Eduard Blacquière
Freelance Digital Marketing Consultant Edwords Consultancy

Eduard is freelance digital marketing consultant. Hij helpt bedrijven hun bedrijfsdoelstellingen te vertalen naar een data-gedreven digitale marketing strategie. EdWords.nl is zijn blog en z’n specialisatie is SEO. Als blogger en spreker deelt Eduard kennis en hij is mede-oprichter van het jaarlijkse Friends of Search congres.
-
Google Analytics Individual Qualification (GAIQ) examen, wat vinden de experts?
Deze maand lanceerde Google het ‘Google Analytics Individual Qualification’ examen. Wat houdt dit examen precies in? Hoe verhoudt dit zich tot het Google AdWords examen? En wat vinden de experts ervan?
Joris Toonders (Yonego) en ik hebben enkele vragen opgesteld en voorgelegd aan enkele webanalytics experts, te weten: René Nijhuis (Google), Ton Wesseling (OrangeValley) en André Scholten (Traffic4u).
-
Luba (Maxlead) wint Search Engine Marketing Award 2009
Vandaag vond de gehele dag de eerste editie van zoekmachinemarketing congres SES Amsterdam plaats in hotel Krasnapolsky te Amsterdam. Voorheen bekend als ‘Speld in Hooiberg’ waarbij er traditioneel de Search Engine Marketing Award “De Speld” werd uitgereikt.
De finale van Speld in Hooiberg ging tussen Netprofiler met de case Selexyz en Maxlead met de case Luba. Winnaar van de Search Engine Marketing award 2009 is: Maxlead met de case Luba!
-
Verslag SES Amsterdam (deel 2: Google’s visie, OMD & IAB Taskforce Search)
Nadat Remi afgetrapt heeft, zie “Verslag SES Amsterdam (deel 1: de markt & het veranderende landschap)”, heb ik dan ook eindelijk mijn wifi aanlsuiting. Ready to get started.
De eerste presentatie gaat over Convergentie van Mark Berendsen, Industry Leader bij Google. De term convergentie ofwel het toegroeien naar elkaar van televisie en internet, wordt al jaren geroepen, echter de verschillen worden alsmaar groter van beide kanalen. Mark begint met het complimenteren van de bureaus dat zij op het gebeid van Search zeker goede stappen hebben ondernomen. Bureaus zijn voor Google belangrijk, samenwerking is hierbij een vereiste. Volgens Google hebben bureaus een goede positie bij de verdere digitalisering van media.
-
Google blundert, markeerde hele internet als spam
Vanmiddag was Google’s zoekmachine stuk. Wereldwijd! Bij elke zoekopdracht in Google werden alle zoekresultaten als onbetrouwbaar gemarkeerd. Dit betekende dat alle websites NIET meer bereikbaar waren via Google! Zelfs Google zelf niet :) De “wereld” reageerde via Twitter en blogs. Het bleek simpelweg een menselijke fout.
Update
Er is zelfs een duidelijke dip te zien in het totale internetverkeer in Nederland. De grafiek hiervan is hieronder toegevoegd.De zoekresultaten zagen er tijdens deze storing als volgt uit:
-
11 inkomstenbronnen Google in 2009
Het ooit onaantastbaar lijkende Google heeft het niet makkelijk. Dat bedoel ik uiteraard in vergelijking met het bedrijf zelf. Want Google is nog steeds de meest dominante zoekmachine wereldwijd. En dat zie ik voorlopig ook niet veranderen.
Maar de groeicijfers van Google nemen af. Ook de advertentieklikken leken af te nemen en het aandeel Google is flink gezakt in 2008. En aangezien de aandeelhouders altijd resultaten eisen, moet Google deze bijna onrealistische verwachtingen waar zien te maken. Wat zijn nieuwe inkomstenbronnen voor Google in 2009?
-
Yahoo sluit kantoor Nederland, activiteiten onveranderd
Zoals ik zojuist schreef op EdWords.nl, heeft de crisis bij Yahoo nu ook Nederland bereikt: Yahoo sluit het Nederlandse kantoor. De activiteiten van Yahoo in Nederland gaan echter onveranderd door. Vandaag sprak ik Floris Bartels van Yahoo Nederland hierover. Per 1 januari 2009 sluit het kantoor van Yahoo in Nederland. De belangrijkste klanten en partners van Yahoo in Nederland zijn inmiddels persoonlijk ingelicht.
Yahoo activiteiten onveranderd voortgezet
Alle activiteiten van Yahoo in Nederland, met name bekend als Yahoo Search Marketing, worden gewoon doorgezet. Er wijzigt dus in feite niets. Adverteerders kunnen op exact dezelfde wijze gebruik blijven maken van het advertentiesysteem van Yahoo. Ook het partnernetwerk van Yahoo blijft onveranderd. -
Is Google AdWords een open veiling?
Er stoort mij iets aan Google AdWords, het advertentieprogramma van Google. Het advertentiesysteem is namelijk niet transparant, terwijl Google dit wel beweert. Laat er geen misverstand over bestaan dat ik Google AdWords een zeer goed en revolutionair advertentiesysteem vind. Mijn zoekmachinemarketing blog heet niet voor niets EdWords ;-)
Maar toch stoor ik me aan Google AdWords en de macht die Google ermee uitoefent. En ik zal uitleggen waarom. Google beweert dat het AdWords advertentiesysteem gebaseerd is op een “open” veiling, waar vraag en aanbod de prijs bepalen. Maar is dat wel echt zo?
-
8 Nederlandse SEO experts over Linkbuilding
Onlangs heeft de Belgische SEO-er Dave Lorrez het initiatief genomen om de mening van Nederlandstalige SEO experts over Linkbuilding samen te brengen. Het zal voor de meeste lezers van Marketingfacts geen verassing zijn dat links een belangrijke invloed hebben op de positie van webpagina’s in zoekmachines. Er is veel informatie over Linkbuilding en SEO in het algemeen, maar vaak is deze kennis niet gebundeld. En als het al is gebundeld, is het ook vaak nog Engelstalig.
Mede daarom heeft Dave 10 vragen over Linkbuilding bedacht en deze voorgelegd aan 8 Nederlandstalige SEO experts in Nederland en België, te weten: Peter van der Graaf, Joost de Valk, Martijn Anschütz, Wiep Knol, Roy Huiskes, Bart de Waele, Alain Sadon & ondergetekende :-)
En het resultaat mag er zijn. Complimenten voor het leuke en goede initiatief, Dave! Lees de mening van 8 SEO experts over Linkbuilding hier: 8 SEO experts over Linkbuilding.
-
Tussenstand Microsoft-Yahoo soap (2)
Zoals een goede soap betaamt, ontstaan er relaties en affaires die net zo snel door andere affaires in nieuwe relaties uitmonden. En als je denkt dat dit het was, lopen die relaties ook weer stuk, melden zich nog meer mensen in het (over)spel en worden oude relaties opnieuw leven ingeblazen. Nee, het gaat hier niet over ‘Rits’ en ‘Broek’ uit de Bold & The Beautiful, maar om twee (internet)giganten van bedrijven: Microsoft en Yahoo.
Twee maanden geleden beschreef ik de eerste tussenstand van de Microsoft-Yahoo soap. Met de recente ontwikkelingen is het hoogtijd om weer eens de balans van de Microsoft-Yahoo soap op te maken:
-
Yahoo sluit advertentie deal met Google
Zoals al werd genoemd (in de reacties op) “Microsoft ziet ‘definitief’ af van overname Yahoo”, maakte Yahoo gisteren bekend definitief niet verder te willen met Microsoft. Tegelijkertijd maakt Yahoo bekend een minimaal 4-jarige advertentie overeenkomt aan te gaan met Google. Wat zijn de details van de Yahoo-Google overeenkomst? Is deze samenwerking toegestaan? En welke gevolgen heeft dit voor de search markt?
Einde voor Microsoft
Op 1 februari dit jaar werd de online wereld opgeschud toen er bekend werd dat Microsoft Yahoo wilde overnemen. Het bod was echter redelijk vijandig en het liep alles behavle soepel, waarna Microsoft besloot het bod op Yahoo weer in te trekken.Later kwam Microsoft er toch op terug en gaf aan dat ze Yahoo wel gedeeltelijk wilde overnemen, met name de Search-tak van Yahoo. Wat Yahoo betreft, komt hier nu een einde aan: gisteren maakte Yahoo bekend dat ze niet verder willen met Microsoft, omdat ze hun Search-tak als cruciaal zien voor hun strategie op lange termijn.
Al tijdens de ‘MicroHoo’ soap zocht Yahoo toenadering tot grootste rivaal Google. De zoekgiganten startten in april een test waarbij Yahoo gebruik maakte van Google’s advertenties. De rare sprongen van Microsoft in combinatie met het feit dat de test met Google’s advertenties succesvol bleek, heeft Yahoo in feite in de armen van Google gedereven.
-
Webanalytics congres: Avinash Kaushik keynote + interview (audio)
Afgelopen donderdag was ik de hele dag aanwezig bij het Webanalytics Congres 2008 in de Meeting Plaza te Maarssen. Zoals ik eerder al schreef in Webanalytics congres: Neil Mason keynote sprak ook webanalytics goeroe Avinash Kaushik op het Webanalytics congres. Hij is schrijver van het vorig jaar verschenen boek “Web Analytics: An Hour a Day”. Hij werkt nu bij Google en is daar de webanalytics evangelist. Hieronder een samenvatting van zijn presentatie. Na zijn keynote sprak ik met hem in een leuk en interessant interview.
“Multiplicity: Be Massively Successful at Web Analytics 2.0”
Het verhaal van Avinash Kaushik gaat met name over de noodzaak om webanalytics uit te voeren en te integreren in je organisatie. Welke strategie moet je volgen? Welke tools gebruik je waarvoor? Hij geeft antwoord op deze vragen en meer. Avinash start met te noemen dat organisaties nu beschikken over ontzettend veel data. Dat laat men echter vaak achter met heel veel vragen en heel weinig antwoorden. Waarom is dit het geval? Het probleem zit niet in de vraag “Wat?” maar in “Waarom?”. Waarom doen mensen wat ze doen op internet? Avinash heeft hiervoor zijn model “Webanalytics 2.0” bedacht. -
Webanalytics Congres: Van Webanalytics naar Marketing Optimalisatie
Vandaag ben ik de hele dag aanwezig bij het Webanalytics Congres 2008 in de Meeting Plaza te Maarssen. Ik doe verslag van de dag voor Marketingfacts. Daarnaast ga ik vanmiddag webanalytics goeroe Avinash Kaushik interviewen (samen met Ton Wesseling). Hij is schrijver van het vorige jaar verschenen boek “Web Analytics: An Hour a Day”. Hij werkt nu bij Google en is daar de webanalytics evangelist.
Indrukwekkend programma
Het webanalytics congres bevat een indrukwekkend programma met o.a. 2 internationale keynote sprekers. Na de opening door dagvoorzitter Geert-Jan Smits was het de beurt aan de eerste internationale keynote spreker Neil Mason van Applied Insights.“From Web Analytics to ‘Marketing Optimisation’ and beyond!”
Neil Mason houdt een betoog dat webanalytics onder de paraplu van marketing optimalisatie valt en dat dit geen eenmalige taak is maar een continu proces. Neil Mason start met quote van Buzz Lightyear “To infinity and beyond”. Dit is de basis van de titel van zijn presentatie die doelt op het feit dat webanalytics veel verder gaat. Hij noemt het liever marketing optimalisatie.Hij geeft aan dat webanalytics een te beperkte term is. Het gaat niet alleen om het web, maar om het optimaliseren van markten, waardoor hij dus de term ‘Marketing Optimalisatie’ gebruikt. Ook noemt hij dat het begrip analytics mensen vaak ‘bang’ maakt, met name diegene die de budgetten beheren. Het klinkt als een ingewikkeld specialisme dat op zichzelf staat. Niets is minder waar.
-
Tussenstand Microsoft Yahoo soap
Afgelopen weekend was de “cliffhanger” in de Microsoft-Yahoo soap dat Microsoft afziet van het overnamebod op Yahoo. Hoe is de tussenstand nu, 2 dagen na het nieuws? We maken de balans op met een overview van relevante links.
Aandeel onderuit, maar hersteld
Het aandeel Yahoo nam zoals verwacht bij opening van de beurs in New York gisteren een duikvlucht en verloor 20%. Maar het aandeel Yahoo is sterker uit de strijd gekomen dan verwacht en herstelde zich tot ongeveer $26. Vergeet ook niet dat dit aanzienlijk hoger is dan de $19 die Yahoo per aandeel waard was toen Microsoft het bod op Yahoo uitbracht.Aandeelhouders Yahoo boos
De aandeelhouders van Yahoo zijn echter niet tevreden. Sterker nog, ze zijn boos. Met name Capital Research Global Investors, waarvan de moedermaatschappij met 16% grootaandeelhouder van Yahoo is, was niet te spreken over Yahoo. -
Microsoft ziet af van overname Yahoo
Het grote nieuws van dit weekend: Microsoft trekt het bod op Yahoo in! Beide partijen kunnen het niet eens worden over de overnamesom. Dat schrijft Microsoft’s hoogste baas Steve Ballmer in een open brief aan Yahoo. Dit is een opvallende wending in het ‘MicroHoo’ toneelstuk. Toen er in februari bekend werd dat Microsoft Yahoo wilde overnemen, leek het eerder een formaliteit dan een moeilijke overname. Maar op dit moment lijkt Yahoo voorlopig niet in handen te komen van Microsoft, getuige Microsoft: “But clearly a deal is not to be”.
Tactiek: Yahoo alsnog kopen?
Het is echter niet duidelijk of Microsoft daadwerkelijk afziet van de overname van Yahoo. Het is namelijk niet onwaarschijnlijk dat het Yahoo aandeel morgen flinke klappen krijgt op de beurs. Dat zorgt vervolgens voor een verzwakt Yahoo, wat weer de deur open zet voor Microsoft om alsnog een bod op Yahoo te doen. Deze strategie is Microsoft niet vreemd, zoals ook bijna 10 jaar geleden met Hotmail het geval was. -
Zoeken volgt na zien advertentie
Gisteren las ik de interessante resultaten van een recent onderzoek van Comscore waarin is aangetoond dat mensen zich na het zien van een advertentie steeds vaker wenden tot een zoekmachine. Het onderzoek gaat specifiek over de rol van zoekmachines en zoekmachinemarketing voor het aanvragen van offertes voor autoverzekeringen, maar ik verwacht dat dit voor meer branches geldt. Het totaal aantal gerealiseerde offerte aanvragen via internet voor autoverzekeringen is in 2007 in de U.S. met 15% gestegen. Het aantal offerte aanvragen vanuit zoekmachines is echter met 36% gestegen.
Brand of Generic? Paid of Organic?
Het onderzoek heeft ook gekeken naar het verschil tussen merknaam zoekwoorden (Brand) of generieke zoekwoorden (Generic) en het verschil tussen de gesponsorde zoekresultaten (Paid) of de natuurlijke zoekresultaten (Organic). De klikken op de gesponsorde zoekresultaten na het gebruik van een generiek zoekwoord bleken het meeste succes te hebben in termen van de conversieratio naar offerte aanvragen.