Ronald ter Voert
Media entrepreneur RTV Media

Ronald (1973) is momenteel op freelancebasis werkzaam op het gebied van (online) communicatie/media-advies en hoofd-/eindredactie.
Verder blogt hij met regelmaat voor Marketingfacts en schrijft onder andere voor het reclamevakblad Adformatie.
Hij is te bereiken op .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken), 06 227 99 219, dan wel @rtvmedia (Twitter).
Ronald is momenteel op freelancebasis werkzaam op het gebied van communicatie/media-advies en hoofd-/eindredactie.
RTV MEDIA - Media & More :
Mob.: (+31) 6 227 99 219,
Mail: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken),
Twitter: twitter.com/rtvmedia,
Linkedin: Linkedin.com/in/ronaldtervoert.
-
TED Ads Worth Spreading Challenge
Afgelopen week was Long Beach Californië het mekka voor TED-aanhangers. In tegenstelling tot vorige edities werd voor het eerst tijdens TED2011 ook stilgestaan bij video-uitingen die, net als de TED Talks, de moeite waard zijn om te delen. Geen 30-seconden filmpjes, maar 2 à 3 minuten durende ‘onvergetelijke’ mini-stories. Het idee achter de Ads Worth Spreading Challenge is volgens de organisatie: ‘With this competition, we’re seeking to reverse the trend of online ads being aggressively forced on users. We want to nurture ads so good you choose to watch. [...] We want to encourage development of ads-with-a-difference. Ads that engage our audience authentically, intelligently, delightfully. Ads that people will want to share because, like the rest of TED, they encapsulate ideas worth spreading.’
-
De teloorgang van marketing as we know it
Iedereen die er enigszins toe doet in de Nederlandse reclame-industrie was afgelopen donderdag op het jaarlijkse MWG Congres. Ditmaal werd vooral ingezet op het in beweging krijgen van de mediabranche. Een goede timing, want de consument is steeds vaker de baas, terwijl adverteerders, mediabureaus en reclamemakers het nakijken hebben. Hieronder een aantal highlights en handvatten voor de marketeer van morgen.
-
Tablet voor veel merken nog stap te ver
Uit recent onderzoek blijkt dat ruim driekwart van de Nederlandse marketeers en communicatiemanagers van plan is om in 2011 meer budget vrij te maken voor social media. Een positief vooruitzicht, want het betekent dat de klantdialoog meer centraal komt te staan en terrein wint van de traditionele zendcultuur. Laten we echter niet te vroeg juichen, want hetgeen men zegt te doen loopt veelal niet in de pas met de realiteit. Zo bleek ook afgelopen week op een door Telegraaf Media en MagStream georganiseerd event aangaande eigentijds uitgeven voor merken.
-
‘Start-ups zijn de rockbands van de zakenwereld’
Wie de afgelopen tijd enigszins online was, weet dat de iPad, e-readers, de Samsung Tab en andere aanverwante producten the next big thing zijn. Het zal je dan ook niet verwonderen dat dit nieuwe gadgetdevice een hot topic was op InCTspiratie, het congres over innovatief uitgeven, ebooks en andere vormen van digitaal uitgeven. Gastspreker Derk Haank, CEO van Springer Uitgeverij, is na een klein intern bedrijfsonderzoek al enige tijd overtuigd van de korte levenscyclus van de eReader: “De iPad is de redding voor veel uitgevers. De Kindle is helemaal niks. Collega’s kregen eReaders soms niet eens aan de praat.”
-
Storytelling anno 2010 kent vele gezichten
Wie vandaag de dag graag wordt geïnspireerd, had afgelopen vrijdag zeker aanwezig moeten zijn tijdens het RethinkingMedia at the Beach-event in Bloemendaal aan Zee. Dit derde event van de Linkedin-group Dutch Media Professionals had als thema ‘storytelling’ en beloofde voorafgaand een ‘100% relaxed, inspirerende en nuttige’ dag. Met niet de minste keynotes, van onder andere de Wired en The New York Times, en een aantal niet alledaagse - maar wel tot de verbeelding sprekende - bijdragen, werd die belofte absoluut waargemaakt.
-
Uitgeefbranche positief gestemd over eigen toekomst
Volgens sommige mediaprofeten is het einde van het medium print nabij. De voortdenderende digitalisering, de technologische ontwikkelingen - waaronder de opmars van tablets - en het dalende abonnementenbestand zouden duidelijke signalen zijn van een branche die te laat en onvoldoende heeft ingespeeld op eigentijdse manieren van mediaconsumptie. Op het afgelopen week gehouden Uitgeverscongres bleek de spirit echter allesbehalve bedrukt. Zoals gastspreker Dick Molman, CEO Sanoma Uitgevers, het verwoordde: “Versus alle bedreigingen staan evenzoveel kansen.” Niet de minste sprekers (van onder meer Apple, Sanoma, Capgemini en IDTV) gaven - op een soms TED-achtige manier - hun toekomstvisie op deze bedrijfstak die vooralsnog lijkt te grossieren in het recyclen van dode bomen.
-
Smartclip ook van start in Nederland
Het video advertising netwerk Smartclip dat twee jaar geleden haar deuren opende, is vanaf heden ook actief in Nederland. Door de overname van Moon Broadcasting – een Nederlandse start-up gespecialiseerd in online video advertising – houdt het bedrijf naast Duitsland, Spanje, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en de VS sinds vandaag ook in de Benelux kantoor. De nieuwste toevoeging aan de Smartclip Groep staat onder leiding van Moon-founder Annemiek de Geus-Verhagen, tevens oprichter van e-mailmarketingbureau TAPPS en in 2006 uitgeroepen tot online mediavakvrouw van het jaar. Volgens de door haar vanochtend gepresenteerde cijfers zal de markt van webbased videomarketing dit jaar groeien van 25 miljoen euro naar 45 miljoen euro in 2011. Een voorspoedige prognose, gebaseerd op cijfers van het IAB.
-
Eigentijds ondernemen centraal op MWG Congres
Wie als ondernemer in Nederland zijn hoofd boven het spreekwoordelijke maaiveld uitsteekt, kan veelal rekenen op kritiek. Het lef om te innoveren en experimenteren, en ‘af en toe op je bek gaan’, is iets waar Nederlanders doorgaans weinig mee hebben, terwijl deze kenmerken van goed ondernemerschap juist zo belangrijk zijn voor een gezonde economie. Om de mediabranche weer enigszins in beweging te krijgen (en te inspireren) stond het MWG Congres dit jaar in het teken van ‘Geen lef, geen lof’. Een dag vol do’s and don’ts met vooral kansen voor wie durft. Een paar highlights:
-
Onder de knop 2008: NOS wint ABN AMRO New Media Award
Op Onder de knop 2008 in Bussum (zie ook dit interview met Jacques Kuyf) heeft de NOS de ABN AMRO New Media Award gewonnen. De prijs wordt uitgereikt aan de beste nieuwe media initiator (persoon of bedrijf) van een veelbelovend initiatief of baanbrekende ontwikkeling (zie ook: Broadcast Magazine)
Uit het persbericht van de NOS: ‘De nominatie is te danken geweest aan onze afdeling Nieuwe Media. Zij heeft nieuwe toepassingen en applicaties ontwikkeld op het gebied van mobiel, internet, narrowcasting en interactiviteit. Vooral tijdens de lange sportzomer met onder andere het EK voetbal en de Olympische Spelen, waarvan veel (video) content beschikbaar werd gesteld via internet en mobiel, bewees de NOS innovatief voorloper te zijn en hadden haar activiteiten relatief veel impact.’
-
Grenzeloos vertrouwen in non-spot
Al jaren is de hoogte van de non-spot bestedingen op de Nederlandse tv-markt onderwerp van discussie. Schattingen over de totale omvang van deze markt waren tot op heden veelal gebaseerd op natte vinger werk. SPOT (Stichting Promotie Televisiereclame), die zelf gebaat is bij verdere professionalisering van deze markt en af wilde van alle speculaties, wist alle bij haar aangesloten participanten - voornamelijk Nederlandse tv-zenders - over te halen om de benodigde marktgevoelige informatie beschikbaar te stellen voor nadere analyse. Hierdoor kon voor het eerst haar omvang in kaart worden gebracht. Vanochtend werden de veelbesproken cijfers bekendgemaakt tijdens het congres Branded TV-Content, waar de grenzen van het non-spot speelveld op (inter)nationaal niveau werden besproken. Een paar highlights.
-
Vervagende scheidslijnen op de distributiemarkt
Hoewel de doorsnee consument haar audiovisuele behoefte meer en meer online vervult, geeft het gros nog steeds de voorkeur aan een avondje tv. De kabelaar, die in het merendeel van de huishoudens zo ongeveer het alleenrecht op dit medium heeft, drukt met haar marktaandeel (81%) een behoorlijke stempel op het tv-aanbod. Mede door de opmars van andere distributievormen (o.a. satelliet, Digitenne en op IP-gebaseerde methoden) rijst de vraag hoe lang deze situatie nog zal duren, voordat hierin een echte grote verschuiving gaat plaatsvinden. Kortom, wie beheersen straks welke kanalen?
Tijdens het congres Media Distribution Day stond deze vraag centraal. Ondanks de lofzang die de kabelindustrie zichzelf gedurende de dag toedichtte, bleek juist de monopolistische (ver)houding een doorn in het oog van andere aanbieders van ‘het nieuwe tv-kijken’. De consument wordt voorgespiegeld dat hij keuzevrijheid heeft, middels allerlei pakketten, maar volgens Digitenne, Canal Digitaal en KPN is sprake van eenzijdigheid: veelal maar één kabelaanbieder per huishouden en een alternatief zoals satelliet wordt door de lokale overheden gebonden aan te strenge (ophang)regels. Een scheve en onwenselijke situatie, aldus de niet-kabelaars.
-
Omroepman van het Jaar: Ton F. van Dijk
Zojuist is Ton F. van Dijk gekozen tot Omroepman van het Jaar. Deze eervolle prijs van het mediavakblad Broadcast Magazine is vanmiddag voor de 17e keer uitgereikt. Paul de Leeuw, de winnaar van afgelopen jaar, maakte dit zojuist in Bussum bekend in het bijzijn van vele prominente persoonlijkheden uit de mediabranche.
Van Dijk krijgt deze prijs voor ‘zijn strijd en succes met het programmeringsmodel van de Publieke Omroep’. Volgens de redactie van het blad is, ‘de neergaande spiraal van de Publieke Omroep meer dan succesvol omgebogen, in weerwil van eerst de komst van Talpa/Tien en vervolgens vier RTL-zenders. Het negatieve sentiment rond de NPO heeft plaatsgemaakt voor positieve dynamiek….’ Mede hierdoor hebben tv-programma’s als ‘Boer zoekt Vrouw’ , ‘Mooi! Weer de Leeuw’ en ‘Pauw & Witteman’ kunnen floreren en is het kijktijdaandeel van de publieke netten toegenomen.
Voorgaande winnaars van deze eervolle titel waren onder andere John de Mol, Fons van Westerloo, Peter R. De Vries, Frits Barend & Henk van Dorp, Joop van den Ende en Paul Witteman.
-
Wie zit er aan de knoppen?
Afgelopen week vond in Bussum het door Broadcast Press georganiseerde ‘Onder de knop’-congres plaats. Gedurende twee volle congresdagen werd door kenners en aanwezigen gesproken en gediscussieerd over de laatste ontwikkelingen én trends op het snijvlak van telefonie, TV, internet en crossmediale toepassingen. Hieronder een paar highlights.
‘Mobiel, the next big thing?!’
Op de eerste dag stond ‘de mobiel’ centraal, hetgeen zich met name concentreerde op de telefoon als mobiel device. Volgens Jan Zwang (marketing manager bij GfK Benelux) wil de consument vooral een simpel werkend toestel, die bovenal voorzien is van een zeer aantrekkelijk en liefst persoonlijk design. In Japan zou dit dan ook dé reden zijn dat een marktpartij als Nokia het daar moet stellen met een zeer mager marktaandeel in de beurt van de 0.01%.Volgens Zwang valt er echter met name op het gebied van ‘tv op de mobiel’ in een tal van landen nog voldoende ‘land te ontginnen en te winnen’. Doordat de meeste mobiele telefoons vandaag de dag echter slecht of niet zijn uitgerust met deze inmiddels veel besproken feature laat de telecombranche veel kansen liggen. Van een echte doorbraak zal in Nederland dan ook pas sprake kunnen zijn als de Europese telefoonfabrikanten hun assortiment eens flink gaan uitbreiden met trendy modellen, die ook nog eens voorzien zijn van een gebruiksvriendelijke TV-interface. Tot die tijd is de mobiele telefoon ‘een sleeping giant’, aldus Zwang.
Degene die overigens niet kunnen (en willen) wachten op een designvol toestel met ingebouwde TV-tuner, kunnen momenteel ook een beroep doen op de al eerder besproken Slingbox. Een IP-based device die ongeacht waar je bent alle tv-kanalen van ‘thuis’ doorzet naar je pc, laptop en/of (middels speciale software) ook op je mobiele telefoon.
-
De mobiel als ‘third screen’: de eerste learnings
Gistermiddag was ik aanwezig op het congres ‘TV op de mobiel’, waarbij de meest recente ervaringen aangaande de mobiele telefoon als ‘third-screen-platform’ werden besproken. Onderzoek toonde onlangs nog aan dat de doorsnee Nederlander dit ‘upcoming’ medium als ‘TV-screen’ wel ziet zitten, en dan met name onderweg, op het toilet of gedurende een vakantie in het buitenland. Op zich positieve geluiden, maar wat zijn tot nu toe de learnings aangaande het consumeren van audiovisuele content via de mobiele telefoon?
Vodafone, die sinds 1 mei dit jaar mobiele tv-content aanbiedt middels een 16-tal ‘TV-kanalen’, spreekt van een stijgende lijn in de verkoop van hun mobiele TV-pakketten. Ondanks dat voor het kijken ervan een speciaal abonnement à €7, 50 per maand is vereist, blijkt dat maar liefst zo’n 75% van deze early-adopters de dienst na een maand verlengd. Dit is met name in trek bij een vooralsnog mannelijke gebruikersgroep (77%), die gemiddeld genomen tussen de 31 en 54 jaar jaar oud is. De belangrijkste aanjagers om vanaf de namiddag en ‘onderweg’ mobiele TV te consumeren, blijkt vooral te danken aan de mate van nieuwsgierigheid (44%), verveling (20%), behoefte aan amusement (15%) dan wel de behoefte aan informatie (10%) van deze groep.
-
PICNIC ‘07: De realiteit van morgen
Ondanks dat er de afgelopen dagen al het nodige is geschreven over PICNIC ’07 wil ik nog even kort de aandacht vestigen op de sessie ‘Augmented Reality for Advertisers’ die afgelopen vrijdagochtend plaatsvond.
Het verschil tussen ‘virtual-‘ en ‘augmented’ reality is overigens dat de laatstgenoemde gebruik maakt van beelden uit onze dagelijkse realiteit en die combineert met (3D-)computeranimaties. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de virtuele wereld van Second Life, waarbij alles wat je ziet voortkomt uit technologie.
Tijdens de sessie werd gesproken met Eduardo Dias (Ydreams), David Polinchok (CXO Brand Experience Lab) en Jeroen Mol (Touching Media). Ieder van hen heeft in de afgelopen jaren een aantal innovatieve producten ontwikkeld, die inmiddels de interesse hebben van een aantal grotere adverteerders (o.a. Vodafone, Adidas, Nokia, Dove en Chanel).