Juriaan Vergouw
Senior consultant Porter Novelli

Van oorsprong kwalitatief marktonderzoeker maar werkt inmiddels meer dan 12 jaar in de communicatiebranche (PR). Gepassioneerd over geïntegreerde campagnes en sneakers. Momenteel werkzaam als communicatie adviseur bij Porter Novelli, een global PR agency actief op corporate communicatie en marketing PR. Sportfreak en mediajunk pur sang.
-
Influencermarketing
Influencer marketing: voor iedereen een plek aan tafel!
Het koppelen van influencers aan merken gebeurt al sinds de beginjaren van pr en reclame. Hollywoodsterren werden het gezicht van een cosmeticamerk en later werden voetballers prominent aan sportmerken gekoppeld om vanuit hun expertise- of peer-rol het verhaal van een merk geloofwaardig over te brengen. Influencer marketing is dus eigenlijk niets nieuws. Maar sinds de opkomst van social media en groei van invloedrijke bloggers, instagrammers, vloggers en andere content creators heeft influencer marketing een grote vlucht genomen. Ieder fatsoenlijk merk ruimt er tegenwoordig marketingbudget voor in. Influencer marketing is hot business. Veel communicatieadviesbureaus zien voor zichzelf een rol weggelegd of zijn ermee bezig. Hoe zet je nu als merk in deze wirwar van bureaus een succesvolle influencersamenwerking op? We spraken hierover met pr-, reclame- en mediabureaus, influencer agencies en, niet te missen, een topinfluencer zelf.
-
Van social buzz naar social business
Volgens de voorlopige cijfers waren er dit jaar 1,2 miljoen overstappers tegen 1,1 miljoen vorig jaar. Best opvallend, want er werd het afgelopen jaar minder marketingbudget door zorgverzekeraars ingezet. Er was ook duidelijk minder reuring in alle media te bespeuren. De grote merken pakken traditioneel de meeste aandacht. Toch zijn er kleinere zorglabels die sympathie creëren. Mede door de inzet van sociale media.
-
Zorgverzekeraars: van social service naar social business
Dit jaar stapten ongeveer 1 miljoen mensen over van zorgverzekeraar, becijferde Independer. Dat is iets minder dan de 1,2 miljoen switchers van vorig jaar. Meer mensen bleven dus bij hun bestaande verzekeraar. Toch was er aanzienlijk meer buzz gedurende de overstapperiode: 40 procent meer conversaties dan vorig jaar. En dan vooral op Twitter. Ook zijn het niet per se de grootste merken die de meeste aandacht trekken. Dit blijkt uit het jaarlijkse (social)mediamonitoringonderzoek van Porter Novelli en Clipit onder 43 zorglabels in Nederland. In deze blog delen we graag onze bevindingen en interpretaties, waarbij we ook ingaan op de stappen die verzekeraars zetten op de weg naar social business.
-
Social & zorgverzekeraars: van likes naar engagement
De overstapperiode bij zorgverzekeraars is voorbij. Het is tijd om de balans op te maken voor wat betreft de inzet van social om de relatie met zorgklanten te versterken. In mijn vorige blog berichtte ik over het onderzoek dat wij deden met Clipit socialmediamonitoring. Menzis, Univé en VGZ waren in dit onderzoek de meest besproken merken. Op een aantal koplopers na blijven veel zorgverzekeraars reactief als het gaat om het bouwen van relaties. In mijn vorige blog vertelde Ditzo over hun campagne ‘kijkkankerdewerelduit’ en de kracht van social media hierbij. In deze blog geven FBTO, Zilverenkruis Achmea en Menzis hun eigen visie en aanpak van social media.
-
Zorgverzekeraars op zoek naar social currency tijdens de overstapperiode
Menzis, Univé en VGZ zijn online de meest besproken merken gedurende de overstapperiode. Over Anderzorg, Zilveren Kruis Achmea en Ditzo wordt het meest positief gesproken. Als gevolg van de vele premiedalingen heerst er een positief online sentiment. Dit blijkt uit socialmediamonitoring-onderzoek van Porter Novelli en Clipit onder 45 zorglabels in Nederland. De overstapperiode is voor zorgverzekeraars een periode waarin veel te winnen, maar ook veel te verliezen valt. Hoe worden social media hierbij ingezet en welke merken vallen op? In deze en een volgende blog ga ik hierop in en laat ik ook enkele zorgverzekeraars zelf aan het woord over hun visie en aanpak.
-
Merkambassadeurs: de stille kracht achter (online) reputatiemanagement
Wat zijn de Nederlandse versies van bedrijven als Nike, Zappos, Amazon of Best Buy? Amerikaanse bedrijven die erin slagen hun medewerkers als interne merkevangelisten of superpromotors te mobiliseren. Het valt mij op dat internal branding nog te weinig aandacht krijgt in verhouding tot de waarde die het heeft voor reputatiemanagement. Het is een van de belangrijkste pijlers van succesvol (online)reputatiemanagementbeleid. In deze blog wil ik verder ingaan op hoe je medewerkers actief betrekt bij je (online) reputatiebeleid.
-
De opkomst van social newsrooms
Het mag geen geheim zijn dat het medialandschap door social de afgelopen jaren ongelooflijk is veranderd. Iedereen kan met een enkele tweet invloed uitoefenen. Om binnen de huidige aandachtseconomie zichtbaar te zijn, moeten bedrijven en merken nieuws maken en verspreiden. Om nieuws beter te verspreiden, richten bedrijven steeds vaker online newsrooms in als onderdeel van een contentstrategie: een sectie van de website specifiek ingericht op de distributie van bedrijfscontent. De ontwikkelingen in newsrooms staan echter niet stil. Wat vroeger doorging als een online perskamer voldoet vaak niet meer. In deze blog meer over de ontwikkelingen in newsrooms.
-
Hoe ‘social’ zijn zorgverzekeraars eigenlijk?
In totaal veroorzaakten alle 44 zorgverzekeraars samen in de laatste twee maanden van 2012 63.546 online berichten. Voornamelijk komen deze van Twitter. De conversaties worden echter nauwelijks door de merken zelf proactief gestart. Het sentiment rond zorgverzekeraars is overall positief, maar de meeste merken handelen vooral reactief als het gaat om hun eigen social media-inspanningen. Dit blijkt uit een online onderzoek van Porter Novelli en Clipit. In deze blog doen we verslag van een analyse van de buzz van de laatste maanden van 2012, een periode waarin consumenten massaal oriënteren op een eventuele andere zorgverzekeraar. We waren benieuwd naar de mate van engagement vanuit zorgverzekeraars in deze periode.
-
Online reputatiemanagement: in zes stappen vooruit
Online reputatiemanagement wordt realtime reputatiemanagement. Maar er zijn anno 2012 nog steeds struikelblokken bij het stevig verankeren binnen de organisatie. Zo zijn er nog relatief veel organisaties die geen doelen stellen, niet inzichtelijk kunnen maken wat resultaten zijn of worstelen met het realiseren van commitment vanuit de top. Dit bleek uit deel een van onze blog over online reputatiemanagement (ORM). In deze blog geven we handreikingen die van nut kunnen zijn voor het succesvol verankeren van realtime reputatiemanagement binnen de organisatie.
-
Struikelblokken op weg naar online reputatiemanagement - en hoe je deze overwint
Bij corporate communicatiemanagers staat online reputatiemanagement anno 2012 wel op de agenda. Ze zijn er mee bezig, maar veel zijn nog zoekende om dit op een effectieve manier in te bedden in de organisatie. Een van de belangrijkste struikelblokken is het ontbreken van concrete doelstellingen. Bij 40% van de onderzochte communicatieprofessionals worden helemaal geen doelen gesteld. Ook is men op zoek naar meetinstrumenten en bewijsvoering om de investeringen in online reputatiemanagement te verantwoorden. Dit blijkt uit het onderzoek Realtime reputatiemanagement van communicatiebureau Porter Novelli.
-
Mannen komen van Foursquare, vrouwen van Facebook
Dit is een van de belangrijkste uitkomsten van het online onderzoek van Porter Novelli onder 10.000 consumenten in zeven Europese landen. Mannen verschillen van vrouwen in het gebruik van social media. Waar mannen social media gebruiken als statusverhogende activiteiten, houden vrouwen zich meer bezig met contacten onderhouden en vriendschappen versterken. Hoe zit dit in Nederland versus Europa? En wat is de implicatie van deze uitkomsten voor merken?
-
Heeft jouw merk meer Cheerleaders of Loyalisten?
Internationaal PR-bureau Porter Novelli heeft een nieuw ‘social’ segmentatiemodel geïntroduceerd. Dit is een uitkomst van een grootschalig Europees onderzoek onder ruim 10.000 consumenten. Basis voor dit model vormen het gebruik van social media én de mate waarin consumenten ‘bonden’ met merken op social media (engagement) inclusief onderliggende motivaties. Daarnaast wordt in het model een koppeling gemaakt met offline mediagedrag. Hiermee is het een van de eerste ‘geïntegreerde’ segmentatiemodellen die een verklaring wil geven voor het sociale media gedrag van consumenten. Het helpt communicatie- en marketingprofessionals om inzichten te bieden voor het ontwikkelen van conversaties met consumenten.