Rens Dietz
Marketingmanager Coosto

Rens werkt als marketeer bij Coosto. Coosto levert één tool voor alle social media toepassingen zoals monitoring, webcare en publishing. De Coosto-data bieden dag in dag uit waardevolle statistieken voor Rens om over te schrijven.
-
Twitter-gebruik neemt af: eind van het netwerk in zicht?
We tweeten met zijn allen minder dan ‘vroeger’. Dat bleek uit een onderzoek van GfK dat eind vorig jaar een hoop stof deed opwaaien. Hoewel er verschillende kanttekeningen bij het onderzoek te plaatsen zijn, klopt het dat we met zijn allen minder content plaatsen op Twitter. Ik hoor regelmatig panikerende vragen: is het einde van het netwerk in zicht? Is deze afname bij alle onderwerpen waarneembaar? Neemt het aantal tweeps ook af, of tweeten we gewoon minder per persoon? Kortom, is er reden tot paniek? Ik ben met Coosto in alle Nederlandse Twitterdata vanaf 2012 gedoken en ik kan jullie geruststellen.
-
Hoe gebruiken onderwijsinstellingen social media?
Dagelijks zit ik met mijn neus in de bak data waar Coosto over beschikt. Het viel mij op dat er op social media veel wordt gesproken over onderwijsinstellingen. In de Coosto Index zie je dan ook dat bijvoorbeeld de Vrije Universiteit afgelopen week meer Twitterimpressies genereerde dan merken zoals Unicef, Ford en NUON. Maar waar vakbladen dagelijks worden volgeschreven over de social strategie bij dergelijke merken, is er relatief weinig aandacht voor de social strategie bij onderwijsinstellingen. In dit artikel kijk ik wat voor type berichten er verschijnen over de scholen en ik kijk met Sylvia van Gils (community manager van Avans Hogeschool) naar hun socialmediastrategie.
-
Coosto lanceert publiek toegankelijke merkenindex
Vandaag hebben we vanuit Coosto de Coosto Index gelanceerd, een publiek toegankelijke merkenindex gebaseerd op het aantal Twitterimpressies. De Coosto Index vergelijkt het aantal impressies op Twitter van honderden merken met elkaar. De merkenindex baseert zich op Nederlandse Twitterdata, maar zowel Nederlandse als buitenlandse merken worden tegen het licht gehouden. Naast de algemene merkenlijst worden verschillende branches met elkaar vergeleken en is het voor iedereen mogelijk zijn eigen merk in te voeren. De Coosto Index is gratis en voor iedereen beschikbaar.
-
Bedrijven zijn socialer dan mensen op sociale media
Het is een vaak terugkerende vraag: hoe sociaal zijn sociale media? Zeker organisaties krijgen vaak kritiek - en niet in de laatste plaats van mijzelf - dat ze veel zenden en te weinig reageren. Maar is dit wel zo? En als dat zo is: gedragen personen zich anders op sociale media? Ik ben in de data van Twitter gedoken en heb gekeken welk percentage tweets een eigen bericht is, welk percentage een reactie en welk percentage een retweet. En ik heb personen vergeleken met verschillende typen organisaties. Dat levert mooie inzichten op.
-
#KWO13: de cijfers over webcare anno 2013
We praten veel over webcare en er wordt veel onderzoek naar gedaan; zo verscheen twee weken geleden nog het onderzoek Webcare in Nederland 2013. Er is echter één kant van webcare waar amper onderzoek naar wordt gedaan: de kwantitatieve kant. Hoeveel mensen praten tegen organisaties en hoeveel praten ze terug? Hoe snel gebeurt dit? Op welke tijdstippen? Allemaal interessante informatie die enerzijds organisaties helpt met het inrichten van hun webcare-afdeling en anderzijds om te zien hoe hun organisatie scoort ten opzichte van andere organisaties. Coosto geeft met het Kwantitatief Webcare Onderzoek (#KWO13) een stand van zaken.
-
Mensen tweeten anders tegen je merk dan over je merk
Toen de Nederlandse tennisser Robin Haase twee weken geleden negatief in het nieuws kwam vanwege een woede-uitbarsting tijdens een tenniswedstrijd in Rosmalen, gebeurde er online iets opmerkelijks. De situatie werd enorm veel betwitterd (wisselend positief en negatief), maar veel mensen die Haases Twitteraccount tagden (@robin_haase) waren opvallend positief. Ik vroeg me af: is de trend, dat we positiever tegen iemand praten dan over iemand, hetzelfde onder bekende Nederlanders en merken? Ik ging op onderzoek uit in Coosto en dat leverde interessante resultaten op!
-
Tweede Kamerleden op Twitter: tijdens en na de verkiezingen
Zoals we op deze plaats al vaker hebben laten zien, zijn politici behoorlijk actief op sociale media in verkiezingstijd. Iedere stem telt tenslotte. Het leek ons interessant om te meten of dit buiten verkiezingsperiode ook zo is. Zetten politici sociale media in voor de permanente campagne? Zien ze sociale media als een manier om in contact te staan met de kiezer? We zijn eens in de data gedoken.
-
Fans creëren online: een makkie voor de voetballerij?
Het is ongetwijfeld één van de belangrijkste marketingtrends van de afgelopen jaren: het creëren van fans. Klanten, gasten of bezoekers zijn tegenwoordig nietszeggend als je geen fans hebt. Sociale media bieden nieuwe mogelijkheden om fans te creëren, maar het biedt vooral manieren om de hoeveelheid fans te meten. (Ik laat even in het midden of het tellen van Facebooklikes of retweets een goede graadmeter is.) Organisaties die weinig moeite hebben met het creëren van fans zijn Betaald Voetbal Organisaties: voetbalclubs hebben veel fans. Ook online, zo blijkt verderop in deze blog. Des te interessanter om te kijken wat zij doen met hun fans online. Er wordt online enorm veel gesproken over voetbalclubs, dus trends zijn eenvoudig te vinden. Wat doen ze daarmee en wat valt er nog te halen?
-
Geografische inzichten op social media, kan een merk nog zonder?
Social media-berichten analyseren op basis van geografie is leuk, dat merken we deze week bij Coosto nu we onze nieuwe bètafeature GeoMark deels hebben opengesteld voor het grote publiek. Mensen doorzoeken over welke plaatsen zij op sociale media hebben gesproken in de afgelopen periode. Ook bekijken bezoekers veelvuldig welke plaatsen worden genoemd in combinatie met ‘inbraak’, ‘rellen’ en ‘zonsondergang’. In deze blog probeer ik, aan de hand van een praktijkvoorbeeld voor het merk Albert Heijn, te laten zien wat de waarde van geo-analyse voor een merk kan zijn. En dat kan ook best leuk zijn!
-
Inzichten over een evenement verschaffen? Monitor het sociale web!
Vorig weekend vond de 43e editie van Pinkpop plaats. In de afgelopen 43 jaar is Pinkpop natuurlijk erg veranderd. Thuisblijvers kunnen al jaren een beetje van de sfeer proeven via radio en televisie-uitzendingen. De laatste jaren zijn daar uitzendingen via internet en gebruik van sociale media bij gekomen, die rondom evenementen zoals Pinkpop enorm actief gebruikt worden. Hierdoor is het erg goed mogelijk geworden om deze data te analyseren.