Antoinette Hoes

Antoinette Hoes is interactive strategy director & managing partner bij Leylines, een onafhankelijk bureau voor interactieve strategie & online PR en mediainzet. Ze geeft cursussen new media management bij het Post HBO programma van het Centrum voor Communicatie en Journalistiek van de Hogeschool Utrecht.
Zij is geïnteresseerd in online communities & what makes them tick, games, AI en alle mogelijke mooie manieren van online met klanten interacteren.
Leylines helpt organisaties en merken hun doelstellingen te realiseren met het inzetten van:
Interactieve strategie
Geintegreerde interactieve media en middelenstrategie
Mediaplanning & Media-inkoop
Online PR & seeding
Campagne Management & Optimalisatie
“We’re in an information economy. They teach you that at school. What they don’t tell you is that it is impossible to move, to live, to operate at any level without leaving traces, bits, seemingly meaningless fragments of personal information. Fragments that can be retrieved, amplified.” (Gibson, 1988: 30)
-
609: een gecombineerd blad/ webproject over Cultuur en Media
Het Mediafonds en De Nieuwe Reporter werken samen aan een kwartaalblad waarvan de artikelen ook een plek op De Nieuwe Reporter krijgen. De naam van het tijdschrift is ‘609’ en de inhoud beweegt zich tussen cultuur en (nieuwe) elektronische media. De redactie van De Nieuwe Reporter neemt deel aan brainstorms over de inhoud van het blad en plaatst artikelen die ook in het blad terecht komen op het weblog met duidelijke ‘609’ branding. Daarnaast worden actief reacties op de artikelen gezocht. De artikelen worden inclusief de ‘geholpen’ reacties geplaatst waarna iedereen er op kan reageren. Leuk voorbeeld van ‘geholpen user generated content’ en een manier om de kwaliteit van - de deelnemers aan - een discussie te borgen. Er is gestart met artikelen over interactieve webdocumentaires en de afkalvende positie van de film- en televisiekritiek.
Op een openingsartikel/ post van Hans Beerekamp met als titel ‘Wordt kunstkritiek een zorg van de overheid’ zijn drie door de redactie gevraagde reacties te vinden:
-
Cannes Lions 2009: De epiloog en Café d’Idee
Omdat we vanmiddag allemaal zijn uitgenodigd op Sanoma’s Café d’Idee op Strand Zuid in Amsterdam waar het in Cannes ingezonden en bekroonde werk besproken zal worden door onder meer de Nederlandse juryleden print en cyber Marcel Hartog (Publicis), Bram de Rooij (Euro RSCG 4D) en Bas Engels (TBWA/Neboko) lijkt het een mooi moment voor De Epiloog van de Cannes Lions 2009.
In dit zware jaar, waar het even leek dat niemand naar Cannes zou gaan, sprongen een aantal (semi-)overheidspartijen als Syntens en de Kamer van Koophandel in de bres om een Nederlands platform in Cannes te garanderen. De Clipper Stad Amsterdam werd 2 dagen aan de kade aangemeerd en aan boord vonden bij vlagen knetterende inspiratiesessies als ‘Advertising vs. Games’ en Advertising vs Design’ plaats. Vooral tijdens de door MediaMonk Victor Knaap afgetrapte sessie over de mogelijke rol van games in advertising liep de temperatuur in het bij aanvang al warme vooronder hoog op. AT5 legde een en ander vast. Hieronder de embedded video.
-
Whizzie leert ons met behulp van videoles weer spellen
Bij Whizzie.nl kun je je taal- en rekenvaardigheden opvijzelen. Vooral die verbetering van de taalvaardigheden lijkt mij geen overbodige luxe hier in bloggersland! Overigens met inbegrip van mezelf ;) De voor Marketingfacts bloggers meest relevante module is met afstand die over voltooide en onvoltooide deelwoorden. In acht minuten krijg je op video en in tekst uitgelegd wat de regels ook al weer zijn. De business case van Whizzie is betalen per lespakket. Zo kunnen we onze algemene taalvaardigheid met 25 lesmodules voor krap 10 euro veiligstellen. Als je, via Ideal, hebt betaald krijg je 500 minuten toegang tot de lesmodules. Op de Whizziesite is een overzicht van verhalen die de afgelopen jaren de media hebben gehaald en die moeten onderbouwen dat de behoefte aan Whizzie bestaat.
-
Wie is ‘de baas’ over je profiel op een online netwerk?!
Gisteren kreeg ik een treurigstemmende en in mijn ogen nogal aanmatigende mail in mijn Medianetwerk.Ning postbakje. Ik heb er een forumpost van gemaakt op de Ning van Medianetwerk en op Twitter kwamen veel reactie los. Op verzoek van Marco Derksen plaats ik de discussie hier door. Ik denk dat het, los van dit specifieke geval, belangrijk is om met elkaar te praten over sociale netwerken, de gevevens, de beheerders en hoe we ons tot elkaar verhouden. Het laatste Facebook Term Of Service debacle was daar een goed voorbeeld van, maar ook Hyves dat plotseling besloot de achternamen van openbare profielen doorzoekbaar te maken is mijns inziens een interessante case. Nu dan de mail van Medianetwerk:
Goedemorgen, Antoinette
Welkom bij het Nederlands MediaNetwerk. We blijven hier verheugd over iedere nieuwe aanmelding. Ik schrijf dit bericht ook om te zorgen dat je niet alleen lid bent maar blijft! Want uiteraard is het lidmaatschap vrij maar niet geheel vrijblijvend. Om het snel groeiende Nederlands MediaNetwerk op kwalitatief hoog niveau te houden is het wenselijk dat iedereen een volledig profiel, foto en voor- en achternaam oplaadt.
Bij jou staat in het profiel meer dan je voor- en achternaam, ik vraag je om het ludieke er uit te halen, niet om jou maar anders wordt het een janboel met weldra 3000 leden.
Het zou fijn zijn als je dit vandaag deed maar in elk geval voor 2 april. Anders laat je mij geen keus en moet ik je uit het bestand halen. Wil ik helemaal niet, dus pas het aan, klaar.
Alvast bedankt. Groet, Annabelle van Zuylen Redactie Nederlands MediaNetwerkHet ‘ludieke’ in mijn profiel is dat ik mijn naam heb opgegeven als: antoinette on-a-mission hoes. Ik ben benieuwd naar jullie reacties.
-
Virtuele cultuurminnaars onderzocht
Het Sociaal Cultureel Planbureau heeft samen met de Erasmus Universiteit onderzoek uitgevoerd naar de publieke belangstelling voor cultuursites (cultureel erfgoed, kunsten, media, bibliotheken).
De belangrijkste conclusies uit het rapport zijn dat internet de krant heeft ingehaald als informatiebron voor theaters en concerten en dat tweederde van de museumbezoekers zich online oriënteert. Daarnaast wordt internet in de kunstensector vooral ingezet als informatiemedium en is de virtuele cultuurminnende ook in de eerste plaats op zoek naar praktische informatie over bijvoorbeeld openingstijden en bereikbaarheid. Communicatie en de vorming van communities komt regelmatig voor bij populaire cultuur, maar veel minder bij cultureel erfgoed en traditionele kunsten.
Hoewel een aantal instellingen de afgelopen jaren hun sites hebben uitgebreid met bijvoorbeeld foto’s van werken uit de collectie, of applicaties als de museum widget constateren de onderzoekers dat met name musea een zekere angst lijken te hebben om een ‘te goed’ aanbod op het web te hebben, omdat dit ten koste zou gaan van de fysieke bezoeken.
-
Drie Cyber Lions voor Nederland
Drie Nederlandse bureaus wisten op het jaarlijkse reclamefestival in Cannes een Cyber Lion te bemachtigen. Woedend! ontving een Zilveren Leeuw voor Made of Japan een campagne voor Onitsuka Tiger Trainers van Asics. De opdracht aan Woedend! was om bezoekers ‘Made of Japan’, the pay off van Onitsuka Tiger, op een nieuwe en inspirerende wijze te laten ervaren. Made of Japan bestaat uit een website waar een Onitsuka Tiger schoen is opgebouwd uit allemaal kleine aanklikbare beelden. De beelden komen van 125 Japanse weblogs, de visuals op de weblogs worden iedere 30 minuten gescand, waarna ze op kleur worden gesorteerd en weer worden gebruikt om de schoen op de site op te bouwen.
Achtung! (wat is dat met Leeuwen en die uitroeptekens in de naam?) kreeg een Bronzen Leeuw voor Drive In van Volkswagen. CCCP scoorde met de HEMA Rube Goldberg viral ook een Bronzen Leeuw. Al het winnende Cyber werk is te zien op de Cannes lions site, het geeft een mooi overzicht van internationale online en interactive campagnes.
-
50.000 euro voor plan voor game met ‘artistieke meerwaarde’
Het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst en het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties stellen een bedrag van € 50.000,- beschikbaar om de ontwikkeling te bevorderen van games met een artistieke meerwaarde. Het bedrag wordt toegekend aan een plan waarin wordt samengewerkt door een kunstenaar en/of culturele instelling en een game-ontwikkelaar. De plannen moeten voor 15 september worden ingediend bij een van de twee fondsen. Tijdens PicNic08 wordt bekendgemaakt aan welk plan het geld wordt toegekend.
-
Geen Guts Geen Glory wil meerwaarde belevenismarketing bewijzen
Vorige week is het boekje Geen Guts Geen Glory van Gemma Veel gepresenteerd. Veel is creative director bij reclamebureau Etcetera LIVE. Het boekje lijkt vooral bedoeld als een korte, no nonsense, ‘how to’ op het gebied van belevenismarketing. Naast tips om opdrachtgever, creatie en mediabureaus mee te krijgen worden een aantal (historische) cases beschreven. Herinnert u zich de M-Brigade nog? Een half miljoen kinderen sloten zich aan bij dit initiatief van het Zuivelbureau en het initiatief heeft op sommige van die kinderen grote indruk gemaakt. Vreemd genoeg heeft slechts een van de gepresenteerde cases een (kleine) online component: de DE koffiewekker.
-
Lost Boys heeft gemengde gevoelens bij ‘liefdevolle opvang’ Verloren Jongens door MediaMonks
Toen bekend werd dat Internetbureau Lost Boys personeel moet laten gaan, ondernam branchegenoot MediaMonks uit Hilversum snel actie. MediaMonks ontwikkelde binnen een dag een wervingscampagne met als thema Lost Jobs. Op LostBoys huisstijl geinspireerde banners werden geplaatst op websites en weblogs gericht op de branche en stuurden bezoekers naar een landingspagina waar Verloren Jongens en andere werkzoekenden kunnen solliciteren bij MediaMonks.
Igor Milder van Lost Boys geeft in een reactie aan dat hij de wervingscampagne een slimme actie vindt, waar hij met gemengde gevoelens naar kijkt.
-
Digitale Pioniers: maximaal 32.000 euro voor een maatschappelijk online project over Identiteit
De Digitale Pioniers regeling heeft na lang wachten op een Haagse uitspraak toch weer middelen gekregen om de regeling in 2008 voort te zetten. Bij Digitale Pioniers kunnen ‘maatschappelijke’ content en software projecten een aanvraag doen voor een subsidie. Uniek aan de regeling van Digitale Pioniers is dat de bureaucratische rompslomp meevalt en de beslissingen vlot op de indieningen en deadline volgen. De dealine voor inzendingen is op 20 juni. Bij maatschappelijke projecten moet worden gedacht aan projecten die iets toevoegen aan het bestaande aanbod in het publieke domein en zich bijvoorbeeld richten op meningsvorming of participatie. Het thema van deze ronde, de 15e alweer, is Identiteit.
-
Een overkoepelend initiatief voor de game industrie?
Afgelopen vrijdag kwamen een aantal Nederlandse game(-gerelateerde) bedrijven en organisaties bij elkaar om te praten over professionalisering en groei van de sector, internationale promotie van de gamessector en opleidingen en trainingen voor werknemers in de sector. Nu de sector naar verluidt groter is dan de filmbranche is het wellicht tijd iets aan de organisatiegraad te doen.
Duidelijk werd dat veel bedrijven en organisaties ‘iets’ ondernemen in- of voor de sector of (menen) de sector te vertegenwoordigen, maar dat niemand het overzicht heeft wie wat waarom doet. Een heldere definitie en afbakening van wie er nu wel en niet bij de gamessector horen bleek een eerste punt van discussie.
Open vraag van een aantal aanwezige partijen is nu: Is het tijd voor een overkoepeld initiatief in de gamessector, waardoor in ieder geval het bespelen van de politiek en de aanwezigheid op het internationale speelveld (no pun intended) serieuzer ter hand kunnen worden genomen en er een beter in- en overzicht ontstaat van alle initiatieven? Of is de industrie nog niet volwassen genoeg, te divers, zijn er al voldoende initiatieven en moet er vooral niets worden gecentraliseerd en overkoepeld?
Om jullie een indruk te geven van dingen die er allemaal al zijn:
-
Newzoo brengt mogelijkheden game advertising dit voorjaar naar bureaus en adverteerders
Vanmiddag organiseerde Newzoo op Strand West een feed back sessie waarbij vogels van divers pluimage feed back mochten geven op het game advertising platform dat zij in de komende 2 weken af gaan bouwen. Het platform is bedoeld om partijen die een game in zouden willen zetten in hun marketing, media of communicatiemix naar de juiste bestaande games, game typen, game platforms of bouwers te leiden. Doelgroepen van het platform zijn mediabureaus, adverteerders en reclamebureaus. Mediabureaus zouden het platform kunnen gebruiken om te zien waar ze op korte termijn een actie mee kunnen laten lopen in een game. Voor adverteerders zou het een inspiratiebron moeten zijn waar zij de onderbouwing kunnen vinden voor hun keuze voor een specifiek type game of game advertising.
-
PICNIC ‘07: Publieke middelen investeren in de kwaliteit van de virtuele publieke ruimte?
Tijdens het PicNic partnerevent Quality Time van het Stimuleringsfonds Culturele Omroepproducties discussieerde een team van (inter)nationale experts, bestaande uit Katie Salen (Gamelab Institute of Play, USA), Matt Adams (Blast Theory, UK), Ferhan Cook (Any Screen Productions, UK) en Michel Mol (NPO, NL) over de manieren waarop crossmediale en online projecten met een culturele of maatschappelijke insteek te financieren zijn. Het riep voor mij de vraag op of de kwaliteit van de virtuele publieke ruimte voor een deel bewaakt en gefinancierd zou moeten worden uit publieke middelen.
-
Wat zijn criteria voor de kwaliteit van content voor kinderen?
Wat zijn de criteria voor kwaliteit als je websites en online omgevingen maakt voor kinderen? Dat was de centrale vraag bij het Mijn Kind Online debat van PicNic Junior. Uiteenlopende partijen als de NPS, Jetix en The Children’s BBC mochten inzicht geven in de criteria die zij voor hun kindercontent hanteren. In de aansluitende paneldiscussie met onder andere Ijsfontein, Kennisnet, Oudersonline en Nickelodeon kwamen naast de lijstjes met veiligheid, interactie en toegankelijkheid ook meer inhoudelijke en moeilijker te concretiseren zaken als intentie en gevoel aan de orde.
-
Gouden Apenstaart nieuw leven ingeblazen
Tijdens het Mijn Kind Online debat dat werd georganiseerd als onderdeel van PicNic Junior is aangekondigd dat de Gouden Apenstaart, een prijs die ooit door Waag Society in het leven is geroepen voor de beste kinderwebsite nieuw leven in wordt geblazen. Juryvoorzitter Dennis Hoogervorst van Sanoma kreeg de fysieke prijs vast mee naar huis.