Erwin van Lun
Futurist, CEO & Founder Chatbots.org, Bemer partner Your Future Is Now!

Futurist Erwin van Lun startte op MarketingFacts in 2005, direct na publicatie van zijn boek “Van Massamerk naar Mensmerk” dat toen een nominatie kreeg voor de Marketing Literatuur Prijs. Het boek beschreef de toestand van media, marketing en merken in de toekomst van 2015 en Erwin volgde de ontwikkelingen in de eerste jaren op de voet. Nu blijkt dat zijn voorspellingen waarheid zijn geworden helpt hij mensen om zélf de toekomst trefzeker te voorspellen en heeft hij zijn voorspellingen voor 2020, 2030 en 2050 al weer klaar voor publicatie in het boek ‘Utopia Manifesto 2050’.
In 2009 stortte Erwin zich helemaal op Chatbots.org (http://www.chatbots.org), zijn wereldwijde industry portal op het gebied van intelligente kunstmatige karakters en in 2015 sloot hij zich aan bij het Bemer netwerk (http://yourfuture.bemergroup/nl) om mensen te helpen zichzelf te resetten: gezond, vitaal en creatief: helemaal klaar voor de toekomst! In 2017 zag hij de bezoekersaantallen van Chatbots.org weer flink stijgen en besloot dat het tijd werd voor de terugkeer naar het prachtige veld van humanlike AI.
-
Trends tot 2100, deel 5: 2020-2100
Hoe verandert de wereld tussen 2020 en 2100? Een wereld waarin het internet van nu een lachertje is, zoals we nu terugkijken op de eerste T-Fords ("You can have any colour as long as it's black"). Een wereld waarin robots net zo gewoon zijn als andere wezens. Een wereld waaring we stapje voor stapje steeds dichter terug zijn gekomen bij onze menselijke natuur met tegelijkertijd steeds meer technologie om ons daarbij te ondersteunen. Een wereld vol vrede, allmeaal aardige mensen die elkaar proberen te helpen, een ideale wereld. Is het allemaal mogelijk? Stap voor stap is er heel veel mogelijk. En realistisch. Lees het in dit laatste deel van de serie Trends tot 2100, verbaas je over de draft van utopia manifesto.
-
Trends tot 2100, deel 4: de remmende factor
Als we morgenochtend wakker zouden worden en we zouden alles zijn vergeten van landen, van normen & waarden, van wetten, van bedrijven, van aandelenbeurzen, van werk, en van geld, hoe zouden we dan de wereld opnieuw inrichten? Waarschijnlijk is het dan eerst even schrikken. We zouden even wat glazig kijken naar alle technologie die we voorhanden hebben en er vervolgens mee aan de slag gaan. Even uitgaande van het goede in de mens: zouden we beeldschermen maken met voorgeprogrammeerde content (wat we nu televisie noemen?) Zouden we omroepen oprichten die zich beperken tot een stuk willekeurig gekozen geografisch gebied? Drukpersen om kranten te maken? En zomaar bedrijven toestaan grote borden door de stad te verspreiden? (noemen we nu outdoor advertising). Zouden we wetten maken die ophouden bij een paar lijntjes op de wereldkaart? Of zouden we het heel anders doen?
Wat zouden we anders doen als we morgen de ideale wereld mogen maken met huidige technologie? En waarom doen we dat dan niet? Wat houdt ons dan nu eigenlijk tegen? En moet er gebeuren om een doorbraak te bereiken? Dat is het onderwerp van deze posting, deel IV van deze serie 'Trends tot 2100': 'de remmende factor'. Ga er even voor zitten, het is een heel verhaal.
-
Trends tot 2100, deel 3: De futurist moet vooral loslaten
Kan elke marketingfactslezer zelf futurist worden? Ik denk dat veel innovatieve geesten op deze website zichzelf (nog verder) kunnen ontstijgen als ze met zichzelf aan de slag gaan. Wat is belangrijk om jouw eigen toekomstvisie op de wereld, op de economie en marketing in het bijzonder te kunnen ontwikkelen? Erover te discussieren, erover te schrijven, erover te spreken? Wat is eigenlijk het verschil tussen een futurist, een visionair en een trendwatcher? Welke eigenschappen kan je vinden bij alle futuristen? En welke eigenschap in elk geval niet?
-
Trends tot 2100, deel 2: 2013-2020
In mijn vorige posting blikte ik terug op de voorspellingen voor media, marketing & merken die ik in 2005 deed voor 2015, welke inmiddels zijn uitgekomen en wat ons nog te wachten staat. In deze posting ga ik nog een beetje verder en gaan we naar 2020: het jaartal waarin traditionele TV en radio programmering definitief tot het verleden horen en waarin jongeren kranten alleen nog kennen van 'opa & oma'. What a world!
-
Trends tot 2100 deel I: de terugblik
Wat zijn de langetermijn-trends tot 2100? Hoe passen kortetermijn-trends in dit langetermijn-toekomstperspectief? Hoe kunnen bedrijven, overheden en nonprofit-organisaties morgen future proof anticiperen? Dat is het thema van mijn 5 come back-artikelen hier op Marketingfacts.
-
Erwin van Lun vertrekt
Met deze posting neem ik na bijna vier jaar afscheid als blogger van Marketingfacts. Belangrijkste reden is mijn ambitie om vanuit uitvalbasis Sydney internationaal te gaan opereren, en daar hoort op dit moment focus bij. Héél véél focus.
Daarom stop ik niet alleen met schrijven op Marketingfacts, ook stop ik met het schrijven voor Molblog en de Nederlandstalige versie van mijn eigen weblog. Hieronder een korte evaluatie, bedankjes en natuurlijk wat tips voor de toekomst, voor wie dat interessant vindt.
-
Shopsavvy laat mobieltjes barcodes lezen en producten vergelijken
Shopsavvy laat winkelend publiek in de winkelstraten op basis van barcodes live prijsvergelijkingen maken van (web)winkels. Vervolgens kan de telefoon een winkel zoeken in de buurt door gebruik te maken van GPS. Ook kan je bepaalde producten toevoegen aan je wish-list. Vervolgens kan je de winkel bezoeken op het web, de locatie bekijken op de kaart of direct bellen. Hier nog een geliktere maar minder treffende video. Eerder haalde Erik deze case al kort aan in een posting over de bootcamp maar ik denk dat dit zo belangrijk is voor retail Nederland dat een aparte posting op z’n plaats is.
-
Bol.com start met Billie, de chatbot
Bol.com brengt haar merkkarakter tot leven door hem als Billie te dopen en te laten interacteren met gebruikers als chatbot via Windows Live Messenger en als webbot. Wie ‘billie@bol.com’ toevoegt aan de Messenger buddy lijst ziet Billie direct verschijnen. Achter Billie’s naam verschijnt een speciale actie: Zeg actie voor kortingen tot 65% op DVD’s’‘. Ook is er een vergelijkbare maar andere implementatie van een chatbot op de website. Deze richt zich meer op klantenservice.
Om de verschillen eens te proberen ging ik aan de slag met Harry Potter. Dit was het resultaat in de Messenger versie:
-
TomTom lanceert online route planner
TomTom kondigt de introductie van een nieuwe routeplanner aan die beschikbaar komt via routes.tomtom.com. De gratis online Route Planner maakt het voor gebruikers mogelijk om voor vertrek een route te plannen en precieze reis- en aankomsttijden te ontvangen. In de eerste fase is de TomTom online Route Planner toegankelijk voor een geselecteerde groep gebruikers die meedoen aan een betaprogramma die deze week van start gaat (aanmelden kan via de site).
Bij het plannen houdt de TomTom Online Route Planner net als het fysieke kastje rekening met actuele en historische informatie over verkeersstromen gedurende de dag. Ook HD traffic met 500 miljard historische snelheidsmetingen van wegen over de hele wereld is geintegreerd. Dit geeft gebruikers de mogelijkheid om gebaseerd op feiten in plaats van inschattingen hun route voor te bereiden. Daarnaast worden kaartcorrecties, die door TomTom gebruikers met Map Share™ zijn gemaakt, regelmatig geïntegreerd in de Route Planner. Hiermee hebben gebruikers altijd toegang tot de meest actuele routes gebaseerd op de laatste kaartinformatie.
-
Visible Body geeft 3D model van mens in lagen
Via VisibleBody kunnen mensen drie dimensionaal door het menselijk lichaam reizen. De demo begint bij het skelet en vervolgens is het mogelijk apart lagen aan te zetten, zoals het spijsverteringstelsel, het zenuwstelsel, organen, longen of bloedvaten.
-
mCastFM: bel 030-7115670 voor jouw laatste nieuws
Via Mcast.fm kan je naar internetaudio luisteren in de trein, in de auto of op de fiets via je normale (mobiele) telefoon. Zo kan luisteren naar programma’s van jouw interesse. Bijvoorbeeld naar de achtergronden bjj de kredietcrisis, technologie of de milieu in de wereld. Door het nummer +31 (0)30 711 5670 of nummer +32 (0)808 0159 te draaien komt de gebruiker direct midden in het nieuws. Door 6 te drukken wordt het item direct geskipt en start het volgende item. Zo kan je met 1 30 seconden terug, pauzeren met 2 en met 4 terug naar het begin.
Wie zich registreert op de site krijgt direct een SMS met het verzoek om het nummer op te slaan in de mobiele telefoon. Via de site kan je vervolgens een afspeellijst maken op interessegebied (dus niet op los item). Het downloaden en synchroniseren van podcasts of audiobestanden is dus niet nodig.
-
PSA Holland toont testimonials van haar leden
PSA Holland, de beroepsvereniging van professionele sprekers in Nederland en België, toont van elk lid een persoonlijke testimonial met de reden waarom deze persoon vindt dat elke spreker lid zou moeten zijn. Elk lid heeft daartoe in de account pagina een speciaal veld. Uit de testimonials die hier zijn ingevoerd door leden wordt op de home page en elke diepere pagina random een voorbeeld getoond met naam en foto. Op deze wijze een commitment geven aan een merk en dat zo naar buiten toe uitstralen, dat heb ik nog niet gezien. Een voorbeeld dat elk merk zou kunnen volgen.
-
Obama start co-creatie site
De upcoming president Barack Obama van de VS heeft donderdag een nieuwe website gelanceerd. Op change.gov kunnen bezoekers suggesties aandragen voor de nieuwe Amerikaanse regering. “De campagne en dit historische moment zijn jullie verhaal geweest”, staat op de website. “Deel je verhaal en je ideeën en maak deel uit van positieve en duurzame verandering in dit land.” Gebruikers kunnen via de site ook een open sollicitatie inzenden voor een baan bij de Amerikaanse overheid. Er is een blog, upcoming event (inauguratie op 20 januari) en het programma wordt toegelicht. Bovendien kunnen mensen hun e-mail adres achterlaten met postcode voor een nieuwsbrief. -
Augmented reality op TotaalTV gids
Lezers van Totaal TV (televisiegids van Veronica Publishing) kunnen nu hun televisiegids verrijken met 3D-objecten of video’s. Zij houden de televisiegids voor de webcam van hun eigen computer. De afbeeldingen veranderen op het beeldscherm in video’s of worden zichtbaar in 3D. Augmented Reality voegt 3D-objecten en video’s toe aan live beelden. Lezers die bijvoorbeeld het artikel over Ilse DeLange voor hun webcam houden, zien op hun beeldscherm hun eigen artikel terug (als een spiegel als het ware). Er komt echter iets bij. In dit beeld verandert een afbeelding uit het artikel in een video van ‘the making of’ van het nieuwe album ‘Incredible’. Met deze innovatie claimt TouchingMedia een wereldprimeur (voor televisiegidsen).
-
Auto.nl concept met potentie of niet?
Auto.nl is een nieuwe autosite op initiatief van auto-occasion website Zomoto, die we nog kennen van oud Funda-directeur Marque Joosten. Auto.nl (‘de beste autolinks’) rangschikt haar links in verschillende tabs (rubrieken) waaronder ‘occasions’, ‘nieuwe auto’s, ‘financieren’, ‘verzekeren’, ‘onderhoud’, ‘onderdelen’, ‘accessoires’ en ‘autonieuws’. Binnen deze rubrieken zijn de aanbieders genoemd en mag de bezoeker stemmen (up of down). Zo komen de beste aanbieders vanzelf boven drijven. Dat is in elk geval het idee. Een concept met potentie of wordt dit helemaal niks?