Mischa Coster MA MSc
Chief Psychology Officer, adviseur, spreker, auteur Grey Matters & Guideology

“I change how people see things”
Mischa is mediapsycholoog en Chief Psychology Officer bij Grey Matters, een onderzoeks- en adviesbureau dat organisaties helpt inzichten uit de psychologie in de praktijk toe te passen. Ook is hij founding partner bij Guideology, een adviesbureau dat zicht richt op het begeleiden van klantgedrag in de financiële sector. Mischa gelooft dat psychologie de smeerolie is voor organisaties, zowel op gebied van marketing als ook sales, HR, MD, recruitment, innovatie, security en finance. Hij heeft voor dit gedachtegoed de titel ‘Chief Psychology Officer’ bedacht, een rol waar inmiddels meerdere organisaties invulling aan hebben gegeven.
Naast psychologie consultant (voor klanten zoals T-Mobile, Capgemini, Rotterdam The Hague Airport, Agis, KNMG, NIMA, Oracle, Univé, EU council, belastingdienst en diverse ministeries), is Mischa een graag geziene keynote spreker op zowel (internationale) congressen als incompany events. Ook wordt hij regelmatig als gedragsexpert op televisie gevraagd voor actualiteitenprogramma’s als EditieNL, Eén Vandaag, DWDD en Radar. In zijn vrije tijd is Mischa gastdocent aan de UU, UvA, HvA, VU, UT, HHS, RU, Nyenrode en UM.
Persuasion godfather dr. Robert Cialdini zei over Mischa:
“During a career of researching and teaching the Principles of Persuasion, I have never encountered anyone who understands better than Mischa Coster how they apply and can be effectively used within Social Media.”
-
Onderzoek: The Facebook Factor
Vorige week is het Forrester onderzoek 'The Facebook Factor' verschenen. Het onderzoek behelst een verkenning naar de waarde van een Facebook-fan vanuit marketingperspectief. De focus ligt op aankoopbereidheid ('purchase probability'), ambassadeursschap cq aanbeveling ('brand advocacy') en in hoeverre een merk top-of-mind is, de merkoverweging ('consideration likeliness'). Het onderzoek is uitgevoerd door Gina Sverdlov in samenwerking met Reineke Reitsma, Melissa Parrish en Samantha Jaddou.
-
De social media out-of-office notificatie?
Nog steeds worstelen we met de overweldigende hoeveelheid informatie en berichten die dagelijks om onze aandacht vechten. Deze informatie is er nu eenmaal. Er is dan ook geen sprake van ‘information overload’ maar, zoals Clay Shirky al een tijd geleden stelde, van ‘filter failure’. Wij zijn als professionals (en ook als consumenten) niet meer goed in staat om de informatie te filteren die voor ons relevant is. Met andere woorden:
Kunnen we convergeren?
Kunnen we categoriseren/taggen?
Kunnen we relevant van irrelevant onderscheiden?
Kan de informatie contextueel aangeboden worden?
Kunnen we voorkomen dat we informatie krijgen die in de context niet handig of gewenst is?
-
Beïnvloeding: het Media Influence Framework
Je hebt een nieuwe oplader voor je telefoon nodig omdat je op vakantie gaat. Via Google kom je bij een webshop terecht waar een aantal merken worden aangeboden. Je oog valt op één model dat je aanspreekt - omdat de prijs aantrekkelijk is, maar ook omdat deze maar liefst 324 Facebook ‘likes’ heeft. Dat moet wel een goed product zijn. In de mand ermee! De volgende dag zie je op TV een reclame van een zonne-energie oplader, die door mensen op het strand wordt gebruikt. Dit lijkt een handige aanvulling op je net gekochte oplader. Die was toch niet erg duur. Daarnaast ben je bent nog met het thema ‘opgeladen batterij’ bezig (je bent ‘geprimed’), én je gaat binnenkort op vakantie (situationeel). Je ziet dat een leuke mensen - net zoals jij - het product met veel plezier gebruiken! Je gaat twijfelen. Je kijkt op internet en ziet ook hier een aantal positieve reviews van de duizenden mensen die de oplader reeds gekocht hebben. Resultaat: je tweede online aankoop binnen twee dagen is een feit.
In deze situatieschets spelen een aantal psychologische en technologische factoren een rol bij je aankoopbeslissingen. Er wordt effectief ingespeeld op je state-of-mind en je wordt via je mediagebruik en sociale factoren beïnvloed in je keuze.
-
Waar letten twitteraars op bij de beslissing jou te volgen?
Enige tijd geleden heb ik via diverse kanalen een onderzoekje uitgezet over de elementen die meewegen bij de beslissing iemand al dan niet te volgen op Twitter. Eigenlijk tweeledig:
1. Wanneer ‘verschijnt iemand op je netvlies’ en besluit je naar het profiel van betreffende persoon te gaan kijken
2. Waar let je vervolgens op bij de beslissing die persoon wel/niet te volgen?De survey bestond uit 9 vragen, varierend van multiple choice tot volgordelijsten. Ik heb in twee weken looptijd ruim 500 compleet ingevulde surveys teruggekregen, waarvan ik hier de resultaten met jullie wil delen.
-
Enquete: Op basis van welke criteria volgen wij iemand wel/niet op Twitter?
Profielfoto, bio, laatste tweets, Klout score, het zijn allemaal variabelen die mee kunnen spelen bij de beslissing iemand wel/niet te gaan volgen. Omdat deze besluitvorming mij als mediapsycholoog enorm fascineert, heb ik het initiatief genomen om hiervoor een onderzoek op te starten. Een vragenlijst waarbij deze criteria in kaart worden gebracht, maar waarbij ook wordt gekeken naar de momenten waarop ‘de andere’ persoon bij ons onder de aandacht komt. De uitkomst van dit onderzoek is denk ik zeer waardevol voor iedereen die met social media marketing bezig is.Maar voordat we zover zijn moet ik genoeg data verzamelen om valide uitspraken te kunnen doen, dus ik wil jullie allemaal oproepen deel te nemen aan dit onderzoekje! Het kost je nog geen 5 minuten van je tijd en als je deze tekst al hebt gelezen zou het zonde van deze moeite zijn om niet ook even door te zetten en de korte enquête in te vullen, toch?
-
Interview dr. Robert Cialdini tijdens seminar ‘Psychologie van het Overtuigen’
Vorige week ben ik samen met Daan Sip naar het seminar ‘De Psychologie van het Overtuigen’ geweest. Dit seminar werd georganiseerd door Denk Producties. Dr. Robert Cialdini, bestselling auteur van het boek ‘Influence’ ging samen met 7 Nederlandse experts dieper in op de 6 overtuigingsprincipes waar hij al meer dan 30 jaar onderzoek naar heeft gedaan. En uiteraard had ik zelf ook deze principes toegepast met als gevolg dat ik een interview met dr. Cialdini kon houden. In tegenstelling tot RTL Z heb ik mij in mijn vraagstelling wat minder gericht op de ‘algemene’ informatie over de 6 overtuigingsprincipes (die kennen jullie al van mijn eerdere post) maar op mijn eigen werkterrein, de toepassing van de principes op gedragsbeïnvloeding via Social Media.
-
Tips om een goede bedrijfs- of productnaam te bedenken en vast te leggen
Het is afgelopen tijd een aantal maal gebeurd dat ik ben gevraagd mee te denken over een product- of bedrijfsnaam. Erg leuk om te doen, maar vaak lastig om inspiratie te krijgen en tot goede ingevingen te komen. Daarom heb ik voor mijzelf een aantal typen bedrijfs- of productnamen benoemd die volgens mij de meeste soorten namen wel dekken. Vanuit dat vertrekpunt kan ik dan per ‘categorie’ bepalen of deze geschikt is om vervolgens daadwerkelijk namen te bedenken. Ook moeten de verzonnen namen gecontroleerd worden op beschikbaarheid in allerlei systemen. Het is tegenwoordig immers niet meer genoeg om ‘gewoon’ een passende naam te hebben, hij moet ook nog eens communiceerbaar zonder technische moeilijkheden of juridische consequenties.
-
Psychologische beinvloeding via Social Media
Ik ben al tijden groot fan en ‘ambassadeur’ van de Principles of Persuasion van de Amerikaanse gedragswetenschapper prof. Robert Cialdini. Ik gebruik de principes zelf actief en ik deel ze met anderen via mijn weblog, mijn tweets, en workshops en lezingen die ik geef. Altijd met aandachtig publiek, veel interesse en praktijkgerichte interactie. Toepasbaar! Oplettende lezers zullen opmerken dat ik deze principes ook al eerder in mijn post over Social Media Strategie stappenplan heb gebruikt.
-
Social Media Strategie in 17 stappen: Stap 12 - 17
Na deel 1 en deel 2 van dit drieluik over Social Media Marketing en de te volgen sociale strategie kan je in dit artikel de laatste stappen 12 t/m 17 lezen. De doelstelling en doelgroep zijn bepaald, onderzoek gedaan, content geselecteerd, volg- en publicatiesysteem zijn opgezet en al aardig wat interessante en relevante content is geproduceerd. Dan wordt het nu tijd om de interactie en discussie met je doelgroep op te zoeken!
-
Social Media Strategie in 17 stappen: Stap 6 - 11
Je social media marketing (SMM) doelstelling bepaald, doelgroep bepaald, gedrag en aanwezigheid geobserveerd en goed geluisterd naar behoefte. What’s the next step? In dit gedeelte ga ik verder in op het uitdragen van je waardepropositie, content sharing en het monitoren en volgen van je doelgroep en je resultaat. In mijn vorige artikel van dit drieluik over Social Media Marketing Strategie heb ik onderstaande stappen 1 t/m 5 besproken (hieronder volgen dus stap 6 - 11):
- Bepaal je doelstelling
- Waarom Social Media?
- Definieer je doelgroep
- Onderzoek hoe je doelgroep Social Media gebruikt
- Je eigen imago
-
Social Media Strategie in 17 stappen: Stap 1 - 5
“Wat heb ik nou aan Twitter?” “Geen idee wat ik op een weblog moet schrijven” “Kost veel te veel tijd! Wat levert het op?” Herkenbare vragen van personen en organisaties die willen beginnen met SMM (Social Media Marketing). Een mix van mogelijkheden, platforms, doelgroepen, regels en etiquette maakt het Social Media landschap voor velen nogal bergachtig en een uitdaging om te beklikken. Hoe ga je met deze vragen om als je SMM voor jezelf of je klanten in wil zetten? Deze post maakt onderdeel uit van een drieluik. Over enkele dagen zal ik het 2e gedeelte posten, en daarna het laatste gedeelte. In deze post geef ik een helder stappenplan om:
- Duidelijk te krijgen wat je wilt;
- Duidelijk te krijgen wat je doelgroep wil;
- Welke SMM middelen je daarbij in moet zetten;
- Hoe je dit moet doen;
- Hoe je resultaat kunt meten.