-
Iedereen kan een designer zijn
Design thinking, lean UX design, strategic design, service design, user experience design, visual thinking & storytelling, human centered design en ga zo maar door. Stuk voor stuk begrippen die menig marketeer en communicatieprofessional bezig houden. Vaak worden deze begrippen theoretisch uitgelegd, geclaimd door thought leaders, guru’s en andere autoriteiten. Toegegeven, ik doe er zelf ook aan mee om een domein af te bakenen.
-
Design voor hogere conversies of voor klanten die hun tijd goed besteden?
Het doel van veel designers is een duurzame relatie tussen merk en gebruiker creëren. Dit kan alleen door iedere interactie relevant en betekenisvol te maken. In tijden van information overload via smartphones en andere connected devices worden ontwerpers zich steeds bewuster van het feit dat al die digitale middelen grote invloed hebben op het leven van de gebruiker.
Die invloed is lang niet altijd positief, helemaal wanneer we ons realiseren dat we gemiddeld 85 keer per dag op onze smartphone kijken. We verspillen ontzettend veel tijd door opdringerige pop-ups en pings. In plaats van technologie die ons helpt tijd goed te besteden, lijkt het alsof technologie alleen maar tijd van ons steelt.
-
Usability & design; de ervaring en het merk
De user experience, hoe de bezoeker een website of mobiele applicatie ervaart, speelt een belangrijke rol. Hoe een digitaal product 'voelt', wordt steeds meer een onderscheidend kenmerk. Daar waar de term 'design' veelal de compositie van een pagina en component dekt, is 'user experience' een veel breder begrip: op een slimme manier het gedrag van bezoekers en gebruikers beïnvloeden zonder dat zij zich daarvan bewust zijn. Dit gaat verder dan alleen de compositie, maar betreft alles (integratie van technische componenten, interactie, ontwerp) wat in dienst staat om het de gebruiker zo eenvoudig mogelijk een bepaalde taak uit te voeren.
-
De psychologie van het overtuigen: design = beïnvloeding
Inmiddels is duidelijk hoe de beïnvloedingsprincipes van Cialdini je website kunnen versterken; in een eerdere serie kwam collegablogger Martin van Kranenburg daar uitvoerig op terug. Maar hoe pas je deze ‘persuasion tactics’ toe in interface-ontwerp? In deze post wil ik ingaan op het visuele aspect van de psychologie van het overtuigen. Hoe kunnen designelementen als typografie, kleur, vorm en fotografie die principes versterken?
-
Mascottes versterken de online gebruikerservaring
De term ‘human-computer interaction’ zegt veel over hoe ontwerpers naar de relatie tussen mens en computer kijken. Goede ontwerpers doen hun uiterste best om de interface ervaring zo over te brengen, dat het lijkt alsof er een mens tegenover je zit, geen computer. Online gebruikerservaringen worden menselijk gemaakt en interacties moeten lijken op aanrakingen. Nog een stap verder begeleiden speciaal in het leven geroepen mascottes bezoekers naar hun doel op een website.
-
Overtuigend beïnvloed door Persuasive Design
Bezoekers op je website, het zijn net mensen. Ze komen met een (onbewust) doel op een website, de actie die ze idealiter uitvoeren is de gewenste conversie. Dat kan natuurlijk van alles zijn: een aankoop doen, informatie aanvragen, aanmelden voor een cursus of alleen hun contactgegevens achterlaten. We doen er van alles aan om de conversie te verhogen en testen ons rot. Maar duik eens wat dieper in de psyche van de mens en ontdek de kracht van persuasive design!
-
Android op Instagram: iPhonography vs Andrography
Afgelopen woensdag was het zover. De populaire foto-deeldienst Instagram, die tot deze week exclusief voor iOS-gebruikers beschikbaar was, werd na lang wachten voor Android gelanceerd. Logische stap, want na iPhone komt vaak Android. Een ander gevolg ligt wat lastiger. Het onuitgesproken pijnpunt over technologie en wie er gebruik van maakt, wordt onbewust aangesneden. Verdraagt het creatieve iPhone-publiek de gewone Androiders wel op dit fotoplatform? En is dat wel het unieke aan Instagram, de imago-bewuste en smaakvolle iOS-community?
-
Google’s Eric Schmidt over de digitale revolutie en de invloed van technologie
Deze week vond één van de grootste ‘mobile’ congressen ter wereld plaats in Barcelona: Mobile World Congress. De nodige keynotes van de grote jongens uit de industrie kwamen voorbij, waaronder ook die van Google’s Eric Schmidt. Zijn visie op de toekomst van technologie en hoe dit onze maatschappij fundamenteel gaat veranderen is een must see voor iedereen die een smartphone heeft.
-
Yuri van Geest: Nederlandse ambassadeur Singularity University
Als er iemand in Nederland is die zich verdiept in technologische singulariteit, is het Yuri van Geest. Deze ‘professionele innovator’ is meervoudig alumnus van de Singularity University die hoofdzakelijk wordt geïnitieerd door NASA en Google.
Afgelopen maandag organiseerde hij namens de Singularity University een event in Rotterdam en werd er een contest voor studenten gelanceerd. Yuri is ambassadeur voor Nederland van deze universiteit. In die hoedanigheid zal hij elk jaar meerdere events rondom deze universiteit organiseren. Klein en groot, voor verschillende doelgroepen. Ook is op 30 januari 2012 een weblog gestart op dit gebied met toonaangevende Nederlandse en Europese Singularity experts.
-
Content marketing al jaren ongekroonde koning
De bekende lijstjes zijn er weer, het beste van 2011 en dé kansen voor 2012. Als het gaat om marketingstrategieën, is content marketing een van de nieuwe marcom-trends voor komend jaar. Wat is dat nou precies, en kan dit search engine marketing, print, radio en tv overstijgen? Even inzoomen dus, om erachter komen dat content marketing iets is dat we al jaren centraal zouden moeten stellen..
-
Wat kun je als marketeer leren van service design?
Eén van de grootste uitdagingen voor veel ondernemingen: écht luisteren naar je opdrachtgevers. Niet alles volgens het bepalen van doelgroepen en daar zelf je product/dient op afstemmen, maar deze persona een stem geven door hem aan te laten schuiven bij je managementvergadering! Het ontwikkelen van een werkwijze waarin de kwaliteit van de relatie en interactie met de consument centraal staat, door service design, leert bedrijven op een andere manier naar hun eigen marktbenadering te kijken.
-
Jawbone Up maakt gezond leven leuk & sociaal
Jawbone, voor sommige bekend als fabrikant van Bleutooth-headsets, komt met een nieuw hoogstandje. De Jawbone Up is een polsband die in combinatie met een applicatie je dagelijkse bezigheden vastlegt om je leefomstandigheid te verbeteren. Deze week is de gezondheidsarmband in de VS in de verkoop gegaan, Europa volgt snel.
-
Nike Mag 2011: Product placement met grote visie
Wat ooit startte als een futuristisch staaltje schoenontwerp voor Hollywood, is uitgegroeid tot een mythe en nu eindelijk beschikbaar gekomen voor het grote publiek. Nike heeft in samenwerking met de Michael J. Fox Foundation de future-shoe uit de film Back to the Future II als replica uitgebracht om geld op te halen voor de Parkinson stichting van de hoofdrolspeler.
-
Dutch design naast Dutch development
Dutch design, wereldberoemd en één van onze favoriete exportproducten. Het Nederlandse karakter staat in ontwerpland garant voor aandacht en respect. Gaan we dat doorzetten in een nieuwe vorm die als Dutch development gebrand kan worden of scharen we dat onder het reeds bestaande Dutch design? Development en design, de twee lopen vaak naadloos in elkaar over, maar waar zit nu het onderscheid.
-
Gamification: marketing wordt kinderspel
Weer een nieuwe marketingterm die in hoog tempo aan populariteit wint. Het concept klinkt simpel: maak wat je doet spannend en een onderdeel van een community, beloon je publiek voor deelname, stimuleer betrokkenheid en bouw zo aan loyaliteit om en vervolgens resultaat te behalen uit herhalingsbezoeken en -aankopen. Mooie tool voor customer engangement? Of een vluchtige hype!