Bas van de Haterd
Professioneel bemoeial Van de Haterd Consultancy

Freelance professioneel bemoeial. Kijkt altijd naar het fundamentele probleem, niet de quick fix. Centrale focus zijn de (online) dialogen met klanten, stakeholders, medewerkers en toekomstig medewerkers (afhankelijk van de opdracht). Actief als interim community manager, projectleider voor nieuwe corporate recruitmentsites, adviseur bij verschillende start ups en inspirator m.b.t. de toekomst van werk (de arbeidsmarkt van de 21e eeuw).
-
Case: de bibliotheek van Troy
Recentelijk was het congres Best of Digital Marketing Worldwide 2013. Een unieke opzet waar Mike Berry, een Britse advertising consultant, een hele reeks cases bespreekt die internationaal prijzen hebben gewonnen. Maar, zoals hij zelf zegt, veel van de campagnes die prijzen winnen zijn totaal niet rendabel. We hebben meer dan 200 winnaars van de verschillende prijzenfestivals geïnterviewd en naar hun resultaten gevraagd en op basis daarvan een selectie gemaakt. In de aanloop naar het congres heb ik de Virgin Money Case al besproken, recent ook de casus: Compare the meerkat. Vandaag de bibliotheek in het Amerikaanse stadje Troy
-
Best of Digital Marketing Worldwide
Donderdag 28 februari vond het congres Best of Digital Marketing Worldwide 2013 plaats in Amsterdam. Een unieke opzet waarbij Mike Berry, een Britse advertising consultant, een hele reeks cases bespreekt die internationaal prijzen hebben gewonnen. Maar, zoals hij zelf zegt, veel van de campagnes die prijzen winnen zijn totaal niet rendabel. Mike heeft meer dan 200 winnaars van de verschillende prijzenfestivals geïnterviewd en naar hun resultaten gevraagd en op basis daarvan een selectie gemaakt. Of de cijfers altijd kloppen is natuurlijk de vraag, daarover later meer. Het was een interessante opzet om dit te presenteren en de cases kwamen hierdoor in hoog tempo langs. Veel informatie en geen extreem positieve verhalen, maar in een korte periode (15 tot 20 minuten per case) een kritische analyse en de cijfers die men had gekregen van de organisatie of het bureau. In de komende dagen zal ik 5 cases met jullie delen, vandaag de eerste: Compare the Meerkat.
-
Interview: Heineken’s The Candidate campagne
Recentelijk had Heineken weer een prachtige actie, met een video die inmiddels ruim 2 miljoen keer bekeken is. Na de Champions League-finale actie in Italië nu het ultieme sollicitatie-interview. Reden genoeg om met Heineken contact op te nemen over deze actie en wat navraag te doen over de doelen en werkwijze.
-
Marketingfacts Online Jobs Monitor
De markt van de online marketeer en online communicatieprofessional is continu in beweging. Al jaren ontstaan er nieuwe functies en specialiteiten. In 2010 schreef ik bijvoorbeeld in dit artikel over de online functies van de toekomst dat we een functie zouden krijgen genaamd community manager en dat SEO/SEA- en analytics-functies in house zouden gaan bij grote organisaties. De vraag is nu: hoe ziet het online marketing- en communicatielandschap van de toekomst eruit? Dat willen we nu, zonder glazen bol, proberen in kaart te brengen.
-
Virgin Money, de echt andere bank?
Op 28 februari presenteert Mike Berry 16 award winning internationale marketingcases op The Best of Global Digital Marketing. Een van de cases die aan bod komen op dit event is die van Virgin Money. Ik sprak met hem over deze case. Is Virgin Money een succes? En waarom is het een succes? Hoe heeft Virgin Money het voor elkaar gekregen?
-
Het einde van het full service-reclamebureau?
Een jaar of vijf geleden zat ik in een gesprek met een reclamebureau waarbij de directeur me zei: “Het is best zwaar voor ons bureaus. Ik word tegenwoordig beconcurreerd door van die vage samenwerkingen. Dat is dan een student of net afgestudeerde van de kunstacademie, die heeft een Braziliaanse front end-developer, een Indiase back end-developer en een Russische grafisch ontwerper en kan voor 25% van mijn kosten iets maken dat net zo goed is”. Toen ik mijn nieuwe boek (R)evolutie van werk schreef, is dit gesprek regelmatig in mijn hoofd teruggekomen. Ik beschrijf in dit boek verschillende nieuwe manieren van organiseren, maar hoe gaat dat effect hebben op de reclamebranche?
-
Trends 2013 volgens de Trendwatchers
Zoals elk jaar vraag ik een serie Trendwatchers om hun voorspellingen voor het nieuwe jaar. De befaamde lijstjes waar iedereen een hekel aan heeft, want kortetermijn-voorspellingen en langetermijntrends gaan niet altijd hand in hand. Toch is het weer gelukt een aantal zo ver te krijgen deze in te dienen. De voorspellingen van 2012 waren het beste gedaan door Adjiedj Bakas, Christine Boland en Andrea Wiegman. Adjiedj was ook in 2012 (zie hier de trends en hier de evalutie) en in 2011 (trends en evaluatie) al de beste voorspeller. In 2011 deelde hij deze eer met Richard Lamb. Dus wat zeggen de dames en heren voor 2013?
-
Trend-evaluatie 2012: wie voorspelde goed?
Eind 2011 vroeg ik een aantal trendwatchers hun voorspellingen voor 2012. Net als in 2010 (zie hier de trends en hier de evalutie) en in 2011 (trends en evaluatie) evalueer ik dit uiteraard. Het jaar zit er nog niet helemaal op, maar toch ver genoeg dat het me zou verbazen als er nog hele schokkende dingen gaan gebeuren die deze evaluatie onbruikbaar maken. Mocht dat wel zo zijn, rectificeer ik dat natuurlijk meteen. Bij deze dus de vraag: weet Adjiedj Bakas voor de derde keer op rij het meeste goed te voorspellen? Voor de goede orde: alle andere trendwatchers deden in eerdere jaren niet mee (omdat ik ze destijds niet gevraagd had), dus hij neemt het op tegen verse concurrentie.
-
#TheCase12: Robeco over Content Driven Marketing
Vandaag blog ik vanaf #TheCase12. Veel losse cases van verschillende bedrijven zelf, dus geen adviseurs (zoals ik). Nu Robeco over content driven marketing.
Robeco is een van 's werelds grootste beleggingsinstellingen en heeft een content afdeling van 25 mensen. Dat klinkt veel, maar daar valt ook veel onder. Niet enkel content productie voor de website, maar ook b.v. het maken van prospectussen voor hele grote beleggers die honderden miljoenen willen beleggen bij Robeco.
-
#TheCase12: DSM over open innovatie
Vandaag blog ik vanaf #TheCase12. Veel losse cases van verschillende bedrijven zelf, dus geen adviseurs (zoals ik). Nu DSM over de inzet van social media voor open innovatie.
DSM is waarschijnlijk een wel bekend bedrijf, hoewel minder bekend is wat ze precies doen. Kort samengevat: hele bijzondere specialistische spullen maken met een chemische grondslag. Nieuwe materialen en zo. Innovatie is de kern van het bedrijf, want ze leven van nieuwe producten, alle 'massa'-basischemicaliën zijn jaren geleden verkocht. Wat kan een bedrijf als DSM met social media?
-
#TheCase12: MT Media - Content marketing
Vandaag blog is vanaf #TheCase12. Veel losse cases van verschillende bedrijven zelf, dus geen adviseurs (zoals mij). Deze case: MT Media groep: content marketing.
MT media groep heeft een buy out gehad en is nu een onafhankelijke uitgever van met name Management Team en Sprout. Men ziet de advertentiemarkt krimpen en dus zet men in op content marketing. Ze zien hun business als het connecten van business en... business. Ze zijn immers B2B uitgever.
De kern van content marketing is in de optiek van de MT Media Groep het boeien van de lezer. Ze vinden dat een marketeer moet gaan denken als een uitgever. Hierbij helpen ze de organisaties met het vinden van de juiste insight, de contentredactie, promotie, distributie en het vergroten van de relevantie.
-
#TheCase12: KLM van Social Media naar Social Business
Vandaag blog ik live vanaf The Case 2012. Losse marketingcases van de organisaties zelf. De eerste: KLM's social business case.
KLM gelooft sterk in de overgang van social media naar social business. Wat kan KLM met social media? De eerste stappen waren zoals bij de meeste organisaties: proberen mensen tickets te verkopen, via Facebook. Dat werkte dus niet, want de plek waar mensen een gesprek met hun vrienden voeren is niet de plek waar ze tot een aankoop overgaan. En toen... toen kwam de aswolk. De telefoon was overbelast, de robuste site ook al snel, maar Twitter werkte nog wel. Het externe platform, dat toch makkelijker schaalt, was daar de kern van het succes voor. Een ander groot voordeel was dat mensen de antwoorden zagen die aan andere klanten worden gegeven, waardoor er gewoon minder vragen kwamen. De mankracht werd heel erg snel opgeschaald vanuit de eigen organisatie, want iedereen zag het probleem en wilde meewerken.
-
Onderzoek werven via social media: veel aanwezigheid, weinig interactie
Vanuit Digitaal-Werven hebben we dit jaar onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van organisaties op social media, alsmede hun reacties op vragen via deze kanalen. Het onderzoek is gedaan onder meer dan 400 organisaties in Nederland, waarbij serieuze vragen zijn gesteld die een kandidaat zou kunnen stellen in de zoektocht naar een baan. Hierbij valt te denken aan vragen als 'Hoe is het om als vrouw bij dit bedrijf te werken, het lijkt me nogal een mannencultuur?' (bij b.v. accountancy en ICT bedrijven) of 'Ik hoor dat bouwbedrijven het zwaar hebben in de crisis, zoeken jullie nog wel echt mensen?' of gewoon 'Hoe lang duurt het normaal voor ik een reactie heb op mijn sollicitatie?'
Al eerder schreef ik over enkele pareltjes die uit dit onderzoek naar voren kwamen. Op 2 oktober presteren we alle cijfers over het onderzoek, maar nu vast een inkijkje in de cijfers over de aanwezigheid op social media en de reactietijd op een vraag.
-
Bureaunetwerken falen bij eigen recruitment
In 2008 (!!!) schreef ik een artikel: recruitmentkansen voor bureaunetwerken. De korte samenvatting hiervan is dat de mediabureaus veel kansen laten liggen op het gebied van werving in een markt (online marketing) waar goede kandidaten schaars zijn. Dit uit zich met name in het feit dat er geen gezamelijke recruitmentsite is met alle vacatures bij de verschillende bureaus. Waarom zit je in een netwerk als je niet (ook) samenwerkt? Voor de goede orde: ik wil niet zeggen dat je de werving moet centraliseren (zeker niet), maar wel dat je binnen een bedrijf moet samenwerken.
Het is inmiddels 2012 en voor de zesde keer ben ik bezig met het Digitaal-Werven onderzoek. Vanuit Digitaal-Werven onderzoeken we de digitale sollicitatie-ervaring en bekijken we dus de verschillende websites van 450 grote werkgevers in Nederland. Daarbij staan standaard ook de bureaunetwerken, maar vier jaar na de eerste post is er nog niets veranderd: de bureaunetwerken lijken hun eigen werving nog steeds niet serieus te nemen.
-
Betrek je community bij het aantrekken van je community manager
Vorige week had ik een interessant gesprek met Marco Derksen onder andere over sollicitatiegesprekken. Hoe voorkom je nu een bad hire? Nu denk ik zelf dat een sollicitatiegesprek per definitie geen goede indicator is, maar de benodigde technologie (hersenscans en zo) staat op dat gebied nog in de kinderschoenen. Tot die tijd doen we het met de gesprekken, maar hoe kan je dat nu beter doen. We hadden het, aangezien dat 'onze business' is, vooral ook over communitymanagers en we hebben bij Marketingfacts natuurlijk recentelijk Bram Koster in die functie aangenomen. Marco gaf aan dat hij met iedereen gesproken had binnen de organisatie, waarop ik vroeg: wie van de bloggers hebben het gesprek gedaan? En toen viel het even stil. De community, de groep die Bram moet 'managen', was niet betrokken geweest bij het sollicitatie-proces...