Ewout Wolff
Eigenaar Onedaycompany

Ewout Wolff kent het online marketing vak vanuit de praktijk: de afgelopen 20 jaar heeft hij ervaring opgedaan met bedenken en (vooral) realiseren van nieuwe online concepten.
Als interim online marketing manager heeft hij gewerkt voor De Efteling, Philips, TomTom, Centraal Beheer, Freo, AXA, Alliander, Leasit, DLL en Auping.
-
Mond-tot-mondreclame helpt social media
De acceptatie van social media gaat nog altijd niet zonder slag of stoot. Er blijven struikelblokken bestaan, en dat is zonde. In dit artikel beschrijf ik onze benadering van dit probleem: beschouw social media als een vorm van de aloude mond-tot-mondreclame.
-
Free Our Data
Data management. Lifestreams. Big Data. De Data “Firehose” - wat de woorden ook zijn, ze geven aan: data zijn steeds belangrijker in ons leven. We produceren er meer van, websites combineren onze data met die van vrienden en kijken naar metadata om voor ons relevante trends te ontdekken. Maar het merendeel van relevante data zit vast. Tot nu toe werden deze data keurig netjes bewaard, zoals we al eeuwen doen: in opbergkasten of hun moderne versie: op servers of harde schijven. Bewaard door instanties, die altijd moesten zorgen voor de kwaliteit en de integriteit van de data. Die niet moeten denken om deze data, of zelfs geanonimiseerde metadata, vrij te geven: iemand zou er eens misbruik van kunnen maken.
-
Google, stop met SEO !
Stel: je bent marketing manager van een groot tot middelgroot bedrijf in 1900. Je doet je best om je bedrijf zo goed mogelijk voor de dag te laten komen in de markt. Je werkt hard, je zet goede advertenties in de kranten, je neemt de eerste koets naar het werk en je bent vaak degene die als laatste het elektrische licht uit doet.
Dan komt op een goede dag een man je kantoor binnen. Hij vertelt dat hij iets heeft uitgevonden voor die nieuwe uitvinding, de auto. Hij gaat namelijk autowegen bouwen en hij heeft een voorstel. Hij steekt van wal met zijn businessplan. Als jouw bedrijf een deel van de autoweg bouwt, dan komen klanten gemakkelijker naar je bedrijf. Dat betekent: meer omzet. Als je er bovendien voor zorgt dat het terrein van je bedrijf gemakkelijk bereikbaar is voor auto’s, dan gaat het helemaal goed. Als tegenprestatie zal hij een soort gids voor autogebruikers uitbrengen, die hen op de hoogte stelt welke bedrijven gemakkelijk te bereiken zijn. Als jij je best doet, komt jouw bedrijf bovenaan in deze papieren gids.
-
Een kijkje achter de schermen bij een internet community
Sinds 2004 ben ik moderator van Higherlevel, het forum voor vernieuwende ondernemers. Daar was ik tot nu toe stil over op Marketingfacts - ik vond het gescheiden werelden. Maar nu is het een goed moment om die stilte te doorbreken met alle aandacht voor sociale netwerken, communities en online gemeenschappen. Daarbij lees je meestal het perspectief van de gebruikers. Het leek mij aardig om eens een kijkje achter de schermen te geven, in de wereld van moderators en admins.
De mods (moderators, moderatoren) of admin (administrators) zijn de mensen die een site of een forum in goede banen leiden. In het geval van Higherlevel hebben we zo’n 13 mods, die bestaan uit 100% vrijwilligers. Met deze ploeg bestieren we 27 boards op het forum ( Innovatie, Ondernemingsplannen, Commercie & Marketing, Fiscale Zaken, Contracten, etc, etc. ) een blog, een Vraag & Aanbod-sectie, Columns en een Ondernemers Agenda als voornaamste onderdelen van de site. En dan hebben we het nog niet over de offline bijeenkomsten die een paar keer per jaar worden georganiseerd.
-
Marketing krijgt meer te kiezen dan alleen de eigen ICT-afdeling
Er is een post, waar ik al jaren mee rondloop maar niet opschrijf. Dit heeft te maken met mijn werk en mijn ervaring, maar ik kon tot nu toe niet de goede invalshoek of de juiste woorden vinden om het goed te vertellen. Laatst had ik een erg goed gesprek en tijdens het spreken vielen de stukken van deze post ineens op zijn plaats.
Daarom doe ik een voorspelling: Marketing zal steeds meer loskomen van de eigen ICT-afdeling. Deze voorspelling verklaart natuurlijk direct waarom ik hier zo lang over heb getwijfeld: ik verdien mijn geld op de scheidslijn van ICT en Marketing. Doet een van deze afdelingen niet meer met mij mee, dan kan ik niets meer. En zeker ICT heeft op dit moment bij mijn klanten een sterk overheersende rol en heeft liever niet dat aan deze positie getornd wordt. Daarnaast heb ik grote bewondering voor ICT-ers. Een te eenvoudige voorstelling van zaken (“ICT houdt internet marketing tegen”, “ICT heeft onterecht de macht in de organisatie”) doet ICT geen recht en zou geen positieve bijdrage leveren aan deze discussie. Ondanks deze “gevaren” geloof ik dat het goed voor de ontwikkeling van organisaties is om deze voorspelling te doen.
-
Buurtleven.nl, de integrale community
Welke marketeer droomt er niet van: het starten van een internet community. Maar weinig marketeers zullen het meemaken: de combinatie van bedrijven en online communities is tot nu toe geen sterke match. Laat staan met gemeentes of woningcorporaties - geen instellingen, waar je van zou verwachten dat ze zó gericht zijn op hun inwoners, dat ze een online community aan durven.
Toch is dit precies wat Buurtleven wil zijn : vier grote Amsterdamse woning corporaties zijn deze community gestart om de leefbaarheid van hun stad te verbeteren met behulp van het internet. En ze zijn serieus: uit alles blijkt dat ze niet over een nacht ijs gaan. De corporaties gaan dit avontuur voor vijf (5!) jaar aan. De site wordt gerund door een professionele redactie en een netwerk van buurtcorrespondenten. Webclusive zorgt voor de techniek en implementatie. Er zijn verschillende nieuwsstromen: berichten vanuit de reguliere media, ingezonden nieuws door bewoners en buurtgroepen en berichten van wijkcorrespondenten. De combinatie van professionele berichtgeving en bewoners die nieuws plaatsen heet uniek te zijn.
-
Timboodle maakt de match van beeld met muziek
Je concept is puik, de tekst is klaar, de video raakt de spijker op zijn kop en dan…ben je nog een paar dagen kwijt om de zo belangrijke sfeerbepaler te vinden: de matchende muziek.
Je begint met iTunes, je probeert Last.fm, je Googlet je een ongeluk, maar je kan het niet vinden. Je CD-kast geeft je hooguit een kramp in je nek van het in 90 graden doorzoeken van rijen glanzend plastic doosjes. Na 5 dagen hopeloos zoeken heb je het liedje eindelijk te pakken. Snel monteer je het onder je video en je rent naar de meeting met de klant, zwerend: “de volgende keer ga ik dit anders doen…”. Het bovenstaande scenario beschrijft wat veel mensen doorstaan bij het zoeken naar passende muziek - het blijkt veel tijd te kosten. Wat dit zoeken zo moeilijk maakt, is dat je een emotie of een sfeer probeert uit te drukken in muziek. En die manier van zoeken wordt niet aangeboden door de verschillende muziek indexen en -zoekmachines.Tot nu toe dan: Sinds een paar weken is het Amsterdamse Timboodle live gegaan met een muziek zoekmachine, die een eind moet maken aan het bovenstaande dilemma. Daartoe heeft het bedrijf verschillende invalshoeken gemaakt:
-
Inshared, de internet troef van Achmea
De afgelopen twee jaar werden we overspoeld met nieuwe namen voor verzekeraars, die iets met internet deden. Ieder concern deed er aan mee, behalve Achmea. Maar die heeft nu ook zijn internetverzekeraar opgetuigd: Inshared. Opgezet door niet zomaar twee mensen, maar oude rotten in het vak: Felix Tenniglo (ex-commercieel directeur Centraal Beheer) en Herberth Samsom (ex-managing director DDB). De heren wisten dus waar ze aan begonnen.
En dat blijkt: de kern van het idee is om het oude idee van verzekeren terug te halen. We gooien geld in een gezamenlijke pot en kijken na een jaar hoeveel daarvan over is gebleven. Een deel van de pot is voor schade, een deel (20 procent) voor het runnen van het verzekeringsbedrijf. Wat overblijft, gaat terug naar de verzekerden. Volgens dit aloude principes werkten verzekeraars vroeger. De zogenaamde “Onderlingen” werken nog steeds zo. Unive heeft ook leden. Maar Inshared introduceert het principe nu via het internet, met een twist:
-
Zeven voorspellingen voor 2009
Sommige burgemeesters houden Nieuwjaarstoespraken, sommige editors in chief van sites doen dit ook. Bij Emarketer leidt dit tot een aardig rijtje voorspellingen voor 2009 van Geoff Ramsey, de CEO en co-founder:
1. Marketeers gaan minder uitgeven aan advertenties.
Een snelle blik op de grafiek laat voor de hele US een duidelijke negatieve trend zien (terwijl 2007 en 2008 ook niet geweldig waren)2. Van de traditionele media zullen kranten, rado en tijdschriften het hardst geraakt worden.
Dit is extra pijnlijk als je beseft dat deze media net bezig zijn met een zeer pijnlijk veranderingsproces. Redenen hiervoor zijn zaken als de fragmentatie van doelgroepen, de verschuiving van macht van marketeers naar consumenten en een golf van digitale technologie, mogelijk gemaakt door het internet.Kijk alleen al naar het trieste lot van kranten, wier collectieve omzet bijna 16 procent daalt in 2009, na een zelfs ergere 16 procent daling in 2008. zo denkt eMarketer. Check hieronder voor nog meer voorspellingen…
-
De recessie versnelt de verandering van het advertentielandschap: 2006-2010
Het bovenstaande staatje komt uit Emarketer.com, voor mij een redelijk betrouwbare bron, zeker als het over online gaat. Het geeft aan, wat de verwachting is voor de komende 2 jaar voor de aandelen in de US van verschillende media in de advertentie pot. Kort gezegd: weg van print en de oude massa media, meer richting media die dichter bij de consument zelf zijn (bijv: out of home/place based) en nieuwe plaatsen om te adverteren (mobile, video game, satelliet radio). Het mooie is, is dat dit behoorlijk correspondeert met een onderzoek van de EIAA (Europese Interactieve Advertising Club), die in oktober een presentatie over de ontwikkeling in media gebruik in Nedeland en Europe in November 2008 online zette. Een deel hiervan zie je hieronder:
-
Publieke omroepen werven (bijna) geen leden online
Lang heb ik voor de AVRO gewerkt. Een bijzondere tijd. Ik was er onder meer verantwoordelijk voor de internet activiteiten in de tijd dat internet niet voor vol werd aangezien. Er is, tot op de dag van vandaag, maar weinig veranderd.
In dit artikel vraag ik me met verbazing af, waarom het merendeel van de publieke omroepen (VARA, AVRO, TROS en KRO) eigenlijk geen leden werft via de omroepsites en de sites van succesvolle programma’s. Volgens mij liggen daar volop kansen. Gek genoeg geldt dit ook voor de commerciële omroepen: ook daar wordt op internet maar mondjesmaat geprobeerd om de trouwe kijker aan zicht te binden.
-
Vernacular video van Howard Rheingold
Of je het nu wilt of niet: bloggen heeft een zusje, dat steeds meer volwassen wordt: video-blogs, kortweg vlogs genoemd. Als je er nog niet goed mee bekend bent, bekijk dan bovenstaande video: Howard Rheingold neemt je in 6 minuten mee door deze nieuwe wereld, die sterk aan het groeien is, mede dankzij goedkope camera’s en makkelijke upload- en editing software.
Videos geven mij af en toe het gevoel dat ze wel heel erg makkelijk zijn om Marketingfacts te vullen. Maar uiteindelijk gaat het erom dat ik jou, de lezer/kijker, een idee geef over wat er voor innovatie er is op gebied van marketing en waarom dit belangrijk gaat worden. Voor deze ene keer dan maar:
-
Nokia en GYM geven je een mobiele werk- en speelplaats
Ovi is een site van Nokia en biedt een combinatie van een computer desktop, een mobiele site en een winkel: je regelt je agenda, houdt je contacten bij, to do-lijsten, foto’s en videos bij, je speelt er games op, je houdt files bij (PDF, Office documenten, etc), je gebruikt een routeplanner (pas op, TomTom) en je houdt je muziek verzameling ermee bij.
En natuurlijk kan je extra diensten, hulpmiddelen en abonnementen erbij kopen, (wat dacht je van een gloednieuwe dienst, waardoor je met een Nokia-abonnement onbeperkt muziek kan downloaden) waardoor je leven nog veel aangenamer wordt. Vanaf je desktop, vanaf een andere computer (op het werk) en vanaf je Nokia-mobiel. Door een goede synchronisatie tussen de verschillende devices blijven je gegevens up to date en correct.
-
De wereld van communicatie en vertrouwen
Op 9 oktober a.s. is er een Congres “De Wereld van Communicatie” van het tijdschrift Communicatie. Het hoofdonderwerp is Vertrouwen. In een van de parallelsessies genaamd “Hoe regisseer je vertrouwen in de virtuele wereld” zal ik optreden met journalist Tonie van Ringelestijn over de vraag: Hoe ga je om met word of mouth en horizontale beïnvloeding op het internet?
Er zal behoorlijk gezaagd worden over webcare en de teams die hiervoor werkzaam zijn bij bedrijven als Vodafone, UPC en Ziggo. Daarom zijn aanwezig Arie de Zeeuw (Hoofd Corporate Affairs Vodafone) (check dit artikel over hen), Gradus Vos (Officer Press Relations Ziggo) (hier ook een artikel over hen), zie hier alle sprekers. Dat wordt leuk!
-
Wehkamp.nl lanceert alternatief voor nieuwsgaring: Wehkampreporter.nl
Met ingang van vandaag lanceert Wehkamp.nl de site Wehkampreporter. Het persbericht geeft aan dat na de recente metamorfose van wehkamp.nl, er nu een nieuwe stijl is van berichtgeving: nieuwe media spelen volgens het bedrijf een steeds belangrijkere rol in de berichtgeving naar pers en consumenten. Als innovatieve speler op de markt haakt wehkamp.nl hier als eerste retailer op in.
Met de lancering van deze website zijn nieuws en achtergronden over het bedrijf beschikbaar. Pers en consument komen zo zelf aan het stuur te zitten als het gaat om het vergaren van informatie. Via RSS kan men zich op vernieuwingen op wehkampreporter.nl abonneren. Cartoonist Jos Collignon (huistekenaar van de Volkskrant) verleent zijn medewerking in de vorm van een maandelijkse cartoon.
Wat is de reden voor deze verandering van pr-benadering?