Leonieke Daalder
co-founder Fast Moving Targets

Leonieke Daalder is politicoloog en journalist. Ze werkte voor onder meer Radio Noord Holland en de VPRO. Bij de laatste omroep was ze verantwoordelijk voor crossmediaal project 3VOOR12 dat onder haar leiding onder meer de Prix Europa, Gouden Pixel, Pop Pers Prijs en UPC Digital Award won. Ze is een van de oprichters van Fast Moving Targets. Ze schrijft, interviewt, onderzoekt, filmt, presenteert.
.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)
-
‘Als de AH-pitch niet op mijn pad was gekomen, weet ik niet of ik het had volgehouden’
Je hebt mensen die van hun hobby hun werk weten te maken. Dewi van de Waeter is zo iemand. In 2014 deed ze mee aan een vegan challenge. Toen viel haar op dat verzorgingsproducten en cosmetica vaak verre van vegan zijn. Dus besloot ze zelf te gaan maken. Met als grootste succes vegan-deo.
-
Corona maakt veel startups kapot, maar biedt ook kansen
Fast Moving Targets sluit het seizoen vol video-interviews af met zes startup-ondernemers over hun bedrijf in coronatijd. Met sommigen gaat het goed. Anderen worstelen. Lucien Burm, voorzitter van de Dutch Startup Association, spreekt over een kaalslag: “Bijzonder veel startups zitten in de problemen. Het is maar de vraag hoeveel er overeind blijft en in welke vorm.” Toch zijn er ook kansen.
-
Hotelboekingsplatform Bidroom wil de markt eerlijker maken
Je zou denken dat ieder bedrijf in de toeristenindustrie last heeft van corona. Maar dat geldt niet voor Bidroom. Het boekingsplatform voor hotels zag het aantal aangesloten hotels juist enorm groeien de afgelopen maanden. “Hotels hebben nu tijd om na te denken: hoe kunnen we dingen anders doen? hoe kunnen we er sterker uitkomen? We willen besparen op commissies en meer controle krijgen over de boekingen. Dat kan via ons”, aldus CEO en medeoprichter Michael Ros.
-
Cynthia Schultz (Structuurjunkie) danst niet meer naar de pijpen van adverteerders
Cynthia Schultz, ex-Miss Lipgloss, helpt nu onder de naam Structuurjunkie mensen structuur in hun leven te brengen. Mensen betalen voor haar content, dat eigenlijk ook gewoon gratis op internet is te vinden. En dat is gunstig verdienmodel.
-
Over algoritmes die zorgen voor een beter klantcontact
Een goede klantenservice is belangrijk. Maar het is voor een bedrijf vaak lastig om in de gaten te houden of alle gesprekken ook echt goed verlopen. Tailo wil de menselijke evaluatie van gesprekken vervangen door zogenoemde ‘conversational analytics’. Algoritmes die data analyseren. Groot voordeel: een algoritme kan veel data verwerken, terwijl een menselijke coach maar een paar gesprekken checkt. “Dat is enorm tijdrovend en het is de vraag welke gesprekken worden teruggeluisterd. De lange gesprekken waarschijnlijk niet, de korte ook niet. Dus dat is niet representatief”, aldus Jeroen Kromme, medeoprichter van Tailo.
-
Backbase helpt met ‘technische Lego’ banken te vernieuwen
Veel banken zijn oude logge organisaties. Bij elke nieuwe ontwikkeling, van pinautomaten tot mobiel bankieren, wordt het wiel telkens opnieuw uitgevonden. “Ze kopen de software bij verschillende leveranciers en het grote probleem is dat die software bestaat uit losse silos met verschillende generaties techniek wat totaal niet met elkaar kan samenwerken”, stelt Jouk Pleiter, CEO en medeoprichter van Backbase. Zijn bedrijf helpt banken structureel te vernieuwen. Door een laag over de oude techniek te bouwen. Belangrijk, want zonder een goed functionerend digitaal platform zijn banken ten dode opgeschreven.
-
Joost Diepenmaat (Moneybird): ‘We evolueren telkens in iets nieuws’
Moneybird bestaat dit jaar elf jaar. Het bedrijf uit Twente begon als tool waarmee ZZP’ers en MKB’ers eenvoudig online facturen konden versturen. Inmiddels is het uitgegroeid tot een volwaardig boekhoudpakket. Zonder onnodige pretenties. “We gaan er met positieve energie in”, zegt medeoprichter Joost Diepenmaat.
-
Hugo van Donselaar (Campspace): ‘Toerisme moet echt veranderen’
Overvolle steden, onder de voet gelopen attracties, enorme mensenmassa’s waardoor je de schoonheid van een plek niet meer kunt zien of ervaren. Het zijn uitwassen van het hedendaagse toerisme. Dat moet anders, meent Hugo van Donselaar. Samen met drie partners startte hij ruim drie jaar geleden Campspace, een vraag- en aanbodplatform waar particulieren of kleinschalige kampeer-initiatieven hun plekken kunnen aanbieden. Het platform telt inmiddels zo’n 1.300 aanbieders in binnen- en buitenland.
-
Pieter Pot werkt aan een slimme pot die zijn eigen inhoud checkt
Supermarkten staan vol met verpakte producten, waarvan de verpakking na gebruik direct in de prullenbak belandt. Dat moet anders, stelt ondernemer Jouri Schoemaker. En met zijn bedrijf Pieter Pot laat hij zien dat het ook anders kan.
-
Tripetto denkt slim mee over jouw online vragenlijst
Een goede online vragenlijst voelt natuurlijk en simpel. De flow brengt je vanzelf bij de volgende logische vraag. Om zo’n lijst te maken zijn er honderden tools. Tripetto is daar één van, maar het Nederlandse bedrijf blinkt uit in gemak. Fast Moving Targets spreekt met co-founder Martijn Wijtmans.
-
Gaan startups de coronacrisis met staatssteun overleven?
Deze week is het loket geopend waar startups een lening kunnen aanvragen om de coronacrisis te overleven. Het fonds omvat 100 miljoen euro. Veel te weinig, vindt voorzitter Lucien Burm van de Dutch Startup Association. “Het is geen gift, maar een overbruggingskrediet. Dus de sector die bij uitstek banen creëert moet geld lenen om in stand te blijven. Beetje gek, zeker als andere bedrijven een uitkering krijgen.”
-
De Nederlander die een miljoen dollar kreeg om een idee te onderzoeken
Het kan waarschijnlijk alleen maar in Amerika: een miljoen dollar ophalen om een idee te onderzoeken. Het lukte de Nederlandse twintiger Midas Kwant. Na zijn studie aan Stanford University zag hij al zijn vrienden bij Apple, Facebook en Google aan de slag gaan. “Dat had ik ook kunnen doen, maar dat voelde deep down niet goed. Dus ik zocht iets om de tijd te doden.” Kwant zag iets in AirPods in combinatie met voice-berichten. Twee dingen die al bestaan, maar waarbij een kleine verbetering of verandering ervoor kan zorgen dat het the next big thing wordt.
-
Eline Leising (CaffeInk) droomt van een bioraffinaderij voor koffie
Nederland produceert jaarlijks zo’n 120.000 ton koffiedrab. Het meeste daarvan wordt verbrand, en dat is zonde. Je kunt het namelijk gebruiken om nieuwe producten mee te maken, met de olie en kleurstoffen in die koffiedrab. CaffeInk laat zien hoe.
-
Thomas Kascha (Natural Tableware): groene patatbakjes voor een groenere wereld
Je kunt patat verkopen in een plastic bakje, of je kiest voor een duurzaam alternatief. Dat alternatief biedt het bedrijf Natural Tableware, dat duurzame wegwerpserviezen maakt. Eigenaar Thomas Kascha ontdekte de recyclebare producten tien jaar geleden in Japan. Aanvankelijk werkte hij samen met de producent, maar inmiddels produceert hij zelfstandig.
-
Deze vijf bedrijven draaien als een tierelier in de coronacrisis
Terwijl een groot deel van ons land zucht en steunt onder de gevolgen van het coronavirus, zijn er ook ondernemers die er wel bij varen. Zij profiteren van het feit dat mensen noodgedwongen thuis zitten, vanuit huis moeten werken, hun kinderen bezig moeten houden en niet meer zelf de straat op gaan op maaltijden of andere pakketjes zelf op te halen. Dat is fijn, maar voelt soms ook raar.