SWOCC
SWOCC.nl

Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Commerciële Communicatie (SWOCC) doet fundamenteel wetenschappelijk onderzoek op het gebied van merken en communicatie. Deze kennis maakt SWOCC toegankelijk voor de praktijk, bijvoorbeeld door het uitbrengen van publicaties, het organiseren van lezingen en het schrijven van blogposts: via dit account zullen onderzoekers, docenten en andere schrijvers hun kennis over marketing delen.
De stichting is in 1995 opgericht op initiatief van Giep Franzen en is gelieerd aan de afdeling Communicatiewetenschap van de Universiteit van Amsterdam.
-
Geïmproviseerde inhakers zijn goed voor een merk
Facebook en Twitter worden gebruikt door mensen om op de hoogte te blijven van de actualiteit. Merken haken regelmatig op deze platforms in op actuele gebeurtenissen, zoals de Amerikaanse verkiezingsuitslag, het vuurwerkverbod of de finale van de Voice of Holland. Recent onderzoek laat zien wat de effecten van inhaken op actuele gebeurtenissen zijn op het viraal gaan van social-mediaposts en de waarde van de organisatie.
-
Wat doen je portfolio-kenmerken voor je commercie?
In de afgelopen jaren is er regelmatig onderzoek gedaan naar het effect van productportfolio en merkbeslissingen op merkprestaties. Maar de resultaten hiervan zijn niet eenduidig. Daarnaast is niet eerder het gezamenlijk effect onderzocht van zowel merk- als productportfolio, terwijl dit belangrijk kan zijn voor het bepalen van de positionering van een innovatie. Valt het nieuwe product bijvoorbeeld binnen de bestaande productcategorie of is het een nieuw type product? En past dit dan onder het bestaande merk of is het beter een nieuw merk te introduceren?
-
Waarom deze commercial over corona slecht is
Er waren veel positieve reacties op video's van de Duitse overheid om de jeugd aan te sporen om zich aan de coronaregels te houden. Hij zou om een puik stukje gedragsbeïnvloeding gaan. Niets is minder waar.
-
Waarom je als merk aanwezig moet zijn op WhatsApp
WhatsApp laat sinds kort ook merken toe om rechtstreeks te chatten met hun klanten. Maar is dit ook echt dé nieuwe manier om consumenten te bereiken?
-
Covid-19 heeft ontwrichtend effect op ons digitaal mediagebruik
Scrollen, liken, reageren, appen, videobellen en nieuws streamen. Digitale media zijn onlosmakelijk verbonden met ons dagelijkse leven. Maar in de vernieuwde werkelijkheid waarin de overheid met haar covid-maatregelen aanstuurt op ‘social distancing’, zijn we nog meer dan voorheen afhankelijk van onze smartphone en zijn applicaties voor het hebben van sociale interactie. Welk effect heeft dit op ons digitaal mediagebruik? En hoe zit dat voor de groep ‘digital natives’? Hebben we het allemaal nog wel onder controle? En zo niet, hoe krijgen we weer grip?
-
‘Merkmodellen dwingen je met helikopterview naar je merk te kijken’
Een tijdje geleden gaven we een voorproefje op Merkmodellen: de SWOCC Selectie. Later dit jaar lanceert SWOCC deze online database van merkmodellen en tevens een vernieuwde versie van het SWOCC Modellenboek. Dit keer spreken we Daniel Doornhein, Manager Branding & Events bij Nationale-Nederlanden, die een financiële bijdrage levert aan het vernieuwde modellenboek, en geven we weer een voorproefje van de selectie merkmodellen.
-
Zorgt inhaken voor afhakers?
Een sportieve verwijzing naar de Tour de France of een knipoog naar het hoedenfestijn rond (een normale) Prinsjesdag: sommige merken spelen met zijn social-mediaberichten in op de actualiteit, vooral op Instagram. Vaak zijn merken zo gefocust op het leggen van een logische link met het moment, dat ze vergeten om aandacht te besteden aan de esthetische kwaliteit van het merkbericht. Wat betekent dit voor de engagement van inhakers?
-
Gaat computer vision jouw social-mediastrategie veranderen?
Consumenten uploaden dagelijks een grote hoeveelheid foto’s en video’s op social media en hierin komen regelmatig ook merken voor. Dit soort merkgerelateerde user generated content (UGC) kan voor marketeers belangrijke merkinzichten opleveren, maar handmatige analyse van zoveel content is bijna onmogelijk. Gelukkig biedt computer vision uitkomst. Deze geautomatiseerde analysetechniek wordt nu nog weinig gebruikt voor marketingdoeleinden, maar daar komt binnenkort verandering in.
-
Merkperceptie meten: vraag het eens aan de consument
Het merk is bezig met een comeback. Jarenlang was er een groeiende trend om steeds meer te kijken naar performance. Als gevolg van nieuwe mogelijkheden voor online analyses werden campagnes vooral afgerekend op click-ratio’s, conversies en directe activatie van sales. Heel concreet, je kunt direct zien wat de impact van je campagne is en het maakt het voor marketeers makkelijker om hun budgetten te verantwoorden. Het bouwen van een merk werd secundair, of geleidelijk zelfs iets van het verleden.
-
‘Bedrijven die geen merkmodellen gebruiken? Bestaan die?’
Uit een peiling onder SWOCC-begunstigers met de vraag wat anno 2020 dé modellen zijn op het gebied van marketing, merken en communicatie, werd een groot aantal genoemd. Later dit jaar wordt ‘Merkmodellen: de SWOCC Selectie’ gelanceerd, waarmee het vernieuwde SWOCC Modellenboek online toegankelijk wordt. SWOCC sprak Hans Voorn, Manager Marketing bij coöperatie DELA over het gebruik van merkmodellen binnen zijn marketingafdeling
-
De zin of onzin van merkmodellen
Een merk is veel meer dan een naam en een logo. Belangrijker is wat mensen denken, voelen en ervaren, wat niet zichtbaar of tastbaar is. Juist die beleving geeft een merknaam ook een merkwaarde mee. Hoewel afgelopen decennia vele meetinstrumenten werden ontwikkeld en talloze theoretische inzichten opgedaan zijn, is het bouwen van een merk (‘branding’) nog altijd, of misschien wel meer dan ooit, een complex proces. Merkmodellen kunnen een uitkomst bieden bij het bouwen van een merk. Maar zijn merkmodellen eigenlijk wel zo zinvol in deze tijd?
-
Hoe webcare in tien jaar tijd fundamenteel is veranderd
In de allereerste tweet die ik ooit plaatste, op 19 april 2009, was ik op zoek naar internationale voorbeelden van webcare. In Nederland was webcare toen al niet ongebruikelijk, met UPC als vroege voorloper, maar het viel mij op hoe weinig internationale voorbeelden te vinden waren. Gedegen onderzoek naar webcare was al helemaal niet te vinden.
-
Tien tips voor coronacampagnes gericht op jongeren
Hoewel jongeren weer naar school en sport mogen, blijven de coronavirusrichtlijnen ook voor hen van groot belang. Ze lijken weliswaar minder vatbaar voor het coronavirus, maar kunnen wel anderen besmetten. Maar hoe overtuig je tieners van nut en noodzaak van de beleidsmaatregelen en hoe bevorder je het gedrag dat de besmettingscurve zou moeten afvlakken?
-
Coronacrisis
Do’s en don’ts voor creatieve content over corona
"Wij blijven werken voor jou, blijf jij thuis voor ons?" Op Twitter gaan diverse posts rond van zorgpersoneel dat A4’tjes in de hand houdt met dit soort teksten. Het is allemaal bedoeld om social distancing te stimuleren. Ook merken sluiten zich aan en kwamen de afgelopen weken met betrokken boodschappen. Hoe zorg je er nu voor dat die uitingen echt onder de aandacht komen van consumenten?
-
Wat kan een merk doen tegen negatieve media-aandacht?
De coronacrisis is en wordt naast een maatschappelijke en economische crisis, ook een crisis op het niveau van individuele bedrijfsmerken – dat hebben organisaties als KLM en Hema op hun eigen manier al ondervonden. Negatief nieuws kan de reputatie van een merk ernstige schade toebrengen, omdat de meeste stakeholders hun informatie over bedrijfsmerken uit de media halen. Waarom heeft negatief nieuws zoveel impact? En wat kun je er tegen doen?