Stef Heutink
Creatief Directeur IVRM Reputatie

Stef is van origine een digitaal strateeg, al sinds 1993 gefascineerd door het medium internet en alles wat daarmee te maken heeft. Vanuit die hoek houdt hij zich nu zo’n 15 jaar bezig met merkstrategie en de invloed die dat heeft op reputatie. Stef was tot 2018 bij diverse bureaus verantwoordelijk voor strategie en creatie. Ook werkte hij een aantal jaren als zelfstandig adviseur. Sinds 2018 is hij creatief directeur bij IVRM Reputatie.
Zijn specialisme richt zich op het ontrafelen van de kern van een organisatie of merk en het daaruit bedenken en ontwikkelen van communicatie, merk, marketingstrategieën. Bij IVRM is Stef betrokken bij complexe positioneringsvraagstukken van klanten en creatieve vertaling naar middelen.
-
(Podcast) De stad van de toekomst? De 15-minutenstad
Traditionele winkelcentra en -straten zijn uit de tijd, maar full service centers hebben de toekomst, aldus Wereldhave-CEO Matthijs Storm. Niks ‘laat het maar gebeuren’, maar een spot-on strategie met nieuwe concepten voor de 15-minutenstad van de toekomst. In een nieuwe aflevering van de podcastserie OnBrandScan vertelt de winkelvastgoedinvesteerder hoe je die proactief ontwikkelt. “Het gaat om meer dan winkelen en een goede mix van lokale winkeliers en leisure.”
-
(Podcast) ‘Politieagenten zijn geweldige verhalenvertellers’
Hoewel de polarisatie in de samenleving toeneemt waarbij vooral de buitenranden scherper worden, blijft ons basale vertrouwen in de politie hoog. Dat stelt Mirjam Otten, directeur Communicatie bij de politie, in een nieuwe aflevering van de podcast OnBrandScan. Met onderzoek en communicatie probeert ze het vertrouwen onder de bevolking en in haar eigen organisatie zo hoog mogelijk te houden.
-
(Podcast) ‘Iedere Nederlander moet kunnen blijven vliegen’
Moeten we terug naar de jaren zestig, toen vliegen alleen iets was voor de elite? “Dat moeten we niet willen”, aldus Mattijs ten Brink, CEO van de Sunweb Group in de nieuwste aflevering van OnBrandScan. “Vakanties moeten toegankelijk blijven voor iedereen, maar we hoeven niet allemaal naar Australië.”
-
(Podcast) ‘Marketing in de zorg? Fantastisch!’
De combinatie van marketing en zorg is voor veel mensen problematisch. Maar niet voor Marian Draaisma, marketingdirecteur van zorginstelling Pluryn en schrijver van boeken over merken en (online) marketing in de zorg. Ze werkt al dertien jaar aan een succesvolle combinatie van de twee. Ook voor reputatie en crisiscommunicatie in de zorg biedt marketingoplossingen, zegt ze in de nieuwe podcast van OnBrandScan. En trouwens, van die kwalificatie ‘soft’ moet de zorg ook een keer af. “Het is juist de meest volhardende sector die ik ken.”
-
(Podcast) ‘Marketing is eigenlijk klant-gedreven ondernemen’
Marketingboys will be marketingboys. Expert, senior docent, onderzoeker en Marketingfacts-blogger Ronald Voorn beschouwt reputatie in de nieuwe podcastaflevering van OnBrandScan als oude imagowijn in nieuwe zakken. “Interessant, zo”n driver-model, maar onderzoek het dan eerst goed op echt causale verbanden. Toon niet alleen correlatietjes aan, zoals Reptrack steeds duurbetaald doet.” Bedrijven moeten terug naar de kern van marketing: klant-gedreven ondernemen. Voor die klant blijkt maatschappelijke relevantie wel steeds belangrijker, heeft Voorn onderzocht.
-
(Podcast) Betteke van Ruler: ‘Reputatie is geen kwestie van optellen’
Onder druk wordt alles vloeibaar, ook als het gaat om de reputatie en het succes van organisaties. “Het maatschappelijk humeur kan eraan gaan morrelen”, aldus emeritus-hoogleraar corporate communicatie en communicatiemanagement Betteke van Ruler. Zij ziet reputatie als een ecosysteem dat voor ieder bedrijf anders werkt. “Dat managen is ontzettend maatwerk.”
-
Podcast: hoe DeGiro met een klantenstop bouwde aan vertrouwen
Zonder vernieuwing geen koppositie, zonder kwaliteit geen vertrouwen of groei. Dat zegt Esmond Berkhout, CEO van DeGiro, in de podcast OnBrandScan. De online broker voor particuliere beleggers groeit dankzij een toegankelijk platform met lage kosten. Door te investeren in kennisdeling wil DeGiro zijn reputatiewaarde verhogen. “We gaan particulieren opleiden tot verstandige beleggers.”
-
Succesvolle ICT-projecten bij overheid: niet de minister moet het willen, maar de burger
De overheid kan dingen die niemand beter kan, simpelweg omdat marktwerking geen heilige graal is. Denk aan zorg, openbaar vervoer of het innen van belastinggeld. Sinds 2008 is er discussie of iets als bankieren een nutsvoorziening zou moeten zijn. Kortom: de neoliberale wind mag wel eens wat minder. Maar de overheid leert langzaam, zeker als het gaat om ICT-projecten.
-
Marc Oosterhout (SIRE): ‘Reputatie wordt belangrijker dan marketing’
SIRE-voorzitter Marc Oosterhout, in het dagelijks leven directeur van reclamebureau N=5, voorspelt in de podcast OnBrandScan dat marketing steeds ondergeschikter raakt aan communicatie en reputatie. “Wat je als bedrijf voor de wereld wil betekenen, is veel breder en rijker dan alleen de focus op verkoop.”
-
Strategie TMG blijft steken in digitaal populisme
Steeds vaker geef ik de masterclass ‘Digitaal leiderschap’ en daar zit een stukje in over goeroes. Ik doel op de boekjesschrijvers, zij die het geld maken door vergezichten te presenteren in waarheden. Altijd leuk en vaak inspirerend. Lekker veilig (geen gedonder in eigen land) geef ik geen Nederlandse voorbeelden maar houd het bij types als Godin en Sinek. Maar vandaag even niet.
-
Uitgelezen: Contentmarketing
Een boek over Contentmarketing en dit keer op niveau. Een goed overzicht met alle cases, onderbouwingen en onderzoeken die er maar zijn gedaan. Maar het blijft voor mij een worsteling met het begrip zelf.
-
Microsoft is de Salieri van de digitale wereld
Inmiddels weet iedereen die dit leest dat Microsoft Linkedin wil overnemen voor 26,2 miljard dollar, oftewel ongeveer 50 procent meer dan de beurskoers. Het Financieele Dagblad meldde al dat Twitter waarschijnlijk de volgende prooi is. Het artikel laat in het midden of bedoeld wordt dat Microsoft de kopende partij zal zijn, maar gezien hun strategie lijkt dat niet waarschijnlijk. Alhoewel... gezien de eerdere overnames weet je het bij deze club natuurlijk nooit zeker.
-
De overeenkomst tussen kerst en retail: ze stemmen tot weemoedigheid
De week begon met Macintosh en V&D, DA volgde. We kunnen rustig spreken van een retailcrisis, maar een verrassing kan het allemaal niet zijn. Want alles lijkt te veranderen, en sneller dan ooit, behalve retailers.
-
Twitter: message received and forgotten
Op 3 juni dit jaar schreef ik hier een blogpost over Twitter, dat volgens mij de weg helemaal kwijt was. Aanleiding was de organisatie van een Twitter-congres deze zomer. U heeft het goed gelezen: een congres over twitter. Een communicatietool werd tot strategisch marketinginstrument verheven. De grappen waren natuurlijk niet van de lucht, zoals: "Ik moet naar de huis-aan-huisbladen-workshop" of "Nee, ik kan niet, want dan is ook het radioseminar". Maar goed, het is een mooie aanleiding om eens grondiger te kijken naar de invloed van dit internetfenomeen. Ik deel u mijn bevindingen - in iets meer dan 140 tekens.
-
Twitter, what are you doing?
Tijdens het mediacongres in februari sprak ik Tom de Bruyne (SUE Amsterdam) en we kabbelden wat over nieuw en traditioneel. Tom zei toen wel iets moois: "Als je nu nog naar een socialmediacongres gaat, heb je het niet begrepen." Toch kwam ik deze week iets merkwaardigs tegen: een congres over Twitter. En ik dacht eerst echt dat het een grap was, maar het bleek serieus. De usual suspects spreken er of zijn dagvoorzitter. Dat betekent dat het natuurlijk allemaal best vermakelijk wordt voor die 140 euro en een vrije dag opofferen lijkt me prima. Maar er klopt natuurlijk iets niet met Twitter zelf. Ik dacht erover na en kon maar tot één conclusie komen: Twitter is de weg kwijt.