-
Praat met jouw doelgroep via social messaging. Waarom? Omdat ze daar zijn!
De traditionele manier om iets te weten te komen over je doelgroep is door een uitgebreide enquête op te stellen, naar een onderzoekspanel te sturen en te wachten op antwoorden. Lage gegevenskwaliteit en lage responspercentages betekenen dat studies doorgaans hoge inspanningen en veel tijd vergen. Maar de gewoonten en verwachtingen van deelnemers zijn veranderd. Communicatie is snel en respondenten kennen de waarde van hun input. Hoe kan marktonderzoek bijblijven? Hoe bepaal je als marketeer hoe je moet opereren in de digitale ‘agile’ wereld?
-
‘Kipstuckjes’ en ‘Vegetarische Slager’: strategische naamgeving die juist duidelijkheid brengt
De Vegetarische Slager scoort zonder een stuiver mediabudget te investeren al jaren toppubliciteit. In 2012 waren ze voor het eerst landelijk nieuws, geholpen door CDA Kamerlid Jaco Geurts die De Vegetarische Slager beschuldigde van het veroorzaken van verwarring bij de consument. Begin dit jaar kwamen VVD-Kamerleden Erik Ziengs en Helma Lodders met dezelfde klacht. Op 3 oktober laaide het vuurtje weer op door de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit). Dit haalde zelfs het NOS journaal.
-
Merkwaarden meetbaar in het brein
Elk merknamenbureau formuleert regelmatig kernwaarden, merkessenties en positioneringsstatements als basis voor goede keuzes. ‘Engaging’, ‘exciting’, ‘desire’, ‘involvement’, – iedereen kent de steeds terugkerende termen die in ieder project toch weer wonderlijk hun nieuwe eigen betekenis krijgen. Maar tegenwoordig kan je desire, engagement en een aantal andere usual suspects ook gewoon meten in de hoofden van je doelgroep. Dit werkt ook heel goed bij naamgeving.