiseerd worden, samen met een in-store promotiecampagne. Ook wordt er gespeculeerd dat Starbucks op de radio actief zal zijn met dit concept. Uiteraard kan het publiek in de finale ook Sms’en om zo te stemmen op zijn of haar favoriete muzikant. Onduidelijk is echter nog wat er met de winnaar gebeurt en of Starbucks van plan is om ook deze muziek te verkopen via haar shops.
-
The Sound of Advertising
Het Amsterdamse reclameburo Y&R Not Just Film heeft een uniek radioconcept gelanceerd. Onder de naam Y&RNJF Radio kan men 24 uur per dag, 7 dagen per week, muziek via internet beluisteren. Het unieke is dat er alleen maar muziek wordt gedraaid uit commercials. Denk aan The Dandy Warhols - Bohemian like you (Vodafone) of Outkast - Heya (KPN). Tijdens het luisteren kan men naast de titel en de artiest ook zien bij welk merk het liedje hoort.
Y&RNJF Radio realiseert zich wel dat het hier om een niche gaat en ze zijn dan ook zeer tevreden als ze enkele honderden luisteraars per dag kunnen bereiken. Het radiostation heeft haar focus gezet op de hele wereld en Nederlandstalige muziek zal dan ook niet gebruikt gaan worden. Y&RNJF Radio is momenteel het enige radiostation in z’n soort ter wereld die zich uitsluitend richt op reclame-muziek.
Vanaf vanmiddag is het al mogelijk om via Shoutcast te luisteren naar het radiostation en na vanavond zal het mogelijk zijn om via de website in te tunen.
-
Een rotte Apple verzint nieuwe DRM
Technologie websites en computernerds hebben ontdekt dat er persoonlijke informatie van kopers in muziekbestanden van iTunes wordt gestopt. Zowel de namen als de e-mailadressen van de kopers worden ingebed in de AAC bestanden van iTunes.
De persoonlijke informatie van de kopers wordt óók geplaatst in de DRM-vrije bestanden, die sinds vorige week woensdag te bestellen zijn via iTunes. De liedjes zonder DRM kosten $1.29 in plaats van de gebruikelijke $0.99. In februari van dit jaar heeft Steve Jobs aan alle platenmaatschappijen gevraagd om af te zien van het gebruiken van DRM.
De Electronic Freedom Foundation, die de belangen van de consument behartigt, voegt er aan toe dat zij niet-toegestane persoonlijke informatie zijn tegengekomen in de muziekbestanden die via iTunes verkocht zijn. Ze verwachten dat Apple hiervoor gekozen heeft om zo de bestanden te “watermerken”, waardoor achterhaald kan worden welke personen de muziek plaatst in P2P netwerken.
Helaas zien we deze informatie nooit terugkomen in de persberichten van Apple.
-
Muziekindustrie nieuw leven ingeblazen door mobiel?
E-marketer liet vorige week al zien dat de mobiele markt en licensing weer wat leven blaast in de muziekindustrie.
Consumenten zijn bereid om te betalen voor het gebruiken van een dienst als DoCoMo, waarbij men voor $2.60 (€1,94) per maand toegang heeft tot 1,5 miljoen tracks. Met de verwachte groei van het aantal mobiele internetters zou dit wel eens kunnen betekenen dat de komende jaren toch weer florisanter worden voor de muziekindustrie. Waarschijnlijk zag ook investeringsmaatschappij Terra Firma dit in, toen ze een bod uitbrachten op EMI Group.
Dit alles betekent echter wel dat platenmaatschappijen aan hun verdienmodel moeten gaan werken, want momenteel verdienen de platenmaatschappijen juist hun brood aan de verkoop van de muziek als cd of als computerbestand. In tegenstelling tot de artiesten (zij hebben het auteursrecht in handen) die via de publishing wel inkomsten halen uit diensten als DoCoMo.
-
Emerce Update: Co-creation
Ik ben zojuist terug van de Emerce Update die vanmiddag plaatsvond in de Rode Hoed te Amsterdam. Het thema was co-creation. Buzzword van de dag was user generated content en tot mijn verbazing heb ik de term web 2.0 niet gehoord! Er waren 6 presentaties en ik heb de belangrijkste inzichten voor jullie opgeschreven.
-
Podcasting in VS blijft groeien
Vandaag heeft eMarketer een onderzoek gepubliceerd over podcast luisteraars in de VS. Daar waar in Nederland de podcasting community nog kleiner is dan de gemiddelde sportvereniging, is men in de VS erg actief met podcasts maken en idem voor het downloaden er van. De bekendste podcast-ambassadeur is natuurlijk Adam Curry.
Het onderzoek toonde aan dat niet altijd de jongste onder ons het meest bezig zijn met het gebruiken van de nieuwste technologieën. Daar waar 54 procent van alle jongeren tussen 12-17 jaar in de VS een MP3-speler hebben, blijkt dat het de groep van 35-54 jaar is die zorgt voor maar liefst de helft van alle podcast downloads.
De meest interessante conclusie voor marketeers is dat het downloaden van podcasts gestegen is. Daar waar in februari-april (2006) nog maar 7% van alle internetters uit de VS een podcast gedownload hebben, was dat in augustus gegroeid naar 12%.
-
Even slikken voor webradio in de VS
In de VS werd op 1 mei door de Copyright Royalty Board bekend gemaakt dat voor een webcaster de kosten per muziek-stream in de komende 3 jaar met minimaal 237,5% stijgen ten opzichte van 2006. Dit zal voor veel online radiostations uit de VS betekenen dat ze moeten investeren in het aanboren van nieuwe inkomstenbronnen, of om simpelweg hun activiteiten te beëindigen.
Ik verwacht echter dat veel webradio stations zich niet aan de regels zullen houden en niet meer alle nummers gaan opgeven bij de auteursrechtenorganisatie. De muziekbranche is één grote piratenwereld geworden, waar niemand zich meer schaamt om niet te betalen voor het gebruiken óf hebben van muziek.
Is het een stap in de richting om muziek weer rendabel te maken of krijgt de muziek industrie steeds meer tegenstanders waardoor straks het hek van de dam is en er geen cent meer wordt betaald?
-
Muziek 2.0: uit Nederland, voor Nederland
Bij marktonderzoek voor boomr.nl ging ik op zoek naar alle vernieuwende internetconcepten met als thema muziek. De bedoeling was om mij te concentreren op de Nederlandse initiatieven, die ook als doelgroep Nederlanders heeft. De vraag die centraal staat is of de websites in het volgende overzicht marktleiderpotentie hebben als muziek site (qua traffic).
Alle beoordelingen/meningen komen voort uit mijn visie dat alle muziek op den duur gratis wordt en dat het geld te verdienen is in de live shows (uiteraard is dat voor artiesten altijd al zo geweest).
Er zijn natuurlijk veel meer Nederlandse muziek sites dan de sites die hieronder zijn genoemd. Ik haal alleen de interessante vernieuwende sites er uit die op zijn minst een klein beetje social networking bevatten of daar op lijken. Aangezien podcasting in Nederland nog niet echt booming is heb ik deze sites er niet in opgenomen.