Peter Wiegman
Directeur Het Media Loket

Sinds 1989 actief in het mediavak. Begonnen bij dagbladen, daarna televisie en sinds 1997 zelfstandig vanuit Het Media Loket.
Publiceert (veelal in opdracht) over ontwikkelingen in de mediamarkt, is adviseur, strateeg en onderzoeker in de offline en online mediamarkt.
Onderhoudt een weblog met de veelzeggende naam Mediaonderzoek.nl. Presenteert regelmatig op diverse nationale en internationale congressen en organiseert maatwerk workshops voor grote en kleine klanten.
-
Wie is de 100e?
De top 100 is op één na compleet. Vraag is dus: wie is de 100e? Suggesties zijn welkom!
-
Het voor- en nadeel van MP3
Vorige week werd ik gewezen op het bestaan van Pandora.com. Toen pas? Ja, toen pas. Ik loop vaak achter de muziek aan als het gaat om innovatieve toepassingen op internet. Maar goed, ik naar Pandora. Voor de niet-kenners: op deze site kun je aangeven welke band/artiest je goed vindt en Pandora sorteert muziek in een vergelijkbaar genre en speelt die keurig achter elkaar af. Met de opgegeven artiestennaam wordt een ‘station’ aangemaakt dat binnen enkele seconden begint met ‘uitzenden’. Met mijn niet-alledaagse muzieksmaak (jazzrock/fusion) snel een aantal stations aangemaakt om te kijken of Pandora wel begreep waar het over ging. Nou, dat begreep Pandora wel.
-
Pas op met Feedburner
Sinds enkele dagen heeft Feedburner, een programma om het RSS-gebruik te meten, de service enigszins aangepast. Het is er niet op vooruit gegaan in mijn opinie, maar dat terzijde. De dienstverlening is wat schraler geworden, dus heb ik maar eens een upgrade gedaan van Standard Stats naar Total Stats. Dit om de doorkliks op artikelen beter te kunnen volgen. Dat kan met een trial period van 15 dagen. De service werd er wel iets beter op, maar haalde het niet met de Feedburner van voorheen. Dus maar weer een downgrade gedaan naar de Standard Stats. En vanaf dat moment telt Feedburner helemaal geen doorkliks meer.
-
VEA-blog vol met commentspam
Via RSS zag ik dat het VEA-blog al geruime tijd geen update meer liet zien. De weblog is van de vakgroep E-com van VEA en heeft tot doel de kennis en het toepassingsgebied van interactieve marketingcommunicatie te bevorderen. Het blog is sinds twee maanden actief, maar geeft sinds 9 januari geen update meer. Blijkbaar slaagt de vakgroep er zelf niet in om de negatieve kanten van de interactieve marketingcommunicatie buiten de deur te houden. Wie klikt op de reacties bij elk van de berichten ziet een lange lijst van spamcomments.
Is daar nou niks tegen te doen? Ik waardeer het initiatief van de VEA in het bijzonder, omdat zo’n vereniging het bloggen vakbreed kan promoten.
-
Van passant tot evangelist
Op het Propaganda-blog op Marketingpulse zag ik een verwijzing naar een artikel over de levenscyclus van een online-community. De auteur, Scott Burkett, laat een model zien waarin bezoekers evalueren van een ‘stranger/passant’ tot uiteindelijk een ‘evangelist’ voor de community.
De eerste groep bezoekt de community per toeval, snuffelt wat rond en als ze iets van toegevoegde waarde zien bestaat er een kans dat de community in de bookmarks komt.
-
Wat gebeurde er op de Internetloze werkdag?
Vorige maand maakte Clockwork met veel bombarie de Internetloze werkdag bekend. Daarna heb ik er niets meer van vernomen. De website is nog wel in de lucht, maar enige informatie nadien heb ik niet kunnen vinden. Was het een PR-stunt? Dan is dat redelijk gelukt, gezien de exposure, maar ik vind dat je er dan wel wat follow-up aan moet geven. Heeft iemand nog iets gehoord?
Saillant detail is wel het feit dat Clockwork op de internetloze dag (9 december) zelf een persbericht naar buiten heeft gestuurd over een nieuwe klus bij Infonet. Waren ze het zelf vergeten misschien. . .
-
Groen Boekje voor bloggers
Veel tumult over het nieuwe Groene Boekje de laatste dagen. Vooraanstaande media als de Volkskrant, NOS en Planet Internet boycotten de nieuwe spelling die op 1 augustus a.s. van kracht wordt. Vanavond Het Groot Dictee der Nederlandse Taal, waarin we voor het laatst de oude spelling mogen gebruiken. Dat bracht mij tot de vraag: welke spelling hanteren bloggers eigenlijk? Gaan we mee met het Groene Boekje? Wat is eigenlijk het Groene Boekje of gebruiken we zoveel jargon dat we niet eens toekomen aan een Groen Boekje?
Erg benieuwd naar de taalbeleving van de gemiddelde blogger . . .