Larisa Didenko
Projectbeheerder VIVO social profit

Na mijn commerciële studie kwam ik quasi onmiddellijk in contact met de sociale en publieke organisaties.
Stap voor stap ontdekte ik de essentie van de non-profit sector en haar waarde voor de maatschappij.
De toepassing van marketingconcepten in de sociale en publieke sector bleef me zodanig fascineren dat ik een tweede diploma in Marketing behaalde.
Nu deel ik mijn kennis over social-profit marketing met sociale organisaties op eigen blog: https://socialemarketingtips.wordpress.com
-
Wat de Belgische fiscus ons kan leren over effectieve nudging
Met enkele eenvoudige (en goedkope) aanpassingen aan de aanmaningsbrief slaagde de Belgische Belastingdienst erin om in twee weken tijd 18,7 miljoen euro aan achterstallige belastingen te innen. Wat kunnen we hiervan leren als het gaat om het presenteren van je belangrijkste boodschap?
-
6 communicatiestrategieën voor merkenbeleid - met voorbeelden
Sinds het ontstaan van marketing zijn merken altijd belangrijk geweest. Consistente en aanhoudende investeringen in merkenbeleid hebben geleid tot beroemde sterke merken die de turbulentie van de omgeving overleven. Maar merken kunnen niet succesvol worden zonder langdurige en consistente marketingcommunicatie.
-
4 principes voor gedragsverandering
In mijn eerdere artikel beschreef ik wat nudging is. Nudging, oftewel een duwtje in de goede richting, speelt in op onze automatische en irrationele geest, waardoor we sneller geneigd zijn om een bepaald gedrag aan te nemen. De laatste jaren is de toepassing van inzichten uit gedragswetenschappen of nudging zeer aantrekkelijk geworden voor organisaties. De reden daarvan is omdat het (postfactum) zo simpel lijkt.
-
Nudging: onbewust gedrag bewust beïnvloeden
Als mensen moeten we voortdurend keuzes maken. Maar hoe kiezen we? Recente gedragseconomische onderzoeken laten zien dat de manier waarop keuzes gepresenteerd worden een enorme invloed heeft op onze beslissingen. Marketeers en creatieve professionals maken al decennialang gebruik van de keuzearchitectuur om de consumenten bij hun keuzeprocessen te begeleiden. Door het succes van deze technieken is er de laatste jaren in de publieke en non-profit sector een groeiende aandacht voor ontstaan. Daarin draait het om de vraag wat deze kennis over menselijk keuzegedrag kan betekenen voor publieke en sociale organisaties?
-
Zo gebruik je reclametechnieken voor non-profit
Veel sociale en publieke organisaties worstelen met de vraag of bekende reclametechnieken geschikt zijn voor promotie van sociale organisaties en hun producten. Het kan soms te commercieel en salesgebonden lijken. De vraag is dus of deze technieken geschikt zijn. Het antwoord is ja. In dit artikel ga ik in op welke elementen organisaties kunnen inzetten om de verwerking van de boodschap te stimuleren en om hiermee een optimaal effect te realiseren.
-
Merkdenken zonder winstoogmerk
In een tijd van overaanbod aan informatie worden burgers met heel wat communicatie-uitingen geconfronteerd. Ze kunnen deze informatie onmogelijk verwerken en laten heel veel boodschappen aan zich voorbijgaan. Tegelijkertijd worden burgers steeds kritischer, ze willen vergelijken alvorens ze een keuze maken. Hoe kan een sociale organisatie ervoor zorgen dat haar aanbod in al die informatiestroom opvalt en een aantrekkingskracht heeft voor de burgers?
-
Marketing en non-profit, is het water te diep?
De laatste jaren ontdekken steeds meer publieke en sociale organisaties de voordelen van marketing. De redenen hiervoor zijn divers: de concurrentie wordt in de non-profit sector steeds vanzelfsprekender, de doelgroep wordt steeds kritischer, door de opkomst van internet krijgt de consument makkelijker toegang tot informatiekanalen, waardoor ze vergelijkingen kunnen maken, enzovoort. Een organisatie kan marketing gebruiken om in het overaanbod aan informatie haar diensten en producten te doen opvallen. Heel wat grote internationale hulporganisaties hebben marketing al decennia geleden ontdekt als een efficiënt instrument, ook de overheid gebruikt sociale marketing voor de sensibiliseringscampagnes.