Marlene Dekkers
ondernemer Marketing Accent

Marlene Dekkers is eigenaar van Marketing Accent en helpt ondernemers en marketeers in technisch georiënteerde B2B het accent te verleggen naar strategische online marketing. Zij bouwt mee aan hun expertpositie, vanuit hun DNA en onderscheidende passie. Marlene is Registered Digital Marketeer en won de Award Digital Marketing Professional 2013 (publieksprijs). Zij blogt en spreekt graag over vernieuwing in marketing, thought leadership, en inbound marketing. Haar volgen en contacten? @marketingaccent, LinkedIn ‘marlenedekkers’ of .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)
-
Metaalbedrijf MCB: marketing en sales al jaren volop onder constructie
De meeste lezers op dit platform weten dat marketing volop in verandering is. We zijn als marketeers vol in de nieuwe mogelijkheden gedoken, sommigen van ons radicaal, anderen hebben het eerst eens een tijdje aangezien. Tools, trends, hypes, soms duizelt het. De ene tool blijkt een blijvertje, de andere is een korter leven beschoren. De meeste marketeers zijn zich nu in meer of mindere mate bewust van de mogelijkheden en maken voor hun eigen situatie een soort van balans op om efficiënt te kunnen werken met oude en nieuwe technieken en toepassingen. Maar we hebben het als marketeers niet alleen voor het zeggen.
-
De echte eigenaar van jouw merk? De gebruiker!
Misschien besef je het nog niet helemaal, maar jouw merk is minder en minder jouw ‘eigendom’. Het is al lang niet meer een beheersbaar stapeltje van je logo, advertentie, corporate identiteit en marketingactiviteiten. Het gaat steeds meer over de set van unieke waarden die je merk (ook) representeert en de bedoeling die je ermee hebt in de maatschappij. Er is namelijk een belangrijke verandering gaande. Een machtsverschuiving. En die kan je niet negeren.
-
De (gebrekkige) marketingkracht van MKB-familiebedrijven
De meeste bedrijven zijn ooit gestart vanuit een eerlijke, oprechte missie. Door de jaren heen verandert dit langzaam, bijvoorbeeld door het maken van diverse korte termijn keuzes. Waar de focus voorheen op de mensen lag, verschuift deze meer en meer naar het maken van snelle winsten. Tegelijkertijd verliest een bedrijf op deze manier stukje bij beetje haar ziel.
-
Sinek’s goud kan niet wachten om te mogen schitteren
Ik lees steeds vaker commentaar op de populaire Golden Circle van Simon Sinek. Ik vermoed dat dit - vaak oppervlakkige - commentaar grotendeels gebaseerd is op dat ene populaire filmpje. Maar, als je het in de praktijk onderzoekt, merk je al snel dat de gedachte achter die 'why’ veel dieper gaat dan een dun laagje opgesmukte storytelling. Ja, het gaat ook over je purpose en bedoelingen in deze wereld, maar die kunnen hét verschil niet maken, als je het niet spiegelt aan de markt waarin je opereert. Het gaat juist over de essentiële basis van bedrijven. Hun basale bestaansrecht. En waar ben je straks zonder?
-
Van DNA naar beter in b2b-marketing
Willen jullie met je bedrijf gezien worden als kennisleider? Dan zul je niet alleen een vernieuwende kijk moeten bieden in jullie expertisegebied, maar die vernieuwende kijk vervolgens ook uit moeten dragen in alles dat jullie bieden, doen en bewijzen. Geen sinecure dus.
Het draait daarbij eigenlijk allemaal om het bouwen aan vertrouwen. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard, zoals we nu wel weten. Vraag anders maar eens rond in bijvoorbeeld de bankensector. Ook het beroep van de marketeer eindigt helaas dieptriest laag op de vertrouwensbarometer. En dat hebben we geheel aan onszelf en onze slinkse marketingtrucs te danken.
Om ons vak weer ‘gezond te maken’ (er weer trots op te worden, maar ook betere resultaten te halen), moeten we beginnen bij oprechtheid en authenticiteit. Jammer trouwens, dat dit soort woorden uitgekauwd en uitgespuugd worden voordat de inhoud daadwerkelijk kan beklijven. Maar dat maakt de inhoud ervan niet minder relevant.
-
Zullen we anders eens oprechte marketing proberen?
Wij marketeers hebben in de afgelopen jaren een beroerde reputatie opgebouwd rondom ons vakgebied. Wie vertrouwt reclame eigenlijk nog? Wie wil er nog lastig gevallen worden tijdens het eten? Zelfs de grootste leek neemt een wantrouwend houding aan, als het gaat om commerciële boodschappen. Je zou daarom zeggen dat in deze tijd van transparantie we eens goed achter onze oren gingen krabben.
-
Van oude naar nieuwe marketing - of gaan we juist terug in de tijd?
“Ja Marlene, jij hebt het altijd maar over vernieuwing in marketing. Maar dat is niet eenvoudig hoor, om dat door te voeren.” Ik snap die opmerking. Het lijkt een hoogdrempelig, never ending proces. Op het moment dat je denkt dat je het redelijk op orde hebt, vliegt er alweer een nieuw inzicht om je oren. Waar je 'iets mee moet'. Maar toch, lees even verder.
-
Smarketing, zo gaat het dus niet werken!
Marketeers zijn zich inmiddels bewust van de enorme veranderingen in hun vak, maar hoe zit dat eigenlijk met verkopers? Dit is dan wel een marketingplatform, maar voor smarketing, de integratie van sales en marketing, moeten we veel dichter tegen sales aankruipen. Om ‘smarketeer’ te worden, moeten we verkopers intensief betrekken. En dat zal nog niet meevallen…
-
Egoloze marketing, wie durft?
Het is 1984. Boven in een kamertje speelt een vijfjarig meisje. Ze heeft hoogrode koontjes en vrolijke springstaartjes. Op alles dat ze tegenkomt, is ze ijverig prijskaartjes aan het plakken. Durf je stilletjes om het hoekje te kijken, dan laat ze je pas gaan als ze je alles heeft kunnen laten zien. Maar iets kopen? Nee hoor, niet nodig, je mag gerust nog eens terugkomen in haar winkeltje… Een dikke 10 jaar later. Het meisje denkt dat ze een eigen kledingwinkeltje wil. Dus ijverig bekwaamt zij zich hierin, tot en met textielbrand- en natproefjes aan toe. Maar wat blijkt, eenmaal klaargestoomd voor de serieuze wereld? Ze wil het niet meer! Erger nog, ze heeft geen flauw idee wat ze dan wél wil.