Leonieke Daalder
co-founder Fast Moving Targets

Leonieke Daalder is politicoloog en journalist. Ze werkte voor onder meer Radio Noord Holland en de VPRO. Bij de laatste omroep was ze verantwoordelijk voor crossmediaal project 3VOOR12 dat onder haar leiding onder meer de Prix Europa, Gouden Pixel, Pop Pers Prijs en UPC Digital Award won. Ze is een van de oprichters van Fast Moving Targets. Ze schrijft, interviewt, onderzoekt, filmt, presenteert.
.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)
-
Insify, startup geboren uit frustratie met verzekeraars
Verzekeren is niet het meest sexy onderwerp. Denk je aan verzekeren, dan denk je al snel aan een omslachtig proces, het invullen van lange vragenlijsten en gesprekken met een adviseur. Zeker wanneer het een bedrijfsverzekering betreft. Dat moet anders kunnen, bedacht Bloomon-oprichter Koen Thijssen. Een jaar geleden ging hij van start met Insify. “Wij willen dat langzame ouderwetse proces, helemaal online snel en simpel maken”, aldus CTO Martijn Rutten.
-
De lockdown is goed voor de omzet van Bloomon
Online bloemenwinkel Bloomon werd bekend met een overzichtelijk model: een abonnement waarmee je elke twee weken een nieuw boeket bloemen op tafel krijgt. Daarin speelde twee begrippen een belangrijke rol. Vers, waardoor bloemen minimaal 10 dagen konden blijven staan. En verrassend: minder groen, meer spannende nieuwe bloemen. Inmiddels zit Bloomon in vijf verschillende landen en kun je naast een abonnement ook kiezen voor losse bossen.
-
‘Investeer niet alleen in bekende merken’
Het succes van een retailer is afhankelijk van de inkoop. Het draait om inkopen tegen een goede prijs, maar ook om wat je inkoopt. Bij dertien in een dozijn producten speelt de verkoopprijs een belangrijke rol. Verkoop je bijzondere spullen dan kun je daar meer voor vragen. Orderchamp helpt retailers eenvoudig in contact te komen met merken. “Wij zijn een inkoopmarktplaats, waarmee winkels zich kunnen onderscheiden met unieke producten. Zo blijven ze relevant voor hun lokale klanten”, aldus CEO en medeoprichter Joost Brugmans.
-
Mobiele broker BUX: beleggen is een must have
Beleggen was vroeger iets voor de happy few, maar omdat je vandaag de dag vrijwel geen rente meer op je spaargeld ontvangt, wordt het steeds interessanter voor een grotere groep mensen. “Mensen vinden beleggen vaak moeilijk, spannend, risicovol en eng en wij proberen met een fijne app en lage tarieven, soms zelfs gratis, mensen helpen beleggen zo makkelijk mogelijk te maken”, aldus Nick Bortot, CEO en oprichter van BUX.
-
Schluss wil jou de controle over je eigen data teruggeven
Je geboortedatum, je telefoonnummer, je adres en nog veel meer. Het zijn data die je ooit op internet hebt achtergelaten en waar je feitelijk geen controle meer over hebt. Je kunt niet meer zelf bepalen wie die data ziet of in handen krijgt. Dat moet anders, vindt Marie-José Hoefmans, medeoprichter van Schluss. “Met Schluss bepaal jij en jij alleen wie wat van jou mag weten op internet.” Je data moeten worden opgeslagen in een digitale kluis. Alleen wanneer je toestemming geeft kunnen anderen zaken in de kluis inzien.
-
‘We moeten ophouden met zeuren en aan de slag gaan met de corona-app ’
Er is een groot verschil tussen kritisch aan de zijlijn staan en je ergens vol in storten en daarmee je kop op het hakblok leggen. Onderzoeksjournalist Brenno de Winter deed vaak het eerste en doet nu het tweede. Hij is betrokken bij de ontwikkeling van de Nederlandse corona-app. “Het draait om drie dingen: privacy, privacyrecht en security en die drie hebben alles met elkaar te maken. Bij deze app draait het erom dat je zoveel mogelijk vertrouwen wekt. Dus het is belangrijk dat je de beloftes over privacy en security waarborgt.”
-
‘Het doet pijn als de mensen die je afwijst ook je klanten zijn’
Medewerkers komen en medewerkers gaan. Je zou dat als een onvermijdelijk proces kunnen zien. Maar feit is dat je door betere sollicitatieprocedures en regelmatige tevredenheidsonderzoeken onder je personeel de in- en uitstroom kunt beperken. Waarmee je als werkgever kosten kunt besparen. Het Nederlandse bedrijf Starred.com inventariseert voor ondernemingen de feedback van sollicitanten en werknemers. “Wij meten van hire to retire”, aldus oprichter en CEO Lars van Wieren.
-
Dit techbedrijf zorgt ervoor dat je de juiste pillen op tijd inneemt
Medapp wil consumenten ontzorgen in hun medicijnengebruik. Dat doet het onder andere met artificial intelligence. De app herinnert je dat je een medicijn in moet nemen, maar kan ook voorraadbeheer op zich nemen. Medeoprichter Pit Janssen: “Zorgen dat je de juiste geneesmiddelen op het juiste moment hebt.”
-
Jean, de chatbot die wereldvrede moet brengen
Coaches werken volgens een vast stramien. Daarin staan veertig vragen in diverse varianten centraal. Die vragen kun je ook aan een algoritme leren, weet van Nadja Muller-Den Blijker. Dat werd de kern van iThrive met Jean, een chatbot die mensen helpt bij positieve gedragsverandering.
-
‘Als de AH-pitch niet op mijn pad was gekomen, weet ik niet of ik het had volgehouden’
Je hebt mensen die van hun hobby hun werk weten te maken. Dewi van de Waeter is zo iemand. In 2014 deed ze mee aan een vegan challenge. Toen viel haar op dat verzorgingsproducten en cosmetica vaak verre van vegan zijn. Dus besloot ze zelf te gaan maken. Met als grootste succes vegan-deo.
-
Corona maakt veel startups kapot, maar biedt ook kansen
Fast Moving Targets sluit het seizoen vol video-interviews af met zes startup-ondernemers over hun bedrijf in coronatijd. Met sommigen gaat het goed. Anderen worstelen. Lucien Burm, voorzitter van de Dutch Startup Association, spreekt over een kaalslag: “Bijzonder veel startups zitten in de problemen. Het is maar de vraag hoeveel er overeind blijft en in welke vorm.” Toch zijn er ook kansen.
-
Hotelboekingsplatform Bidroom wil de markt eerlijker maken
Je zou denken dat ieder bedrijf in de toeristenindustrie last heeft van corona. Maar dat geldt niet voor Bidroom. Het boekingsplatform voor hotels zag het aantal aangesloten hotels juist enorm groeien de afgelopen maanden. “Hotels hebben nu tijd om na te denken: hoe kunnen we dingen anders doen? hoe kunnen we er sterker uitkomen? We willen besparen op commissies en meer controle krijgen over de boekingen. Dat kan via ons”, aldus CEO en medeoprichter Michael Ros.
-
Cynthia Schultz (Structuurjunkie) danst niet meer naar de pijpen van adverteerders
Cynthia Schultz, ex-Miss Lipgloss, helpt nu onder de naam Structuurjunkie mensen structuur in hun leven te brengen. Mensen betalen voor haar content, dat eigenlijk ook gewoon gratis op internet is te vinden. En dat is gunstig verdienmodel.
-
Over algoritmes die zorgen voor een beter klantcontact
Een goede klantenservice is belangrijk. Maar het is voor een bedrijf vaak lastig om in de gaten te houden of alle gesprekken ook echt goed verlopen. Tailo wil de menselijke evaluatie van gesprekken vervangen door zogenoemde ‘conversational analytics’. Algoritmes die data analyseren. Groot voordeel: een algoritme kan veel data verwerken, terwijl een menselijke coach maar een paar gesprekken checkt. “Dat is enorm tijdrovend en het is de vraag welke gesprekken worden teruggeluisterd. De lange gesprekken waarschijnlijk niet, de korte ook niet. Dus dat is niet representatief”, aldus Jeroen Kromme, medeoprichter van Tailo.
-
Backbase helpt met ‘technische Lego’ banken te vernieuwen
Veel banken zijn oude logge organisaties. Bij elke nieuwe ontwikkeling, van pinautomaten tot mobiel bankieren, wordt het wiel telkens opnieuw uitgevonden. “Ze kopen de software bij verschillende leveranciers en het grote probleem is dat die software bestaat uit losse silos met verschillende generaties techniek wat totaal niet met elkaar kan samenwerken”, stelt Jouk Pleiter, CEO en medeoprichter van Backbase. Zijn bedrijf helpt banken structureel te vernieuwen. Door een laag over de oude techniek te bouwen. Belangrijk, want zonder een goed functionerend digitaal platform zijn banken ten dode opgeschreven.