Marco Meuleman

CFRO | Director Finance and Control | COO Financiële sector

  • 0 posts
  • 1 reacties

Marco Meuleman is een financieel bestuurder met meer dan twintig jaar ervaring in de bancaire sector. Hij was onder meer werkzaam voor Rabobank, enkele aan Rabobank gelieerde banken in het buitenland, ENNIA Curaçao en SMGH Sint Maarten.

Meuleman werd geboren in 1971 te Amersfoort en verhuisde kort daarna naar Amerongen. Hij behaalde in 1997 zijn master Business Administration aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Aan diezelfde universiteit promoveerde hij later ook met zijn proefschrift ‘Wie is de baas?’, over leiderschap in crisissituaties.

De carrière van Marco Meuleman begon in 1997 bij Meurs Organisatieadviseurs, namens wie hij als senior consultant onder andere betrokken was bij het opzetten van Bureau Jeugdzorg Overijssel (BJZO). Binnen negen maanden had hij het kleine kantoor met vijf medewerkers uitgebouwd tot een organisatie met 250 medewerkers.

In 2001 ging Meuleman aan de slag bij Rabobank. Bij een lokale bank in het noorden van de Achterhoek werd hij eerst directeur bedrijfsvoering en later directeur-bestuurder. Mede onder zijn leiding fuseerde de al relatief grote bank nog eens driemaal.

Nadien bekleedde Marco Meuleman meerdere functies in het buitenland. Zo was hij vanaf 2008 Group Chief Financial Officer bij ENNIA Curaçao. Na vier jaar bij ENNIA werd hij in 2013 door Rabobank gevraagd voor een functie bij BPR in Rwanda, waarin Rabobank participeerde en waarmee het samenwerkte. Bij BPR heeft Meuleman onder andere de accountancy en IT verbeterd. Ook heeft hij de relatie tussen de raad van bestuur en de raad van commissarissen, die verstoord was, met een diplomatieke aanpak hersteld. Uiteindelijk verkocht Rabobank de aandelen in BPR, een proces dat Meuleman met succes leidde.

Na zijn tijd in Rwanda ging Marco Meuleman in 2018 opnieuw namens Rabobank aan de slag in het buitenland. Deze keer in Tanzania, voor NBM Bank PIc., dat een reorganisatie doormaakte. Meuleman nam – als Chief Shared Services – op interimbasis taken over van de IT-directeur.

Uiteindelijk besloot Meuleman in 2019 om Rabobank te verlaten en ging hij aan de slag als Executive Board Member bij SMGH in Sint Maarten. Dat vond in hem een bestuurder met kennis van zorg en financiën, nodig voor het nieuw te bouwen ziekenhuis. Onder het leiderschap van Meuleman werd een lening van meer dan 100 miljoen dollar veiliggesteld en werden de overeenkomsten met de aannemer over de bouw en het onderhoud van het ziekenhuis succesvol afgerond.