Patrick Wessels
SEO tekstschrijver/ consumentenpsycholoog Wessels Teksten

Patrick werkt zelfstandig als SEO tekstschrijver onder de bedrijfsnaam Wessels Teksten. Daarnaast blogt hij over wetenschappelijke vindingen binnen de consumentenpsychologie op ConsumentenPsycholoog.nl.
Als SEO tekstschrijver adviseert hij klanten over hun vindbaarheid, de mogelijkheden van zoekmachineoptimalisatie en creëert hij interessante, relevante en waardevolle content voor webpagina’s, gedrukte media en blogs.
Patrick behaalde zijn bachelor International Business & Management aan de Universiteit Maastricht en een master in Economic & Consumer Psychology aan de Universiteit Leiden. Vanuit die wetenschappelijke basis en interesse in consumentenpsychologie blogt hij regelmatig, om recente inzichten en bevindingen toegankelijk te maken voor een breder (marketing)publiek.
-
Succes in het supermarktschap: kopieer het verpakkingsontwerp
Nieuwe merken staan net als huismerken voor een grote uitdaging in het supermarktschap: consumenten verleiden het bekende A-merk te laten liggen en in plaats daarvan een gokje te wagen met het alternatief. Onderzoekers Streicher en Estes voerden twee experimenten uit waarin ze onderzochten hoe consumenten het best te verleiden zijn een alternatief voor het A-merk te kiezen. Wat bleek? Het is van grote toegevoegde waarde om het verpakkingsontwerp van het A-merk te kopiëren, zowel qua afmetingen als qua materiaal.
-
Die mooie advertentie jaagt je doelgroep weg
Het product vanaf z’n beste kant, een fotomodel aan de hand en de ideale kleurstelling en belichting. Een geslaagde grafische advertentie laat het product op de best mogelijke wijze zien en draagt zo optimaal bij aan de waardebeleving door de doelgroep, toch? Recent onderzoek van Dimofte, Goodstein en Brumbaugh (PDF) toont aan dat dit niet het geval hoeft te zijn. Een té perfect plaatje kan de doelgroep juist afschrikken en daarmee leiden tot een lagere ervaren productwaarde, die het succes niet ten goede komt.
-
Hoe heeft reclame op de vloer een andere invloed dan een banner aan het plafond?
Hoe ziet je ideale vakantie eruit, in welk landschap verblijf je en welke sfeer hangt er? Probeer de vraag even te beantwoorden, daarna kun je verder met de volgende zin. Heb je net antwoord gegeven op deze vraag? Dan is de kans groot dat je even net boven je beeldscherm uitkeek, je richtte je hoofd op of dirigeerde je focus vanuit je ogen in ieder geval even omhoog. Dat is een bekende reflex, die we gebruiken wanneer we op een abstract niveau willen nadenken. Hoe is die reflex van invloed op reclame-uitingen die we tegenkomen, hoe verwerken we een reclame op de vloer en hoe verschilt dat van een banner aan het plafond? Ik duik er vanuit de consumentenpsychologie in aan de hand van een artikel van Van Kerckhove, Geuens en Vermeir (2015).