Marieke Heesakkers SMP
Marketing & Culture Manager Berkvens Deursystemen BV

Marieke Heesakkers is in de rol van duurzaam verbinder werkzaam als Marketing & Culture Manager bij Berkvens Deursystemen en Limburgia Utiliteitsdeuren. Geen gebakken lucht verkopen, maar daadwerkelijk waarde toevoegen; duurzame verbindingen tot stand brengen. En vooral (B2B) zaken doen met ménsen! Daarnaast is ze als zelfstandig professional beschikbaar voor strategisch (B2B) marketingadvies, workshops (content marketing, inbound marketing en bloggen) en deelt ze graag haar kennis. Ook is ze voorzitter van NIMA regio Zuid.
-
Een sterke bedrijfscultuur als basis voor succes
Dat sterke bedrijven niet vanzelf ontstaan, zal geen verrassing zijn. Daniel Coyle combineert in zijn boek 'De bedrijfscultuur-code' wetenschappelijke inzichten met leiders van wereldklasse en legt uit hoe verwachtingen overtroffen worden. Omdat cultuur continu in beweging is, werkplezier bijdraagt aan een betere wereld en ieder individu daarbij het verschil kan maken, deel ik in deze blog de inzichten die ik opdeed uit dit boek. Je hoeft geen leider te zijn of leiding te geven om positief bij te dragen aan levens van anderen. Als je gedrag opvalt en mensen inspireert, creëer je vanzelf een olievlek.
-
PIM Trendrapport 2019: merkactivisme en hoe ‘aan staan’ ertoe doet
De tijd dat je als bedrijf ongezien en misschien zelfs ongestraft ondernam voor eigen gewin, zonder maatschappelijke betrokkenheid, lijkt voorbij. Sterker nog: bedrijven moeten maatschappelijk verbeterend ondernemen. Het internet zorgt voor transparantie en social media verbindt gelijkgestemden. Het politieke bewustzijn groeit en activistische initiatieven als klimaatspijbelen en de recent gewonnen strijd tegen het kinderpardon zijn daar voorbeelden van. 'Van boycot naar buycot': het doelbewust afschaffen van merken die de persoonlijke norm op het gebied van ethiek, milieu of politiek negeren.
-
PIM Trendrapport: menselijke insights in Connected Society
Mensentrends staan centraal in de nieuwe editie van het PIM Trendrapport. Van "kan technologie wat we willen?" naar "willen we wat technologie kan?" Niet de focus op technologie die de verandering brengt, maar juist de inzichten in de menselijke behoeften als vertrekpunt voor innovatie, marketing en merken. Zodat je weet waarom je technologie in kunt zetten en in welke vorm, niet andersom. De jacht naar de volgende tech-hype zorgt niet per definitie voor relevantie op een integrale manier. "Behalve wellicht als je de functie van Chief Gadget Officer ambieert", aldus auteur Aljan de Boer.
-
Simon Sinek wordt eindelijk praktisch over de Waarom
Je haat hem of je houdt van hem: Simon Sinek, de bedenker van de Golden Circle-theorie. De meningen over of het klopt wat Sinek beweert, lopen sterk uiteen. Critici vinden dat hij vooral terugkijkt op successen en ze dan relateert aan zijn theorie, dat zijn theorie zweverig en ongrijpbaar is en dat het niet bewezen wordt wat hij zegt. Succesvolle organisaties als Virgin en Tesla zweren erbij. Ook Nederlands bekendste voorbeeld van een sterke Why, Tony’s Chocolonely, (samen maken we 100 procent slaafvrij de norm in chocolade) is fan.
Wat je ook van hem vindt: duidelijke en eenduidige handvatten over hoe te komen tot een inspirerende en overtuigende Why ontbraken. Tot nu, want in zijn laatste boek Vind je Waarom deelt Sinek hoe je je bestaansrecht of hogere doel kunt ontdekken. -
Case: video inzetten voor het delen van gezamenlijke waarden
Het delen van drie zorgvideo’s, opgenomen met de meest toonaangevende architectenbureaus van Nederland, leverde Limburgia veel merkbare en ook meetbare resultaten op. Brand awareness, goodwill, 25 procent meer offerte-aanvragen, 23 procent meer verkeer naar de website, waarde(n)volle interacties op social media, maar vooral goede gesprekken.
-
Attractieland Toverland: gelukservaringen creëren met de kracht van magie
‘Leukste uitje van Nederland’ (2012) volgens de ANWB, ‘Beste attractiepark van Nederland’, aldus Zoover en een ‘GfK Out of Home Formule Award’ in de categorie ‘Leisure’ in 2014. Een Net Promotor Score van +64 (maart 2016), een gastwaardering van 8,7 voor gastvrijheid, beleving en de prijs-kwaliteitverhouding; zelfs tijdens de drukste maanden van het jaar. Prachtige scores voor Attractiepark Toverland in Sevenum. Helaas werd de shortlist van de Dutch Marketing Awards voor ‘Marketing Company of the year’ net niet gehaald, maar hoe zorgt Pieter Huijsmans, verantwoordelijk voor marketing en sinds kort ook commercieel directeur, er voor dat steeds meer gasten uit België en Duitsland de weg naar Noord-Limburg weten te vinden? In aanloop naar de ‘NIMA Zuid Inspireert!’-sessie op 8 juni aaanstaande in Toverland, een interview met een bevlogen ‘gans’.
-
Simon Sinek: “Leid de mensen, niet de getallen”
Afgelopen vrijdag was Simon Sinek, bekend van zijn eerste boek Start with why en de bijbehorende, populaire TED-talk, in Nederland voor een presentatie over zijn tweede boek, Leaders eat last. Hij legde uit waarom goede leiders niet bezig zijn met getallen, maar met mensen, waarom je vanachter je computer geen goed leider kunt zijn en waarom Sinek zich schaamt voor zijn carrière.
-
Simon Sinek in Nederland: “Why leaders eat last”
“Echt een marketingding die WHY, lekker Amerikaans ook. Bij voorbaat ongeloofwaardig dus. Dat werkt in onze organisatie toch echt anders!” “We zijn toch geen Apple?!" "En mooi, die leiderschapsvoorbeelden uit het Amerikaanse leger. Maar we zijn hier in Nederland.”
Herken je deze kritische en ook wel cynische reacties? Ik hoor en lees ze regelmatig als het gaat over Simon Sinek’s ‘golden circle-theorie' en zijn ideeën over leiderschap. Ik snap wel dat dit weerstand oproept. Echt concreet over wat je dan moet doén, wordt hij namelijk niet. Maar dicht bij huis zijn er bedrijven te vinden die in de praktijk laten zien hoe je er idealen, ambities en commerciële doelen mee kunt realiseren.
-
De vrouwelijke kracht in marketing
Meer (marketing)vrouwen op het podium! Nee, geen feministisch okselhaarclubje, maar een krachtig en inspirerend netwerk van interessante vrouwen met marketingpower. Dat is het doel van NIMA's Women in Marketing (W.I.M) en de aanleiding van deze blog. Op woensdagavond 15 april jl. vond in Amsterdam bij WeWork de kick-off van W.I.M. plaats. Naast Evelyn van Hasselt, co-owner van Friends of the Brands en Nancy Poleon, owner van BrandedU en Branded Personalities, mocht ook ik een presentatie geven.
-
PIM Trendrapport 2015: de evolutie van de homo digitalis
Mensen willen creëren, beheersen en evolueren. Dat is de essentie van het PIM Trendrapport 2015. Waar vorig jaar de ‘homo socius’ nog centraal stond, de mens die liever deelt dan bezit, zien we in het rapport van dit jaar een verschuiving richting homo digitalis, de mens die digitale tools inzet om zijn leven te vergemakkelijken en te verrijken. Afgelopen 10 februari was Canon in Den Bosch de gastvrije host voor de presentatie van dit trendrapport. In deze blog een samenvatting van de eigentijdse en inspirerende visie van de schrijvers Aljan de Boer en Stefan Harzevoort op 2015.
-
De menselijke factor is cruciaal bij het succesvol vermarkten van innovaties
Innovatieve producten en diensten succesvol vermarkten is niet vanzelfsprekend. In een regio als Eindhoven, waar (technische) innovaties elkaar in hoog tempo opvolgen, neemt dit belang toe. Een van de meest bekende voorbeelden hoe het mis kan gaan is het Video 2000-systeem van Philips. Technisch superieur, maar het systeem redde het helaas niet, omdat de marketingstrategie te wensen overliet. (Oké, en ook omdat er amper pornocontent voor beschikbaar was.) Tijdens de 3e editie van het innoMarketing Congres - dat dinsdag 18 november jl. georganiseerd werd op de slimste vierkante kilometer van Nederland, nl. de High Tech Campus in Eindhoven - ontmoetten techniek en marketing elkaar. Dat een goede samenwerking van juist die twee partijen zakelijk onmisbaar gaat worden, werd door diverse sprekers onderschreven. Want waarmee heeft congrespartner TU/e het afgelopen jaar de meeste publiciteit vergaard? Met de organisatie van de Robocup en met Stella, een op zonneënergie aangedreven personenauto. De menselijke factor is cruciaal bij het succesvol vermarkten.
-
Expeditie marketing: hoe zet jij je klant écht centraal?
Je onderscheiden ten opzichte van je concurrent wordt steeds lastiger. De meerwaarde voor je klant zit vaak in de mate van je klantgerichtheid. Ken je hem echt, bied je hem wat hij vraagt of nodig heeft en heb je dat zelfs al door, voor hij er om vraagt? Boerenverstand? Allemaal open deuren? Misschien wel. Maar dat dit voor veel bedrijven écht een zeer actueel thema is, blijkt uit onderzoek van Berenschot: 45 procent van de marketeers noemde het centraal stellen van de klant zelfs als belangrijkste opgave voor 2014. 77 procent van de CMO’s vindt het leveren van een goede customer experience belangrijk, al vindt slechts 62 procent dat ze dit al goed doen. Canon en spotONvision gingen daarom samen op expeditie. Blijkbaar worstelen veel marketeers met dit onderwerp, vandaar de vraag: wat is customer centricity eigenlijk precies? In deze blog het antwoord op deze vraag. En meer. Uiteraard.
-
HelloFresh: klantgerichtheid 3.0 met een nieuw gezond recept
In 2015 kookt minimaal 1 procent van de Nederlandse huishoudens met HelloFresh. Dat is het ambitieuze doel van de startup, die pas twee jaar geleden opgericht is. Al lijkt 2 of 3 procent ook haalbaar. Wat ze precies doen? Hun duizenden klanten wekelijks thuis onbezorgd laten genieten van gezond eten. Van vers bereide maaltijden, waarvan alle ingrediënten wekelijks geportioneerd bij je thuis worden bezorgd. Op een moment dat het jou uitkomt: desnoods op zondagavond. En uiteraard zo duurzaam mogelijk, met lokale producten en maaltijden die geïnspireerd worden door het seizoen. En het verpakkingsmateriaal kan desgewenst met de koerier mee terug.
-
De winnaarsmentaliteit van vier winnaars
Winnen en verliezen liggen (zeker op hoog niveau) dicht bij elkaar, zowel zakelijk als persoonlijk. Winnen is topsport. Tijdens de CMO Journey die NIMA en Randstad samen organiseerden op dinsdag 23 september jl., deelden vier interessante winnaars hun persoonlijke success stories. Daarin stond, naast winnen, centraal dat het doel waarvoor je gaat, ontzettend duidelijk moet zijn en dat daar alles voor moet wijken. Dat lijkt een open deur, maar blijkt in de praktijk niet zo eenvoudig. Misschien verrassend: kwetsbaarheid en onzekerheid kwamen ook regelmatig terug in de betogen. De plaats delict: de prachtige clipper Stad Amsterdam. In deze blog deel ik de winst van deze reis graag met je. Belangeloos.
-
Klantgerichtheid in het onderwijs: bestaat dat wel?
Spring Instituut is samen met ROC Mondriaan de eerste school voor e-learning in Nederland. Dat is wat Marcel Miltenburg, directeur-eigenaar van Spring, al voor elkaar heeft gekregen en daar is hij trots op. Waar veel scholen met wet- en regelgeving worstelen en meer onderwijstijd moeten maken, heeft Spring de kansen opgezocht en het anders gedaan. Mensontwikkeling staat écht centraal en dat bewijst Marcel met zijn aanpak in bedrijfsopleidingenland. Met zijn ideeën en team heeft hij wellicht zelfs de tools in handen om de onderwijssector te veranderen, net zoals Steve Jobs dat met Apple in de technologische sector deed. Of om deze te verbeteren in ieder geval, zo blijkt uit zijn meer dan tevreden klanten. Dat er al volop beweging is in het onderwijs, met onder andere MOOC’s, e-learning en zelfs big data, beschreef ik al eerder. Maar sommige vernieuwers zoals Marcel verdienen hun eigen podium en spotlights.