Pieter Otten
Marketing / communicatie / energietransitie / storytelling / scrum Match

Ruime ervaring als ZZP-er in merkenbouw, (online) communicatie, new business en duurzaam ondernemen binnen B2C en B2B. Filosofie: merken worden door mensen geladen. Dienstbare en transparante ‘true value’ bedrijven zijn de winnaars van morgen! Ervaring opgedaan binnen startups, retail, energiebedrijven, landelijke en lokale overheid, industrie en dienstensector.
#matchconsultancy
-
Deep learning wordt de dood van SEO
De huidige coronacrisis slaat diepe wonden. Toch biedt ze ook kansen zoals versneld (online) digitale technieken kunnen doorvoeren. De consument raakt steeds meer gewend aan op maat gemaakte services, zoals de smart speaker. Maak er gebruik van! Heb lef, want alleen flexibele en wendbare merken zullen de winnaars van (over)morgen zijn.
-
Spotify als model voor de nieuwe marketeer
De smart devices zijn bezig met een grote opmars en dit kan op korte termijn grote gevolgen hebben. Nu zijn we als mens nog ‘in controle’ en dragen we als marketeer ons steentje bij aan het primaire proces, maar voor hoe lang? Is het via kunstmatig intelligentie gepersonaliseerde Spotify het nieuwe normaal? Is marketing nog wel onderdeel van het primaire proces of neemt de machine het over en verdwijnt de mens via het ondersteunende proces definitief naar de achtergrond… De keuze is aan ons.
-
Het nieuwe normaal binnen B2B: community-marketing
Tijdens de pandemie verandert de B2B-klantbehoefte in een razendsnel tempo. Business as usual werkt niet meer. In het nieuwe normaal zal de online journey anders ingericht moeten worden. Neem afscheid van de traditionele push-marketing en laat je leiden door je community: creëer een zelfregulerend team om je heen van gelijkgestemden. Op deze manier krijg je langdurig onderscheidend vermogen en bouw je aan een sterk merk om succesvol te blijven binnen het nieuwe normaal.
-
Merken: heb de moed om nú te veranderen
In januari waren we nog bezig om massaal de meest exotische vakantie uit te zoeken om onze behoeften in te vullen. Nu is de consumptie geïmplodeerd en staat een iconisch merk als KLM letterlijk aan de (af)grond. Blokkeerden de boeren eerst Den Haag, even later is het klimaat een ‘klein’ probleem. Merken dreigen massaal om te vallen, time to rethink it all. Tijd voor leiderschap en echte verhalen.
-
Zo zorg je ervoor dat je Amazon aankunt
De Nederlandse detailhandel staat aan de vooravond van een revolutie. De komst van Amazon leidt tot een kaalslag, zeggen deskundigen. Bedrijven knijpen ‘m, webshops als Wehkamp, Coolblue en Bol.com, maar zeker ook fysieke winkels. In juli zal Amazon met zijn koopjesfestijn voor abonnees genaamd Prime Day écht gaan uitpakken. Dat wordt een mokerslag. Hoe ben je als retailer daar tegen opgewassen? Met daarbij de kernvraag: wat onderscheidt succesvolle ondernemingen?
-
Een ijzersterk verhaal
Contentmarketeers zijn de nieuwe merkbouwers. Het geheim achter vrijwel alle successen is een krachtig verhaal, bij potentiele klanten, bij medewerkers, bij stakeholders. Voordat zij bereid zijn naar je te luisteren, zal je ze eerst moeten vertellen wat je verhaal is en waarom dit ook voor hen zo belangrijk is. Dat was de rode draad tijdens Content.19 begin deze maand.
-
Zo voegt storytelling waarde toe
Het geven van de juiste informatie en het delen van relevante en boeiende ervaringen door klanten is één van de beste marketingstrategieën, die merken kunnen inzetten. Daarmee krijg je vertrouwen en een essentiële troef voor elke organisatie.
-
Bewust bezorgd: e-tailer, sta op en beloon de consument
De omzet van de Nederlandse e-commercemarkt is in 2018 weer met 10 procent toegenomen. Vandaag besteld en morgen gratis geleverd is de standaard geworden. Niet goed, dan gratis retour. De consument is verwend geraakt. Tegelijkertijd heeft de e-commercesector zich gecommitteerd de CO2-uitstoot van transport te verlagen om zo klimaatverandering te beperken. Er zullen nieuwe manieren gevonden moeten worden om de steden schoner te bevoorraden en bewust gedrag te belonen.
-
Klimaatverandering: op zoek naar inspirerende merken of zelf aan de slag?
We staan nationaal en internationaal voor de grootste uitdaging van de eeuw: klimaatverandering. Ondanks de vele publicaties en vergezichten naar 2050 gebeurt er op dit moment onvoldoende: zelfs de rechter maant de Nederlandse staat tot actie. We missen inspirerende merken en organisaties om het voortouw te nemen in welvaart én welzijn. We moeten zelf aan de slag, met de hulp van storytelling.
-
De zorg is ziek: hoog tijd voor disruptie
De gezondheidszorg kampt met een groot probleem. Er is een grote mate van inefficiëntie en het personeelstekort loopt op. De merkbeleving van de consument bij de verschillende zekeraars is nihil en de kosten stijgen in rap tempo. Waarom is er nog geen persoonsgerichte technologie ingevoerd, terwijl deze in ruime mate voorhanden is? De digitale kansen voor de zorg op een rij.
-
De strijd om de klant: technologie en storytelling
Nieuwe merken met wereldse plannen in economie en technologie worden massaal omarmd. Ze worden steeds imposanter en machtiger. Houders van 'oude' merken zijn echter hard in het oordeel als de omzet en winst niet gehaald wordt. Bestaan merken als Albert Heijn en Mediamarkt over een paar jaar nog? De keuze is aan ons!