Robert-Jan van Diepen
Directeur/eigenaar DiepbiZniZ Consulting

What about user experience! Al meer dan 10 jaar ben ik werkzaam in de online scene. Ik analyseer door zowel kwalitatieve als kwantitatieve technieken in te zetten, wat gebruikers nodig hebben, hoe zij zich gedragen op internet en welke drijfveren zij hebben. Met deze verkregen inzichten help ik bedrijven en organisaties hun klanten en relaties te begrijpen en te kijken welke kansen zij hebben om de user experience te verbeteren en te innoveren.
Specialiteiten
● UX Research : (remote) usability testen, eyetracking, groepsdiscussies, face-to-face interviews, enquêtes, AB en Multivariate testen, card sorting, tree testen, taakanalyse, Google Analytics
● UX Design : customer journey mapping, user flows, user scenario’s, persona’s, navigatie -en contentstructuur , informatie architectuur, wireframing
Alles voor zowel desktop, mobiel, tablet en apps.
U kunt mij altijd benaderen voor interim dienstverbanden of freelance opdrachten.
-
Data driven commerce: hoe je data op alle fronten concreet kunt inzetten
Op donderdag 18 februari 2016 was het dan zover: de eerste editie van Data Driven Commerce met als onderwerp “Hoeveel waarde zit er in uw data?” Het event richt zich op de toekomst van omnichannel commerceprocessen. Processen die volledig ontwikkeld zijn vanuit de behoefte en belevingswereld van de klant, maar bovenal gebaseerd zijn op harde data en inzichten in de breedste zin.
-
Tree testing: op weg naar een betere vindbaarheid op je website
Dagelijks bezoeken we tal van websites en meestal met een doel: het vinden van een product of dienst. De reis begint veelal op een zoekmachine en al snel kom je, op basis van je ingetypte zoekwoorden, op een website met de verwachting dat je daar dat product of die dienst kunt vinden. Wat mij - in elk gebruikersonderzoek dat ik uitvoer - steeds opvalt, is dat gebruikers veel tijd spenderen om het juiste menu-item te vinden. Als website-eigenaar ligt de keuze van de structuur en de naamgeving van je menu-items voor jezelf voor de hand. Maar voor anderen vaak niet. In dit artikel gaat het over de vindbaarheid op websites en hoe je deze kunt verbeteren.
-
100 usabilitytips om je website te verbeteren
Sommigen van jullie zullen weten dat ik op Twitter usabilitytips deel. Deze tips komen voort uit de onderzoeken die ik uitvoer, en wat ik tegenkom op internet van gerenommeerde partijen/instituten. Omdat het er inmiddels heel wat zijn, heb ik in deze blogpost 100 usabilitytips op een rijtje gezet. Heb je tips die er nog niet bij staan, reageer dan even, dan wordt de lijst langer en beter.
-
Hoe gaan we zoeken? Via de zoekmachine of navigatie?
We komen op een willekeurige website via een zoekmachine en dan. Hopelijk hebben we gelijk gevonden wat we zochten. Dat is helaas maar al te vaak een illusie. De volgende vraag die we onszelf dan stellen: ga ik nu de interne zoekmachine of de navigatie gebruiken om mijn doel te bereiken?
-
Wat is de waarde van webcam eyetracking?
Al vaker zien we resultaten van webcam eyetracking-onderzoeken opduiken en rond getwitterd. Leuk voor de publiciteit, maar niemand stelt vragen over hoe deze resultaten tot stand zijn gekomen en of ze wel kloppen. Dit komt mede door de onbekendheid met eyetracking en de interpretatie van oogbewegingdata. Als je kritische kijkt naar de methodiek webcam eyetracking, dan zijn er een aantal aspecten die eer rol spelen bij het verkrijgen van betrouwbare data.
-
Eyetracking is meer dan alleen heatmaps
We hoeven maar even te zoeken in Google op afbeeldingen van eyetracking heatmaps en zie daar, duizenden heatmaps die ons uitnodigen om op te klikken. Heatmaps van webpages, advertenties en supermarktschappen. Visueel zijn de heatmaps aantrekkelijk om naar te kijken. Maar wat vertellen die beelden ons eigenlijk. Het gevaar schuilt in het feit dat ze worden misbruikt en vaak verkeerd worden geïnterpreteerd.
-
Is ‘variantie’ de oplossing voor online product reviews?
Stel je het volgende voor: je bent online aan het oriënteren voor de aanschaf van een product waar je al enige tijd naar op zoek bent. Op een review website heeft het bewuste product vijf reviews waarvan drie met een cijfer 9 en twee reviews met een cijfer 4. Wat weegt dan zwaarder? De positieve ratings of de negatieve? Een dilemma voor jou als consument, waar moet je vanuit gaan bij zulke uiteenlopende hoge en lage cijfers?
-
Geslaagde co-creatie met jongeren over het ideale condoommoment
Hoe zit dat nu met het condoomgebruik onder jongeren? Ze willen wel een condoom gebruiken op het moment suprême maar het komt er toch net weer niet van. Daarom heeft Soa Aids Nederland gedurende een maand samen met reclamebureau VANABBETOTVESSEM en de social marketeers van Redchocolate honderdduizenden bezoekers van 6 grote jongerenplatformen (girlscene.nl, beautygloss.nl, flabber.nl, skoften.net, expreszo.nl, funx.nl) uitgedaagd om mee te denken over het ideale condoommoment.
-
Wat is de waarde van respondentvrij eyetracking onderzoek
Voor iedereen die wil weten waar mensen kijken op je website en andere media wordt eyetracking ingezet. Het opnemen van de oogbeweging gebeurt met behulp van een speciale eyetrackmonitor of bijvoorbeeld een bril waarin een camera is verwerkt. Welnu, het laatste jaar komen al meer eyetracking substituten op de markt die pretenderen dezelfde output te kunnen leveren als een echt eyetracking onderzoek. Er wordt gebruik gemaakt van heatmaps om te visualiseren waar het meest naar gekeken wordt en waar bijvoorbeeld als eerste naar wordt gekeken. In de verschillende soorten software wordt gebruikt gemaakt van computeralgoritmen die het kijkgedrag voorspellen.
-
Eyetracking: Kijkgedrag is afhankelijk van opdracht
Eyetracking is een technologie die ons laat zien waar een persoon naar kijkt en hoe lang deze ergens naar kijkt. We gebruiken eyetracking voor print, tv commercials, e-mailnieuwsbrieven, landingpages en websites. We kunnen exact vastleggen waar personen het eerste naar kijken, hoe lang ze ergens naar kijken, wat de kijkvolgorde is, en zelfs de tijd tussen kijken en klikken op een button, link of afbeelding. Het grote voordeel van eyetracking is dan ook dat we naast het bewuste kijkgedrag ook het onbewuste kijkgedrag vastleggen. En daarnaast hoeven we ook niet te vertrouwen op wat mensen zeggen waar ze naar kijken. Alles wordt keurig vastgelegd.
-
Hoe een concepttest bijdraagt aan een betere website
Bedrijven en organisaties komen op een gegeven moment tot een beslissing dat de website vernieuwd moet worden en moet aansluiten bij de trends van deze tijd. De website bouwer krijgt de opdracht om een concept te maken van de nieuwe website. Het management keurt het concept goed en de website wordt gebouwd en gaat uiteindelijk ‘live’. Na enkele maanden van monitoring van de webstatistieken blijkt de nieuwe website toch niet helemaal te voldoen. Onderdelen van de website die eerder populair waren, lijken nu minder populair te zijn geworden. Wat nu? Hebben we iets gemist? Of hebben we een stap overgeslagen? Het antwoord is ‘ja’.
-
10 onverwachte vormen van online gebruikersgedrag waar je op moet letten
Wanneer je een website ontwerpt of al een poos dezelfde website hebt, dan zijn er enkele vormen van gebruikersgedrag waar je rekening mee moeten houden. We hebben 10 van de meest interessante en weinig bekende vormen van gebruikersgedrag die wij zien tijdens gebruikersonderzoeken op een rij gezet. Over bannerblindness, tunnelvisie, scrollgedrag en gewoontedieren:
-
Twitterende koeien vertellen hun belevenissen
Samen met de Canadese veehouder Chris Vandenberg hebben leden van het Critical Media Lab een twitter-based applicatie ontwikkeld voor de koeien van Vandenberg. De koeien worden dagelijks gemolken in een melkrobot en vertellen via Twitter hun belevenissen. Door middel van een RFID tag worden alle activiteiten zoals melkgift, tijdstip van melken van de koe opgeslagen.
-
Pupilverwijding voorspelt koopintentie
Door middel van eyetracking apparatuur heeft Olivia Carter, een neuro-wetenschapper aan de universiteit van Melbourne, in een onderzoek aangetoond dat een beslissing die iemand gaat maken valt te voorspellen. Dit komt door de verwijding van de pupillen van je ogen. Eyetracking apparatuur neemt namelijk niet alleen de oogbeweging op maar meet ook de pupilverwijding.
-
Eyetracking onderzoek laat zien dat ‘live’ resultaten in Google weinig worden bekeken
Het online marketing bureau OneUpWeb heeft onlangs een eyetracking onderzoek (pdf) uitgevoerd naar de impact van real-time resultaten in de zoekresultaten van Google. De nieuwe zoekfunctie geeft bij bepaalde ‘hot topics’ live-zoekresultaten weer. Daaronder vallen onder meer berichten van Twitter en Facebook; in oktober werd bekend dat zowel Google als Microsoft berichten van de microbloggingdienst doorzoekbaar zal maken. De real-time zoekresultaten zijn ook via een aparte pagina te benaderen.