Petra de Boevere
Slijterij-Wijnhandel de Vuurtoren

Petra is sinds 1993 eigenaresse van Slijterij Wijnhandel de Vuurtoren te Breskens, blogt sinds 2003 op Meisje van de Slijterij en schrijft sinds medio 2005 een themaweblog over dranken.
Naast altijd op zoek naar nieuwe (digitale) uitdagingen en er vast van overtuigd dat dit zakelijk ook interessant is, is ze samen met haar man de trotse ouder van twee prachtzoons.
-
De Social Media Expert
“Mag ik je een paar vragen stellen?” Er stond een aardige jongen van begin 20 voor mijn proeftafel op het altaar van die Goese kerk enkele weken geleden waar een fair plaats vond. “Ga eerst even zitten dan mag je wat moois proeven en kun je gelijk je vragen stellen” antwoordde ik. Hij nam plaats op de biechtbank, ik schonk wat voor hem in en hij stak van wal. Hij studeerde aan Fontys en ze waren bezig met een project met en over Social Media, daar wou hij me graag voor interviewen. “Heb je mijn boek al gelezen?” vroeg ik hem. Nee dat had hij niet. Ik vertelde hem dat ik wekelijks meerdere verzoeken in de mail krijg van studenten om mee te werken aan hun projecten en scripties. Dat ik dat in principe ook leuk vind, maar de vragen per mail meestal vragen zijn die in mijn boek allemaal beantwoord worden en ik niet voor elke student mijn boek ga herschrijven. Dat begreep hij wel. Hij zou nu eerst mijn boek lezen, kijken of hij dan nog vragen had en dan weer contact met me opnemen.
-
#weetjevandedag. Een hashtag claimen, kan dat?
Marketeers vinden het over het algemeen geweldig als mensen over hun merk twitteren. Hoe meer exposure hoe beter. Bavaria was vorige week dagenlang een trending topic op Twitter en dat is in de Social Media wel zo’n beetje het hoogst haalbare. Hashtags zijn labeltjes die je aan een tweet hangt om te categoriseren, te zoeken en die soms als grap worden gebruikt. Ze zijn zeker niet bedoeld voor reclame-uitingen,wat niet wegneemt dat elk merk of bedrijf graag gebruik maakt van de hashtags. Bijvoorbeeld om te kijken wat er over hun merk of bedrijf wordt gezegd en daar vervolgens op in te kunnen spelen. Hashtags komen voort uit het gebruik op IRC waar een # het kanaal aanduidt en dus het topic, het onderwerp.
-
Regionale en lokale politiek wordt transparant
Gisteravond werd de site Politiek Archief officieel geopend door burgemeester Cohen in Amsterdam en ik werd er eigenlijk een beetje opgewonden van. Dit belooft namelijk een hele grote stap voorwaarts te zijn in de transparantie van lokale en regionale overheden en hun volksvertegenwoordigers. Als je wel eens op zoek bent geweest op gemeentelijke of provinciale sites naar besluitvorming en stemgedrag weet je ook dat het vaak een onmogelijke opgave is dingen te vinden die je zoekt. Of iedereen in de lokale politiek ook al klaar is voor zoveel transparantie is nog maar de vraag, want elke politicus kan vanaf nu eenvoudig aan zijn eerdere uitspraken herinnerd worden. Politiek 2.0 lijkt wel echt in een stroomversnelling te komen met dit initiatief. Ik heb het even getest en vond met twee klikken mijn eigen bijdragen aan commissievergaderingen terug in audiofragmenten. Op de site van mijn eigen gemeente kost dat een klik of 12, áls je het al kunt vinden. Uit het persbericht:
-
Wat hebben crowdsourcing en co-creatie met Zeeuwier te maken?
Crowdsourcen, ik ken het woord nog niet zo lang. Ik vind het wel altijd bijzonder om te lezen dat er een naam is voor dingen die ik al langer doe. Dat ervaarde ik al eerder met het woord Calimeromarketing, en nu weer met Crowdsourcing.
Ik denk dat ik in 2004 al aan crowdsourcing deed via mijn weblog. Het enige dat er in die jaren veranderde is dat de menigte gegroeid is en sneller met elkaar communiceert via de diverse Social Media. De snelste en meest effectieve tool daarbij is zonder enige twijfel Twitter. Met mijn idee en het ontstaan van de Zeeuwierjenever zelf hebben die Social Media weinig of niets te maken, maar wel met de uiteindelijke naam van het product, het ontwerp van het etiket en de promotie. De u tussen de Zeewier werd geopperd op Twitter, de zilte zucht (vrij naar een Zeeuwse band) komt daar ook vandaan.
-
Masterclass Copyright
Onlangs is het toevoegsel ‘1912’ geschrapt uit de titel van de Auteurswet, om hem aan te passen aan de moderne tijd. Maar is de Auteurswet ook werkelijk modern genoeg voor de nieuwe economie en nieuwe media? Gisteren vond op initiatief van de Stichting Copyright en Nieuwe Media bij Seats to Meet in Utrecht een Masterclass copyright plaats.
ICT-jurist Arnoud Engelfriet besprak aan de hand van prikkelende voorbeelden de belangrijkste rechten en plichten uit de auteurswet. Hoe mag je werk van anderen hergebruiken, waar moet je rekening mee houden en wat kunnen de gevolgen zijn als je je niet aan de wet houdt? Een belangrijk deel van het college was Creative Commons, de nieuwe manier van werken met auteursrechten. Met Creative Commons sta je mensen juist toe je werk te hergebruiken. Hoe kun je daarmee uit de voeten? Componist en sounddesigner Marco Raaphorst gaf praktijkvoorbeelden van de creativiteit van prosumenten in een sharing economie.
-
Poken wordt de opvolger van swaffelen in 2009
Ayman van Bregt schreef hier al eerder over Poken, het digitale visitekaartje in de vorm van een sleutelhanger waarmee je je gegevens en je profielen op social networks uitwisselt.
De distributie verloopt voorlopig voornamelijk via vriendennetwerken. Je kunt namelijk via de site een doosje van 12 voor jou en je vrienden bestellen. Er is een puntensysteem en een wedstrijdelement is altijd leuk. Hoe meer punten je vergaart, hoe hoger je korting wordt.
Nu zijn er in Nederland mensen met heel veel vrienden, en dan kan dat best een klein beetje uit hand lopen. Zoals bij Jilles Groenendijk, die inmiddels al twee Poken Meetings organiseerde. De eerste vond afgelopen zondag in Renesse plaats. Omdat er een voorraadprobleem dreigde bij de 020 Meet Up gisteren werd Marco Spirig van Poken ingevlogen vanuit Zwitserland.
Poken lijkt hard op weg te zijn de opvolger van swaffelen te worden als nieuw woord van 2009, poken past zelfs in het huidige kabinetsbeleid, lekker platonisch en veilig. Leg een Zwitser maar eens uit wat swaffelen dan is, dat is nog niet zo eenvoudig… -
Bloggers, hun copyrights en het googlen van Marketeers
Dagelijks krijg ik drankenmailings in de bus en in drukke tijden zoals aan het einde van het jaar eindigen die ook wel eens niet of slechts half gelezen in de papiercontainer. Vorige week werd ik door een collega gebeld. Of ik wel gezien had dat ik in de mailing van Hooghoudt stond. Nee dat had ik niet gezien en ik wist er ook niets van.
Ik haalde de mailing boven water. Bij die mailing over nieuwe uitmonsteringen van hun producten zat een boekje ter grootte van een creditcard die je kon uitvouwen. In die mailing een blogposting van mij onder het kopje ‘andere jenevertoepassing’, integraal overgenomen, wel met bronvermelding, maar zonder toestemming. En dat terwijl ik op al mijn blogs een Creative Commons licentie heb waarin onderscheid wordt gemaakt tussen niet-commerciële en commerciële overnames.
Natuurlijk vind ik ook wel eens “gejat werk” van me op andere blogs, maar als ze de bron vermelden met link heb ik daar geen enkel probleem mee. Als dat niet het geval is stuur ik een mailtje waarin ik vraag die link en bron toe te voegen en dat wordt ook altijd wel gedaan. -
Cozzmoss haalt bakzeil bij de rechter
Het is al een hele tijd stil rondom de rechtszaak die Cozzmoss aanspande tegen blogger Joffrey Vermeule.
Op 10 december deed de kantonrechter in Arnhem dan eindelijk uitspraak. Joffrey is veroordeeld tot het betalen van 365 euro en dat is maar een fractie van de bijna 5000 euro die Irene van den Berg eiste. Die 365 euro staat eigenlijk gelijk aan het bedrag wat betaald had moeten worden voor het niet vermelden van de bron. Joffrey zag zelf ook wel in dat hij een fout had gemaakt. Per saldo zijn er alleen verliezers. Beide partijen betalen de eigen proceskosten, waarmee het hele bestaansrecht van een bureau als Cozzmoss wel verdwenen is, zo’n bedrijf dat volgens de rechter “op commerciële basis auteursrechten exploiteert en daartoe op internet speurt naar overtredingen”. Het complete vonnis is hier te downloaden.
Ik feliciteer Joffrey, maar ook heel internettend Nederland met deze uitspraak. Ook vind ik deze uitspraak een opsteker voor onze, nog steeds verse, stichting Copyright & Nieuwe Media. Zonder de bemoeienis van, inmiddels voorzitter, Ronald van den Hoff was het waarschijnlijk nooit tot een rechtszaak gekomen.
Update: De Stichting Copyright en Nieuwe Media heeft inmiddels een officiële reactie gepubliceerd.
-
Compilatie Marketingfacts Jaarfeest
Compilatie Marketingfacts Jaarfeest 2008 from Slijterijmeisje on Vimeo.Marco had natuurlijk zelf al een vroege posting vanochtend over het Marketingfacts Jaarfeest. Maar wie waren er allemaal? En wat deden ze eigenlijk op dat inmiddels traditie geworden feest? In het filmpje zie en hoor je een selectie van quotes van aanwezigen. Ik heb in ieder geval genoten. Marco nog heel erg bedankt!
-
De Ford Transit is helemaal niet voor vrouwen!
Ik, en ook de rest van de familie, weet het al jaren. Onze volgende auto is een Ford Transit. Een bedrijfswagen met een dubbele cabine waar we dozen wijn mee kunnen bezorgen, waar in het weekend een koersfiets achterin kan, waar de kinderen comfortabel in mee kunnen, waar op beide kanten Meisjevandeslijterij.nl komt te staan en waar af en toe ook manlief wel in mag rijden ook al wordt het wel de auto van het Meisje van de Slijterij. Het wachten is op het moment dat onze huidige auto ons in de steek laat en dat kan nooit lang meer duren gezien de leeftijd van die auto en het aantal kilometers die ik tegenwoordig rijd.
-
Downloaden muziek voor privégebruik ook strafbaar
Gisteren deed een Haagse rechter deze uitspraak. Ook het downloaden van muziek voor privégebruik is strafbaar en mag niet meer gedoogd worden. Deze uitspraak heeft gevolgen voor vrijwel elke Nederlander. Diensten als Limewire mag je gewoon niet meer gebruiken en worden nu strafbaar gesteld. Dit betekent dus dat Stichting Brein vanaf nu vrijwel elke Nederlander kan aanklagen. Theoretisch gezien kunnen ze gewoon elk adres een sommatie sturen. Bewijs jij dan maar dat je nog nooit een liedje gedownload hebt van het internet. De rechterlijke macht mag dan straks misschien wel 10 miljoen zaken behandelen van al die criminele downloaders.
Ik begrijp die rechter echt niet.
-
Professor Heertje over internet, economie en de toekomst
“Over 30 jaar gaan mensen in minder tijd het geld verdienen wat nodig is voor hun basisbehoeftes en houden meer tijd over voor de waardevolle dingen in het leven. Het leven wordt leuker.” Aldus professor Arnold Heertje.
Gisteren vond in Utrecht het symposium Roadmap to Venus plaats. Het ging over de weg naar een meer vrouwelijke samenleving en economie. Vrouwelijk staat dan niet alleen voor de vrouwen zelf, maar voor een vrouwelijke manier van denken en handelen. Van hebben naar delen, van transactie naar relatie, van hiërarchie naar netwerk. Uit de voorpublicatie van de Roadmap to Venus: “De jongste generatie mannen heeft meer vrouwelijke kenmerken waardoor op termijn ook de dominante mannelijke uitgangspunten zullen verdwijnen waarop organisaties zijn gebouwd.” en “Als God een man was, dan is internet een vrouw.” Er schijnt een samenhang te zijn tussen die vervrouwelijking en de internetrevolutie. “Geld wordt weer een middel in plaats van een doel”. Professor Arnold Heertje beschreef die nieuwe economie al in zijn boekje “Echte Economie” en sprak ook op het symposium. In de pauze vroeg ik hem naar zijn internetgebruik, zijn visie op internet, de economie en de toekomst.
-
Brief aan de Toekomst
Vandaag schrijven 50.000 Nederlanders een brief aan de toekomst. Dit is de mijne:
Life 2.0
“Hé huiswerk maken jij!” tik ik in het MSN-schermpje van mijn puberende zoon die met de laptop een meter of vier verderop in de woonkamer zit en ik via een popupje online zie komen.
“Fuck you” verschijnt er in mijn scherm.“Wat? Wat zeg jij tegen je moeder ?” zeg ik wat luid terwijl ik tik: “Zal ik je eens een virtuele klap voor je kop komen geven?”
Ik hoor gelach achter me en op mijn scherm verschijnt: “Doe maar”
Tussen mijn zoon en mij in zitten op de bank nog mijn man en andere zoon voetbal te kijken.
Ik sta op en loop dreigend naar de zetel met mijn puberende zoon in. Die duikt in elkaar en roept uit: “Je zei virtueel! Je zei virtueel!”
“Jammer dan, je moeder is toevallig echt.”
Natuurlijk was dit een grap, maar het illustreert wel de tijdsgeest. Een paar jaar geleden vroeg hij me via MSN al waar zijn voetbalkousen waren terwijl hij boven in de woonkamer was en ik beneden in het kantoor. Na mijn getikte antwoord dat die nog in de droger zaten hoorde ik hem boven mijn hoofd die richting op lopen. Het werkt beter dan aan de trap staan roepen, wat mijn moeder vroeger deed, denk ik. -
Kassa wijst de weg in legaal downloaden
Gisteravond stond Vara’s Kassa! helemaal in het teken van internet en wat je nu eigenlijk wel en niet mag als consument.
Remco Bron gaf o.a. een cursus downloaden, maar er was natuurlijk ook wel een tegengeluid te horen vanuit de muziek- en filmindustrie. Terugkijken kan hier.Het Marketingfactsgehalte was hoog in die studio. Vincent Everts zat aan tafel, ik zat in het publiek en kwam aan het einde van Kassa2 namens de Ning nog heel even aan het woord over de auteurswet, bloggen en steeds vaker voorkomende claims aan het adres van bloggers en website-eigenaren.
Kassa 2 werd wel al op digitale TV uitgezonden, maar is aanstaande maandagavond (morgen) op Nederland 2 te zien. Kassa 2 is wel al online te bekijken. Na afloop van de opnames promoveerde ik tot cameravrouw van Vincent die Felix Meurders interviewde. De bijbehorende tekst is Vincent zelf aan het schrijven heb ik begrepen, maar het interview staat inmiddels wel online.
-
Skoeps trekt de stekker er uit
Vanaf aanstaande maandag bestaat Skoeps, de dienst met 16 miljoen reporters waar elke burgerjournalist foto’s en filmpjes kon uploaden, niet meer.
Skoeps stopt er mee per 5 mei. Dat vertelde Louis Bollee van Skoeps me vanochtend , toen hij me als “betrokken skoeper” belde. De Skoepers die in het bezit zijn van een skoepstelefoon mogen die houden. Maar waarom stopt Skoeps?Skoeps was een samenwerkingsverband tussen PCM Uitgevers en Talpa Media. De officiële reden: ‘Beide partijen vinden dat Skoeps niet langer past binnen de strategische focus van de afzonderlijke ondernemingen.’ Die reden vond ik inmiddels op Molblog. Het lijkt er meer op dat het niet gelukt is Skoeps financieel gezond te maken.