Pim Broekstra
Online Marketeer Sam Online Marketing

Pim is sinds enkele jaren actief als online marketeer en SEO specialist voor SAM Online Marketing. Gefascineerd door de psychologie achter (online) marketing en het geheim achter kunstmatige intelligentie.
-
De SEO-grondwet: zes geboden om je aan te houden
Grondwet, geboden, bijbel. Ongeacht welke metafoor je hieraan verbindt, SEO draait om bepaalde kernwaarden. Zoekmachine Google wordt anno 2020 steeds geavanceerder en voordat je het dan ook door hebt, raak je gevangen in het web van regels en zie je door de bomen het bos niet meer. Wanneer je het gevoel hebt dat ook jij gevangen raakt, is het goed om terug te grijpen op bepaalde basisprincipes. Met deze zes basisprincipes zorg je dat jij de SEO-oorlog wint en dat je door de bomen nog steeds het bos kunt zien!
-
Linkbuilding zonder links
Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar het is echt een ding: linkbuilding zonder links te bouwen. Google kijkt al jaren verder dan alleen links en linkjuice. Vooral de laatste jaren is het niet meer keihard 'linkbuilden', maar kijkt de zoekmachine naar hoe belangrijk een website is. Hoe bouw je nou (off-page) autoriteit, zonder dat hierbij links aan te pas komen? Er zijn diverse manieren die je waarschijnlijk al kent, maar waarvan je er nooit bij hebt stilgestaan dat ze een vernieuwde vorm van linkbuilding, of nee, autoriteit bouwen zijn.
-
Nofollow-links voor SEO: de feiten en fabels
Sinds jaar en dag is iedere SEO-er bekend met het begrip nofollow. Dit had een meerwaarde voor Google, omdat het zo wist of het een link moest volgen of niet. Alhoewel niet 100 procent bewezen, weet de zoekmachine tegenwoordig wel beter en kan het zelf dondersgoed hoofdzaak van bijzaak onderscheiden. Wat is eigenlijk de huidige stand van zaken op het gebied van follow- en nofollow-links? Wat moet je nou wel doen? En wat juist niet?
-
Linkbuilding-tools uitgelicht: de voordelen en nadelen van de usual suspects
Ieders aanpak verschilt, maar het blijft een feit dat linkbuilding nog steeds nodig is om bovenaan in Google te komen. Omdat we nog steeds afhankelijk zijn van een machine, en ons niet alleen op ons gezonde verstand kunnen baseren, gebruiken we dan ook diverse linkbuilding-tools voor de linkbuilding van onze website of webshop. Maar wat is nou de beste tool om te gebruiken, en wat zijn de voor- en nadelen van de meest bekende tools?
-
Hoe e-mailmarketing kan bijdragen aan jouw SEO
We hebben de neiging om diverse marketing-campagnes als verschillende eilanden te zien, in plaats van dat ze elkaar versterken. En hoewel het beter is om één onderdeel goed aan te pakken, dan om met hagel op diverse onderdelen te schieten, zijn er diverse onderdelen van online marketing die elkaar juist kunnen versterken. Een mooi voorbeeld hiervan is de verhouding van e-mailmarketing tot SEO. Hoe kan e-mail jouw SEO versterken?
-
Hoe het herontwerpen van je website de SEO kan verpesten
Trends, de wensen van de klant, een andere koers: tal van zaken zorgen ervoor dat je zo af en toe je website moet herontwerpen. Vaak een hele klus, maar een essentieel onderdeel van veel marketingcampagnes. Er kunnen genoeg problemen ontstaan bij het redesign, die vooral te maken hebben met het indexeerbaar maken van de testomgeving, het niet goed overzetten van de website of het doorvoeren van grote wijzigingen aan de structuur.
-
Van 360 websites naar één: de kansen en valkuilen voor Coolblue
Coolblue brengt zijn ruim 360 webshops onder in één webshop. Waar de e-commercegigant door het gebruik van talloze satellietwebsites (één webshop voor elke productcategorie) een voorbeeld was voor vrijwel iedere online marketeer, heeft het bedrijf besloten om voortaan alleen onder Coolblue.nl verder te gaan. Naar eigen zeggen biedt het meer overzicht voor de klant en vermindert het de complexiteit aan de achterkant, waardoor het bedrijf sneller kan automatiseren. Maar is dit wel echt zo? Waar liggen de kansen en valkuilen voor Coolblue?
-
Traffic gedaald! Wat nu?
Je bent lekker aan het optimaliseren en je hebt echt het idee dat je online onderneming aan het groeien is. De autoriteit van je website neemt toe, de bezoekersaantallen groeien en ook de aanvragen lopen door. Maar opeens wordt het rustig. De aanvragen vallen een beetje stil. Je houdt Google Analytics goed in de gaten en je ziet opeens een probleem: het dagelijks aantal bezoekers daalt van ruim honderd per dag naar negentig, en zo neemt het in de loop van de weken langzaam af naar nog maar veertig bezoekers per dag. En nu?
-
320 tekens for the win: de perfecte meta-description
Onlangs schreef Robin van der Sar er al over, maar Google heeft de meta-description hoe wij die kennen grondig op de schop gegooid. Waar je voorheen nog maar 156 tekens kon gebruiken, heb je nu 320 tekens om een omschrijving van je website te maken. Een mooie gelegenheid om in te gaan op het fenomeen en natuurlijk op de vraag: hoe maak ik de perfecte meta-description?
-
Wat is de invloed van Google AdWords (SEA) op organische rankings (SEO)?
Het eerste dat je leert als beginnend marketeer is dat er binnen Google twee grootmachten zijn: SEO en SEA. Op het eerste oog lijken deze als Yin en Yang – bij SEA koop je je in, terwijl je je plek binnen de organische rankings moet ‘verdienen’ – maar toch staan de twee nauwer in verband met elkaar dan je zou denken. Zo heeft het investeren in Google AdWords meer voordelen voor SEO dan je in eerste instantie zou denken. Wat is dus de invloed van Google AdWords op jouw organische ranking?
-
Wat is de invloed van reviews op je SEO?
Linkbuilding, met PageRank in het bijzonder, is al vanaf het begin der SEO-tijden aanwezig. In eerste instantie bedacht als een heel nobel algoritme, maar in de loop der jaren slachtoffer geworden van veelvuldig misbruik. Nu we de tijd van blind linkjuice pompen zo langzamerhand achter ons aan het laten zijn, is er een nieuw fenomeen aan de horizon aan het verschijnen, dat sterk aan invloed aan het winnen is. Wat is eigenlijk anno 2017 (bijna 2018) de invloed van online reviews op SEO?
-
Zo optimaliseer je ‘diepe’ SEO-pagina’s
Grote websites en webshops lopen vaak tegen een gemeenschappelijk probleem aan: gebrek aan tijd. Wanneer je website duizenden pagina’s telt, is het vrijwel onmogelijk om deze stuk voor stuk te optimaliseren en handmatig (door middel van inboundlinks) van autoriteit te voorzien. Gelukkig zijn er ook voor deze websites oplossingen. Wanneer je de tips in dit artikel gebruikt, zorg je ervoor dat ook deze diepe pagina’s goed in Google scoren.
-
De 12 beste SEO-tools die je zou moeten gebruiken
SEO wordt een stuk makkelijker en efficiënter met de juiste tools. Het algoritme van Google werkt in bepaalde opzichten vele malen sneller dan het menselijk brein. Om de zoekmachine beter te begrijpen, en een hoop tijd te besparen, bieden de juiste tools je de helpende hand om beter te scoren.
Overal worden tools aangeraden, maar het complete SEO-proces is nog nooit uiteengezet aan de hand van tools. En laat dit nou juist zijn wat ik hieronder heb getracht te doen. Per onderdeel heb ik mijn top 3 gehanteerde tools neergezet: wat kan je ermee en wat levert het op?
-
3 manieren om je SEO-concurrentie in kaart te brengen (en een beetje af te kijken)
Er is niets leukers dan het (stiekem) kijken naar wat je concurrenten aan het doen zijn. Een uurtje staren naar de gegevens van je concurrenten levert vaak meer op dan uren zelf peinzen over manieren om je business te verbeteren. Zo ook voor SEO. Vandaag behandel ik drie handige manieren om je concurrentie in kaart te brengen, op te delen in Technisch, Keywords en Autoriteit.
-
Satellietwebsites: 5 verschillende tactieken om ‘kleinere’ websites in te zetten
Niet veel bedrijven doen het, maar wanneer jij over zowel tijd als een klein budget beschikt, kunnen satellietwebsites jouw organisatie een boost geven. Zo kun je je merknaam vergroten, maar is het inzetten van satellietwebsites ook een flink onderschatte SEO-tactiek, die soms op ietwat dubieuze wijze gebruikt kan worden. In dit artikel behandel ik vijf manieren waarop je satellietwebsites in kunt zetten voor jouw business.