Fatima de Vos
Strategy & Branding MountainFox BV

MountainFox BV is een multidisciplinair bureau dat marketing bedenkt, ontwerpt en uitvoert. Een eerlijke en soms eigenwijze, maar altijd samenwerkende partner met slechts één doel: een succesvolle propositie neerzetten door een haarscherpe marketing strategie.
-
Customer Journey
De zin en onzin van customer journey mapping
Vroeger was je als bedrijf nog in zalige onwetendheid over wie überhaupt je klant was. Ach, je had ooit eens half in kaart gebracht wie je doelgroep zo’n beetje was, maar dat was altijd lekker luxueus breed gedefinieerd. Maar nieuwe tijden, nieuwe theorieën: elk zichzelf respecterend marketingevent heeft er tegenwoordig een break-out sessie over. Je kunt amper een blog lezen of het wordt weer genoemd. Tót je wekelijkse werkoverleg waar ineens met stralende ogen wordt geroepen: "Jongens, we gaan een customer journey opzetten! We gaan het emotionele landschap van onze klant he-le-maal plotten! Zodat we exact weten wat hij wil, wat hij doet, waar hij dat doet en hoe vaak hij dat doet! En dan maken we ook verschillende persona’s! Dan weten we naadloos welke touchpoints en channels onze persona’s doorlopen! Want dat hoort in een customer journey! En die stoffige doelgroepen gooien we overboord! Moments of truth, dát willen we! Mensen, we gaan mappen! Halleluja!”
-
Marketing Automation
De do’s en dont’s van marketing automation
Marketing automation lijkt de nieuwe holy grail. Een slimme manier om slim te praten met je steeds slimmer wordende prospects en klanten. Dat willen we allemaal natuurlijk. Weg met die ouderwetse 'email batch & blast'. En weg met dezelfde content voor iedereen, dat is schieten met hagel. Je wilt juist relevante, op maat gemaakte content op het juiste moment laten zien aan je bezoeker. Daarmee trek je ‘m steeds meer je funnel in zodat je uiteindelijk een goed opgewarmde en ingemasseerde lead aan je salesteam kunt presenteren.
-
Challengers maken absurd goeie producten mét een boodschap
CX Circle is een kakelverse (offline) community met maar één doel voor ogen: het professionaliseren van alle kennis over customer experience in Nederland. Zodat de Nederlandse klantreis weer leuk óf nog leuker wordt. Samen met Michiel Jansen werd ik uitgenodigd door Olaf Ouwerkerk van de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) voor de kickoff van CXCircle.
Tijdens deze kickoff mochten de ‘challengers’ hun praatje houden. Snelle en jonge bedrijven die vaak met succes een bestaande markt binnendringen. Aan mij werden srprs.me en Tony’s Chocolonely toebedeeld. Reizen en chocola, je kan het slechter treffen. De presentaties van NLE (de host van deze avond) en Simyo kun je in het verslag van Michiel teruglezen.
-
Roeptoeteren is passé, Facebook video is hot en vergeet in godsnaam die jacht op likes
Op 9 juni was het zover: de 3e editie van het Congres Facebook Marketing in de Jaarbeurs in Utrecht. In dit verslag kijken we naar wat content op Facebook viraal maakt, wat Willem-Alexander en Maximá te maken hebben met je hersenen, Facebook-cocktails en waarom video zo belangrijk is voor je merk.
-
Staat online marketing in de zorgsector nog steeds in de kinderschoenen?
Het zijn barre tijden in de zorgsector: tijden van decentralisatie en transitie. Overheidsgeldstromen worden gebundeld om meer effectiviteit en uiteindelijk lagere kosten te bereiken. Gemeenten krijgen autonomie om hun eigen zorg in te kopen en worden zo een directe afnemer, een klant. Zorginstellingen hebben het dus lastig. Ze moeten zichzelf nu gaan 'verkopen'. Professionele branding, onderhandelen over tarieven en commerciëler gaan denken. En dat staat bijna haaks op de gemiddelde motivatie van de zorgprofessional om überhaupt in de zorg te willen werken. Dat is namelijk gedrevenheid om de wereld een beetje beter te maken. Deze mensen willen zich met hún vak bezighouden en niet met marketing, reclame en sociale netwerken. Daar is helemaal geen tijd voor. Maar ja, ze moeten wel. Doen ze dat niet, dan blijven ze achter. Als we daarbij nog eens de steeds mondiger en wijzer wordende patiënt toevoegen (die steeds meer wél van health apps en wearables afweet), dan kunnen we bijna maar één conclusie trekken: het zijn barre tijden.
-
Social Cities: hoe ver zijn we?
De laatste tijd krijg ik vaak verzoeken uit mijn netwerk of ik cases ken van gemeenten, die – interactief - social media toepassen. En dan wordt er niet een twitteraccount bedoeld, dat voornamelijk als nieuwsbriefkanon wordt gebruikt en dat amper 10 accounts terugvolgt. Nee, een succesvolle case. Dat blijkt een speld in de hooiberg te zijn?
-
Twitter Veldonderzoek: Hoe verwelkom je nieuwe volgers? #tvo
Eén van mijn ochtendrituelen is opstaan met een fijne kop koffie en een quick scan van mijn Twitter timeline. Afgelopen dinsdag viel me daar direct een tweet op van @mowikan. Vooral omdat ik me in de inhoud van de tweet nogal herkende. Ik ben ook op z’n zachtst gezegd, geen fan van automatische welkomstdm’s. Sterker nog. Het verschijnsel was voor mij aanleiding om een allereerste artikel op Marketingfacts te schrijven: “Automatische Direct Messages op Twitter. Een no go?”
-
It starts with a Kiss – The Benetton Unhate campagne
Gisteren lanceerde Alessandro Benetton, Executive Deputy Chairman van de Benetton Group SpA, de nu al weer heftig besproken campagne Unhate. De lezers van Marketingfacts zal het niet ontgaan zijn. Omstreden zoenfoto’s, waar Obama lipservice verleent aan Hugo Chavez. En waar Angela Merkel aan “frenchkissing” doet met Sarkozy.Maar de grootste shock werd veroorzaakt door het intieme mouth-on-mouth momentje dat Paus Benedict XVI deelde met de Egyptische imam Ahmed el Tayyeb. Boe’s en bah’s, maar ook oeh’s en ah’s werden gehoord. De sentimenten waren verdeeld. Dat was duidelijk.
-
De speeltuin van Hyves
Ik ben gek op Twitter. LinkedIn en Facebook gaan wat tandjes lager bij mij en Google+ heeft het (nog) niet voor mij. Hyves heeft het nooit gehad. Ik kan niks met hun GUI en Hyves heeft veel kids als gebruiker. Dat is mijn ervaring. In ieder geval mijn dochters uit groep 5 en 7. En hun vriendjes. En de vriendjes daarvan. En de kinderen van mijn vrienden. Een week terug logde ik toevallig in met mijn verse Hyves account, om een zakelijke hyve op te tuigen. We wilden namelijk juist die basisschooldoelgroep bereiken en triggeren met een bepaald project.
-
De wondere wereld van de Apps
Cool! Dat dacht ik meteen, toen ik de eerste keer iets hoorde over Ditto. Dat leek me handig. Niet vertellen, wáár je bent. Nee, je gooit in de groep waar je heen zou wíllen, wat je leuk lijkt om te gáán doen en je hoort vervolgens van je Ditto vriendjes of zij daar nog iets zinnigs over kunnen melden. Of misschien zelfs wel met je meedoen. Gezellig! Dus. Even downloaden, netwerkje opbouwen en Dittoing away! Helaas
-
Sizz gelanceerd: Hebben vrouwen een speciale telecom aanbieder nodig?
Jawel. Vanaf maandag 7 februari 2011 hebben we er een nieuwe mobiele provider bij. Sizz. En Sizz is er niet zomaar één. Nee, het is een mobiele provider speciáál voor vrouwen, uit de koker van Vodafone en RTL. Wij vrouwen begrijpen namelijk niets van ingewikkelde telefoonfuncties zoals het versturen van smsjes. En over het downloaden en installeren van apps, breken we onze hoofden al helemaal liever niet. Bij Sizz hebben ze daarover goed en grondig nagedacht.
-
Gedragscodes in sociale media
Vorige week woensdag barstte voor de zoveelste keer de discussie los over het spanningsveld tussen openbaarheid en kennis van geheime informatie door bepaalde beroepsbeoefenaren. Het NRC, de slijpsteen voor de geest, kwam met een artikel, dat de gemoederen deed verhitten. In dit stuk werd breed uiteengezet, hoe kwalijk het kan zijn als werknemers twitteren. Het medium - met een babbelcultuur volgens de kwaliteitskrant - was voor flapuiten, die daardoor geen enkele controle over hun uitingen hadden. Met alle desastreuze gevolgen van dien. Natuurlijk kwamen er heel veel reacties op het NRC-artikel en op het instellen van richtlijnen op het gebruik van sociale media. Het artikel hieronder heb ik samen geschreven met Stefan Tellekamp Booland.
-
TEDxWomen: Achterhaald of juist broodnodig?
Op 7 en 8 december 2010 was het zover. De eerste Amsterdamse TEDxWomenvan TEDx was een feit. Ik kan soms nogal achter lopen, dus ik had eigenlijk pas vorig jaar van het fenomeen TEDx gehoord. Op 15 oktober 2009 was er nl. óók een TEDx event in Amsterdam. TEDx gaat over Ideas worth Spreading. Over Reshaping the Future. Ideeën van mensen op een podium uit allerlei vakgebieden, met allerlei invalshoeken en allerlei inspirerende verhalen. Of dat nu technologie, kunst of de medische wetenschap is. Mensen die een idee hadden om iets in deze wereld beter te maken en dat ook hebben gedáán. Daarover gaat hun verhaal tijdens TEDx.
-
Het #Twedding Theater: Gescript of toeval?
Het was een gezellige netwerkborrel in Zeist, op 18 maart 2010 in het kantoor van René Hoksbergen en Jannetta Dorsman, inmiddels beter bekend als @hoks en @Jandor. Een aardig stel, ik mocht zelfs met laptop nog even gebruik maken van hun kantoor. Heerlijke hapjes van @comprend, leuke mensen ontmoet, o.a. @tiesbaas, de oudste twitteraar en vader van @jandor. Jannetta heeft oog voor detail, dus uiteraard was er een Twitterfountain. Ik nam net een slok wijn, toen er geroezemoes ontstond. Er verscheen een tweet op het scherm. De 1000e tweet van @hoks:
-
Automatische direct messages op Twitter: Een no-go?
Het is 05.45 in de ochtend en ik draai me net om voor een extra uurtje slaap. Dan hoor ik mijn Twitter-riedeltje. Een nieuwe mention of een DM. (En ja, ik slaap met mijn telefoon naast me ’s nachts. Ik ben een Addict). Dus ik ga toch even spieken. Oh een DM! Ik open ‘m en wat staat er: “Welkom, leuk dat je me volgt. Ik twitter over xx, xx en xx. Je kunt me ook volgen op deze accounts…” Oh boy, wat een gemiste kans. De toon is toch een beetje gezet voor dit account. En dat is jammer. Want de tweets van deze specifieke tweep zijn ongetwijfeld interessant, qua niveau en thema’s.