Yoshi Tuk
Freelance journalist en tekstschrijver

Werkzaam als freelance journalist en tekstschrijver. Schrijft onder meer over ondernemerschap, startups, tech en de online wereld. Heeft eerder gewerkt als social media analist en is tevens betrokken bij initiatieven met een focus op duurzaamheid. Doet dat o.a. met groene webhosting en energiezuinige computers.
-
Commercials: goed bedacht soms slecht gebracht
Televisiecommercials zijn er in allerlei soorten en maten. Regelmatig valt mijn mond echter open van het grote verschil in kwaliteit. Op een gemiddelde avond beeldbuis kun je binnen de minuut van een prachtige commercial in een nagesynchroniseerde verkoop van vaginale schimmelcreme belanden. Ik behoor wellicht niet tot de doelgroep, maar ook als buitenstaander kan ik me zo voorstellen dat het mediabudget van deze organisatie als weggegooid geld valt te bestempelen. Je vraagt je als kijker oprecht af wat de betrokken partijen bezielt.
-
Wat is de toekomst van buzz- en sentimentonderzoek?
Ongeveer een week voor de verkiezingen ontstond er hier op Marketingfacts een kleine discussie naar aanleiding van de blogpost Buzzmonitoring? Cut the crap!. In het door Steven Jongeneel geschreven artikel werden belangrijke kanttekeningen geplaatst bij de vele duidingen van politieke buzz en sentiment. Met name het positioneren van deze data als onderzoeksresultaten en het klakkeloos overnemen ervan door de traditionele media haalde hij aan. Een interessante ontwikkeling volgde op de verkiezingsavond zelf.
Hoe gebruikelijk de peilingen en de nieuwerwetse online voorspellingen ook zijn, er blijven zaken die niet of moeilijk te meten zijn. Zijn deze hoeveelheden sociale data wel te duiden? Geeft een sentimentanalyse een goed beeld van de stemming in het land? Is hierin nog onderscheid te maken tussen handmatige en automatische analyse? En, hoe zullen sentimentanalyses zich in de toekomst gaan ontwikkelen? Door mijn eigen verleden bij een monitoringpartij was ik benieuwd naar de visie van de verschillende (andere) partijen. Wat zijn overeenkomsten en waarin verschillen zij van elkaar? Ik vroeg het Buzzcapture, Finchline, Teezir en Tracebuzz. Coosto was niet in de gelegenheid inhoudelijk te reageren. Martijn Kriens (Upstream) heeft met hen de afgelopen tijd politiek onderzoek gedaan en komt wel aan het woord.
-
Online politiek bedrijven: Is er geleerd van 2010?
Politikos ofwel de burger betreffend. Het is het oud Griekse woord dat ons binnenkort massaal het rode potlood doet grijpen. Zo’n 75% van het land ziet het als zijn of haar recht en plicht de stem te laten gelden. De macht aan het volk, zoals de etymologie van het woord democratie ons leert. Een duizenden jaren oude staatsvorm waarin gelijkheid en vrijheid centraal staan. En toch, iedereen is zich bewust van het feit dat een democratie als de onze een van de betere van de slechtste systemen is. Niet voor niets stemmen ruim een miljoen jonge mensen niet. Om ook deze mensen te betrekken, en met name stemmen te winnen, verandert politiek. Nieuwe gezichten worden ingezet, taalgebruik verandert en politici gaan meer de straat op. Is dit voldoende om de snel veranderende buitenwereld bij te houden?
-
Senk Joe? Mart Smeets onbedoeld trending
Als programmamaker hoop je te scoren. Het programma dat je maakt, trekt kijkers en deze kijkers beoordelen het programma positief. Zo zullen ook de makers van NOS London Late Night met hun vak bezig zijn. Een kwalitatieve talkshow waarin de olympische dag wordt besproken, dat is wat zij trachten te maken. Halverwege de Spelen lijkt dit deels ook gelukt te zijn. Waar Mart Smeets gister 1,6 miljoen kijkers kon boeien, wisten slechts enkele honderdduizenden kijkers RTL te vinden. Op het eerste gezicht een geslaagd programma. Wat te doen als de toon verandert?
-
Het verkopen van kraanwater als missie
Je staat er niet zo bij stil, maar door dure marketingcampagnes is het niet meer dan normaal dat je flesjes water van Spa, Perrier of Evian koopt. Met een water drinkende inktvis probeert men ons te overtuigen en merkbeleving bij te brengen. In de horeca, maar ook onderweg schaf je voor een paar euro een wegwerpflesje aan als dorstlesser. Dat terwijl je in ons land uitstekend kraanwater hebt. Lekker, honderden malen goedkoper en vooral duurzaam. Met 'krnwtr' gaan ze bij WeTapWater de strijd aan met bronwaterproducenten. Een strijd tegen de wegwerpcultuur, een strijd tussen David en Goliath.
-
Wat en hoe: de mogelijkheden van Pinterest
Nieuwe sociale netwerken bekijk ik altijd met gemengde gevoelens. Aan de ene kant zijn ze reuze interessant en worden er wellicht nieuwe mogelijkheden geboden. Aan de andere kant plaats ik direct vraagtekens: is het werkelijk vernieuwend of zal het na een hype een stille dood sterven? Zo schreef ik vorige zomer nog over Google+, in potentie een netwerk met grootse mogelijkheden, waar we tot op heden nog maar weinig van zien. En toen was daar ineens Pinterest. Pinterest, was dat ook niet iets met sociaal delen? Een kleine “wat & hoe”.
-
Van Social Media naar Social DNA (#smc12)
Congressen en sprekers over social media zijn de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten. De een is interessanter dan de ander, maar wat me met name opvalt, is de focus van deze bijeenkomsten. Aan de ene kant worden we ervan overtuigd dat we in een network society leven, consumenten zich online verenigen en organisaties deel moeten nemen aan het gesprek. Waar de consument is, daar hoor ook jij te zijn. Aan de andere kant vinden we de praktische benadering terug met plannen, gekozen aanpak en opgedane ervaringen. Voor een deel borstklopperij, maar zeker ook om ons te inspireren. Ook wij moeten ons verdiepen in de mogelijkheden die worden geboden door nieuwe technieken. Vooruitgang, wie wil dat nou niet?
Gelukkig zijn er ook sprekers die ons wijzen op de technische én maatschappelijke veranderingen. Zo ook keynote speaker Alan Moore op het Social Media Congres 2012.
-
Waarom die angst voor sociale media?
Deze zomer is het weer zo ver, moeder der evenementen op aarde, de Olympische Spelen worden georganiseerd. Londen is ditmaal de standplaats en zoals iedere editie wordt alles uit de kast getrokken om er een spektakel van te maken. Een evenement als de Spelen valt of staat bij de beleving. De beleving van atleten en de beleving van miljoenen enthousiaste fans. Ook bij de organisatie van de Spelen gaan ze met hun tijd mee en stimuleren het wereldwijd delen van deze beleving.
-
Organisaties met een verhaal: Ze bestaan!
Enkele weken geleden presenteerde ik namens Buzzcapture een onderzoek naar financiële instellingen in ons land. In dit onderzoek focussen we ons op de positiviteit. Welke financials worden in online en sociale media gewaardeerd en precies wat waardeert men dan? Uitkomst was dat de duurzame banken ASN Bank en Triodos Bank met kop en schouders boven iedereen uitstaken. Geen andere financiële instelling behaalde zulke goede resultaten. Exclusief neutrale berichtgeving, berichten zonder mening, was maar liefst 86% van de uitingen positief van aard. Dat is een percentage waar veel anderen likkebaardend naar zullen kijken. Hoe behaal je zo’n goed resultaat en nog belangrijker, hoe houd je het vast? Met deze vraag reisde ik onlangs af naar Zeist waar de duurzame Triodos Bank is gevestigd. Ik sprak hier met manager online activiteiten Wout van den Dool en hoofd marketing Hadewych Kuiper…
-
Sinterklaas leeft, behalve onder retailers
Gelukkig maar, ook dit jaar wist Sinterklaas weer voet aan wal te zetten in ons land. Er waren wat problemen, iets met het verzamelen van alle namen, maar zoals ieder jaar maken we ons ongerust voor niets. Schoenen worden gevuld en cadeaus worden inmiddels ingeslagen. Uit eerder onderzoek van ING bleek dat de Sint dit jaar minder zou uitgeven dan voorgaande jaren. Lijkt voor mij een prima reden om je als retailer extra in te zetten voor verkoop. Is de gemijterde dus ook online aanwezig?
-
HEMA: Foutje of slimme zet?
Het zal je niet ontgaan zijn, HEMA is jarig en dat moest gevierd worden. 85 jaar werd het oude besje maar liefst. We gaven haar een Trending Topic als cadeau en wie jarig is trakteert. Een taart voor iedereen!
-
Online reputatiemanagement: A license to operate
Voor de vijfde maal bracht Ipsos Mori een zogenaamde ‘reputatieraad’ bijeen waarvan deze maand een verslag werd gepubliceerd. Grote namen uit het vak werden bijeengeroepen om hun licht te laten schijnen op het managen van reputatie. Wat is de visie en hoe wordt er binnen organisaties als Barclays, BP, Heineken, PWC, Philips, Visa en vele anderen gedacht over reputatiemanagement en de veranderende wereld. De belangrijkste vraag: Wat is reputatiemanagement vandaag de dag?
-
Webcare is geen hogere wiskunde
Regelmatig verschijnen er onderzoeken naar webcare. Hoe webcare het beste kan worden ingezet, wat webcare voor het imago kan doen en hoe we door middel van webcare de kloof met de consument kunnen verkleinen. De grap van dit alles, we houden eenvoudigweg van klagen. De digitale snelweg zorgt er alleen maar voor dat we dit wat gemakkelijker doen. Een tweet is zo geplaatst.