Menno Urbanus
directeur R2 Research B.V.

deel graag mijn mening over de impact van social media research, sport, muziek en TV ... van huis uit marktonderzoeker
-
Hoe kun je als kleine culturele instelling online verbinden?
Het is een universeel dilemma, maar het speelt vooral bij kleine culturele instellingen: je wilt als (online) marketeer veel meer doen dan je tijd, geld of mankracht hebt. Vooral social media is vaak een activiteit die er snel bij inschiet. Als praktijkcase van wat je tóch kan doen, leggen we daarom Theater aan het Spui onder de loep. Wat heeft dit kleine theater in Den Haag bereikt en hoe deed het dat?
-
Big data staan nog in de kinderschoenen
‘Big data: Beyond the hype’ was het thema van de eerste MOA Summit op 9 oktober in Amsterdam. Een event voor marketeers, online specialisten en onderzoekers om op de hoogte te komen van de laatste ontwikkelingen in een specifiek vakgebied. Met een viertal presentaties van SAS, GfK, Tweakers en Google werd big data vanuit verschillende perspectieven onder de loep genomen. De rode draad van de verhalen: de data zijn er, de tools zijn er, het ontbreekt aan resources om alles aan elkaar te knopen en te leren van big data en daarom staat big data nog redelijk in de kinderschoenen.
-
Coolste baan overtreft Thialf online, KPN goed zichtbaar
De Coolste Baan van Nederland heeft geschiedenis geschreven, zoals gisteren al te lezen was op SPORTNEXT. Een evenement dat voor het eerst wordt neergezet en zoveel bezoekers en zichtbaarheid bereikt, is knap gedaan. Ook online was dit goed zichtbaar: de buzz rond de Coolste Baan werd gedragen door recreatieve schaatsers en bezoekers van het KPN NK Allround. Online influencers hebben uiteindelijk gezorgd dat het bereik zeer groot was en het bereik van Thialf overtrof. Deze inzichten komen uit de online research-analyse die ik rond de Coolste Baan van Nederland heb uitgevoerd.
-
KLM: webanalytics wordt digital analytics
Maak een slimme combinatie van bronnen om je effect meetbaar te maken en te vergroten. Dit was één van de conclusies van de kick-off van MOA DAM (Digital Analytics Middag) tijdens een drukbezochte sessie in het NRC café in Amsterdam op 24 juni 2013. Bij deze sessie kwamen webanalisten en marktonderzoekers samen om kennis te delen. In een levendige sessie nam Frans Poldervaart, webanalist van KLM.com, ons mee in de wereld van analytics binnen KLM.
-
Welke muziek verhoogt jouw productiviteit?
Werkend Nederland geeft aan dat muziek de productiviteit op het werk verhoogt. Dit blijkt uit onderzoek dat wij vorig jaar in opdracht van Randstad Nederland hebben uitgevoerd. In het onderzoek zijn we zelfs zo ver gegaan dat we hebben gevraagd welke artiesten en nummers het lekkerst werken. Nou ben ik ook heel benieuwd welke muziek door Marketingfacts-bezoekers wordt geluisterd tijdens werk. Uiteindelijk kunnen we hiermee de 'marketingproductiviteit-playlist' samenstellen. Eerst een stuk achtergrond rondom de samenstelling van de playlists en vervolgens aan jullie het verzoek om jouw input te geven.
-
Red Bull-sponsoractivatie is buitenaards
De fantastische prestatie van Felix Baumgartner zal niemand zijn ontgaan de afgelopen dagen. Evenveel bewondering heb ik voor Red Bull en de keuze van hun sponsoring activatie en het enorme effect dat ze hiermee bewerkstelligen. Al jaren voeren zij een uniek beleid waar zij echte earned media creëren met eigen content. In deze blog een belichting van een merkactivatie waar elke sponsor jaloers op kan zijn.
-
Apple verkoopt dromen, geen producten
Met interesse heb ik de introductie van iPhone 5 gevolgd. En dan niet specifiek het toestel, maar de wijze waarop iPhone 5 werd gepositioneerd, (over het toestel is door Danny Oosterveer al eerder geschreven op M!). De truc bij Apple is dat zij niet techniek verkopen, maar een droom. Geen nieuw inzicht, maar na het lezen van het boek “The innovation secret of Steve Jobs” van Carmine Gallo waren er veel herkenbare punten terug te vinden in de keynote van afgelopen woensdag. Van een aantal van deze vuistregels kunnen wij allemaal leren.
-
Online favoriet van De Beste Singer Songwriter wint niet
Bij het TV-programma De Beste Singer Songwriter (DBSSW) kwam vorige week Douwe Bob Postuma als winnaar uit de bus. Vanaf de start was hij eigenlijk al wel de favoriet. Ondanks zijn meer dan 700.000 YouTube-views en top 40-hit rond de finale werd Nielson het uiteindelijk niet. In deze blog een overzicht van hoe DBSSW het op social media heeft gedaan, m.b.v. monitoring tool Coosto, en laat ik zien wie er misschien eigenlijk wel had moeten winnen.
-
Meer verkopen via social media, het kan volgens Facebook
In samenwerking met Facebook heeft comScore wederom een interessante white paper uitgegeven. Vorig jaar hebben we van de kracht van Facebook-fans en hun vrienden geleerd dat Friends of Fans een zeer interessante groep is. In deel 2 wordt dit verder onderbouwd door uiteindelijk te kijken naar de wat er onder aan de streep meer wordt verkocht zowel onder Fans als onder Friends of Fans.
-
VI Oranje de morele winnaar van de EK praatprogramma’s
Naast een spitsendiscussie is er ook een behoorlijke rivaliteit tussen Studio Sportzomer en VI Oranje op televisie. De kijkcijfers lieten voor het EK zien dat VI Oranje als winnaar uit de strijd kwam. Bij de daadwerkelijke start van het EK was het Studio Sportzomer dat direct meer kijkers trok. Na de wedstrijd Nederland – Duitsland kwam Sportzomer uit op 2,4 mln kijkers en VI Oranje op 1,2 mln kijkers. Als rechtenhouder heeft de NOS rondom de wedstrijden een aantal voordelen: de wedstrijden die op het kanaal worden uitgezonden, interviews met bondcoach en spelers, toegang tot het stadion, etc. Het is voor Sportzomer dus makkelijker om kijkers vanuit een wedstrijd vast te houden aangezien ze al op het kanaal zitten. Tijd voor een social media analyse.
-
Zakelijke inzet social media in Nederland en België verdubbeld
In deze blog de resultaten van het onderzoek over de zakelijke inzet van social media in Nederland en België zoals uitgevoerd door communicatiebureau GC2. In 2011 kwamen wij bij het zelfde onderzoek uit op de conclusie: social media inzet, we doen maar wat. De conclusie is nu dat we social media zakelijk veel meer en frequenter inzetten, maar er is maar een kleine groep die zijn activiteiten strategisch monitort. Op Marketingfacts kwam al eerder naar voren dat de ROI van social media vaak onderbelicht blijft en ook een uitdaging is. Ondanks dat social media de mogelijkheden biedt om activiteiten door te meten, zoals ik dat zelf vanuit R2 Research steeds vaker voor bedrijven uitvoer, blijft dit nog sterk achter. Slechts drie op de tien bedrijven weet wat er over hun wordt gezegd online.
-
Social media minst betrouwbaar bij crisiscommunicatie
Vodafone heeft deze week even een gevalletje crisiscommunicatie. Meer dan 5 miljoen klanten die efficient moeten worden geinformeerd. Hoe kan je crisiscommunicatie nu het beste aanpakken? Eind vorig jaar vroeg ik jullie hulp bij een onderzoek rondom crisiscommunicatie in Nederland en België door communicatiebureau GC2. Met onze onderzoekservaring bij R2 Research zijn we hier ingedoken. De resultaten zijn hiervan bekend en geven een aantal verrassende inzichten.
-
De onvoorspelbaarheid van social media #mie12
Rondom de finale van The Voice of Holland zijn er legio (social media) polls geweest over wie er als winnaar uit de bus zou komen. Ik geloof niet dat er één was die Iris Kroes als favoriet had. Kunnen we niet voorspellen? Is social media niet representatief? Wordt de uitslag gemanipuleerd? In deze blog wordt een stap verder gekeken dan alleen een poll of social media analyse. Het is namelijk niet zo makkelijk ergens (zo maar) een groep mensen te vragen wie er wint en dan verwachten dat je het goede antwoord krijgt. De resultaten van het TVOH twitterveldwerk dat we deden voor aanvang van de TVOH finale worden hier ook besproken, waaronder de vraag “Is het allemaal doorgestoken kaart?”.
-
Twitter veldonderzoek: Kan social media de TVOH winnaar voorspellen?
De afgelopen week zijn er veel berichten geweest over de voorspellende waarde van social media rondom The Voice of Holland. Persoonlijk ben ik er niet van overtuigd dat social media de uitslag kan voorspellen. Het geeft een mogelijke richting, laat zien wie er gespreksonderwerp is maar betekent niet dat er op die personen is gestemd. De onderzoeker in mij denkt dan meteen hier kan een twitterveldwerk onderzoek van waarde kan zijn. Rondom de automatische DM’s hebben we dit ook gedaan en kwamen daar mooie inzichten uit.
Beantwoord 5 vragen over TVOH plus een aantal aanvullende achtergrondvragen en zie direct de resultaten.
Volgende week kan ik dan met old school marktonderzoek en social media analyse mogelijk tot nieuwe inzichten komen.
Hierbij de link naar het onderzoek bedankt voor je hulp !
-
Van Persie verslaat Sneijder in social face-off
In navolging van de aankondiging van de eerste editie van het SportNext magazine kunnen we jullie hier al verder inzicht geven in een social face-off* tussen dé twee Nederlandse voetballers van het moment: Robin van Persie en Wesley Sneijder. Uit de face-off blijkt dat van Persie de baas is op social media. Van Persie heeft een grotere schare volgers, creëert meer buzz en reageert naar zijn fans. Ook Sneijder is zeer zichtbaar en actief maar zijn stijl en uiteindelijk bereik verschilt met van Persie. In deze blog een beschrijving van de social face-off van deze Nederlandse toppers. Als klap op de vuurpijl is er een mooie infographic ter onderbouwing. En later in de week volgt er ook nog een social face-off tussen twee Nederlandse topsportsters naar aanleiding van het SportNext Magazine.