Michiel Jansen
Interim Optimalisatie, & Digital Markting Manager ING Global Optimisation Lead

Michiel Jansen werkt voor ING, de NL Bank die in meer dan 40 landen actief is. LeasePlan is midden in een Digitale transformatie. En midden in de
Daarvoor 3 jaar bij LeasePlan & Carnext als Global CRO lead en 7 jaar als zelfstandig optimalisatie-specialist gewerkt voor ABN AMRO, Adidas, Essent, Marktplaats, MasterCard, MoneYou, Visa en vele anderen.
Voor Marketingfacts
Vanuit zijn online en marketing ervaring schrijft hij columns over inspirerende voorbeelden en de uitdagingen waar bedrijven zich voor gesteld zien.
-
Past agile bij jouw organisatie? Bepaal het in 7 stappen
Dat Eneco fan is van agile en scrum bleek al uit de uitnodiging via de speciale website die ze voor de Eneco Agile Afternoon gemaakt hebben. Toch is agile niet voor iedereen, blijkt als spreker Peter Clausman zijn 7-staps MISSION-model uiteenzet. Agile is misschien als methode wel wendbaar, maar dat betekent nog niet dat agile ook het beste samenwerkingsmodel is voor alle organisaties.
-
Hoe De Correspondent aan 40.000 leden kwam (en hoe ze verder kunnen groeien)
Onlangs bereikte De Correspondent de mijlpaal van 40.000. Dat is niet alleen journalistiek een prestatie, maar ook marketingtechnisch. Wat zie je eigenlijk als je De Correspondent als marketeer bekijkt? Hoe kom je nu in drie jaar van ‘niet bestaand’ naar 40.000 leden? In gesprek met oprichter Rob Wijnberg.
-
10 tips om van je formulier een conversie-sweetspot te maken
Een bezoeker van je fomulier is nog maar één stap verwijderd van wat jij wilt: een conversie. Al je marketing-, advertising- en zoekmachineoptimalisatie-activiteiten werken hier naartoe. Iemand heeft bijvoorbeeld bovenaan je formulier op de knop ‘Afsluiten’ gedrukt. Als dan iemand afhaakt in dat formulier, ben je de hele investering vaak kwijt. In dit artikel krijg je tips over hoe je met enkele simpele aanpassingen aan je formulieren veel meer kunt bereiken. We geven tips die je snel kunt toepassen en ook enkele tips waarvoor je wellicht iets moet aanpassen in de backend of administratie. De conversieverbetering van deze case laat zien dat deze tips de moeite waard zijn: de conversie van Visa Worldcard (ICS) steeg liefst 178 procent op mobiele devices!
-
Van agressieve challenger naar klantenservice-expert
Stel je bent als uitdager van de gevestigde orde als komeet de markt in geknald. Je hebt een paar dikke krantenkoppen veroorzaakt met je schreeuwreclame . Je wint met je lage prijs en je agressieve marktbewerking snel marktaandeel.
We kennen ze allemaal, de David en Goliath verhalen zoals RouteMobile versus ANWB of de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE). Maar dan zie je als directeur van een uitdager de eerste klanten weglopen. Ook jij wil nu hogere marge en minder churn en dan zal je de schreeuwreclame moeten inruilen voor betere service.
-
Ideeën weggeven - help je mee?
Eerder deze maand kwam het nieuws dat Sanoma 19 tijdschriften verkoopt. Gezien de marktontwikkeling een goede strategie: minder merken en deze met meer aandacht en investeringen uitbouwen. VT Wonen is een van de tijdschriften die blijft en juist dat merk kan een zetje gebruiken. Hoe dit zetje eruit moet zien, dat is onderwerp van deze blog, de eerste in een reeks waarin ideeën voor merken de wereld in worden geslingerd om te toetsen aan de Marketingfacts-community. Ik ben benieuwd naar jullie reacties en houd je op de hoogte!
-
Brian Solis: voorkom een Kodak-moment #TNWEurope
Brian Solis is een gepassioneerd spreker en pleitbezorger van disruptie en ondernemerschap. Een deel van de grote zaal van de The Next Web Conference 2014 krijgt -voor mijn gevoel- zin om zijn baan op te zeggen. Een ander deel wordt in zijn ondernemerschap bevestigd. En dan heb je natuurlijk ook nog de mensen die vooral met smartphone of tablet of tablet. The Next Web is namelijk livestreamed, hyperconnected, strak geproduceerd en bevolkt door meer schermpjes dan in de gemiddelde Mediamarkt te koop zijn. Het digital native gedrag is niet irritant, eerder een extra dimensie: de sprekers zijn erop ingesteld.
-
De onbewuste beïnvloeding van Booking.com ontrafeld
Als mensen winkelen gebruiken ze hun ratio nauwelijks. Ze worden verleid door de sfeer in de winkel, de presentatie of een goede verkoper. Dit verklaart dat er vaak in een ‘opwelling’ iets gekocht wordt. Achteraf wordt er dan een excuus verzonnen waarom die nieuwe iPad-mini, het zoveelste paar schoenen of dat horloge écht nodig is. Kan je online ook zo verleiden? Een goede verkoper zijn, via het onderbewustzijn overtuigen tot extra aankoop? Eén van de leukste sites om verleidingstactieken te bestuderen is Booking.com. Zij worden door veel online gedragspsychologen gezien als ‘heavy users’ van online overtuigen of ‘persuasion.’
-
Goede voornemens 2013: ontwikkel een ‘category buster’
Category busters zijn producten die niet zo makkelijk in een hokje te stoppen zijn. Ze creëren hun eigen markt en bieden de consument iets wat deze nog niet kende. De eigenaar van de category busters heeft er ook wat moois aan, namelijk een blue ocean: een markt waarop in het begin geen concurrenten actief zijn. Bekende voorbeelden zijn Carglass, Senseo en de iPhone. In deze blog vertel ik wat een category buster zo aantrekkelijk maakt, waarom het zo moeilijk is er eentje succesvol te lanceren en geef ik 5 tips om je eigen category buster te lanceren.
-
Waarom de grote banken en verzekeraars ‘small’ sexy vinden
Veel grote financials hebben de laatste jaren ‘sublabels’ in de markt gezet. En dat is opmerkelijk, want traditioneel stond ‘groot’ in de financiële markt gelijk aan ‘goed’. 'Eten of gegeten worden' en 'schaalvergroting' zijn de termen die voor de bankcrisis in 2009 werden gebruikt. Nu denken we eerder aan too big to fail. Opvallend is in ieder geval dat de grote banken en verzekeraars steeds vaker kleine sublabels in het leven roepen. Waarin ligt het bestaansrecht van Moneyou (ABN), Zekur (Univé) en recentelijk Knab (Aegon) en Bewuzt (VGZ)? In de niet te evenaren schwung van een klein team, de klantgerichtheid en de wendbaarheid van de IT? Zeven trends die ervoor zorgen dat de kleintjes steeds sterker in de markt staan.
-
Providers gaan ‘tol’ heffen voor app-ontwikkelaars
Apps kosten veel data en energie en dat is slecht voor de snelheid van het netwerken en natuurlijk het milieu. De telecomproviders hebben het op zich genomen om met een oplossing te komen, maar die oplossing is minder sympathiek dan het lijkt. In een bericht dat vorige week op Nu.nl verscheen kondigen providers aan met een nieuw initiatief het data- en batterijverbruik van smartphones te beperken. Het bericht lijkt een mooi voorbeeld van ‘verantwoorde marketing’. Maar is dit een Paard van Troje, ofwel een nieuwe zet in de ‘Slag om de Smartphone’ en daarmee de portemonnee van de consument?