Bas Paauw

Sinds April 2007 ben ik weer terug in Nederland als Freelance Online Marketer na tweeenhalfjaar in New York gewerkt te hebben voor het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC).
In mijn functie als Internet Manager adviseerde ik het NBTC op het gebied van online marketing en communicatie. De 21-talige(!) website Holland.com wordt in Nederland onderhouden maar vanuit 17 landen getarget op de verschillende doelgroepen per land. Zweedse studenten en Japanse zakenlui moeten allemaal uiteindelijk terecht kunnen op dezelfde website. Daarnaast worden er voor de Noord Amerikaanse markt websites en daarbijbehorende campagnes opgericht. In enkele gevallen wordt er samengewerkt met andere Bureaus voor Toerisme. Enkele van deze websites zijn: Trippist, Cool Capitals en Arts in Europe. Enkele noemenswaardige campagnes zijn:
Bloggers in Amsterdam, Cool Capitals on Slate (artikel I Media Connection) en Discover your Holland (artikel Media Post)
De nieuwste telg van de Amerikaanse tak van het NBTC is ook het laatste project waar ik voor het NBTC aan heb gewerkt: de Holland (2.0) website.
Aan vorige functies als Strategist/Planner/Buyer/Analyst Interactive Media bij Media Contacts en http://www.ipan.nl” target=“_blank”] IPAN[/url] coördinator van het kennisgebied Online Marketing heb ik veel kennis en een groot Nederlands netwerk overgehouden. In New York verbrede ik mijn kennis en netwerk tot ver over de Nederlandse grenzen en Web 1.0. Regelmatig bezoek ik events zoals de
NY Tech Meetup en
212NYC en conferenties zoals AD:TECH waar ik tevens
spreker
en jurylid van ben geweest.
-
Holland 2.0
Web 2.0 & Destination marketing - Holland.com leads the Way... aldus een enthousiaste concullega. Met zulke concurrenten heb je geen vrienden meer nodig, de hoogste tijd dus om er eindelijk eens wat meer over te vertellen op Marketingfacts. De eerste positieve reacties zijn immers al binnen, de eerste kanttekeningen ook. Bekijk het onderstaande introductievideo, lees mijn persoonlijke bevindingen en oordeel zelf.
-
Google loves Twitter
Dat Twitter in korte tijd ongelooflijk populair is geworden moge duidelijk zijn. Twitter was vorige week zelfs zo populair dat ze tijdelijk onbereikbaar waren. Twitter is echter niet alleen populair bij online marketing guru’s zoals Robert Scoble, Steve Rubel en Marco Derksen maar ook bij Google. Van alle drie de bovenstaande Guru’s komt hun Twitter nu al op de eerste Google pagina terecht wanneer er op hun naam gezocht wordt. En dat terwijl Marco bijvoorbeeld pas op 16 Maart is begonnnen met Twitteren. Scobles Twitter staat op de 7e positie onder zijn naam, Rubel’s Twitter zelfs al op de 5e positie. Een mogelijke verklaring kan liggen in de hoge frequentie van postings en de enorme hoeveelheid links die naar elkaars pagina’s worden gemaakt. Ik ben benieuwd welke lessen hier uit getrokken kunnen worden door Search Engine Optimizers. In ieder geval is het geen slecht idee om relevante namen alvast te registreren want het is duidelijk dat je met een Twitter op een relatief makkelijke manier veel Google-juice kan krijgen.
-
Eccky of Second Life resultaten, welke zijn beter?
Zowel Eccky als Second life kwamen deze week met de nieuwe resultaten. Voor adverteerders is het goed om inzicht te krijgen in deze nieuwe virtuele werelden in de vorm van harde cijfers. Nou is het bij Eccky nog een beetje rekenen geblazen maar bij Second Life zijn ze al een stuk duidelijker. Alstublieft een compleet Excel pakket met vrijwel alle gegevens die voor een adverteerder/ investeerder interresant kunnen zijn. Alleen voor het aantal actieve gebruikers moet er nog even gerekend worden.
Eccky had eind Januari bijna 100.000 registraties, Second Life had er 124.175. Eccky had eind Juli bijna 300.000 registraties, Second Life had er 323.467. Eccky had aan het eind van het jaar 512.836 nieuwe registraties. Als we in Eccky’s voordeel aannemen dat er voor Januari al 100.000 registraties waren dan waren er eind 2006, 612.836 registraties. Second life heeft dankzij alle free publicity eind 2006, 2.251.416 registraties. Het lijkt er op dat het met Second Life veel beter gaat dan met Eccky. Niets is minder waar, eind 2006 werd ook het aantal actieve gebruikers bekend van Eccky en daaruit blijkt dat het met Eccky eigenlijk veel beter gaat dan met Second Life.
-
The Web Celeb Top 25 van Forbes
Forbes zette vannacht weer een mooi discutabel lijstje online of zoals Steve Rubel het noemt, “Blogbait”. Dames, heren traditionele media let op! Zo doet u dat dus. The Web Celeb 25 is een lijstje van de bekendste Web personalities volgens Forbes. Een top 25 waar ik de meeste wel van naam herken en enkele nog persoonlijk heb mogen spreken maar zoals valt te verwachten van zo’n lijst ook een aantal waarvan ik me afvraag hoe ze er ooit op zijn gekomen.
Op nummer één staat het wereldberoemde meisje Jessica Lee Rose. Jessica lee Rose? Ik hoor het u denken, ja je weet wel Lonelygirl15, een heel eenzaam meisje die haar amateur filmpjes online zette maar eigenlijk helemaal niet zo eenzaam bleek te zijn en ook helemaal geen amateur. Je zou het een nieuwe vorm van soap kunnen noemen. Een soap met meer dan 78.000 leden op haar YouTube channel.
Op nummer twee staat de man die een jaar geleden nog een week lang Amsterdam in de kijker speelde, Perez Hilton. Onlangs mochten wij nog een maand lang adverteren op zijn website. Toevallig piekte hij in die periode in het aantal bezoekers dankzij de schaamteloze foto’s van Britney Spears. In Canada was hij de meest gezochte persoon op het Internet. Met meer dan twee miljoen unieke bezoekers per dag zal menig roddelblad jaloers op hem zijn. Behalve een blog heeft hij inmiddels ook een radioshow, een vaste column in de Amerikaanse Metro en is er al een tijdje sprake van een Perez Hilton TV show.
Op nummer drie staat nog een blogger die ook op de lijst van de meer dan 1.100 blogs van Blogads.com voorkomt: Markos Moulitsas Zúniga beter bekend als Kos van de Daily Kos. Hillary Clinton zal graag goede vriendjes met deze man willen zijn want zijn invloed kan politici maken of kraken.
De volledig top 25 na de klik.
-
Waarom Yahoo! gaat winnen van Google (3)
Yahoo! kondigde gisteren een verdere samenwerking aan met Nokia terwijl Google het einde van Google Answers aankondigde. Over het algemeen ben ik niet zo van de kleine Google/Yahoo! nieuwtjes, maar deze twee nieuwtjes zijn typerend voor de strijd tussen de twee giganten.
Ten eerste, omdat 2007 het jaar van het mobiele internet gaat worden en ten tweede omdat een kenmerkend verschil in strategie geleid heeft tot een duidelijk verschil in resultaat:
-
Ad:tech New York 2006 groter, drukker, engaging
Afgelopen week kwam de Ad:tech conferentie weer naar New York. Met meer dan 10.000 bezoekers (12.000 registranten), 300 standhouders en 300 sprekers verdeeld over 50 parallel sessies was het groter dan ooit. Dit jaar was er ook een zaaltje vol met nieuwe, voornamelijk mobiele technologie bedrijfjes waaronder Linden Lab en een kleine boekwinkel met een hoek waar schrijvers hun boeken signeerden. Toch miste ik nog enkele partijen die normaal wel elke Ad:tech van de partij zijn; de bloggers. Niet alleen vanwege de Web 2.0 Summit aan de westkust van de VS maar met name vanwege de verkiezingen die voor de bloggers en hun exploitanten al hun aandacht opeisten.
Geen Copeland en geen Battelle dit jaar dus. De Nederlandse delegatie was ook iets kleiner dan de laatste keer. Toch was het op de vooravond al gezellig met de jongens van eBuddy, Adfactor, Traffic4u en een hoop Nederlandse marathonlopers. EBuddy had dit jaar zelfs een een eigen stand op Ad:tech. Voor zo ver ik van hen begreep gingen de zaken goed, ondanks dat ze in een zaal drie hoog achter stonden. Adfactor verbaasde zich over de enorme hoeveelheid affiliate, CPC en CPL bureaus die zich presenteerden. Traffic4u had alle gelegenheid om de vele search engine marketing bureaus aan de tand te voelen voor zover ze dat het vorige jaar nog niet gedaan hadden. Vanavond kan je hun verhaal horen op 212 Amsterdam. Omdat mijn kennis op de meeste gebieden wel voldoende is, ben ik alleen naar de keynote en parallel sessies gegaan waar bij consumer generated media en brandgagement de hoofdrol speelden.
-
De toekomst van Second Life?
Ter aanvulling van Marco’s ‘spontane aandacht voor Second Life’, Dave Chappelle’s: What If The Internet Was A Real Place?
You should all be ashamed of yourselves! ;-)
-
1 US Blogger in Belgie
Gawker media travelsite, Gridskipper:
At the behest and via the courtesy of the Belgian Tourist Office – i.e., on the Belgian nickel, or euronickel – yours truly will engage in a madcap five-city expedition through Belgium next week. Sadly, this won’t be a footloose affair like those Amsterdam bloggers enjoyed. The Belgians are kicking in for transport, hotel, and the odd sponsored meal, plus arranging a few interviews. There’s no quid pro quo on posting or coverage or advertising; it’s a straight press trip. I’ll be joining a small herd of other working journalists who will no doubt be horrified to learn that I’m blogging everything we do and/or say. Starting June 21, check back to follow the tour from Brussels through Ghent, Antwerp, Mons, and Liege.
Gridskipper had nog al wat kritiek op onze (NBTC North America) blogger projecten (and I love them for the free publicity). Bovenstaande actie vraagt dan ook om een ludieke reactie van onze kant, iemand een ideetje?
-
Moeten politici een internet gedragscode invoeren?
NieuwNieuws.nl: Europarlementariër Jules Maaten kwam er dankzij ons hoger opgeleide volk achter dat pop-ups bijna net zo irritant zijn als politici zelf. Hij wil daarom actie voeren tegen pop-ups en een gedragscode opstellen voor webdesigners. Tot overmaat van ramp wil hij daar de consumentenbond bij betrekken en tevens punten ter sprake brengen die niet door zijn hulpjes zijn ingefluisterd zoals SPAM, toegang voor blinden en kleurenblinden, geen misleiding over inhoud van de site, etc.
Uiteraard is het triest dat deze lijstaanvoerder van de VVD Eurofractie een punt wil aanpakken waar hij zelf weinig verstand van heeft, maar het is nog triester dat er nog steeds marketeers zijn die denken dat een hoge CTR belangrijker is dan het percentage dat zich aan dezelfde uiting ergert. Marketeers zouden zich er meer van bewust moeten worden dat interruptive advertenties niet meer van deze tijd zijn. Dan heb ik het niet alleen over pop-ups maar ook over DHTML, Eyeblasters, ongevraagde expandables en andere prularia die je het zicht op de content belemmeren. Moeten wij het echt zo ver laten komen dat politici en andere onwetenden zich met ons vak gaan bemoeien? Misschien wel, anders leren we het nooit.
-
Digiboys vs Cableguys
(Illustration by New York Times)
In maart werd er hier een discussie gevoerd over wat nu precies “de toekomst van tv-kijken” is. KPN liet een demo online zien van de mogelijkheden van digitale televisie. De toepassingen zoals KPN ze voorspelt zijn tot nog toe niet ingevoerd. Op dit moment is Digitenne alleen nog maar te bereiken in de Randstad terwijl er aparte abbonementen aangeboden worden voor in de auto, op de camping en thuis. De UPC mediabox levert vooral veel commentaar op. De reden dat ik en mijn vroegere huisgenoot ooit kozen voor Digitenne was toendertijd ook al vanwege problemen met UPC (de enige kabelleverancier in Amsterdam). Nadeel van Digitenne was dat we altijd in iedere kamer naar hetzelfde programma moesten kijken of luisteren tenzij we nog een extra box kochten. Voordeel was voornamelijk een scherper beeld, een lagere prijs per maand en een boeiend gratis kanaal. Nu is er tijdelijk zelfs een tweede gratis kanaal die die andere mannelijke behoefte bevredigt dezer dagen; het WK. Maar Digitale televisie moet zich in Nederland nog steeds bewijzen tegenover de massa. Het succes zal voornamelijk afhankelijk zijn van het gemak en de mogelijkheden van digitale televisie.
In de US is het een ander verhaal (bron New York Times):
-
Goedgeklede bus bereikt de New Yorkse Blogosphere
Voor de promotie van het wasmiddel All (Unilever) rijd er sinds maandag een met kleren bedekte bus door New York City. Mensen maken kans op een prijs indien zij de tijd en plaats dat zij de bus gespot hebben naar een actienummer sms-en. Cityrag en Kottke kwamen de bus woensdag tegen. Clickz, Gothamist en Adland rapporteerden Cityrag’s verhaal. Zodoende heeft de campagne al aardig wat free publicity gekregen met nog anderhalve week te gaan. Meer informatie is te vinden op de campagnesite.
-
The key to this business is personal relationships
Op Ad:tech San Francisco zei iemand tegen mij dat we eigenlijk in een heel vervelende branche zitten. Die uitspraak zit mij nu al een tijdje dwars. Onder de noemer Marketing worden de meest vervelende en storende boodschappen door de strot van de consument geduwt. En dat kan omdat de consumenten het accepteren. Maar wil niet iedereen dat de consument met plezier naar ons toe komt? Hoe krijgen we dat voor elkaar?
Don’t be Evil?
De meest rechtstreekse manier waarop de consument naar het product toe komt is op dit moment via Google. Succesvol vanwege hun bedrijfsmotto don’t be evil. Evil is echter een erg rekbaar begrip. Google bied alleen het beste alternatief. Voor een deel laten ze dat door de gebruikers bepalen, voor een ander groot deel bepaalt Google dat zelf. Google bepaalt de regels en diegene die daar het beste naar luisteren krijgen de meeste Googlejuice. Google houd daarmee een enorme industrie in stand waar zij zelf erg afhankelijk van zijn, zeker in het geval van paid search. Daarnaast werkt de organic search een compleet andere industrie in de hand die Google misschien niet bewust rijker maakt maar wel stimuleert. Kan Google de vele splogs en rssfeeds nog in de hand houden?The future of search
The future of search is geen interessant onderwerp meer. -
John Battelle verkoopt banners op blogs
Met veel tromgeroffel is de planningstool van Federated Media voor adverteerders geopend. Met blogs als Boing Boing en en Digg was het veel belovend maar de bèta versie is teleurstellend. Federated Media heeft als missie…
“…to support independent website authors and audiences, by connecting them to marketers in an ongoing and robust conversation that feeds everyone involved.” …maar heeft daar klaarblijkelijk niets van begrepen. De enige reden waarom de bloggers zich bij Federated Media hebben aangesloten is waarschijnlijk de gunstige betalingsgarantie die Federated Media heeft gegeven. Federated Media stelt traditionele IAB formaten beschikbaar tegen hoge CPM prijzen. Segmentatie is mogelijk op demografische gegevens verkregen uit eigen onderzoek. Hierdoor maakt Federated Media de blogs wel toegankelijker voor beginnende blog- adverteerders maar voegt het niets toe aan de robust conversation.
-
Bloggers in Amsterdam project nu al succesvol
In verband met mijn deelname aan het playing with the blogosphere panel op ad:tech heb ik een update gemaakt van het Bloggers in Amsterdam project. Vorige week woensdag was de presentatie. De zaal zat vol, Anton van Emerce en Klaas van Molblog zaten tussen het publiek en ik mocht plaats nemen op het podium naast BL Ochman en moderator Henry Copeland. Hier op Marketingfacts (het vervolg van) het gehele achtergrond verhaal van het Bloggers in Amsterdam project. De theorie en de praktijk van het project tot nog toe.
Wat vooraf ging:
Na de meeting met Henry Copeland op Ad:tech New York had ik al wel een goed idee over hoe blogadvertising goed uitgevoerd kan worden maar nog geen concreet plan. Na een uitgebreide mailwisseling met Copeland vonden we de oplossing van de puzzel. Na de eerder ingezette blogvertorial ter promotie van de webby nominated website CoolCapitals wilden wij nu bestaande blog(ger)s inzetten met enige naam en faam. Net als de blogvertorial (sinds kort zelfs officieel product van Washington Post Media) is de opzet van de campagne zoals hieronder beschreven voor meerdere producten mogelijk.