-
E-commerce & gamification
Het is minimaal 5 keer duurder om producten aan nieuwe klanten te verkopen dan aan je bestaande klanten. Daarnaast besteden terugkerende klanten ongeveer 67% meer dan nieuwe klanten! Een betoog voor het belang van brand loyalty lijkt met deze cijfers niet meer nodig. Toch is het online vaak nog niet makkelijk om die loyaliteit te creëren. Veel e-commerce resellers bevinden zich namelijk in een zeer competitive markt, waarbij de concurrentie moordend is. Deze bedrijven hebben allemaal soortgelijke USP’s, waarbij de meeste op prijs concurreren. De pogingen om loyaliteit op te bouwen zijn vervolgens ook nog eens vaak gericht op prijsvoordeel. Denk aan de kortingcoupons van Zalando, de e-mails met kortingen van Bol.com en de tijdgebonden korting voor ‘loyale’ klanten bij Groupon.
-
Versiertrucs van online marketeers
Wees maar niet bang: ik ben nog vrijgezel! Dergelijke versiertrucs werken natuurlijk nooit. Wat wetenschappelijk aantoonbaar wel werkt, is indruk maken met kennis en kunde. Online marketeers zijn wat dat betreft pure casanova’s. Ze smijten veel met jargon, combineren er op los en compliceren zaken vaak onnodig. Hiermee maken zij initieel een goede impressie, maar de vraag is of dit charmante gedrag ook na de eerste date leidt tot loyalty. Oftewel, blijf je hangen voor dat ontbijtje op bed of is de churn rate 100%? Ons advies: laat je niet verleiden tot een one-night-stand en herken een gladde online versierder tijdig. Wat hulp nodig? Hierbij 4 tips om je kuisheid in tact te houden!
-
Vergelijkers opgepast: Google komt eraan!
De Nederlandse online vergelijkers hebben in een decennium een groot marktaandeel veroverd. Independer.nl, Kieskeurig.nl & Vergelijk.nl, ze zijn niet meer weg te denken! Toch kan het zomaar zo zijn dat de verhoudingen in de toekomst volledig anders liggen. De reden hiervoor is simpel. Google zet de aanval in met eigen vergelijkers, zoals Google Shopping, Google Flight Search, Google Hotel Finder en Google Advisor. Deze laatste is begin 2011 live gegaan in de Verenigde Staten (V.S.) en richt zich op de financiële sector. Google beperkt zich echter niet tot de V.S. Vorige maand hebben ze namelijk Car Insurance Search gelanceerd in het Verenigd Koninkrijk (V.K.). Vormt deze autoverzekeringen-vergelijker van Google een potentiële bedreiging voor de Nederlandse vergelijkers? En wat zijn de mogelijke gevolgen voor de vergelijkers en aanbieders?
-
Wat niet weet, wat niet koopt: het iBos-model voor persuasion
Verleidingsprincipes zijn hot en de fans van persuasion architecture rukken op. Logisch, want het is redelijk effectief. Het is echter mogelijk om meer succes te garanderen. Persuasion architecture focust zich namelijk vooral op de klantoverwegingen en het aanzetten tot een aankoop. Hierbij wordt het belang van identificatie en bewustwording niet optimaal benut. Het door onszelf opgezetten iBos-model biedt hier uitkomst. Door klanten te identificeren (i) en in het beginstadium van de campagne bewust (B) te maken van hun unique buying reasons (UBR’s), is het aanzienlijk makkelijker om in te spelen op hun overwegingen (O) en uiteindelijk de sale te sluiten (S).
-
Online Innovatie: een formule voor succes!
Online wordt steeds belangrijker voor marketing, communicatie, verkoop en service. Veel bedrijven zijn echter niet goed in staat om op een snelle en effectieve wijze in te spelen op de vele ontwikkelingen binnen het online kanaal. De reden dat zij het innovatieve potentieel van hun medewerkers niet optimaal benutten, ligt grotendeels aan de manier waarop hun organisaties zijn ingericht. Een fundament voor innovatie creëren, is echter niet moeilijk!
-
First Time Right: meet de impact van online op je klantenservice
Hoeveel kost het als een klant jouw klantenservice belt of mailt? En hoeveel klantcontacten hebben jullie wekelijks? Grote organisaties voeren vaak duizenden gesprekken per week en beantwoorden honderden emails. De kosten die hiervoor worden gemaakt zijn enorm! Er is echter een manier om deze kosten te verlagen en tegelijkertijd de klanttevredenheid te verhogen. Deze win-win situatie kan worden gecreëerd door e-service serieus te nemen.
-
E-commerce: hoort het bij marketing of sales?
E-commerce is een vakgebied dat zowel een marketing- als een saleskant kent. Het generen van traffic door (online) campagnes is immers een klassieke marketingtaak, terwijl (online) conversieoptimalisatie een echte salesdoelstelling is. Vele organisaties worstelen met de vraag waar de e-commerce activiteiten moeten worden belegd. Er is maar een antwoord mogelijk: binnen het saleskanaal!