Erdinç Saçan
Docent ICT & Business Fontys Hogescholen Eindhoven

Docent ICT & Business, Fontys Hogescholen Eindhoven
-
Thuiswerken is fantastisch!
Het is net zoals zoveel zaken fifty-fifty. Ja, thuiswerken is fantastisch en ja, het is afschuwelijk. Het kan afschuwelijk zijn als je drie jonge kinderen hebt (ook al hoor je ook ouders klagen over pubers in huis). Er ging in Turkije een film viral waarbij een man zich zelf filmt op verschillende tijdstippen in zijn huis en hij elke keer zijn vrouw tegenkomt. Dat is ook thuiswerken.
-
Think Amsterdam over technologie en de impact op onze samenleving
Think Summit, het tech-event van IBM, draaide afgelopen week om de nieuwe digitale revolutie, voor een wereld die steeds slimmer en wendbaarder wordt. Tien klanten en achttien partners van IBM waren bij de editie in Amsterdam betrokken, ongeveer zeshonderd deelnemers waren present. Dit werd er besproken.
-
De toestand van blockchain
De eerste edities van het Blockchain Innovation Conference waren gericht op mogelijke use-cases en proof of concepts. De editie van 2018 concentreerde zich op de productie van blockchain-oplossingen die momenteel worden gemaakt. Tijdens de Blockchain Innovation Conference 2019 ging het een stap verder. Hoe werken deze blockchain-initiatieven? Maken ze processen slimmer? Effectiever? Welke industrieën veranderen? Hoe worden ze gecombineerd met technologie zoals big data, kunstmatige intelligentie en Internet of Things?
-
The war for marketing talent
Op 15 april organiseerde PIM (Platform Innovatie in Marketing) bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam een sessie die volledig in het teken stond van (marketing)talent. Olaf Ouwerkerk, bestuurslid van PIM, begon de avond met: "Het is oorlog op de arbeidsmarkt!" Hoe 'vermarkt' jij je als werkgever en hoe innoveer je op dit gebied? Hoe bind je succesvolle talenten aan je organisatie?
-
Branding in het digitale tijdperk: de lessen van OnBrand ‘16
Vorige week donderdag vond OnBrand '16 plaats. Hoe maak je een merk succesvol in een digitaal tijdperk? Dat was de vraag die centraal stond tijdens het dit jaarlijkse event. Een keur aan sprekers liet zien hoe merken kunnen omgaan met branding in het digitale tijdperk. Een overzicht van een aantal van de hoogtepunten van het event aan de hand van 'pity likes', 'mascularity' en 'bandit plates'.
-
De definitie van big data is niet belangrijk, het gaat om de toepassing ervan
Samen met SAP organiseerde PIM (Platform Innovatie in Marketing) op 19 mei een sessie over big data & customer intelligence. Aangekomen bij prachtige pand van SAP in ’s-Hertogenbosch werden we verrast door een kraampje waar overheerlijke frietjes en kroket werd geserveerd. Na het nuttigen van deze maaltijd werden we door SAP ontvangen en welkom geheten.
-
Veelbelovende startups op de TEDxAmsterdamWomen Startup Awards
TEDxAmsterdamWomen ziet dat veel startups problemen hebben met het opstarten van hun bedrijf. Daarom wil het die startups op weg helpen met de Startup Awards. Ondernemers in de maakindustrie konden zich opgeven en de beste gingen pitchen tijdens dit event.
Op vrijdag 27 maart ging ik namens Marketingfacts naar de TedxAmsterdamWomen Startup Awards. In het prachtige Science Center Nemo in Amsterdam stond ik voor een badge in de rij met dames, werd ik geholpen door dames en voelde ik me enorm in de minderheid tussen de dames. De heren die ik sprak waren meestal aanhang, vriendjes of echtgenoten van de deelnemers.
-
Tip van Google: organiseer het bedrijf rond de mensen met de grootste impact
In de eerste alinea van het boek 'Hoe Google werkt' werd ik al getriggerd door het voorwoord van Larry Page, medeoprichter en CEO van Google. Hij schrijft hierin: “Vanaf het moment dat ik als kind na begon te denken over mijn toekomst, besloot ik dat ik óf docent wilde worden óf een eigen bedrijf wilde starten. Ik had het idee dat ik in beide gevallen autonoom kon functioneren, de vrijheid had om uit te gaan van grondbeginselen en natuurwetten, in plaats van mij te moeten voegen naar de waan van de dag”. Als fulltime docent en parttime ondernemer spraken zijn woorden mij aan.
Larry vervolgt aan het eind van zijn voorwoord: “Ik ben er tot mijn verbazing in de afgelopen jaren achter gekomen dat het uiterst lastig is om teams extreem ambitieus te laten zijn. Het blijkt dat de meeste mensen niet zijn opgeleid om op deze manier te denken. Ze zijn geneigd te denken dat iets onmogelijk is, in plaats van uit te gaan van de natuurwetten en te kijken wat wel kan”. Misschien een idee voor een brainstormsessie van staatssecretaris van onderwijs Sander Dekker: hoe moet het vakkenpakket er in 2032 uit gaan zien?
-
“Een chirurg kan geen operaties uitvoeren met een Zwitsers zakmes”
25 November 2014 waren we uitgenodigd voor de lancering van het nieuwste boek van Alex Osterwalder. Vijf jaar na het enorme succes van 'Business Model Generation', waarvan dit najaar wereldwijd 1 miljoen exemplaren zijn verkocht, komt er weer een boek uit van Alex Osterwalder. In Nederland zijn er 32.000 exemplaren van het boek 'Business Model Generatie' verkocht. Het nieuwe boek 'Value Proposition Design' is een volgende stap in businessmodelinnovatie: hoe bouw je een businessmodel waar klanten echt op zitten te wachten?
-
Ramadan-marketing: hoe ga je als merk om met een heilige feestmaand
Er wonen ongeveer 900.000 moslims in Nederland. Zij vormen een grote potentiële afzetmarkt met eigen behoeften en wensen. Hoe gaan Nederlandse bedrijven hiermee om, zeker tijdens de Ramadan, de heilige vastenmaand in de islam? Kunnen we leuke triggers en inhakers verwachten van merken, zowel on- als offline? Hieronder een aantal voorbeelden van bedrijven die hier op inspeelden.
-
Kleine veranderingen, grote effecten: je terras zorgt voor een volle tent
Op 26 juni vond Het Mediapark Jaarcongres plaats. Het evenement was een groot succes met een groot aantal bezoekers. Een van de sprekers was Rory Sutherland (vice president bij Ogilvy Group). Hij heeft drie maal een succesvolle TED-talk gehouden - in 2009, 2010 en in 2012 - en vertelde op het congres hoe essentieel kleine veranderingen kunnen zijn.
-
Denk mee over een e-marketingcanon!
Er worden op het HBO verschillende vakken gegeven over marketing in deze digital age: e-marketing, e-commerce, e-business, online marketing, digitale marketing, interactieve marketing. Wat precies het verschil is, dat weten wij als docenten zelfs niet. Dat er over de naamgeving al geen consensus bestaat, dat geeft wel aan hoe gebrekkig dit kennisgebied is geordend.
-
Uitgelezen: Basisboek Online Marketing
In 2012 verscheen het Basisboek Online Marketing. Gek genoeg was daarvan op Marketingfacts nog geen recensie verschenen. En al helemaal niet specifiek een review van het boek als onderdeel van een (HBO-)opleiding. Aangezien ik als docent aan de Fontys Hogeschool overweeg het boek te gebruiken in mijn lessen, deel ik hierbij graag mijn mening over de bruikbaarheid ervan in het onderwijs.
-
eHealth: Een app die kanker geneest en een vergelijkingssite voor ziekenhuizen
Eind september werd de derde editie van het eHealth-congres gehouden, de jaarlijkse update rond online dienstverlening en communicatie in de zorg, georganiseerd door Emerce. Het betrof een heel divers congres met heel veel aandacht voor nieuwe ontwikkelingen. Dit keer niet alleen over techniek en nieuwe snufjes, maar juist meer over change management, het betrekken van patiënten, artsen en zorginstellingen om ehealth-ontwikkelingen beter te laten werken en om het meer geaccepteerd te krijgen.
-
Social media in het onderwijs: de voordelen van ‘learning analytics’
Van 14 tot en met 17 mei 2013 vond het tweede Nationaal Congres Onderwijs & Sociale Media plaats in EYE - het nieuwe filmmuseum in A'dam. EYE is met een pontje te bereiken meteen achter het Centraal Station van Amsterdam. Namens Marketingfacts was ik aanwezig op de eigen congresdag op vrijdag 17 mei. Een verslag over Googles visie en de voordelen van 'learning analytics'.